Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Κολπική μαρμαρυγή

Αναγνώρισε τα συμπτώματα εγκαίρως και θεραπεύσου

Αθανασίου Μηνάς
Ελέγχθηκε από τον Αθανασίου Μηνά
Καρδιολόγος
14 Ιουνίου 2018
Βαχλιώτης Βασίλειος
Ελέγχθηκε από τον Βαχλιώτη Βασίλειο
Καρδιολόγος
14 Ιουνίου 2018
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
14 Ιουνίου 2018

Μύθοι και αλήθειες για την κολπική μαρμαρυγή

Μύθος #1

Μόνο οι ηλικιωμένοι μπορούν να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή.

Η αλήθεια

Δεν είναι προϋπόθεση εμφάνισης της νόσου η ηλικία ενός ατόμου. Μπορεί όντως να εμφανίζεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα άνω των 50 ετών, ωστόσο δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε μικρότερα σε ηλικία άτομα που παρουσιάζουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου.

Μύθος #2

Πάντα ο ασθενής καταλαβαίνει ότι πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, γιατί έχει εμφανή συμπτώματα.

Η αλήθεια

Όχι, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να πάσχει από τη σιωπηλή μορφή της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση τίθεται μέσω του ιστορικού ή των επιπλοκών της αρρυθμίας με συχνότερη αυτή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μύθος #3

Το 1 στα 2 επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι επικίνδυνα.

Η αλήθεια

Δεν ισχύει αυτό, καθώς η επικινδυνότητα ενός επεισοδίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες κινδύνου, εξαιτίας των οποίων αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών ακόμη και από ένα επεισόδιο της αρρυθμίας.

Μύθος #4

Απαγορεύεται σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή να κάνουν γυμναστική.

Η αλήθεια

Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και στην αποβολή του άγχους. Όπως όμως και σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ, η υπερβολή βλάπτει. Δε χρειάζεται να αλλάξουμε άρδην τις συνήθειές μας, όμως είναι γεγονός ότι πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας και το βάρος μας και να ασκούμαστε συχνά, επιλέγοντας όποια μορφή άσκησης μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε.

Μύθος #5

Η κολπική μαρμαρυγή είναι απειλητική για τη ζωή.

Η αλήθεια

Η κολπική μαρμαρυγή στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι θανατηφόρα. Εάν ο ασθενής, όμως, δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καταστάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες. Ο κίνδυνος επίσης μπορεί να είναι αυξημένος όταν συνυπάρχουν κι άλλες παθήσεις της καρδιάς, π.χ. στεφανιαία νόσος.

Μύθος #6

Δεν χρειάζεται να παίρνω αγωγή όταν δεν έχω συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Τα φάρμακα χρειάζονται μόνο όταν το παθαίνεις.

Η αλήθεια

Είναι πέρα για πέρα λάθος. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να σταματήσεις την αγωγή που σου έχει χορηγήσει ο γιατρός σου, στην περίπτωση που θεωρήσεις ότι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής έχουν υποχωρήσει. Τα φάρμακα αυτά έχουν αποκλειστικό στόχο την πρόληψη και την αποτροπή δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας, να μιλήσεις με το γιατρό σου εάν έχεις προβλήματα με τα φάρμακα ή αν αναρωτιέσαι, εάν χρειάζεται να τα παίρνεις ακόμα και χωρίς συμπτώματα. Από την άλλη είναι σύνηθες, πολλοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή να μην την αισθάνονται και τότε να νομίζουν λανθασμένα ότι δεν κινδυνεύουν πια. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να σταματήσεις από μόνος σου την αγωγή.

Μύθος #7

Τα αντιπηκτικά φάρμακα είναι επικίνδυνα. Είναι προτιμότερο να παίρνεις ηπιότερα φάρμακα όπως ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη.

Η αλήθεια

Και αυτός ο μύθος είναι πέρα για πέρα λάθος και πολύ επικίνδυνος. Πολλοί ασθενείς, άλλοτε νομίζοντας λανθασμένα ότι η αντιπηκτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες και διάφορες επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις και άλλοτε επειδή κουράζονται να προσέχουν την διατροφή τους και να δίνουν συχνά αίμα για να παρακολουθήσουν το χρόνο προθρομβίνης (ειδικά όσοι παίρνουν τα παλαιότερα αντιπηκτικά) κάνουν το λάθος να αλλάξουν από μόνοι τους την αγωγή, παίρνοντας ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη που δεν χρειάζεται ειδική παρακολούθηση. Πρόκειται για τεράστιο λάθος, αφενός επειδή τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν προστατεύουν επαρκώς από τη δημιουργία θρόμβων και την πρόκληση εγκεφαλικών και αφετέρου, επειδή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν αιμορραγία του γαστρεντερικού συστήματος (ειδικά η ασπιρίνη) και μεγαλύτερη βλάβη στον ασθενή.

Μύθος #8

Ένα ή δύο επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι ανησυχητικά.

Η αλήθεια

Μια φορά κολπική μαρμαρυγή, για πάντα κολπική μαρμαρυγή, συνηθίζουν να λένε οι καρδιολόγοι. Η επικινδυνότητα της κολπικής μαρμαρυγής εξαρτάται από τους συνοδούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, το προηγούμενο εγκεφαλικό, το έμφραγμα κ.ά. Μπορεί ακόμα και ένα επεισόδιο να αποβεί μοιραίο. Από την άλλη πλευρά, επειδή συνήθως οι αιτίες που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή έρχονται για να μείνουν, έχουν σαν αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές τη μόνιμη βλάβη (ίνωση) του κόλπου και συνήθως το ένα επεισόδιο θα ακολουθηθεί αργά ή γρήγορα από άλλο. Γι’ αυτό, όσο γρηγορότερα αντιμετωπίσεις το πρώτο επεισόδιο τόσο περισσότερο προστατεύεσαι από το δεύτερο. Ένα δεύτερο επεισόδιο αυξάνει την πιθανότητα τρίτου κ.ο.κ.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Paulus KirchhofStefano BenussiDipak KotechaAnders AhlssonDan Atar Barbara CasadeiManuel CastellaHans-Christoph DienerHein Heidbuchel Jeroen HendriksGerhard HindricksAntonis S ManolisJonas Oldgren Bogdan Alexandru PopescuUlrich SchottenBart Van PuttePanagiotis Vardas ESC Scientific Document Group. '2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS', European Heart Journal, Volume 37, Issue 38, 7 October 2016, Pages 2893–2962

2. Clinical Cardiology current practice Guidelines oxford Demothenes G. Katritsis, Bernad S. Gersh,John A. Camm

3. 4. The EXC Textbook of Cardiovasgular Mesicinesecond edition edited by A.John Camm,Thomaw F. Luscher,Patric W. Serruys. Oxford

4. BRAUN WALD'S Heart Disease. "A Textbook of cardiovascular Medicine", Ninth Edition. Bonow, Mann, Zipes,Libby

5. Manual of cardiovasgular Medicine. Fourth Edition. Editor: Brian P. Griffin. Associate editors: Thomaw D. Callahan, Venu Menon, Guest Editors: Willis M. Wu, Clay A. Cauthen, Justin M. Duun. Fourth edition

6. 2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS. The Task force for the management of atrial fibrillation of the European Society of Cardiology (ESC). Developed with the special contribution of the European Heart Rhythm Association (EHRA) of the ESC Endorsed by the European Stroke Organisation (ESO)

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει