Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Κνίδωση

Η φαγούρα και οι ερεθισμοί εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες

Νάνου Άννα
Ελέγχθηκε από την Νάνου Άννα
Αλλεργιολόγος
25 Ιανουαρίου 2018
Οικονόμου Γεώργιος
Ελέγχθηκε από τον Οικονόμου Γεώργιο
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
25 Ιανουαρίου 2018
Ταπάκης Λευτέρης
Ελέγχθηκε από τον Ταπάκη Λευτέρη
Ομοιοπαθητικός
25 Ιανουαρίου 2018

Εναλλακτικές θεραπείες κνίδωσης και διατροφή

κνίδωση ομοιοπαθητική θεραπεία
Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η χρόνια κνίδωση με ομοιοπαθητική θεραπεία;

Ναι, υπάρχει. Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κνίδωσης, αφού βρεθεί το εξειδικευμένο φάρμακο που ταιριάζει στην ιδιαίτερη συμπτωματολογία του κάθε ασθενή. Π.χ. αν το οίδημα είναι έντονο και βελτιώνεται με κρύα επιθέματα είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικό το φάρμακο APIS, του οποίου η πρώτη ύλη προέρχεται από τη μέλισσα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν απειροελάχιστη δόση υλικής ουσίας, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ταπάκης Λευτέρης
Ο Ταπάκης Λευτέρης - Ομοιοπαθητικός λέει:

“Η ομοιοπαθητική ενδείκνυται για κάθε ηλικία, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βρεφική, παιδική και νεανική ηλικία.”

κνίδωση βελονισμός
Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η χρόνια κνίδωση με βελονισμό;

Η χρόνια κνίδωση αποτελεί μία πρόκληση για τον σύγχρονο γιατρό. Η θεραπευτική διαχείρισή της είναι πολύ δύσκολη. Σε ό,τι αφορά τον βελονισμό, έχει βρεθεί ότι ο συνδυασμός του κλασικού βελονισμού με τον ωτοβελονισμό, πετυχαίνουν καλύτερο αποτέλεσμα στην διαχείριση των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες, στις οποίες διαπιστώνονται αρκετές ελλείψεις, άρα η πραγματοποίηση περισσοτέρων ποιοτικών μελετών είναι επιβεβλημένη.

Οι θεραπείες με βελονισμό συμβαδίζουν και συμπληρώνουν απόλυτα τις φαρμακευτικές θεραπείες, το δε κύριο πλεονέκτημά τους είναι η έλλειψη οποιασδήποτε παρενέργειας ή αλληλεπίδρασης με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Διατροφή στην κνίδωση

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τον τύπο της κνίδωσης, δηλαδή αν πρόκειται για οξεία ή για χρόνια μορφή της νόσου.

Στην οξεία μορφή η διατροφή διαμορφώνεται αναλόγως με το αίτιο πρόκλησης. Δηλαδή αν οφείλεται σε κάποιο τρόφιμο αρκεί να αποφεύγεται η κατανάλωσή του. Αν το αίτιο δεν είναι σαφές συνιστάται να αποφεύγονται τροφές που έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση αλλεργιών όπως οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά, οι τροφές με συντηρητικά και με χρώματα. Όταν ο ασθενής πάει στο γιατρό και βρεθεί τελικά το αίτιο πρόκλησης θα τον συμβουλευθεί και για τις τροφές που θα πρέπει, αν θα πρέπει, να αποφεύγει.

Στη χρόνια μορφή δεν απαιτείται κάποιο ειδικό διαιτολόγιο στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου. Σε κάποιους ασθενείς, μπορεί να παρατηρηθεί έξαρση των συμπτωμάτων όταν καταναλώνουν τροφές που περιέχουν ή απελευθερώνουν ποσότητες ισταμίνης όπως τα θαλασσινά, το κρασί, τα τυριά, οι ξηροί καρποί κ.ά.

Για να θεωρηθεί χρόνια η κνίδωση θα πρέπει η διάρκειά της να είναι μεγαλύτερη από 6 βδομάδες. Στις περιπτώσεις αυτές, ο γιατρός προτείνει κάποιο θεραπευτικό σχήμα, ωστόσο χωρίς να απαιτείται να επέμβει στη διατροφή του ασθενή και να την αλλάξει.

Νάνου Άννα
Η Νάνου Άννα - Αλλεργιολόγος λέει:

“Στη χρόνια κνίδωση που δεν ελέγχεται με αντιισταμινικά υπάρχουν πλέον, νέες θεραπείες με άμεση αποτελεσματικότητα χωρίς να χρειάζεται να επιβαρυνθεί ο οργανισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα.”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Zuberbier T, et al. The EAACI/GA²LEN/EDF/WAO guideline for the definition, classification, diagnosis and management of urticaria, Allergy, 73, 7, (1393-1414), (2018).

2. Allen P. Kaplan, 'Chronic Spontaneous Urticaria: Pathogenesis and Treatment Considerations', Allergy, Asthma & Immunology Research, 9, 6, (477), (2017).

3. K. Rutkowski , et al. 'How to manage chronic urticaria ‘beyond’ guidelines: a practical algorithm', Clinical & Experimental Allergy, 47, 6, (710-718), (2017).

4. Bernstein JA, et al. 'The diagnosis and management of acute and chronic urticaria: 2014 update', J Allergy Clin Immunol. 2014 May;133(5):1270-7.

5. Van Wassenhoven M., “Clinical verification in homeopathy and allergic conditions”, Homeopathy. 2013 Jan;102(1):54-8.

6. Itamura R, “Effect of homeopathic treatment of 60 Japanese patients with chronic skin disease” Complement Ther Med. 2007 Jun;15(2):115-20.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει