THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Botox

Γύρνα το Χρόνο Πίσω με 1 Μόνο Συνεδρία

Logaras Nektarios

Written by Dermatologist - Venereologist Λογαρά Νεκτάριο on 15 March 2018

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Question guidelines
 • Do

  • Provide details about your health concerns

  • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

 • Don’t

  • Refer to people by name

  • Request price for services

  • Post offensive or abusive content

Τι είναι το botox και πώς εφαρμόζεται

Το Botox (ή μποτοξ ή βοτουλινική τοξίνη) είναι ένα φάρμακο που παράγεται από μια φυσική πρωτεΐνη - νευροτοξίνη, την βοτουλινική τοξίνη που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum. Είναι η πιο δημοφιλής και αποτελεσματική θεραπεία αντιγήρανσης και αντιμετώπισης των ρυτίδων έκφρασης ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο, στο άνω χείλος, στο λαιμό και γύρω από τα μάτια, στο λεγόμενο «πόδι της χήνας». Η φυσική επεξεργασμένη πρωτεΐνη που περιέχει το botox, δρα ακριβώς πάνω στους δερματικούς μύες, εμποδίζοντας τις συσπάσεις τους.

Έτσι, προκαλείται προσωρινή μείωση της κινητικότητας των μυών και οι ρυτίδες σβήνουν σταδιακά. Αυτό επιτυγχάνεται με τρόπο φυσικό ως προς την έκφραση που αποκτά το πρόσωπο μετά.

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική ενέσιμη μέθοδο που πλέον θεραπεύει και προλαμβάνει τις ρυτίδες έκφρασης του προσώπου.

Υπάρχει και το baby botox ή actor’s botox, στο οποίο χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις φαρμάκου. Είναι επίσης γνωστό και ως micro botox. Συνήθως εφαρμόζεται σε μικρότερης ηλικίας άτομα για να προληφθεί ο σχηματισμός ρυτίδων και να καταφέρουν να διατηρήσουν τη νεανικότητά τους χωρίς να μειώνονται οι εκφράσεις του προσώπου.

Botox θεραπεία πριν

Δέρμα πριν και κατά την εφαρμογή του Botox

Botox θεραπεία μετά

Δέρμα μετά το Botox

Πού εφαρμόζεται το botox

Το Botox μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα σημεία του προσώπου και του σώματος:

efarmogi botox Μέτωπο Μεσόφρυο Γύρω από τα Μάτια Βάση της Μύτης Γύρω από το Στόμα Λαιμό Μασχάλες Πέλματα

Η μέθοδος εφαρμόζεται για να αντιμετωπιστούν τα εξής:

 • Ρυτίδες μετώπου
 • Ρυτίδες μεσοφρύου
 • Ρυτίδες περιοφθαλμικές και μύτης
 • Ρυτίδες χειλιών
 • Γωνίες στόματος
 • Ανύψωση του πεσμένου φρυδιού
 • Ημικρανία
 • Υπεριδρωσία
Νεκτάριος Λογαράς
Ο Νεκτάριος Λογαράς Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος λέει:

“Η θεραπεία botox είναι απαραίτητη όταν αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες έκφρασης σε ηρεμία. Το καλό botox είναι αυτό που μόνο η μητέρα σας μπορεί να το καταλάβει!”.

Διάρκεια θεραπείας με νευροτοξίνη (botox)

Η συνεδρία διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά συνολικά και τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας μέρα. Το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ορατό στις 10-15 μέρες μετά την εφαρμογή του. Η δράση του διαρκεί από 3 έως 6 μήνες, αναλόγως της κινητικότητας των μυών του προσώπου, της ηλικίας του ασθενή και του τύπου του δέρματός του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να τον επισκεφθεί στο ιατρείο του μετά από 15 μέρες από την εφαρμογή, ώστε να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα Botox

 • Απόλυτα ασφαλές
 • Ανώδυνο
 • Χαμηλό κόστος
 • Αποτελεί μία lunch break θεραπεία
 • Ορατά αποτελέσματα από την 1η μέρα
 • Μπορείς να το επαναλάβεις όσες φορές θέλεις
 • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Εξατομικευμένη θεραπεία βάσει των ατομικών στόχων και αναγκών

Σύγκριση Botox με άλλες θεραπείες ομορφιάς

BotoxΥαλουρονικόFractional laser
Στόχος εφαρμογήςΜείωση ρυτίδων έκφρασηςΜείωση ρυτίδων, σύσφιξη επιδερμίδας, αύξηση όγκουΑνάπλαση, σύσφιξη, βελτίωση ρυτίδων, λεύκανση
Διάρκεια επέμβασης10-20 λεπτά30-120 λεπτά60-120 λεπτά
Διάρκεια αποτελέσματος4-6 μήνες8-18 μήνες6-18 μήνες
Σύνολο θεραπειώνΜίαΜία2-4
ΑποθεραπείαΆμεσηΆμεσηΆμεση
Συχνότητα εφαρμογής1-3 φορές/έτος1 φορά/έτος1 φορά/έτος

Παρενέργειες botox

Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι σπανιότατες και πλήρως ιάσιμες. Μετά την εφαρμογή της θεραπείας μπορεί να παρατηρήσεις μελανιές στα σημεία της έγχυσης ή αίσθημα βάρους, τα οποία υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγες μέρες και δεν ενέχουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο.

Σοβαρότερη παρενέργεια είναι η βλεφαρόπτωση, η οποία είναι πάρα πολύ σπάνια. Ο κίνδυνος παρενεργειών ελαχιστοποιείται όταν το botox πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ιατρούς και αφορά σε διεθνώς πιστοποιημένο σκεύασμα.

Κόστος θεραπείας botox

Το κόστος εφαρμογής θεραπείας botox ποικίλει και εξαρτάται από το σημείο εφαρμογής, από τις ανάγκες του ασθενούς ως προς το θεραπευτικό στόχο, αλλά και από το γιατρό που θα επιλέξεις. Επίσης, εξαρτάται και από το πόσες φορές και για πόσο διάστημα θα επιλέξεις να το κάνεις. Δες παρακάτω τιμές.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

136€

From

211

doctors

Price range for all areas

Πώς να βρεις τον κατάλληλο γιατρό

Ο κατάλληλος γιατρός για να εφαρμόσει θεραπείες ομορφιάς με botox είναι ο δερματολόγος - αφροδισιολόγος, ο οδοντίατρος, ο οφθαλμίατρος και ο πλαστικός χειρουργός. Για να επιλέξεις τον ιδανικότερο για εσένα, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν την εμπειρία του στη συγκεκριμένη θεραπεία, ώστε να σου εμπνεύσει περισσότερη εμπιστοσύνη.

Πριν επιλέξεις, διάβασε τις αξιολογήσεις κι άλλων ασθενών που επισκέφθηκαν το γιατρό πριν από εσένα και εφάρμοσαν την εν λόγω θεραπεία και μάθε τι εντυπώσεις αποκόμισαν και πόσο αποτελεσματική ήταν η θεραπεία στη δική τους περίπτωση.

ΒΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟ

Ειδική προετοιμασία: τι πρέπει να κάνεις πριν και μετά το botox

Πριν από τη θεραπεία συνιστάται να ακολουθήσεις κάποιες συμβουλές, ώστε να μεγιστοποιήσεις την αποτελεσματικότητά της, αλλά και τη διάρκειά της. Δύο εβδομάδες πριν την εφαρμογή συνιστάται η αποφυγή της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων/ ασπιρίνης, αντιβιοτικών ή της κατανάλωσης βοτάνων, πάπρικας, κανέλας, πιπεριού καγιέν, τζίντζερ και κάρυ.

Μετά το botox θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες για να περιορίσεις τις παρενέργειες και να μεγιστοποιήσεις το αποτέλεσμα και τη διάρκειά του.

Για τις επόμενες 3 ώρες μετά την εφαρμογή θα πρέπει να:

 • Παραμείνεις σε όρθια θέση, αποφεύγοντας να ξαπλώσεις
 • Αποφύγεις να τρίβεις την περιοχή

Για τις επόμενες 3 μέρες μετά την εφαρμογή της θεραπείας θα πρέπει να αποφεύγεις να:

 • Ασκείσαι έντονα
 • Λάβεις ασπιρίνη
 • Καταναλώσεις αλκοόλ
 • Χρησιμοποιείς ζεστό νερό ή αέρα

4 μυστικά αντιγήρανσης για να παραμείνεις για πάντα νέα και όμορφη!

Η ομορφιά είναι ο πιο δημοφιλής γυναικείος στόχος! Για να την κατακτήσεις θα χρειαστεί απλώς να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου και να υιοθετήσεις κάποιες συνήθειες που θα σε οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Καθάρισε καλά το πρόσωπό σου

Καθάρισε καλά το πρόσωπό σου

Κάθε βράδυ πριν τον ύπνο αφαίρεσε από το πρόσωπό σου κάθε ίχνος μακιγιάζ και καθάρισέ το καλά με σαπούνι. Μην αφήνεις τους ρίπους και τη σκόνη από όλη την ημέρα να μείνουν στο πρόσωπό σου και να επιταχύνουν τη γήρανσή του. Κράτα το καθαρό και ταυτόχρονα ενυδατωμένο. Χρησιμοποίησε σαπούνι με ουδέτερο pH για να είναι καλύτερα ανεκτό από το δέρμα σου.

Είμαστε ό,τι τρώμε

Είμαστε ό,τι τρώμε

Φρόντισε οι διατροφικές σου επιλογές να είναι θρεπτικές και ισορροπημένες και απόφυγε τα κακά λιπαρά και τις υπερβολές. Φάε καθημερινά τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών και πιες άφθονο νερό. Επίσης, προτίμησε να τρως σε καθημερινή βάση κάποια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.

τακτική γυμναστική

Κρατήσου σε φόρμα με τακτική γυμναστική

Ασκήσου συστηματικά 2-3 φορές τη βδομάδα, κάνοντας όποια μορφή γυμναστικής σου αρέσει. Παράλληλα με το botox θα καταφέρεις να αποκτήσεις και το καλλίγραμμο σώμα που ονειρεύεσαι.

Απόβαλλε το στρες

Απόβαλλε το στρες

Είναι γνωστό ότι το άγχος της καθημερινότητας είναι ο χειρότερος σύμβουλος για υγεία και ευεξία. Όπως ακριβώς επηρεάζει την ψυχολογία σου, επηρεάζει και την εξωτερική σου εμφάνιση, καθώς το άγχος ζωγραφίζεται στο πρόσωπό σου, με αποτέλεσμα να θαμπώνει την επιδερμίδα και να χάνεις τη λάμψη σου. Βρες διεξόδους και δώσε σε κάθε πρόβλημα την πραγματική αξία που του αναλογεί.

Μύθοι και αλήθειες για το botox

Μύθος #1

Το BOTOX δεν είναι ασφαλές.

Η αλήθεια

Το BOTOX έχει ένα μακρύ και καθιερωμένο ιστορικό ασφάλειας. Παρόλο που μπορεί να το γνωρίζουμε ως θεραπεία ρυτίδων, έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 18 χρόνια για την αποτελεσματική θεραπεία μιας σειράς ιατρικών ασθενειών και είναι ένα από τα πιο διερευνημένα φάρμακα στον κόσμο.

Μύθος #2

Το Botox θα μου δώσει μια «παγωμένη» όψη ή απώλεια της έκφρασης του προσώπου.

Η αλήθεια

Η «παγωμένη» έκφραση είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερδοσολογίας των μονάδων του botox. Ένας έμπειρος γιατρός θα ξέρει πόσες μονάδες Botox πρέπει να εγχύσει σε κάθε σημείο, έτσι ώστε οι εκφράσεις του προσώπου να φαίνονται φυσικές και όχι «παγωμένες».

Το BOTOX έχει ως στόχο να βελτιώσει την εμφάνισή σου, όχι να την αλλάξει. Όταν χορηγείται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό μπορείς ακόμα να χαμογελάς, να συνοφρυώνεσαι και να εκφράζεσαι φυσικά. Η θεραπεία χαλαρώνει μόνο το μυ κάτω από το σημείο της ένεσης, έτσι ώστε τα άλλα στοιχεία της έκφρασης του προσώπου να παραμένουν ενεργά. Επίσης, δεν έχει επίδραση στα αισθητήρια νεύρα και έτσι, θα έχεις φυσιολογική αίσθηση στις περιοχές που υποβάλλονται σε θεραπεία.

Μύθος #3

Οι ενέσεις Botox είναι επώδυνες.

Η αλήθεια

Ο πόνος από την ενέση είναι εντελώς διαχειρίσιμος, καθώς οι βελόνες είναι πολύ λεπτές, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθάνεσαι μόνο ένα πολύ ελαφρύ τσίμπημα κατά τη διάρκεια της ένεσης. Αλλά αν έχει προηγηθεί η εφαρμογή αναισθητικής κρέμας, η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη.

Μύθος #4

Το Botox μπορεί να σβήσει όλες μου τις ρυτίδες.

Η αλήθεια

Υπάρχουν δύο τύποι ρυτίδων: Δυναμικές ρυτίδες είναι οι ρυτίδες που αναπτύσσονται από τη μυϊκή σύσπαση του προσώπου και οι στατικές ρυτίδες που είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Το Botox αντιμετωπίζει τις δυναμικές ρυτίδες χαλαρώνοντας το μυ, βελτιώνοντας έτσι την εμφάνιση αυτών των ρυτίδων. Οι στατικές ρυτίδες από την άλλη πλευρά δεν ανταποκρίνονται στο Botox. Η θεραπεία για τις στατικές ρυτίδες μπορεί να απαιτήσει συνδυασμό άλλων αισθητικών θεραπειών, όπως σύσφιξη με ραδιοσυχνότητες, εμφυτεύματα υαλουρονικού, θεραπεία με λέιζερ ή χημικό πήλινγκ.

Μύθος #5

Αν διακόψω ξαφνικά τη θεραπεία με botox, θα επέλθει άμεση γήρανση του δέρματος και θα επιδεινωθεί πολύ η εξωτερική μου εμφάνιση.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως το πρόσωπο επανέρχεται σταδιακά (4 έως 6 μήνες) στην προηγούμενη κατάστασή του, αν σταματήσεις τις εφαρμογές botox. Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι μύες αρχίζουν και πάλι να κινούνται φυσιολογικά όπως πριν, με αποτέλεσμα να ευνοούν την επιστροφή των ρυτίδων αργά όπως ήταν αρχικά πριν από την θεραπεία.

Μύθος #6

Το Botox είναι εθιστικό.

Η αλήθεια

Δεν αναφέρθηκε καμία εθιστική ιδιότητα στο φάρμακο Botox, έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνει ένα άτομο φυσικά εθισμένο στο φάρμακο. Οι άνθρωποι εξαρτώνται από τα αντιγηραντικά αποτελέσματα του Botox, επειδή κάνει τα πρόσωπα να φαίνονται νεότερα και πιο φρέσκα.

Μύθος #7

Θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να φτάσεις 40 ετών για να κάνεις botox.

Η αλήθεια

Το Botox μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη. Είναι γνωστό πως οι έφηβοι αναπτύσσουν μερικές φορές βαθιές ρυτίδες έκφρασης. Είναι πολύ πιο εύκολο και αποτελεσματικότερο να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα σε πρώιμο στάδιο. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης ενόσω η επιδερμίδα είναι ομαλή, επειδή όσο μεγαλύτερης ηλικίας είσαι τόσο πιο δύσκολο γίνεται για το δέρμα να σβήσει τις ρυτίδες μετά από Botox.

Μύθος #8

Το Botox είναι θεραπεία μόνο για γυναίκες.

Η αλήθεια

Όλο και περισσότεροι άντρες πριν από την ηλικία των 40 ετών κάνουν botox. Οι ρυτίδες μπορούν μερικές φορές να κάνουν τους άντρες να φαίνονται θυμωμένοι και πιο ηλικιωμένοι. Το Botox μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσεις αυτό το βλέμμα για να δώσεις μια πιο νεανική εμφάνιση και αυτοπεποίθηση, που μπορεί να σε βοηθήσει πολύ σε επιχειρηματικά θέματα.

Μύθος #9

Όσο πιο συχνά κάνεις botox, τόσο χάνεται η αποτελεσματικότητά του και το πρόσωπο γίνεται πιο άγριο και «παγωμένο».

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσο πιο συστηματικά γίνεται το botox τόσο πιο ανεπαίσθητο και ομαλό είναι το αποτέλεσμα. Η τακτική θεραπεία με Botox δεν αφήνει τις ρυτίδες να επανεμφανιστούν και διατηρεί το δέρμα νεανικό και αναλλοίωτο ως προς τις εκφράσεις του προσώπου.

Μύθος #10

Μπορώ να επιστρέψω στην άθληση αμέσως μετά την εφαρμογή του botox στο πρόσωπό μου.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι συνιστάται να απέχεις από οποιασδήποτε μορφής έντονη σωματική κόπωση για τουλάχιστον 3 μέρες μετά τη θεραπεία. Παρόλο που αποτελεί μια lunch break θεραπεία και δεν απαιτεί downtime αλλά επιστρέφεις στη δουλειά σου σε μερικές ώρες, χρειάζεται να παραμείνεις σε όρθια θέση και να αποφύγεις τις έντονες σωματικές κινήσεις. Ενημερώσου από το γιατρό σου για το τι ακριβώς θα πρέπει να προσέχεις και για πόσο διάστημα.

Μύθος #11

Αρκεί μία εφαρμογή Botox για να αποκτήσω νεανικό δέρμα για πάντα.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως το botox δεν έχει μόνιμη διάρκεια. Για την ακρίβεια η αποτελεσματικότητά του δεν υπερβαίνει συνήθως τους 6 μήνες. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται επανάληψη συνεδριών κάθε φορά που θα ολοκληρώνεται η δράση του. Ο γιατρός θα ορίσει το πόσο συχνά χρειάζεται να επαναληφθεί, λαμβάνοντας υπόψιν τον τύπο του δέρματος του ασθενή αλλά και την ηλικία του.

Συχνές απορίες για το botox

Τo botox έχει την ίδια αποτελεσματικότητα σε όποια ηλικία κι αν εφαρμοστεί;

Εδώ ισχύει το «όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα». Όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου που προχωρά σε αυτή τη θεραπεία, τόσο λιγότερο διαρκούν τα αποτελέσματα. Ειδικότερα μετά την ηλικία των 50 ετών, απαιτούνται πιο συχνές επαναλήψεις της διαδικασίας, ενώ προτείνεται να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω make up και μακιγιάζ αμέσως μετά τη θεραπεία;

Καλό θα ήταν να αποφύγεις να εφαρμόσεις κάτι στο πρόσωπό σου για μερικές ώρες μετά το πέρας της διαδικασίας. Για περίπου 4-5 ώρες φρόντισε να μην εφαρμόσεις οποιοδήποτε προϊόν στο πρόσωπό σου.

Είμαι 30 ετών. Μπορώ να ξεκινήσω από τώρα να κάνω Botox; Το χρειάζομαι πραγματικά;

Η ηλικία των 30 είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος να εφαρμόζει αυτή την τεχνική και να μπορεί να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί να το συνδυάσει και με άλλες θεραπείες. Επειδή σε αυτή την ηλικία οι ανάγκες δεν είναι τόσο μεγάλες, μπορείς να εφαρμόσεις baby botox ή actor’s botox, όπου το φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι σε μικρότερες δόσεις και η έγχυσή του επιφανειακή. Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψεις την εμφάνιση των ρυτίδων και θα διατηρήσεις το νεανικό σου πρόσωπο εύκολα και χωρίς εμφανή τρόπο για πάντα!

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Burgen AS, Dickens F, Zatman LJ: 'The action of botulinum toxin on the neuro-muscular junction', Journal of Physiology (Lond) 109:10-24 1949

2. Carruthers A, Carruthers J: 'Botulinum toxin type A: history and current cosmetic use in the upper face'. Seminars in Cutaneous and Medical Surgery. 20:71-84 2001

3. Carruthers JA, Lower NJ, Menter MA, et al.: 'A multicenter, double-blind, randomized, placebo-controlled study of the efficacy and safety of botulinum toxin type A in the treatment of glabellar lines'. Journal of the American Academy of Dermatology. 46:840-849 2002

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.