Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Τριχόπτωση

Θεραπείες τριχόπτωσης και τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών

Παπαγγελόπουλος Ιωάννης
Ελέγχθηκε από τον Παπαγγελόπουλο Ιωάννη
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
20 Ιουλίου 2018
Μιχάλη Ηλιάνα
Ελέγχθηκε από την Μιχάλη Ηλιάνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
20 Ιουλίου 2018

Θεραπεία και αντιμετώπιση τριχόπτωσης

Οι θεραπείες για την τριχόπτωση στοχεύουν είτε στην καθυστέρηση της εξέλιξής της είτε στη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας είτε στην επανέκφυση νέων τριχών. Μπορούν να εφαρμοστούν ειδικές φαρμακευτικές λοσιόν όταν το πρόβλημα δεν είναι εκτεταμένο, laser, μεσοθεραπεία, PRP ή μεταμόσχευση μαλλιών.

Αναλόγως των αναγκών και του αιτίου πρόκλησης μπορούν να εφαρμοστούν οι παρακάτω θεραπείες:

Σταδιακή αραίωση στο πάνω μέρος του κεφαλιού

Τονωτικές φαρμακευτικές λοσιόν

Κάνεις μασάζ στο κεφάλι 2 φορές ημερησίως. Στοχεύουν στην τόνωση της τρίχας και στη διατήρηση των ήδη υπαρχουσών τριχών. Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου διαρκούν μόνο για το διάστημα που εφαρμόζεται. Δυστυχώς η επιλογή των ειδικών λοσιόν έχει συχνά ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες ενίοτε είναι μη αναστρέψιμες.

Σταδιακή αραίωση στο πάνω μέρος του κεφαλιού

Laser (LLLT)

Αυτό το λέιζερ έχει πολύ χαμηλή ισχύ και δεν επηρεάζει τους γύρω ιστούς. Βελτιώνει την ανάπτυξη της τρίχας και περιορίζει την αδύναμη έκφυση. Επιπλέον, ενισχύει την ανάπτυξη πιο παχιάς τρίχας και πιο πυκνής εμφάνισης του τριχωτού της κεφαλής. Το λέιζερ που χρησιμοποιείται είναι διοδικό και έχει πολύ χαμηλή απορρόφηση από τον οργανισμό. Η αποτελεσματικότητα της χρήσης του λέιζερ δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς επιστημονικά.

Σταδιακή αραίωση στο πάνω μέρος του κεφαλιού

Μεσοθεραπεία

Εφαρμόζονται εγχύσεις φαρμακευτικών και πουλυβιταμινούχων σκευασμάτων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της ήδη υπάρχουσας τριχοφυΐας και στην ενίσχυση της έκφυσης νέων τριχών. Οι ουσίες που εμπεριέχονται είναι πολυβιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά συνδυαστικά με μινοξιδίλη, στεροειδή ή άλλες φαρμακευτικές ουσίες.

Σταδιακή αραίωση στο πάνω μέρος του κεφαλιού

PRP

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία στοχεύει στην αναγέννηση των ιστών μέσω πλάσματος που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Η έγχυση γίνεται απευθείας στις περιοχές που παρουσιάζουν αραίωση. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περιοχές που υπάρχουν θύλακες. Είναι πολύ σημαντικό η θεραπεία αυτή να εφαρμοστεί μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς και μάλιστα σε πολύ αυστηρές συνθήκες υγιεινής. Το γεγονός ότι το πλάσμα προέρχεται από το ίδιο το άτομο που θα το χρησιμοποιήσει το καθιστά χωρίς παρενέργειες. Αυτή η θεραπεία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίας, πρόληψης τριχόπτωσης, ενίσχυσης αποτελέσματος μεταμόσχευσης μαλλιών.

Θεραπείες τριχόπτωσης μόνο για γυναίκες

Υπάρχουν ουσίες που συνιστώνται να εφαρμόζονται στις γυναίκες. Η μινοξιδίλη συνιστάται να εφαρμόζεται μόνο σε συγκέντρωση 2%, διότι οι γυναίκες είναι ευαίσθητες στην πρόκληση υπότασης, τάσης λιποθυμίας ή αλλεργικής αντίδρασης. Μια παρενέργεια που έχει αναφερθεί είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί τριχοφυΐα και στο πρόσωπο. Γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζεται πολύ προσεκτικά στα σημεία του προσώπου.

Η σπιρονολακτόνη και η σιμετιδίνη συνιστάται να εφαρμόζονται μόνο σε γυναίκες, καθώς έχουν ισχυρή αντιανδρογόνο δράση.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει