• Γενικά θέματα
  • Υποβλήθηκε 27/05/2023

Γειά σας.Το 2014 είχε σπάσει ένα δόντι μου.Έγινε απονεύρωση και φτιάχτηκε θήκη.Ξεκόλλησε 2 φορές το 2018 και κολλήθηκε και τις 2.Ξαναξεκόλλησε το 2019 και ξανακολλήθηκε.Ξαναξεκόλλησε το 2020 και ξανακολλήθηκε.Ξαναξεκόλλησε τέλη του 2021 και κολλήθηκε αρχές 2022.Το καλοκαίρι του 2022 έκανε ένα απόστημα στο ούλο.Ευτυχώς δεν ενοχλούσε επειδή το δόντι είναι απονευρωμένο.Έγινε η σχετική επίσκεψη σε οδοντίατρο,καθαρίστηκε το ούλο όσο γινόντανε κλπ.Όλα καλά για μερικές μέρες.Μετά,το απόστημα ξαναβγήκε.Λίγο καιρό αργότερα έφυγα μόνιμα εκτός Αθηνών,οπότε λόγω απόστασης σταμάτησα να πηγαίνω στον παλιό μου οδοντίατρο.Λίγες μέρες μετά την μετακόμιση,η θήκη ξαναξεκόλλησε αλλά δεν πήγα να την κολλήσω.Αυτομάτως όμως,έφυγε και το απόστημα.Μετά από λίγο καιρό που βρήκα νέο οδοντίατρο επειδή είχα έντονο πόνο από φρονιμίτη(στον οποίο τελικά έγινε εξαγωγή),μου είπε ότι δεν παίρνει άλλη "κόλληση" και αναγκαστικά πρέπει να βγει η ρίζα κάποια στιγμή.Λόγω του προβλήματος με το φρονιμίτη τότε,έβγαλα πανοραμική και είδε ότι η ρίζα δεν ήταν και σε τόσο καλή κατάσταση.Πριν λίγες μέρες,έβγαλε πάλι απόστημα στο ούλο,σε άλλο σημείο σε σύγκριση με το αρχικό(πάλι όμως πάνω από το ίδιο δόντι).Κανένας πόνος όμως και πάλι,επειδή είναι απονευρωμένο όπως είπα και παραπάνω.Ο οδοντίατρος το είδε και λέει αναγκαστικά εξαγωγή.Δεν μου είπε κάτι για αντιβίωση κλπ.Μέχρι να το βγάλω,στα μέσα της εβδομάδας,μπορώ να πάρω κάποιο φάρμακο για να φύγει το πύον?Algofren 600αρι ανά 12ωρο θα κάνει δουλειά ή θα το πάρω τσάμπα?Γενικώς,υπάρχει κάποιο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο όπως το Algofren ή το Nurofen ή το Niflamol που μπορεί να εξαφανίσει ή έστω να ελαττώσει το απόστημα?Από αντιβίωση έχω Amoxil 1g που είχαν ξεμείνει από την πρόσφατη εξαγωγή φρονιμίτη.Γιατί,αν δεν κάνω λάθος(ας με διορθώσει κάποιος γιατρός αν κάνω λάθος),όταν υπάρχει πύον δεν πρέπει να γίνεται απονεύρωση/εξαγωγή...

23 ειδικοί απάντησαν

  • Υπο την καληψη με αντιβιωση, υποθετω πως το σωστοτερο θα ηταν η εξαγωγη αυτου του χρονιως προβληματικου δοντιου.

    Χριστάκος Σταμάτης

    Οδοντίατρος

    Εξάρχεια

  • δεν χρειαζεται αντιβιωση οταν δεν υπαρχουν συστεμικα νοσηματα(πχ καρδιοπαθεια)

    Παπαγγελής Νικόλαος & Τόσκα Μαρία

    Οδοντίατρος

    Λάρισα

  • ειναι στην κρηση του γιατρου η εξαγωγη με αποστημα...μονο εαν ειναιπολυ μεγαλο δεν προχωραμε σε εξαγωγη.Η απονευρωση σε δοντι με αποστημα οχι μονο δεν ατενδεικνεται αλλα προτεινεται κι ολας για τι με την διανοιξη του δοντιου και την εμφανιση του πολφου και τον καθαρισμο της ριζας το πυον θα βρει χορο να παροχετευτει...αρα απονευρωση οποσδηποτε !

    SmileDental - Ράγκου Βασιλική

    Οδοντίατρος

    Παγκράτι

  • Θα απαντήσω στο τελευταίο.

    Δεν απαγορεύεται να γίνει απονευρωση ή εξαγωγή αμα εψει πυον.

    Βεράνης Βασίλειος

    Οδοντίατρος

    Πετράλωνα

  • Καλό είναι να πάρετε αντιβίωση πέντε μέρες πριν την εξαγωγή αφού έχετε αμοξιλ μπορείτε να το πάρετε αν δεν έχετε αλλεργία στην πενικιλίνη και έχετε ξαναπάρει αμοξιλ χωρίς να σας πειράζει

    Τσαούσης Ιωάννης

    Οδοντίατρος

    Αμπελόκηποι

  • Θα πρέπει να το συζητήσετε με τον οδοντίατρο που θα κάνει την εξαγωγή.

    Χριστογιάννης Κωνσταντίνος

    Οδοντίατρος

    Μεσολόγγι

  • Αν δεν πονάτε δεν υπάρχει λόγος να πάρετε φάρμακα. Ο γιατρός που σας έχει αναλάβει είναι ο πλέον αρμόδιος να αποφασίσει αν χρειάζεται να σας χορηγήσει αντιβιωση και να σας συνταγογραφησει την κατάλληλη.

    Ψυχαράκη Ευαγγελία

    Οδοντίατρος

    Αμπελόκηποι

  • Καλησπέρα σας. Αρχικά χωρίς ακτινογραφική και κλινική εξέταση δεν μπορεί να αξιολογηθεί η κατάσταση του δοντιού και να καθοριστεί η εξαγωγή του ή η διατήρηση του στο στόμα. Έστω λοιπόν πως το δόντι αποφασίζεται από γιατρό και ασθενή να γίνει εξαγωγή. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται απαραιτήτως η λήψη αντιβίωσης, εκτός αν προκύψουν συνθήκες που την επιβάλλουν όπως εργώδης εξαγωγή ή μη ελεγχόμενο απόστημα. Τα ΜΣΑΦ (Μη αστεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) όπως Brufen, Nurofen, Algofren κλπ. χρησιμεύουν κυρίως στην αντιμετώπιση του πόνου και δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα με τον πύον.

    Παναγιωτόπουλος Αλέξανδρος

    Χειρουργός Οδοντίατρος

    Πετρούπολη

  • Από αυτά που μου περιγράφετε χωρίς να έχω δει ακτινογραφίες εικάζω ότι το δόντι χρειάζεται εξαγωγή αλλιώς επανάληψη της απονεύρωσης . Τα αντιφλεγμονώδη , nurofen algofren inflamol δεν θα σας βοηθήσουν . Προσωρινά μπορεί η αντιβίωση να σας βοηθήσει λίγο αλλά η εξαγωγή στην περίπτωση σας δεν αντενδείκνυται, έχετε συρίγγιο. Μιλήστε με τον οδοντίατρο σας αυτός θα σας κατευθύνει καλύτερα που έχει όλα τα στοιχεία μπροστά του.

    Δεληγεώργη Βίκυ

    Οδοντίατρος

    Μαρούσι

  • Φυσικά και μπορεί να γίνει απονεύρωση/εξαγωγή όταν υπάρχει πύον. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αντιβίωση βοηθάει στην μείωση του μικροβιακού φορτίου χωρίς όμως να θεραπεύει τελείως τη φλεγμονή (πύον). Σύμφωνα με το ιστορικό που περιγράφετε, τη λύση στο πρόβλημά σας θα δώσει η εξαγωγή. Παυσίπονα - αντιφλεγμονώδη (τύπου algofren, niflamol κλπ) μπορούν και αυτά να μειώσουν το μικροβιακό φορτίο χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η λήψη τους εφόσον δεν υπάρχει ΄πόνος και δεν σας το έχει προτείνει ο ιατρός σας. Η άποψη μου είναι να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας να σας συμβουλεύσει αν χειάζεται να ξεκινήσετε αντιβίωση πριν την εξαγωγή ή αν χρειάζεται να κ... Διάβασε περισσότερα

    Γαλανόπουλος Παναγιώτης - Advanced Prosthodontics & Implant Dentistry

    Χειρουργός Οδοντίατρος-Προσθετολόγος

    Μαρούσι

  • Το δόντι αυτό εμφανώς είναι ταλαιπωρημένο από τις πολλές οδοντιατρικές επέμβαςεις. Η εξαγωγή μπορεί να γίνει ακόμα και αν υπάρχει πύον, άρα δε χρειάζεται να προετοιμάσετε την περιοχή με αντιβίωση. Τα άλλα φάρμακα που αναφέρεται είναι άχρηστα εκτός αν πονάτε.

    Φουρμούζης Ιωάννης Dental Excellence

    Οδοντιατρικό Κέντρο

    Πλατεία Μαβίλη

  • Καλησπέρα! Ευχαριστώ για την ανάλυση. Για κάθε είδους παθολογία όπως αυτή , απαιτείται κλινική εξέταση του ασθενούς και λήψη ιστορικού. Ακτινολογικός έλεγχος και εκτίμηση. Συνταγογράφηση χωρίς τα παραπάνω, είναι τουλάχιστον μη ηθικό και επικίνδυνο για εσάς να γίνει κατά αυτόν τον τρόπο . Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας, ο οποίος θα αποφασίσει αν χρειάζεται αντιβίωση και ποια και να σας δώσω οδηγίες πώς να παίρνετε και για πόσο ένα μη στεροειδες αντιφλεγμονώδες.

    Αντωνίου Παναγιώτης (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Οδοντίατρος

    Τρίκαλα

  • το να ξεκολλαει μια θηκη ειναι κατι που συμβαινει,οχι σε τετοιο βαθμο ομως,οπως περιγραφετε.μπορει να ειναι επισης κακοφτιαγμενη η το κολοβωμα που σκεπαζει (εναπομεινων δοντι μετα το τροχισμα) κ οχι ριζα οπως αναφερετε να ειναι αρκετα κοντο,οποτε να μην εχει αρκετη υποστηρικτικη ικανοτητα.ειπατε οτι "η ριζα δεν ηταν κ σε τοσο καλη κατασταση".αυτο με βαζει σε υποψιες οτι το αποστημα μπορει να δημιουργηθηκε απο το ιδιο το δοντι κ οχι το ουλο.παντως οτι το αποστημα εφυγε επειδη δεν κολλησατε παλι τη θηκη δεν εχει να κανει με αυτο το γεγονος,αλλα ηταν τυχαιο.επισης για να σας βγαλει το δοντι δεν εχει να κανει με το γεγονος οτι δεν παιρν... Διάβασε περισσότερα

    Καραχάλιος Δημήτρης

    Οδοντίατρος

    Ηλιούπολη

  • Το δόντι σας μάλλον ολοκλήρωσε το κύκλο ζωής του στην οδοντοστοιχία σας.
    Η πυογενής φλεγμονή που περιγράφετε ,θα φύγει με την απομάκρυνση της αιτίας που φυσικά είναι το "ταλαιπωρημένο" δόντι σας.
    Άρα σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να μην επιβαρύνεται τον οργανισμό σας με φάρμακα .
    Απλά πρέπει να ολοκληρωθεί η εξαγωγή του δοντιού.
    Τέλος η παρουσία πυογενούς συγκέντρωσης αποτελεί αντένδειξη,μόνο.για την αναισθησία με έμπαρση βελόνας σε αυτήν την περιοχή .
    Αντίθετα η απονεύρωση ή η εξαγωγή του δοντιού αποτελεί θεραπεία για την παροχέτευση και απομάκρυνση του πυογενούς εκκρίματος.

    Βαρίκος Θωμάς

    Οδοντίατρος

    Μαρούσι

  • Και με πύον μπορεί να γίνει απονεύρωση/εξαγωγή (και στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να γίνει).

    Γιαννούλης Κωνσταντίνος

    Οδοντίατρος

    Πάτρα

  • Αν είναι ενεργή η φλεγμονή και υπάρχει πύον, καλό θα ήταν να πάρετε αντιβίωση. Αλλά αν το amoxil το είχατε πάρει πρόσφατα για τον φρονιμίτη, δεν θα σας πιάσει. Χρειάζεται άλλη αντιβίωση. Συζητήστε το με τον οδοντίατρο που θα κάνει την εξαγωγή.

    Πέττα Ευγενία

    Οδοντίατρος

    Ζωγράφου

  • Απόστημα-συριγγιο καλό θα ήταν ένα 24 ωρο πριν την εξαγωγή αντιβιωση η οποία θα συνεχισθεί για 5 μέρες μετά την εξαγωγή και τον χειρουργικό καθαροσμό της περιοχής

    Κατσαρώνης Παύλος

    Οδοντίατρος - Παιδοδοντίατρος

    Μεταμόρφωση

  • Καλησπερα, αφαιροντας το αιτιο, θα φυγει και το πυον. Το αν χρειαζεστε αντιβιωτικη καλυψη ή οχι θα το αποφασισει ο θεραποντας οδοντιατρος βαση κλινικης εικονας το δοντιου, γενικης καταστασης του στοματος και ιατρικου ιστορικου.

    Ψαραδάκη Σεσίλια

    Οδοντίατρος

    Νέα Σμύρνη

  • Καλησπερα,δεν ειναι απαραιτητο να δωθει αντιβιωση προν την εξαγωγη του δοντιου ειδικα απο τη στιγμη που το ειδε ο γιατρος και εκρινε οτι μπορει να εξαχθει χωρις αντιβιωση,το αποστημα δεν θα ελαττωθει με αντιφλεγμονωδη οπως το algofren η το niflamol,μονο η αντιβιωση μπορει να το ελαττωσει αλλα απο τη στιγμη που δεν εκρινε απαραιτητο ο γιατρος σου να παρεις αντιβιωση θα σου προτεινα να μην παρεις τιποτα απολυτως μεχρι την εξαγωγη.

    Μπουμπούνας Εμμανουήλ

    Οδοντίατρος

    Καβάλα

  • Το τελευταίο δεν ισχύει Δεν μπορούμε να συζητήσουμε φάρμακα χωρίς να σας δουμεΕυχαριστω

    Κατσίβα Αφροδίτη

    Οδοντίατρος

    Νέα Ιωνία

  • Καλησπέρα σας. Το καλύτερο όλων, είναι να ακολουθήσετε το σχέδιο θεραπείας του γιατρού σας και να απευθυνθείτε σε αυτόν,για φαρμακευτική αγωγή.

    Χαριτωνίδης Αναστάσιος

    Οδοντίατρος

    Παγκράτι

  • Το δόντι είναι για εξαγωγή χωρίς κανένα περιθώριο επιβίωσης του στο στόμα.Τα αποστήματα προέρχονται πιθανόν από κάταγμα της ρίζας.Δε σας πονάει γιατί υπάρχει συρίγγιο παράλληλα κ έχει διέξοδο το πύον..Αγωγή δε συνιστώ να αναζητάτε μέσω ίντερνετ.Εμπιστευτειτε το συνάδελφο κ ακολουθήστε τις οδηγίες...όσο αποφεύγετε την εξαγωγή κ καταφεύγετε στα αντιβιοτικά ή τα αντιφλεγμονώδη το πρόβλημα γίνεται χειρότερο.

    Ευαγγελινού Κυριακή

    Οδοντίατρος

    Πλατεία Αττικής

  • Καλησπέρα σας,δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν πάρετε αντιβίωση, αρκεί να φύγει η αιτία του αποκτήματος, που στην περίπτωση αυτή είναι το δόντι σας και θα περάσει και το απόστημα.

    Γκανά Δήμητρα

    Οδοντίατρος

    Νέο Ψυχικό

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime