Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Online chat με γιατρό. Δες τις νέες ειδικότητες! Δοκίμασέ το τώρα!
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Τριχόπτωση

Θεραπείες τριχόπτωσης και τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών

Παπαγγελόπουλος Ιωάννης
Ελέγχθηκε από τον Παπαγγελόπουλο Ιωάννη
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
20 Ιουλίου 2018
Μιχάλη Ηλιάνα
Ελέγχθηκε από την Μιχάλη Ηλιάνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
20 Ιουλίου 2018

Μύθοι και αλήθειες για την τριχόπτωση

Μύθος #1

Μόνο οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι μπορούν να χάσουν τα μαλλιά τους.

Η αλήθεια

Η απώλεια μαλλιών συμβαίνει όχι μόνο σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, αλλά και νεανικής ηλικίας είτε υπό μορφή προσωρινής απώλειας είτε καθολικής. Είναι απρόβλεπτο πότε ακριβώς θα υπάρξει απώλεια μαλλιών. Η απώλεια μαλλιών είθισται να εμφανίζεται από την ηλικία των 18 ετών και άνω.

Μύθος #2

Η αλωπεκία είναι κληρονομική. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να την αποφύγεις.

Η αλήθεια

Η αλωπεκία δεν είναι μόνο κληρονομική. Μπορεί να είναι ακούσια, όπου τα μαλλιά αραιώνουν, ανδρογενετική, γυροειδής, διάχυτη και ουλωτική. Όταν μιλάμε για κληρονομική αλωπεκία εννοούμε ότι υφίσταται γενετικό- κληρονομικό υπόβαθρο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση να πέσουν τα μαλλιά, ως εκ τούτου η απώλεια μαλλιών είναι αναπόφευκτη. Αυτή την προδιάθεση μπορεί να την επιταχύνουν πολλοί παράγοντες, όπως το στρες, η έλλειψη βιταμινών κ.ά. Λύση για την κληρονομική αλωπεκία υπάρχει και αυτή είναι μόνο η μεταμόσχευση μαλλιών.

Μύθος #3

Αν λούζεσαι με κρύο νερό βοηθά στην τριχόπτωση.

Η αλήθεια

Είναι μύθος. Δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο το λούσιμο με κρύο νερό. Είτε λούζεσαι με κρύο νερό είτε με ζεστό, δεν επηρεάζεται η τριχόπτωση. Αυτό που εξηγείται επιστημονικά είναι πως όταν ξεβγάζουμε το κεφάλι μας με κρύο νερό, αυτό βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενεργοποιεί την τριχόπτωση ή και αντίστροφα.

Μύθος #4

Το συχνό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά.

Η αλήθεια

Το κούρεμα δεν επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας και δεν παίζει κανένα ρόλο στην πυκνότητα και ενδυνάμωση των μαλλιών. Το πόσο γρήγορα μακραίνουν τα μαλλιά μας εξαρτάται από το θύλακα και την επιδερμίδα του κρανίου και όχι από τις άκρες των μαλλιών. Απλά, όταν κουρεύουμε τα μαλλιά μας έχουμε την ψευδαίσθηση πως εκείνα δυναμώνουν μετά το κόψιμο, αφού αφαιρούνται οι άκρες που είναι συνήθως φθαρμένες και ταλαιπωρημένες και παραμένει η υπόλοιπη τρίχα, που συνήθως φαίνεται πιο «γερή».

Μύθος #5

Τα στενά καπέλα και κράνη προκαλούν τριχόπτωση.

Η αλήθεια

Τα στενά καπέλα και τα κράνη είναι πιθανό να προκαλέσουν τριχόπτωση λόγω της μακροχρόνιας πίεσης και τριβής που ασκείται στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτή η τριχόπτωση είναι η λεγόμενη «traction alopecia» ή αλλιώς αλωπεκία από έλξη. Η απώλεια των μαλλιών έχει να κάνει με την καταστροφή των θυλάκων, που έχει ως αποτέλεσμα να μη φυτρώνει ξανά νέα τρίχα.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει