SPECIALIZATION

Read scientific articles on

NEW SEARCH
Diabetes

Ενημερώσου και μην αγνοείς τις ενδείξεις!

Συμβουλές για τη ρύθμιση του διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια που συνήθως σε συντροφεύει για πολλά χρόνια. Παράλληλα, όμως, είναι και μία ασθένεια που μπορεί να ρυθμιστεί και να έχει πολύ καλή πρόγνωση αν αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου και υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες.

Rithmise to varos sou

Ρύθμισε το βάρος σου

Η παχυσαρκία επιτείνει το πρόβλημα του διαβήτη. Είναι σημαντικό να διατηρείς το βάρος σου σε ισορροπημένο και υγιές επίπεδο, γιατί το αυξημένο βάρος επιφέρει και άλλους κινδύνους υγείας όπως η καρδιοπάθεια.

Κάνε τακτικά check up

Οι ιατρικές εξετάσεις θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πόσο αποδίδουν οι αλλαγές που έχεις κάνει στον τρόπο ζωής σου. Επίσης, θα σε βοηθήσουν να μάθεις ποιο είναι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σου, αν η αρτηριακή σου πίεση και η χοληστερόλη είναι σε φυσιολογικά όρια, πώς είναι η υγεία των ματιών και των δοντιών σου και αν τα πόδια σου έχουν αναπτύξει κάποιο πρόβλημα λόγω του διαβήτη.

Gymnastiki

Ασκήσου με πρόγραμμα

Ακολούθησε ένα πρόγραμμα άσκησης που σου αρέσει, ώστε να μην το εγκαταλείψεις μετά από λίγο καιρό. Ήπιας μορφής άσκηση μπορεί να είναι και το απλό περπάτημα ή και το καθημερινό ανεβοκατέβασμα σκάλας. Με την άσκηση θα καταφέρεις να μειώσεις το σάκχαρό σου, να αδυνατίσεις, να ελέγξεις την αρτηριακή σου πίεση, να μειώσεις το στρες και να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου. Ως διαβητικός πρέπει όταν γυμνάζεσαι να ακολουθείς κάποιους κανόνες:

  • Ξεκίνα με πιο αργό ρυθμό- μην πιέζεις τον εαυτό σου και συμβουλεύσου το γιατρό σου για τη μορφή άσκησης που ενδείκνυται για εσένα.
  • Φόρεσε άνετα παπούτσια και βαμβακερές κάλτσες για να αναπνέει το πόδι σου και να μην στριμώχνεται και προκαλούνται τραύματα.
  • Να έχεις πάντα μαζί σου ένα γλυκαντικό.
  • Αναπλήρωσε τα υγρά που χάνεις ενώ ασκείσαι, πίνοντας νερό.
  • Έλεγξε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σου πριν και μετά την άσκηση.
  • Αν για κάποιο λόγο νιώσεις άσχημα ή ζαλιστείς, σταμάτα και κάλεσε αμέσως το γιατρό σου.
Oxi alcohol

Απόφυγε το αλκοόλ και το κάπνισμα

Οι καταχρήσεις οποιουδήποτε είδους δε βοηθούν στην αντιμετώπιση της πάθησης. Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλή ζάχαρη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία στη γλυκόζη του αίματος.

Κάνε το quiz

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς, 2018., www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf

2. World Health Organisation, "Definition, Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus and its Complications" (1999). Archived (PDF)from the original on 2003-03-08.

3. Rockefeller, J. D. (2015-06-18). 'Diabetes: Symptoms, Causes, Treatment and Prevention'. ISBN 9781514603055. Archived from the original on 2017-09-06

4. Ripsin CM, Kang H, Urban RJ (January 2009). "Management of blood glucose in type 2 diabetes mellitus" (PDF). American Family Physician

5. World Health Organization, 'About diabetes', Archived from the original on 31 March 2014. Retrieved 4 April 2014.

6. Lambert P, Bingley PJ (2002). "What is Type 1 Diabetes?". Medicine. 30: 1–5. doi:10.1383/medc.30.1.1.28264

7. Riserus U, Willett WC, Hu FB (January 2009). "Dietary fats and prevention of type 2 diabetes". Progress in Lipid Research. 48 (1): 44–51. doi:10.1016/j.plipres.2008.10.002

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.

This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]

Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.