ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διαβήτης

Ενημερώσου και μην αγνοείς τις ενδείξεις!

Κούνα Ελευθερία
Ελέγχθηκε από την Κούνα Ελευθερία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
10 Νοεμβρίου 2017

Διαβήτης και ινσουλίνη

Κανόνες φύλαξης της ινσουλίνης

Η ινσουλίνη για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα και τη δραστικότητά της απαιτεί κάποιους κανόνες φύλαξης και συντήρησης. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφεύγεται η πολλή ζέστη και η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Όταν ανοιχτεί πρέπει απλώς να φυλαχθεί σε σκιερό και δροσερό σημείο.

insoulini-1

Τρόπος φύλαξης της ινσουλίνης στα ταξίδια: Υπάρχουν κάποιες ειδικές θήκες που είναι θερμομονωτικές και βοηθούν στη μεταφορά της ινσουλίνης. Τοποθέτησέ την ανάμεσα σε ρούχα. Βεβαιώσου ότι βρίσκεται σε ασφαλές σημείο μέσα στη χειραποσκευή σου και δεν κινδυνεύει να χτυπήσει κάπου.

Οδηγίες για την ένεση ινσουλίνης: Κάν’ την σωστά!

Είτε με τη χρήση σύριγγας είτε με τη χρήση της ειδικής πένας ινσουλίνης, ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί επηρεάζει τη δράση της. Ο στόχος είναι να δράσει στο λιπώδη ιστό κάτω από το δέρμα. Για να γίνει αυτό μπορείς να ακολουθήσεις μία από αυτές τις 2 τεχνικές:

insoulini-2
 • Τσίμπησε το σημείο που θες να κάνεις την ένεση προς τα πάνω και βάλε τη βελόνα μέσα σε κάθετη στάση- αυτή η μέθοδος προτιμάται στην περιοχή της κοιλιάς και σε όποιο σημείο δεν έχει πολύ λίπος.
 • Τέντωσε το σημείο και βάλε κατευθείαν τη βελόνα μέσα- η μέθοδος προτιμάται σε περιοχές με περισσότερο λίπος όπως οι γλουτοί.

Αν εξακολουθείς να έχεις απορίες σχετικά με το πώς θα τα βγάλεις πέρα με την ένεση ινσουλίνης, μπορείς να κατεβάσεις έναν αναλυτικό οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες από την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ εδώ.

6 tips για να κάνεις σωστά την ένεση ινσουλίνης

 • Belona

  Μη φοβάσαι τη βελόνα! Πλέον, οι πένες και οι σύριγγες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρές και γλιστρούν ευκολότερα μέσα στο δέρμα.

 • Kryo

  Βγάλε την ινσουλίνη από το ψυγείο λίγη ώρα πριν τη χρησιμοποιήσεις. Το κρύο μπορεί να προκαλέσει πόνο.

 • Grigora

  Βάλε τη βελόνα μέσα στο δέρμα όσο πιο γρήγορα μπορείς. Απαιτούνται 5 περίπου δευτερόλεπτα μέχρι το υγρό να εγχυθεί μέσα στο υποδόριο.

 • Oinopneuma

  Αν καθαρίσεις την περιοχή με οινόπνευμα πριν εφαρμόσεις την ένεση, περίμενε μέχρι να στεγνώσει, διότι μπορεί να νιώσεις πόνο.

 • Statherotita

  Κράτα τη σταθερή σε μία θέση και μην μεταβάλλεις την κατεύθυνσή της κατά τη διάρκεια της εισαγωγής ή της εξαγωγής της.

 • Mono mia fora

  Η πένα/ σύριγγα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. Πέταξέ την άμεσα μετά την εφαρμογή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Μη δοκιμάσεις να κάνεις την ένεση μόνος σου την πρώτη φορά. Συμβουλεύσου ένα γιατρό για το πώς και πού ακριβώς πρέπει να την κάνεις. Υπάρχει περίπτωση να τρέξει λίγο αίμα ή να μελανιάσει το σημείο εφαρμογής, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην αρχή. Αν επιμένει, ενημέρωσε το γιατρό σου.

Διαβητικός ασθενής και καθημερινές ασχολίες

Ο διαβήτης δεν πρέπει να επηρεάζει την καθημερινότητά σου και τις δραστηριότητές σου. Μπορείς να ταξιδεύεις, να ασκείσαι, να κάνεις τις δραστηριότητές σου κανονικά. Ωστόσο, καλό θα ήταν να ακολουθείς κάποιους κανόνες και ειδικά αν λαμβάνεις ινσουλίνη, να ενημερωθείς από τον ιατρό σου για αυτά που θα πρέπει να έχεις μαζί σου πάντα.

every-day-1

Καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου σε δραστηριότητες και εκδρομές τα φάρμακά σου και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που θα χρειαστείς.

every-day-2

Αν καθυστερήσεις κάποιο γεύμα, θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου ένα σνακ, ώστε να διατηρήσεις σταθερή τη γλυκόζη στο αίμα σου.

every-day-3

Μαζί σου σε εκδρομές και ταξίδια πρέπει να έχεις επίσης:

 • Επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή φαρμάκων
 • Φάρμακα για τον εμετό και τη διάρροια
 • Σνακ και καραμέλες
 • Την πάγια φαρμακευτική αγωγή σου
 • Βιβλιάριο υγείας με λεπτομέρειες ιατρικού ιστορικού
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς, 2018., www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf

2. World Health Organisation, "Definition, Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus and its Complications" (1999). Archived (PDF)from the original on 2003-03-08.

3. Rockefeller, J. D. (2015-06-18). 'Diabetes: Symptoms, Causes, Treatment and Prevention'. ISBN 9781514603055. Archived from the original on 2017-09-06

4. Ripsin CM, Kang H, Urban RJ (January 2009). "Management of blood glucose in type 2 diabetes mellitus" (PDF). American Family Physician

5. World Health Organization, 'About diabetes', Archived from the original on 31 March 2014. Retrieved 4 April 2014.

6. Lambert P, Bingley PJ (2002). "What is Type 1 Diabetes?". Medicine. 30: 1–5. doi:10.1383/medc.30.1.1.28264

7. Riserus U, Willett WC, Hu FB (January 2009). "Dietary fats and prevention of type 2 diabetes". Progress in Lipid Research. 48 (1): 44–51. doi:10.1016/j.plipres.2008.10.002

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.