τι είδος ψυχοθεραπείας είναι κατάλληλο για ΔΕΠΥ με συννοσηρότητα ΓΑΔ; καλύτερα να πάω σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο; έκανα παλιότερα CBT για ένα χρόνο αλλά δεν βοήθησε ιδιαίτερα.. (είμαι ενήλικας)
ο ψυχίατρος θα σας δώσει φαρμακευτική αγωγή. Αν θέλετε μη φαρμακευτικές λύσεις θα πρέπει να πάτε σε ειδικό ψυχολόγο (κλινικό)
Καλησπέρα σας, δεν αναγράφετε την ηλικία σας και αν λαμβάνετε φαρμακευτηκή αγωγή. Πράγματι η CBT βοηθάει αρκετά στη ΓΑΔ, άλλα κάποιες φορές ίσως χρειάζετε να συνεχίσετε με άλλη προσέγγιση για να ενβαθύνετε περισσότερο. Ονομάζομαι Ράπτη Μαρία, είμαι Ψυχολόγος, ειδικευμένη στη συστημική ψυχοθεραπεία που συνδυάζει τεχνικές Cbt αλλα κυρίως ασχολείται με το σύστημα της οικογένειας και οποιουδήποτε θέματος προκύπτει. Εστιάζει στο παρόν αλλα δουλέυουμε αρκτετά και παρελθοντικά γεγονότα, κατι που δεν γινετε στη CBT. Αν επιθυμείτε να τα πούμε αναλυτικά κάνω online συνεδρίες και δια ζώσης, το γραφείο μου ειναι στη Κηφισιά.
Καλή συνέχεια!!
Η ΔΕΠΥ και η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) είναι δύο καταστάσεις που, όταν συνυπάρχουν, δημιουργούν μια πιο περίπλοκη και απαιτητική κλινική εικόνα. Είναι φυσικό να νιώθετε δυσκολία στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων, καθώς το άγχος και η υπερβολική ανησυχία που χαρακτηρίζουν τη ΓΑΔ ενδέχεται να εντείνουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, όπως είναι η δυσκολία στη συγκέντρωση, η αδυναμία οργάνωσης και οι διαταραχές στον προγραμματισμό.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί το κεντρικό μέσο θεραπείας για τέτοιες καταστάσεις. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι η πιο διαδεδομένη προσέγγιση, η οποία συνήθως βοηθά στην αναγνώριση και την αλλαγ...ή των αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών που ενδέχεται να ενισχύουν το άγχος ή τις διαταραχές προσοχής. Ωστόσο, επειδή αναφέρετε ότι η CBT δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για εσάς, ίσως αξίζει να εξετάσετε άλλες ψυχολογικές προσεγγίσεις που να είναι πιο προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας.
Για παράδειγμα, η ψυχοδυναμική θεραπεία ή η διαπροσωπική θεραπεία μπορεί να προσφέρουν μια διαφορετική προοπτική στη διαχείριση των συμπτωμάτων, εστιάζοντας σε βαθύτερους συναισθηματικούς παράγοντες που ίσως επηρεάζουν τις διαταραχές σας. Αυτές οι προσεγγίσεις μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της συναισθηματικής ρύθμισης και στην κατανόηση των σχέσεων που μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση των συμπτωμάτων του άγχους και της ΔΕΠΥ.
Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να συνδυάσετε την ψυχολογική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, εφόσον το άγχος και τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι αρκετά έντονα και επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Η φαρμακευτική αγωγή, όπως αντικαταθλιπτικά ή διεγερτικά φάρμακα, συχνά ενδείκνυται για τη βελτίωση της διάθεσης και της προσοχής, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη συνολική σας ευημερία.
Όσον αφορά την επιλογή του επαγγελματία, και οι δύο, ψυχίατρος και ψυχολόγος, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της ψυχικής σας υγείας. Ο ψυχίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα εάν κρίνει ότι είναι απαραίτητο, ενώ ο ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει τη θεραπεία που θα βοηθήσει στην κατανόηση και την αναδιοργάνωση των σκέψεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με τα συμπτώματά σας. Είναι σημαντικό, αν έχετε ήδη δοκιμάσει την ψυχοθεραπεία και δεν αισθάνεστε ανακούφιση, να μην απογοητευτείτε, καθώς η ψυχοθεραπεία απαιτεί χρόνο και συχνά προσαρμογές για να βρει κανείς την πιο κατάλληλη προσέγγιση.
Είναι πιθανό να χρειαστείτε και μία δεύτερη γνώμη για να δείτε αν κάποια άλλη θεραπεία μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Όλα αυτά τα βήματα απαιτούν υπομονή και συνέπεια, και είμαι βέβαιος ότι η σωστή υποστήριξη μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματα και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Για ΔΕΠΥ με συννοσηρότητα ΓΑΔ, αποτελεσματικές είναι η εξειδικευμένη CBT για ΔΕΠΥ ενηλίκων, η DBT και η ACT. Ιδανικά, δούλεψε με ψυχολόγο εξειδικευμένο στη ΔΕΠΥ, ενώ ψυχίατρος μπορεί να βοηθήσει αν χρειάζεται φαρμακευτική υποστήριξη.
Αρχικά, θα πρέπει να βρείτε έναν ειδικό που ειδικεύεται στη ΔΕΠΥ Ενηλίκων, ώστε να γνωρίζει πώς να προσαρμόσει την ψυχοθεραπεία στις ανάγκες σας. Η Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία είναι η πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση τόσο για τη ΔΕΠΥ, όσο και για τη ΓΑΔ. Να θυμάστε ότι για κάθε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, σημασία έχει και ο εκάστοτε ειδικός που την εφαρμόζει
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.
Στην κατηγορία ''Ρώτα τους ειδικούς μας'' παρέχονται γενικές συμβουλές υγείας. Για εξατομικευμένη καθοδήγηση, προσαρμοσμένη στις προσωπικές σου ανάγκες, προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία συνομιλίας με έναν ειδικό μέσω chat.