Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Κολπική μαρμαρυγή

Αναγνώρισε τα συμπτώματα εγκαίρως και θεραπεύσου

Αθανασίου Μηνάς
Ελέγχθηκε από τον Αθανασίου Μηνά
Καρδιολόγος
14 Ιουνίου 2018
Βαχλιώτης Βασίλειος
Ελέγχθηκε από τον Βαχλιώτη Βασίλειο
Καρδιολόγος
14 Ιουνίου 2018
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
14 Ιουνίου 2018

Συχνές ερωτήσεις για την κολπική μαρμαρυγή

αντιπηκτική θεραπεία

Κινδυνεύω από την αντιπηκτική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής;

Σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, η αντιπηκτική αγωγή θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής. Η πιθανότητα να δημιουργηθεί θρόμβος από την ανώμαλη συστολή των κόλπων αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία και συνυπάρχουν ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, το έμφραγμα, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά. Η μόνη θεραπεία που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προστατέψει είναι η λήψη αντιπηκτικής αγωγής. Η αντιπηκτική αγωγή, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες (κυρίως ανεπιθύμητες αιμορραγίες), ειδικά όταν δεν παρακολουθείται σωστά με την συνεργασία του γιατρού, αλλά σε καμιά περίπτωση ο όποιος κίνδυνος από τη χορήγησή της δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το όφελος που προκαλεί.

Sintrom πράσινα λαχανικά

Όταν παίρνω Sintrom χρειάζεται να κόψω τα πράσινα λαχανικά. Μήπως είναι καλύτερα τα νεότερα αντιπηκτικά φάρμακα;

Το Sintrom και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (όπως λέγεται η ομάδα αυτών των φαρμάκων) είναι η παλαιότερη καθιερωμένη αντιπηκτική αγωγή και το class effect - συγκριτικό φάρμακο ελέγχου της αποτελεσματικότητας των νεότερων αντιπηκτικών. Επειδή η δράση των φαρμάκων αυτών επηρεάζεται από την ποσότητα της βιταμίνης Κ που περιέχουν οι τροφές μας, η λήψη των φαρμάκων αυτών χρειάζεται σταθερή δίαιτα (όχι διακοπή) με τροφές που περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Κ. Τέτοιες τροφές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών, γογγύλια, τριφύλλι, παντζάρια, σπανάκι, σπαράγγια, κουνουπίδι), τα κάστανα, το καρότο, οι γλυκοπατάτες, τα αμύγδαλα, τα όσπρια (φασολάκια, αρακάς), τα χόρτα αλλά και το συκώτι βοδινού και χοιρινού, η μαγιονέζα και ο κρόκος αβγών. Δυνατόν είναι επίσης να επηρεάσουν τα καφεϊνούχα αφεψήματα, το σκόρδο και η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Τις τροφές αυτές κάποιος που λαμβάνει κουμαρινικά αντιπηκτικά πρέπει να τις τρώει σε σταθερή ποσότητα και αποφεύγοντας τις υπερβολές. Πρέπει επίσης σε συνεργασία με τον γιατρό του να κάνει μια εξέταση αίματος που λέγεται χρόνος προθρομβίνης ή INR, για να ρυθμίσει καλύτερα τη δόση που χρειάζεται.

Τα νεότερα αντιπηκτικά είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων, που πλέον έχει καταξιωθεί, αφού σχεδιάστηκαν και μελετώνται από τη δεκαετία του 1980. Τα φάρμακα αυτά προσφέρουν ισότιμη (ή και καλύτερη ορισμένα) δράση στην πρόληψη των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, έναντι των κουμαρινικών αντιπηκτικών και σχετικά μεγαλύτερη ασφάλεια στις ανεπιθύμητες αιμορραγίες. Επειδή δε, η δράση τους δεν εξαρτάται από την ποσότητα της βιταμίνης Κ που προσλαμβάνεται με την τροφή, πετυχαίνουν καλύτερη ρύθμιση και σταθερή προστασία σε σχέση με τα κουμαρινικά αντιπηκτικά. Για το λόγο αυτό δεν απαιτείται ούτε συχνή λήψη αίματος για παρακολούθηση του χρόνου προθρομβίνης ούτε κάποια ειδική δίαιτα και ο ασθενής μπορεί να τρώει ό,τι θέλει. Χρειάζονται όμως μια περιοδική παρακολούθηση της νεφρικής και της ηπατικής λειτουργίας και εάν πρέπει να τους προσάψουμε κάτι, αυτό είναι η δύσκολη εύρεση των αντιδότων τους, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν μόνο νοσοκομειακά.

Δεν μπορούν να δοθούν όλα τα αντιπηκτικά σε όλες τις περιπτώσεις. Χρειάζεται σωστή αξιολόγηση, λήψη ιστορικού και στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος αυτός είναι στο τέλος που θα επιλέξει την καλύτερη θεραπεία που ταιριάζει στον κάθε ασθενή.

ablation κολπική μαρμαρυγή

Τι είναι το ablation (κατάλυση) για την κολπική μαρμαρυγή; Είναι επικίνδυνο να υποβληθώ σε αυτή την επέμβαση;

Το ablation (κατάλυση) είναι μία επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης αρρυθμιών, θεωρείται η πλέον μοντέρνα μέθοδος για την ριζική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής διότι είναι η μόνη που μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από την ανάγκη μακροχρόνιας χρήσης αντιαρρυθμικών φαρμάκων και (ενδεχομένως στο μέλλον) αντιπηκτικών. Περιλαμβάνει τον καθετηριασμό της καρδιάς με ειδικούς καθετήρες με τους οποίους ανιχνεύεται η «πηγή» μίας αρρυθμίας και εν συνεχεία, χρησιμοποιείται ένας καθετήρας εκπομπής ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας με τον οποίο καταστρέφεται η πηγή αυτή. Κατάλληλοι υποψήφιοι για επέμβαση κατάλυσης είναι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή οι οποίοι παραμένουν συμπτωματικοί παρά τη θεραπεία με ένα ή περισσότερα αντιαρρυθμικά φάρμακα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (2012), η κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να εφαρμοσθεί, μερικές φορές και ως θεραπεία πρώτης γραμμής, ακόμη και πριν την έναρξη αγωγής με αντιαρρυθμικά φάρμακα, ιδιαίτερα σε έντονα συμπτωματικούς ασθενείς, νεαρής ηλικίας με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή.

κολπική μαρμαρυγή καλύτερη θεραπεία

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία; Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή το ablation (κατάλυση);

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, εκτός από την πρόληψη δημιουργίας θρόμβων, στοχεύει και στην πρόληψη της υποτροπής της ίδιας της αρρυθμίας (αντιαρρυθμική αγωγή ή κατάλυση) ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, στη διατήρηση χαμηλής καρδιακής συχνότητας. Η επιλογή της θεραπείας είναι τελείως εξατομικευμένη και εξαρτάται από τον ασθενή, το ιστορικό του, την ηλικία του και το παθολογικό του υπόβαθρο. Για παράδειγμα, ασθενείς με χρόνια κολπική μαρμαρυγή και μεγάλο αριστερό κόλπο έχουν μικρή πιθανότητα ανάταξης ακόμα και με κατάλυση, ενώ οι ηλικιωμένοι πάνω από τα 75 συνιστάται να αποφεύγουν την κατάλυση λόγω άλλων πιθανών επιπλοκών. Ορισμένα επίσης αντιαρρυθμικά φάρμακα είναι δυνητικά προαρρυθμικά φάρμακα (δηλαδή μπορούν να προκαλέσουν άλλες χειρότερες αρρυθμίες) και χρειάζονται συχνή παρακολούθηση, ενώ άλλοι ασθενείς με σοβαρή βραδυαρρυθμία θα χρειαστούν βηματοδότη. Είναι τόσο πολύπλοκο το θέμα της επιλογής της κατάλληλης θεραπείας, που ακόμα και οι γνώμες των ειδικών πολλές φορές διίστανται. Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων γιατρός σας είναι αυτός που θα επιλέξει την κατάλληλη αντιμετώπιση και ο αρμόδιος για να σου εξηγήσει την επιλογή του και να λύσει τις αρκετές, ομολογουμένως, απορίες που μπορεί να υπάρχουν.

κατάλυση κολπική μαρμαρυγή

Αν η κατάλυση αποτύχει την πρώτη φορά, μπορεί να ξαναγίνει;

Μερικές φορές, μια κατάλυση δε μπορεί να διορθώσει πλήρως το πρόβλημα την πρώτη φορά και ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι αν δεν πετύχει την πρώτη φορά, δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Συζήτησε με το γιατρό σου, για να μάθεις πιο εμπεριστατωμένα τα ποσοστά επιτυχίας της κατάλυσης, αλλά και άλλες θεραπευτικές μεθόδους για την κολπική μαρμαρυγή.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Paulus KirchhofStefano BenussiDipak KotechaAnders AhlssonDan Atar Barbara CasadeiManuel CastellaHans-Christoph DienerHein Heidbuchel Jeroen HendriksGerhard HindricksAntonis S ManolisJonas Oldgren Bogdan Alexandru PopescuUlrich SchottenBart Van PuttePanagiotis Vardas ESC Scientific Document Group. '2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS', European Heart Journal, Volume 37, Issue 38, 7 October 2016, Pages 2893–2962

2. Clinical Cardiology current practice Guidelines oxford Demothenes G. Katritsis, Bernad S. Gersh,John A. Camm

3. 4. The EXC Textbook of Cardiovasgular Mesicinesecond edition edited by A.John Camm,Thomaw F. Luscher,Patric W. Serruys. Oxford

4. BRAUN WALD'S Heart Disease. "A Textbook of cardiovascular Medicine", Ninth Edition. Bonow, Mann, Zipes,Libby

5. Manual of cardiovasgular Medicine. Fourth Edition. Editor: Brian P. Griffin. Associate editors: Thomaw D. Callahan, Venu Menon, Guest Editors: Willis M. Wu, Clay A. Cauthen, Justin M. Duun. Fourth edition

6. 2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS. The Task force for the management of atrial fibrillation of the European Society of Cardiology (ESC). Developed with the special contribution of the European Heart Rhythm Association (EHRA) of the ESC Endorsed by the European Stroke Organisation (ESO)

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει