ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψωρίαση

Απαλλάξου από τα σημάδια της στο σώμα σου

Καζάκος Χαράλαμπος Κουράκου Μαρία-Σοφία
Παλαιολόγου Ροζίνα

Συντάχθηκε από τον Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Καζάκο Χαράλαμπο, την Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο Κουράκου Μαρία-Σοφία και την Ψυχολόγο - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Παλαιολόγου Ροζίνα στις 11 Δεκεμβρίου 2017

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Ψωρίαση και διατροφή

Τι πρέπει να τρώω, τι πρέπει να αποφεύγω;

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ενοχοποιηθεί δίαιτες για την εμφάνιση ή την επιδείνωση της ψωρίασης. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε απαγορεύσεις, αλλά καλό θα είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές π.χ. στην κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, συνιστάται να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικό και υγιές επίπεδο, καθώς το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες για επιδείνωση της ψωρίασης. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα φρούτα και λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσουν στη νόσο.

  • Ω-3 λιπαρά οξέα
    Ω-3 λιπαρά οξέα
  • Φρούτα και λαχανικά
    Φρούτα και λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
    Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Λιγότερο αλκοόλ
    Λιγότερο αλκοόλ

Ψωρίαση και αυτοπεποίθηση

Τι ψυχολογικές επιπτώσεις έχει η ψωρίαση στη ζωή του ασθενή;

Εάν έχεις ψωρίαση, ίσως έχεις ήδη ανακαλύψει ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει πραγματικά την υγεία σου, προκαλώντας μια φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται ως ψωρίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, η οποίες έρχονται ως αυτόματη φυσική αντίδραση του οργανισμού σε πιθανές απειλές.

Εάν η καθημερινότητά μας είναι ιδιαίτερα αγχωτική, είναι πιθανό να παράγουμε υψηλά επίπεδα αυτών των δύο ορμονών και αυτό αναμφίβολα θα έχει αντίκτυπο τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα. Έρευνες δείχνουν ότι η ψωρίαση επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου σε ψυχολογικό επίπεδο.

Τα συνοδά προβλήματα της ψωρίασης είναι συχνά:

  • ο κοινωνικός στιγματισμός
  • η κατάθλιψη
  • οι αγχώδεις διαταραχές
  • τα εργασιακά προβλήματα

Πώς θα με βοηθήσει το mindfulness

Η αντίληψη του ατόμου σχετικά με την ασθένεια επηρεάζει αντίστοιχα και την ποιότητα της ζωής του. To mindfulness έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους πάσχοντες από ψωρίαση. Έρευνες έδειξαν ότι μέσω της τακτικής πρακτικής εξάσκησης στο mindfulness, το σώμα μπορεί να βρει τη χαμένη του ισορροπία, η οποία βελτιώνει επίσης και τη συναισθηματική ευεξία.

Η ίδια η ψωρίαση μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοεικόνα μας επηρεάζοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Το mindfulness μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού, μέσα από τη σκόπιμη εστίαση στο παρόν και στην αναγνώριση των αισθήσεων, όποιες κι αν είναι αυτές που προκύπτουν, σε κάθε στιγμή.

Σε μελέτη δύο ομάδων που έλαβαν θεραπεία με φως, η μία ομάδα άκουσε τις οδηγίες του mindfulness κατά τη διάρκεια της θεραπείας με υπεριώδες φως και στην άλλη ομάδα έγινε χρήση μόνο της φωτοθεραπείας. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα, καθώς στην ομάδα που χρησιμοποίησε και το mindfulness, η ψωρίαση χρειάστηκε περίπου το μισό χρόνο για να καθαρίσει, από ό, τι στην άλλη ομάδα.

Βεβαίως, το mindfulness που ασκείται τακτικά θα μειώσει την επίδραση του στρες και, στην πραγματικότητα, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε το στρες σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους μέσα από τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία είναι ωφέλιμες για να βοηθήσουν να σπάσει ο κύκλος.

Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας τα διάφορα γεγονότα και έτσι, να αλλάξει ο τρόπος που αντιδρά στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Επομένως, τα ίδια προβλήματα δεν θα μας επηρεάζουν κατά τον ίδιο τρόπο. Εάν αισθάνεσαι στρες, μπορείς να εξασκείσαι στο mindfulness για 5 ή 10 λεπτά, εστιάζοντας στην αναπνοή σου και επαναφέροντας το μυαλό σου σε αυτή, κάθε φορά όταν αυτό ξεφεύγει σε σκέψεις. Αυτό θα γίνει γρήγορα μια συνήθεια, η οποία θα σου επιτρέπει να μειώσεις την ψωρίαση που σχετίζεται με το άγχος.

Η συναισθηματική μας υγεία αξίζει όσο και η σωματική, διότι είναι άμεσα συνδεδεμένες. Εφόσον, λοιπόν, δε μπορούμε να σταματήσουμε τα κύματα, ας μάθουμε να σερφάρουμε πάνω σε αυτά!

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.