THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Polycystic ovaries

Δες όλα τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

MELETIDOU-VIKATOU IRMA

Written by Gynecologist - Obstetrician Μελετίδου-Βικάτου Ίρμα on 23 May 2019

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια πολύ συνήθης πάθηση για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν οι ωοθήκες τους. Τα βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι οι διαταραχές περιόδου, η υπερανδρογοναιμία (δασυτριχισμός, ακμή, λιπαρό δέρμα) και οι πολυκυστικές ωοθήκες. Αρκεί μία γυναίκα να έχει 2 από αυτά τα 3 χαρακτηριστικά για να διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πολλές άλλες διαταραχές μπορεί να συνοδεύουν το σύνδρομο, όπως η αύξηση σωματικού βάρους, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση και η κακοήθεια του ενδομητρίου.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών, σε συνδυασμό με την απώλεια του περιττού βάρους (όταν υπάρχει) περιορίζουν τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων αυτών επιπλοκών.

Ποια είναι τα αίτια των πολυκυστικών ωοθηκών

Τα ακριβή αίτια δεν είναι σαφή. Τείνει να εμφανίζεται στις ίδιες οικογένειες, άρα πιθανόν να συνδέεται με γονιδιακά αίτια, τα οποία συνδυάζονται με την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων (παχυσαρκία και τρόπος ζωής).

Κύριοι μηχανισμοί είναι η διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών (χρόνια ανωοθηλακιορρηξία, μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα), καθώς και η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπερινσουλιναιμία, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία υπερανδρογοναιμίας και παχυσαρκίας. Η υπερανδρογοναιμία (πολύ υψηλά επίπεδα ανδρογόνων) προκαλεί δασυτριχισμό, ακμή και λιπαρό δέρμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών

Τα συνήθη συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι:

  • Αραιομηνόρροια
  • Ανωοθηλακιορρηκτικοί κύκλοι (κύκλοι χωρίς ωορρηξία)
  • Υπογονιμότητα
  • Αυξημένος κίνδυνος αποβολής
  • Δασυτριχισμός
  • Ακμή
  • Αλωπεκία
  • Αύξηση βάρους
  • Παχυσαρκία
  • Τριχόπτωση

Διάγνωση πολυκυστικών ωοθηκών

Η διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο γυναικολόγος ή ο ενδοκρινολόγος. Αρχικώς, θα καταγράψει το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό σου και στη συνέχεια, ακολουθεί η κλινική εξέταση για να καταγραφούν τα σημεία υπερανδρογοναιμίας. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καταγράψει ακριβώς τη συχνότητα της περιόδου σου, καθώς και τυχόν ανωμαλίες που διαπιστώνεις στον κύκλο σου.

Απαιτείται ορμονολογικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις και υπέρηχος έσω γεννητικών οργάνων για να εξεταστεί ο όγκος των ωοθηκών και η υφή τους.

Φυσική θεραπεία και θεραπεία με φάρμακα για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν αντιμετωπίζεται οριστικά, ωστόσο τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμα. Η θεραπεία που ακολουθείται κάθε φορά εξαρτάται από τα συμπτώματα που εμφανίζονται και από το στόχο που θέτουμε. Η θεραπεία σε γενικές γραμμές εστιάζει στη ρύθμιση του κύκλου και στη διόρθωση τυχόν προβλήματος δασυτριχισμού.

Αρχικώς, συνιστάται στην ασθενή να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες και να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά της. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος παρουσιάζουν συχνότερα σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή και πιο έντονα συμπτώματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μειώσουν το βάρος τους.

Οι διαιτητικές αλλαγές που προτείνονται εστιάζουν στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, άπαχου κρέατος, ψαριών και κοτόπουλου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεις πολύ τον οργανισμό σου πίνοντας τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα. Συνιστάται να αποφεύγεις τους πολλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ζάχαρη, γλυκά).

Για να ρυθμιστεί ο κύκλος και να αντιμετωπιστούν τα κλινικά σημεία της υπερανδρογοναιμίας δίνονται συνήθως αντισυλληπτικά χάπια.

Για να βελτιωθεί η γονιμότητα και να περιοριστούν τα κλινικά σημεία της υπερανδρογοναιμίας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή (μετφορμίνη, κλομιφένη, γοναδοτροφίνες).

Κόστος θεραπείας πολυκυστικών ωοθηκών

Το κόστος συμπεριλαμβάνει την κλινική εξέταση από το γιατρό και τη φαρμακευτική αγωγή που θα χρειαστεί να λάβεις.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

47€

From

121

doctors

Price range for all areas

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Τι σημαίνει η καθυστέρηση περιόδου;

Η καθυστέρηση της περιόδου (αμηνόρροια για >35 ημέρες) όταν δεν οφείλεται σε εγκυμοσύνη, μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να χάσει κάποιους κύκλους της ή να παρουσιάζει συχνά καθυστέρηση περιόδου, αφού η ωορρηξία είτε απουσιάζει εντελώς είτε καθυστερεί να γίνει.

Πώς να μείνω έγκυος με πολυκυστικές ωοθήκες;

Μία γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συλλάβει. Απλώς μια σύλληψη μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο, καθώς δεν έχει κάθε μήνα ωορρηξία. Συνήθως οι πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν πρόβλημα για γυναίκες που θέλουν προγραμματισμένα να κάνουν παιδί. Υπάρχει δυνατότητα πρόκλησης της ωορρηξίας με φαρμακευτική μέθοδο.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε ανησυχεί. Αυτό που θα πρέπει να παρατηρήσεις και να απευθυνθείς σε γιατρό είναι αν η περίοδός σου ξεπερνά τις 35 μέρες συχνά, αν έχεις ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στην κοιλιά, στο πρόσωπο ή στην πλάτη ή αν έχεις έντονη ακμή.

Σχετίζονται οι πολυκυστικές ωοθήκες με τον καρκίνο του ενδομητρίου;

Υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να αναπτύξουν καρκίνο ενδομητρίου λόγω συνεχόμενης οιστρογονικής δράσης στο ενδομήτριο και της υπερπλασίας του. Η σχέση αυτή όμως δεν είναι σαφώς αποδεδειγμένη.

Πρέπει να προσαρμόσω τις διατροφικές μου συνήθειες;

Ναι, συνιστάται να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει τόσο την τακτική σωματική άσκηση όσο και τη μεσογειακή διατροφή. Συνιστάται να αποφεύγεις τη συχνή κατανάλωση υδατανθράκων, καθώς αυξάνουν το επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεις τη ζάχαρη και τα γλυκά για τον ίδιο λόγο. Συνιστάται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, άπαχου κρέατος και δημητριακών ολικής άλεσης.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/312841.php

2. The Rotterdam ESHRE/ASRM-sponsored PCOS workshop group.Revised 2003 consensus on diagnostic criteria and long-term health risk related to polycystic

3. http://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/

4. Coulam CB, Annegers JF, Kranz JS. Chronic anovulation syndrome and associated neoplasia. Obstet Gynecol 1983,61(4): 403-407

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on support@doctoranytime.gr
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.