Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Κολπική μαρμαρυγή

Αναγνώρισε τα συμπτώματα εγκαίρως και θεραπεύσου

Αθανασίου Μηνάς
Ελέγχθηκε από τον Αθανασίου Μηνά
Καρδιολόγος
14 Ιουνίου 2018
Βαχλιώτης Βασίλειος
Ελέγχθηκε από τον Βαχλιώτη Βασίλειο
Καρδιολόγος
14 Ιουνίου 2018
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
14 Ιουνίου 2018

Αίτια και συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ακανόνιστος και συχνά γρήγορος καρδιακός ρυθμός που συμβαίνει όταν οι δύο ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς δέχονται χαοτικά ηλεκτρικά σήματα. Η καρδιά μας αποτελείται από 4 – κοιλότητες: δύο προθαλάμους (προς τα πίσω και άνω) (κόλποι της καρδιάς) και δύο κύριες κοιλότητες (εμπρός και κάτω) (κοιλίες της καρδιάς).

Μέσα στον δεξί κόλπο της καρδιάς υπάρχουν κάποια κύτταρα που σχηματίζουν τον κολποκοιλιακό κόμβο. Αυτός είναι ο φυσικός «βηματοδότης της καρδιάς». Από εκεί ξεκινά ο κάθε χτύπος της.

Τα ερεθίσματα της καρδιάς ταξιδεύουν προς τον κολποκοιλιακό κόμβο. Καθώς περνούν μέσω των τοιχωμάτων των κοιλιών προκαλούν τη συστολή τους. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς οδηγούν σε πλήρωση με αίμα και συστολή της. Όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, τα ερεθίσματα αυτά εξαπλώνονται στους κόλπους με γρήγορο και ασυντόνιστο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μη συστέλλονται φυσιολογικά.

Έτσι, το αίμα δεν «ταξιδεύει» όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να σχηματίζει θρόμβους και έμβολα που δυνητικά μπορούν να φράξουν κάποια αρτηρία και να οδηγήσουν σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, όλη αυτή η αρρυθμία «κουράζει» την καρδιά και οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα κύρια αίτια που εικάζεται ότι ευθύνονται για την κολπική μαρμαρυγή είναι:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Στεφανιαία νόσος
  Στεφανιαία νόσος
 • Έμφραγμα
  Έμφραγμα
 • Βαλβιδοπάθειες
  Βαλβιδοπάθειες
 • Συγγενείς καρδιοπάθειες
  Συγγενείς καρδιοπάθειες
 • Θυρεοειδοπάθεια μεταβολικό σύνδρομο
  Θυρεοειδοπάθεια ή μεταβολικό σύνδρομο
 • καπνός φάρμακα
  Έκθεση σε διεγερτικά (καπνός, κάποια φάρμακα)
 • καφεΐνη αλκοόλ
  Κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ
 • Πνευμονοπάθεια
  Πνευμονοπάθεια
 • Ιστορικό επέμβασης καρδιά
  Ιστορικό επέμβασης στην καρδιά
 • Λοιμώξεις πνευμονία
  Λοιμώξεις (πνευμονία κ.ά.)
 • Υπνική άπνοια
  Υπνική άπνοια

Συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής

Κάποιοι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν καθόλου συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν μέχρι να ανιχνευθεί σε κάποιο τυχαίο κλινικό ή απεικονιστικό έλεγχο. Όταν υπάρχουν συμπτώματα συνήθως αυτά είναι:

 • Φτερουγίσματα

  Φτερουγίσματα (ακανόνιστος χτύπος καρδιάς)

 • Αδυναμία κόπωση

  Αδυναμία και κόπωση

 • Ζαλάδα

  Ζαλάδα

 • Ταχυπαλμία

  Ταχυπαλμία

 • Δυσκολία στην άσκηση

  Δυσκολία στην άσκηση

 • Σύγχυση

  Σύγχυση

 • Πόνος στο στήθος

  Πόνος στο στήθος

 • Δύσπνοια

  Δύσπνοια

Τα είδη της κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι:

Παροξυσμική: Τα συμπτώματά της έρχονται και φεύγουν. Διαρκούν από λίγα λεπτά έως και ώρες και μετά σταματούν από μόνα τους ή με ιατρική παρέμβαση.

Εμμένουσα: Σε αυτή τη μορφή μαρμαρυγής, η αρρυθμία παραμένει πάνω από μια εβδομάδα και ο καρδιακός ρυθμός δεν επανέρχεται σε φυσιολογικό επίπεδο από μόνος του. Θα χρειαστεί να λάβεις φαρμακευτική αγωγή ή να αναταχθεί ηλεκτρικά σε κάποιο ιατρικό κέντρο.

Χρόνια: Σε αυτή τη μορφή, ο χτύπος της καρδιάς δεν μπορεί να επανέλθει. Η αρρυθμία διαρκεί περισσότερο από ένα έτος. Συνήθως η κολπική μαρμαρυγή είναι μια μόνιμη κατάσταση και θα χρειαστεί να λάβεις φαρμακευτική αγωγή, ώστε να ελέγξεις το ρυθμό της καρδιάς.

Η νόσος μπορεί να ξεκινήσει ως παροξυσμική και να εξελιχθεί στις άλλες μορφές της.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Paulus KirchhofStefano BenussiDipak KotechaAnders AhlssonDan Atar Barbara CasadeiManuel CastellaHans-Christoph DienerHein Heidbuchel Jeroen HendriksGerhard HindricksAntonis S ManolisJonas Oldgren Bogdan Alexandru PopescuUlrich SchottenBart Van PuttePanagiotis Vardas ESC Scientific Document Group. '2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS', European Heart Journal, Volume 37, Issue 38, 7 October 2016, Pages 2893–2962

2. Clinical Cardiology current practice Guidelines oxford Demothenes G. Katritsis, Bernad S. Gersh,John A. Camm

3. 4. The EXC Textbook of Cardiovasgular Mesicinesecond edition edited by A.John Camm,Thomaw F. Luscher,Patric W. Serruys. Oxford

4. BRAUN WALD'S Heart Disease. "A Textbook of cardiovascular Medicine", Ninth Edition. Bonow, Mann, Zipes,Libby

5. Manual of cardiovasgular Medicine. Fourth Edition. Editor: Brian P. Griffin. Associate editors: Thomaw D. Callahan, Venu Menon, Guest Editors: Willis M. Wu, Clay A. Cauthen, Justin M. Duun. Fourth edition

6. 2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS. The Task force for the management of atrial fibrillation of the European Society of Cardiology (ESC). Developed with the special contribution of the European Heart Rhythm Association (EHRA) of the ESC Endorsed by the European Stroke Organisation (ESO)

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει