Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Διαβήτης

Ενημερώσου και μην αγνοείς τις ενδείξεις!

Μπαλαμπάνης Κωνσταντίνος
Ελέγχθηκε από τον Μπαλαμπάνη Κωνσταντίνο
Διαβητολόγος
10 Νοεμβρίου 2017
Ράλλης Ιωάννης
Ελέγχθηκε από τον Ράλλη Ιωάννη
Ενδοκρινολόγος
10 Νοεμβρίου 2017
Κούνα Ελευθερία
Ελέγχθηκε από την Κούνα Ελευθερία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
10 Νοεμβρίου 2017

Διαβήτης κύησης: τι είναι και τι πρέπει να προσέχω

Η έγκυος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αύξηση στο σάκχαρό της μπορεί, ανάλογα με την εβδομάδα εγκυμοσύνης, να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη του εμβρύου. Δηλαδή, στην αρχή της κύησης (1ος – 3ος μήνας) υπάρχει αυξημένος κίνδυνος π.χ. αποβολής ή εμφάνισης συγγενούς ανωμαλίας του εμβρύου.

Στο 2ο και 3ο τρίμηνο, το αυξημένο σάκχαρο της μητέρας διεγείρει το πάγκρεας του εμβρύου προς μεγαλύτερη έκκριση εμβρυϊκής ινσουλίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ασύμμετρη αύξηση του εμβρύου, όπου το βάρος (δείκτης αποθήκης λίπους), επηρεάζεται πιο πολύ από το ύψος (δείκτης σωματικής ωρίμανσης).

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά την 24η βδομάδα. Ωστόσο, αν υπάρχει ιατρικό ιστορικό διαβήτη, ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται και πριν από τη βδομάδα αυτή. Ειδικότερα αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι παραπάνω διαταραχές συνιστούν την μακροσωμία του εμβρύου, η οποία μπορεί να διαγνωσθεί με υπερηχογράφημα. Η μακροσωμία αποτελεί συχνή επιπλοκή του αρρύθμιστου σακχαρώδους διαβήτη κύησης.

Οι γυναίκες που:

  • είχαν προηγούμενη κύηση με σακχαρώδη διαβήτη
  • γέννησαν μωρό με βάρος μεγαλύτερο από 4 Kg
  • έχουν ιστορικό ανεξήγητων ενδομητρίων θανάτων
  • έχουν συγγενείς Α’ βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη
  • ξεκινούν την κύηση με παραπάνω κιλά σωματικού βάρους (παχυσαρκία)
  • έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 30 ετών
  • έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία έγκυος που δεν συμπεριλαμβάνεται στις παραπάνω κατηγορίες, δεν έχει πιθανότητα να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη.

Γι’ αυτό, όλες οι έγκυοι μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας κύησης πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη.

Η εγκυμοσύνη είναι από μόνη της μια διαβητογόνος κατάσταση λόγω των ορμονών της κύησης.

Τι πρέπει να προσέχει η έγκυος

Θα πρέπει να αλλάξει/ προσαρμόσει τις διατροφικές της συνήθειες βάσει ειδικού διαιτολογίου που χορηγείται από τον ιατρό της. Προτείνεται η μείωση των υδατανθράκων και ο τακτικός έλεγχος του σακχάρου με μετρητή αυτοέλεγχου (μετρητής γλυκόζης).

Ο διαβητολόγος οφείλει να την παρακολουθεί τακτικά, ελέγχοντας τις μετρήσεις του σακχάρου αίματος από το ημερολόγιο καταγραφής της ασθενούς. Ειδικό διαιτολόγιο και κάποιας ελαφριάς μορφής άσκηση (όπως π.χ. περπάτημα) είναι επιθυμητά.

Η θεραπεία περιλαμβάνει παρέμβαση στις διατροφικές συνήθειες της γυναίκας και αν χρειαστεί στην χορήγηση ινσουλίνης. Θεραπευτικός στόχος μας είναι η έγκυος να έχει σάκχαρο νηστείας το πρωί μικρότερο από 90mgr/dl και μία ώρα μετά το φαγητό μικρότερο από 130mgr/dl. Αυτές οι τιμές σακχάρου θα πρέπει να συνοδεύονται από φυσιολογικό υπερηχογράφημα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Riserus U, Willett WC, Hu FB (January 2009). "Dietary fats and prevention of type 2 diabetes". Progress in Lipid Research. 48 (1): 44–51. doi:10.1016/j.plipres.2008.10.002

2. Lambert P, Bingley PJ (2002). "What is Type 1 Diabetes?". Medicine. 30: 1–5. doi:10.1383/medc.30.1.1.28264

3. Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς, 2018., www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf

4. World Health Organisation, "Definition, Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus and its Complications" (1999). Archived (PDF)from the original on 2003-03-08.

5. Rockefeller, J. D. (2015-06-18). 'Diabetes: Symptoms, Causes, Treatment and Prevention'. ISBN 9781514603055. Archived from the original on 2017-09-06

6. Ripsin CM, Kang H, Urban RJ (January 2009). "Management of blood glucose in type 2 diabetes mellitus" (PDF). American Family Physician

7. World Health Organization, 'About diabetes', Archived from the original on 31 March 2014. Retrieved 4 April 2014.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει