ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αλτσχάιμερ

Αναγνώρισε τα συμπτώματα και μάθε τους παράγοντες κινδύνου

Ζήκα Αιμιλία Σμπιλίρης Μιχαήλ

Συντάχθηκε από την Ψυχίατρο Ζήκα Αιμιλία και τον Νευρολόγο Σμπιλίρη Μιχαήλ στις 05 Ιουνίου 2018

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Νους υγιής εν σώματι υγιή!

Όπως και οι περισσότερες ασθένειες, έτσι και το Αλτσχάιμερ μπορεί είτε να καθυστερήσει να εμφανιστεί είτε αν έχει ήδη εμφανιστεί να επιβραδυνθεί η εξέλιξή του, αν δώσεις έμφαση σε 4 πυλώνες υγείας και ευεξίας.

Check up

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος της συνολικής υγείας μπορεί να προλάβει ασθένειες που βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και να οδηγήσει ευκολότερα είτε στην πλήρη ίασή τους είτε στην επιβράδυνση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Ακόμη και το Αλτσχάιμερ, παρόλο που δεν μπορεί να θεραπευθεί, αν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να καθυστερήσει αρκετά η εξέλιξή του.

Άσκηση

Άσκηση

Η τακτική σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική για την ευεξία του ατόμου. Δραστηριότητες όπως το καθημερινό περπάτημα, μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεση και να διατηρήσουν την υγεία των αρθρώσεων, των μυών και της καρδιάς. Επιπλέον, ενισχύουν την ποιότητα του ύπνου και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Να θυμάσαι πάντα ότι ο ασθενής που πάσχει από Αλτσχάιμερ θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του ταυτότητα και να φορά το ειδικό βραχιολάκι εντοπισμού αν βγαίνει έξω μόνος.

Διατροφή

Διατροφή

Οι πάσχοντες μπορεί να ξεχνούν ακόμη και να φάνε, να μην προετοιμάζουν τα γεύματά τους ή ακόμη και να μην επιλέγουν υγιεινό συνδυασμό τροφών. Επιπλέον, μπορεί να ξεχνούν να πιούν νερό με αποτέλεσμα να παθαίνουν αφυδάτωση ή δυσκοιλιότητα. Αν έχεις συγγενή με τη νόσο, βοήθησέ τον να τρέφεται πιο σωστά, φτιάξε υγιεινά smoothies ή απλούς χυμούς με βιταμίνες, νερό και άλλα ροφήματα. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι καφέδες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αϋπνίας.

Ψυχολογία

Ψυχολογία

Η ψυχολογία ενός ατόμου με Αλτσχάιμερ είναι συχνά μπερδεμένη. Η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις, τον εξαντλεί και μπορεί να του προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη. Συχνά μπορεί να γίνει και επιθετικός αν νιώσει ότι δε βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Καλό θα ήταν να έχει κοντά του τους οικείους του και να παραμένει σε γνώριμο περιβάλλον. Αν παρατηρήσεις αλλαγή στη διάθεση του ασθενή, συμβουλεύσου τον θεράποντα ιατρό του, καθώς ίσως χρειάζεται να λάβει συμπληρωματικά κάποια αντικαταθλιπτική αγωγή. Προσοχή: Οποιοδήποτε φάρμακο λαμβάνει ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ θα πρέπει να δίνεται πάντα υπό αυστηρή παρακολούθηση από το γιατρό του.

Συμβουλές για άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ

Το να φροντίζεις ένα άτομο με Αλτσχάιμερ είναι απαιτητικό τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις συχνά θυμό, ενοχές, άγχος και απογοήτευση, ακόμη και κοινωνική απομόνωση. Μπορεί ακόμη και να επηρεαστεί η συνολική κατάσταση της υγείας σου. Ωστόσο, αν δώσεις την απαραίτητη προσοχή στις ανάγκες σου θα μπορέσεις να εξασφαλίσεις τη δύναμη που χρειάζεσαι και παράλληλα, να είσαι το στήριγμα που χρειάζεται το άτομο που έχει Αλτσχάιμερ.

Αν φροντίζεις άτομο με τη νόσο πρέπει να:

  • Μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για την ασθένεια
  • Κάνεις ένα μικρό διάλειμμα κάθε μέρα
  • Μιλήσεις με φίλους ή συγγενείς όποτε νιώθεις ότι τους χρειάζεσαι
  • Μιλάς συχνά με τον θεράποντα γιατρό του ασθενή
  • Περνάς χρόνο με τους φίλους σου
  • Εξετάζεσαι τακτικά σε γιατρό, μην αμελείς το Check up σου και κάνε γυμναστική
  • Απευθυνθείς σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο
  • Φροντίζεις γενικά τον εαυτό σου – μόνον έτσι θα μπορέσεις να σηκώσεις το βάρος της φροντίδας ενός άλλου ανθρώπου
Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/alzheimers/art-20048075

2. Official page 'Alzheimer's Association', http://www.alz.org/alzheimers-dementia/diagnosis

3. Lon S. Schneider, Francesca Mangialasche, Niels Andreasen, Howard Feldman, Ezio Giacobini, Roy Jones, Valentina Mantua, Patrizia Mecocci, Luca Pani, Bengt Winblad, Miia Kivipelto. 'Clinical trials and late-stage drug development for Alzheimer’s disease: an appraisal from 1984 to 2014', J Intern Med. 2014 Mar; 275(3): 251–283

4. M.L. Gorno-Tempini, corresponding author A.E. Hillis, S. Weintraub, A. Kertesz, M. Mendez, S.F. Cappa, J.M. Ogar, J.D. Rohrer, S. Black, B.F. Boeve, F. Manes, N.F. Dronkers, R. Vandenberghe, K. Rascovsky, K. Patterson, B.L. Miller, D.S. Knopman, J.R. Hodges, M.M. Mesulam and M. Grossman. 'Classification of primary progressive aphasia and its variants', Neurology. 2011 Mar 15; 76(11): 1006–1014.

5. 5. Timo ErkinjunttiD, InzitariL, PantoniA, WallinP, ScheltensK, RockwoodG, C. Roman, H. ChuiD, W. Desmond. 'Research criteria for subcortical vascular dementia in clinical trials', Advances in Dementia Research pp 23-30 Springer, Vienna (2000)

6. 6. Suzanne Craft, Laura D. Baker, Thomas J. Montine. 'Intranasal Insulin Therapy for Alzheimer Disease and Amnestic Mild Cognitive Impairment', Arch Neurol. 2012;69(1):29-38

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.