THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Porcelain veneers

Μάθε για τη διάρκεια αποτελέσματος και το κόστος εφαρμογής

Vasileiou Elli

Written by Dentist Vasileiou Elli on 03 February 2022

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης και πότε εφαρμόζονται

Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν λεπτές “φλούδες” πορσελάνης που προσκολλώνται στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών για να βελτιώσουν την εικόνα τους. Η εφαρμογή τους μπορεί να είναι μόνιμη. Πρόκειται για μία αισθητική θεραπεία των δοντιών που στοχεύει στην αποκατάσταση μικρών μόνο προβλημάτων, καθώς δεν πρόκειται για θήκες αλλά για απλή επικάλυψη των δοντιών. Μπορούν να εφαρμοστούν για να βελτιώσουν το σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος ή τη θέση του δοντιού.

Μπορείς να επιλέξεις να τοποθετήσεις μόνο μία όψη πορσελάνης σε κάποιο δόντι που είναι ασύμμετρο σε σχέση με τα άλλα ή αν έχει σπάσει. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ασθενών επιλέγει να τοποθετήσει όψεις πορσελάνης στα 8 μπροστινά δόντια, ώστε να επιτύχει το συμμετρικό και λευκό χαμόγελο που επιθυμεί.

Βασιλείου Έλλη
Ο Βασιλείου Έλλη - Οδοντίατρος λέει:

“Οι όψεις πορσελάνης δεν συνιστάται να τοποθετούνται σε άτομα που παρουσιάζουν βρυγμό, δηλαδή σε αυτούς που τρίζουν τα δόντια τους.”

Γενικώς, οι όψεις πορσελάνης είναι κατάλληλες για άτομα που έχουν υψηλές αισθητικές απαιτήσεις και έχουν πολύ καλή στοματική υγεία.

Φωτογραφίες περιστατικών

Ποια η διαδικασία εφαρμογής των όψεων πορσελάνης

Η διαδικασία της εφαρμογής όψεων πορσελάνης ολοκληρώνεται σε 2-3 ραντεβού.

διαδικασία 1

Κατά το πρώτο ραντεβού γίνεται το τρόχισμα των δοντιών και η λήψη των μέτρων για τις όψεις. Αν τα δόντια του ασθενούς είναι προς τα μέσα μπορούμε να κολλήσουμε την όψη στο υπάρχον δόντι. Αν όχι, εφαρμόζεται τροχισμός του δοντιού, στη συνέχεια, λαμβάνεται το αποτύπωμα και όταν είναι έτοιμη η όψη τοποθετείται από πάνω με κόλληση. Για την κατασκευή της όψης από τον τεχνίτη χρειάζονται περίπου 4-5 εργάσιμες μέρες.

διαδικασία 2

Στο δεύτερο ραντεβού πραγματοποιείται η δοκιμή των όψεων από τον τεχνίτη, ενώ αν η όψη χρειάζεται τελικά κάποια διόρθωση, αυτή πραγματοποιείται σε ένα τρίτο ραντεβού. Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 10 μέρες.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού για την τοποθέτηση των όψεων ο οδοντίατρος, αφού εκτιμήσει το σχήμα και το χρώμα της όψης και δει ότι ταιριάζει στην υπόλοιπη οδοντοστοιχία, καθαρίζει προσεκτικά τα δόντια, ώστε να βεβαιωθεί πριν τοποθετήσει την όψη ότι δεν θα εγκλωβιστούν βακτήρια από κάτω που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φθορές.

Τι να προσέξει ο ασθενής πριν και τι μετά την εφαρμογή τους

Πριν από την εφαρμογή των όψεων πορσελάνης δεν απαιτείται να προσέξει κάτι ο ενδιαφερόμενος. Αν όμως, στο μεσοδιάστημα της εφαρμογής χρειαστούν τρόχισμα τα δόντια που θα επικαλυφθούν με τις όψεις, τότε ίσως ο ασθενής να νιώθει μια μικρή ευαισθησία στο κρύο για το διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Επίσης, στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται και οι τροφές με χρωστικές.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και εφ’ όρου ζωής πια, ο ασθενής συνιστάται να αποφεύγει να δαγκώνει πολύ σκληρές τροφές ή αντικείμενα (στυλό, πάγος κτλ).

Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης σε σχέση με άλλες αντίστοιχες μεθόδους

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Όψεις πορσελάνης Πραγματοποιούνται σε 2 ραντεβού, το αποτέλεσμα είναι γρήγορο, δείχνει αληθινό, δεν λεκιάζουν τα δόντια, είναι μόνιμο, δίνουν λάμψη, έχουν ιδιαίτερη αντοχή, δεν αποχρωματίζονται με το χρόνο, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα Είναι δύσκολα αναστρέψιμο, είναι ακριβή μέθοδος, δεν συνιστώνται σε άτομα με προβλήματα στα δόντια, τα φυσικά δόντια γίνονται ενδεχομένως πιο ευαίσθητα στο ζεστό και στο κρύο
Όψεις ρητίνης Είναι οικονομική μέθοδος, εύκολη στην εφαρμογή (αρκεί μία επίσκεψη), μπορούν να διορθωθούν αν χρειαστεί Δεν είναι μόνιμη, απαιτεί μεγάλη προσοχή στην υγιεινή και τη φροντίδα των δοντιών, μπορεί να εμφανιστούν δυσχρωμίες και θαμπάδα αν δεν τα περιποιούμαστε σωστά, είναι πιο εύθραυστες, απορροφούν εύκολα χρωστικές, αποχρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου

Κόστος όψεων πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης εφαρμόζονται σε άτομα που έχουν υψηλές αισθητικές απαιτήσεις. Κατασκευάζονται και τοποθετούνται από οδοντίατρο σε συνεργασία με ειδικό τεχνίτη. Το κόστος τους κυμαίνεται από 250- 350€ η κάθε όψη/ανά δόντι. Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του τεχνίτη που θα τις κατασκευάσει.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

289€

From

157

doctors

Price range for all areas

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός

Ο γιατρός που αναλαμβάνει τέτοια περιστατικά χρειάζεται να έχει μεγάλη εμπειρία. Δεν αναλαμβάνουν όλοι οι οδοντίατροι να εφαρμόσουν όψεις πορσελάνης. Θα πρέπει ο γιατρός να έχει εξειδικευμένες γνώσεις στην αισθητική ιατρική των δοντιών. Θα πρέπει να συνεργαστεί και με τεχνίτη για την κατασκευή τους. Γι΄αυτό, πριν επιλέξεις ένα γιατρό, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι αναλαμβάνει ανάλογα περιστατικά.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για τις όψεις πορσελάνης

Μήπως οι όψεις πορσελάνης χαλάνε τα δόντια;

Όχι, οι όψεις δεν καταστρέφουν καθόλου τα δόντια. Για την ακρίβεια, τα προστατεύουν από περαιτέρω φθορά. Ειδικά τα εύθραυστα δόντια μπορεί να σπάσουν ανά πάσα στιγμή. Με τις όψεις πορσελάνης δυναμώνει ή προστατεύεται το δόντι, καθώς αποκτά επιπλέον κάλυψη.

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Οι όψεις πορσελάνης μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 20 χρόνια αναλλοίωτες, άρα το αποτέλεσμα διαρκεί πολλά χρόνια και αξίζει η επιλογή αυτή. Είναι ανθεκτικές και γι’ αυτό και επιλέγονται από άτομα με υψηλές αισθητικές απαιτήσεις.

Τι παθαίνουν τα δόντια κάτω από τις όψεις πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης δεν προκαλούν απολύτως τίποτα στα δόντια. Αντιθέτως, τα προστατεύουν από φθορές. Ωστόσο, πρέπει να εξακολουθείς να τα φροντίζεις με τον ίδιο τρόπο, καθώς η πλάκα, η πέτρα και η τερηδόνα εξακολουθούν να αποτελούν προβλήματα για τα υποκείμενα δόντια. Εάν το πρόβλημα εισχωρήσει βαθιά, τα δόντια μπορεί να μην είναι πια σε θέση να υποστηρίξουν τις όψεις μετά τη θεραπεία τους από τον γιατρό.

Αξίζει τον κόπο να βάλω όψεις πορσελάνης;

Φυσικά και αξίζει τον κόπο, αν επιθυμείς να έχεις αστραφτερό και κατάλευκο χαμόγελο για το υπόλοιπο της ζωής σου. Όλοι όσοι έχουν υψηλές αισθητικές απαιτήσεις επενδύουν σε ένα χαμόγελο με όψεις πορσελάνης. Το αποτέλεσμα, αν και αρκετά ακριβό, θα σε αποζημιώσει.

Πονάει η διαδικασία;

Όχι, διότι χορηγείται τοπική αναισθησία. Το μόνο που μπορεί να νιώσει ο ασθενής είναι μια σχετική ενόχληση. Δεν παραπονείται όμως κανείς για πόνο.

Αν το μετανιώσω αφού τις βάλω τι γίνεται;

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να μετανιώσει που έβαλε όψεις πορσελάνης. Αρχικά, πρέπει να κάνεις μια συζήτηση με το γιατρό σου, πριν αποφασίσεις να τις βάλεις. Το σημαντικό είναι να έχεις ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό που σε ενοχλεί στα δόντια σου και πώς ονειρεύεσαι να γίνουν. Αν επιθυμείς κάτι ιδιαίτερο, γίνεται να δεις σε εκμαγείο ή και στο στόμα σου, το τελικό αναμενόμενο αποτέλεσμα με ακρυλικό υλικό, δοκιμαστικά, χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Beier US, Kapferer I, Burtscher D, Dumfahrt H. 'Clinical performance of porcelain laminate veneers for up to 20 years', Int J Prosthodont. 2012 Jan-Feb;25(1):79-85

2. Col M. Viswanibaran, Maj Gen S.M. Londhe, Maj Vijaya Kumar. 'Conservative and esthetic management of diastema closure using porcelain laminade vaneers', Elsevier (2014)

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.