Καλησπέρα, ποιοι θα ήταν οι κατάλληλοι τρόποι να ξεπεράσω τον φόβο μου για κρίση πανικού; Ενώ το σωματοποιημένο άγχος που είχα συνέχεια έχει καλυτέρευση και νιώθω πλέον άνετα στο σπίτι μου, θέλω να κάνω το επόμενο βήμα και να καταφέρω να βγαίνω πάλι έξω χωρίς φόβο για κρίση πανικού ή δύσπνοιας.
Είναι πολύ σημαντικό που έχετε ήδη καταφέρει να νιώσετε καλύτερα στον χώρο σας. Αυτό δείχνει μεγάλη πρόοδο και δύναμη. Το να θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα και να βγείτε ξανά έξω είναι απολύτως φυσιολογικό και αποτελεί έναν τόχο που μπορείτε να επιτύχετε σταδιακά.
Ο φόβος για την κρίση πανικού συχνά συντηρεί τον ίδιο τον πανικό, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Η αντιμετώπιση του φόβου αυτού δεν γίνεται με μια κίνηση, αλλά με μικρά, σταθερά βήματα που θα χτίσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στο σώμα σας.
Ξεκινήστε με σταδιακή έκθεση, βγαίνοντας έξω για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα και αυξάνοντας σταδιακά την απόστασ...η και τη διάρκειά τους. Παράλληλα, εξασκηθείτε σε τεχνικές αναπνοής, όπως η διαφραγματική αναπνοή, για να ηρεμείτε το σώμα σας όταν νιώθετε ότι έρχεται το άγχος. Χρησιμοποιήστε την πρακτική του mindfulness, εστιάζοντας στο παρόν, παρατηρώντας τους ήχους και τα αντικείμενα γύρω σας, ώστε να αποσπάσετε την προσοχή σας από τις αρνητικές σκέψεις. Τέλος, αμφισβητήστε τις σκέψεις σας που τροφοδοτούν τον φόβο, ρωτώντας τον εαυτό σας πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό που φοβάστε. Αυτές οι στρατηγικές, όταν εφαρμόζονται συστηματικά, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας και την ελευθερία σας.
Read more
Psychologist
|
Livadeia
Καλησπέρα! Ο φόβος σου σίγουρα δεν είναι η κρίση πανικού. Ο φόβος σου προέρχεται σε συμβάντα που έχεις ζήσει τα οποία ενδεχομένως πιέστηκες για να τα ζήσεις ή να τα κάνεις με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτει σε μια μορφή κρίσης πανικού.
Psychologist
|
Athens
Το επόμενο βήμα είναι να βγείτε έξω, όχι χωρίς να φοβάστε, αλλά συναντώντας τον φόβο, δίχως να τρέπεστε σε φυγή. Ο φόβος μειώνεται και εξαλείφεται όταν σταματάμε να τον αποφεύγουμε ή όταν σταδιακά μαθαίνουμε να αντέχουμε περισσότερο μαζί του.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
|
Chalkida
Καλησπέρα σας μια από τις ενέργειες που θα μπορούσε να σας βοηθήσει είναι η εκκίνηση ψυχοθεραπειας
Ψυχολόγος
|
Evosmos
Θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα ψυχοθεραπεία ώστε να μπορέσετε σύντομα να συνέλθετε.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής - Kλινικός ΨυχοΣεξολόγος
|
Kypseli
Καλησπέρα σας, καταλαβαίνω πραγματικά την αγωνία σας. Μοιάζει να δίνετε καθημερινά "μάχη". Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι ή πιο κατάλληλοι για να αντιμετωπιστεί ο φόβος για πανικό ή για ενδεχόμενη κρίση πανικού. Μπράβο σας για ότι έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα ειλικρινά. Θα σας έλεγα να μην πιέζετε τον εαυτό σας να νιώθει καλύτερα γιατί αυτό μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα πολλές φορές. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας, το πώς νιώθετε., το τι έχετε πραγματικά ανάγκη. Τότε θα υποχωρήσουν πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα ή τις δυσάρεστες σκέψεις που μπορεί κάνετε και που σας εμποδίζουν να χα...ρείτε την καθημερινότητά σας. Θα χαρώ να σας βοηθήσω. Καλή συνέχεια! Read more
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
|
Pikermi
Καλησπέρα σας,
είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο το ότι έχετε ήδη παρατηρήσει βελτίωση στο σωματοποιημένο άγχος και νιώθετε μεγαλύτερη άνεση στο σπίτι σας. Αυτό δείχνει ότι έχετε τη δύναμη να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, που είναι η επανασύνδεση με τον έξω κόσμο χωρίς τον περιορισμό του φόβου.
Ο φόβος για μια νέα κρίση πανικού συχνά γίνεται πιο ισχυρός από την ίδια την κρίση. Το σώμα και το μυαλό μπαίνουν σε μια κατάσταση υπερεγρήγορσης: παρακολουθείτε συνεχώς τις αισθήσεις σας και κάθε μικρή αλλαγή στην αναπνοή ή στους παλμούς σας μπορεί να ερμηνευτεί ως «σήμα κινδύνου». Έτσι ο φόβος τρέφει το ίδιο το άγχος και το κ...άνει πιο πιθανό να εκδηλωθεί.
Για να ξεπεραστεί αυτός ο κύκλος, χρειάζεται μια σταδιακή διαδικασία επανέκθεσης. Δεν σημαίνει ότι πρέπει ξαφνικά να βγείτε σε πολυσύχναστους χώρους ή να πιέσετε τον εαυτό σας. Αντιθέτως, βοηθά να ξεκινήσετε με πολύ μικρά βήματα: μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά, λίγα λεπτά σε έναν κοντινό εξωτερικό χώρο, και σταδιακά να αυξάνετε τη διάρκεια ή την απόσταση. Το πιο σημαντικό είναι να μένετε στο μέρος μέχρι να δείτε ότι η ένταση του άγχους αρχίζει να πέφτει, ώστε το μυαλό σας να μάθει πως «ο φόβος μπορεί να ξεθυμάνει χωρίς να συμβεί κάτι κακό».
Παράλληλα, είναι πολύ βοηθητικό να έχετε μαζί σας τεχνικές διαχείρισης της έντασης: ήρεμη, ελεγχόμενη αναπνοή, υπενθυμίσεις στον εαυτό σας ότι «αυτό είναι άγχος, όχι απειλή για τη ζωή μου», και μικρές στρατηγικές γείωσης όπως να παρατηρείτε χρώματα, ήχους ή αντικείμενα γύρω σας.
Η ψυχοθεραπεία, ειδικά σε προσεγγίσεις όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική, προσφέρει δομημένα εργαλεία ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τον φαύλο κύκλο πανικού–φόβου και να τον σπάσετε. Ωστόσο, ακόμη και μόνος σας μπορείτε να αρχίσετε με την πρακτική των μικρών βημάτων και τη σταδιακή έκθεση, φροντίζοντας να μην πιέζετε τον εαυτό σας αλλά να αναγνωρίζετε κάθε μικρή επιτυχία ως πρόοδο.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
Καλησπέρα,
Είναι πολύ θετικό που έχετε ήδη δει βελτίωση στο σωματοποιημένο άγχος και αισθάνεστε πιο άνετα στο σπίτι σας, αυτό δείχνει ότι έχετε κάνει σημαντική πρόοδο. Το επόμενο βήμα είναι να αντιμετωπίσετε σταδιακά τους φόβους σας έξω από το σπίτι, χωρίς να πιέσετε τον εαυτό σας απότομα.
Συνήθως βοηθά η σταδιακή έκθεση, ξεκινήστε με μικρές, σύντομες βόλτες σε μέρη που νιώθετε πιο ασφαλείς (π.χ. γύρω από το σπίτι) και προοδευτικά αυξήστε τον χρόνο και την απόσταση. Είναι σημαντικό να δίνετε στον εαυτό σας τον χώρο να προσαρμοστεί.
Παράλληλα, δουλέψτε με τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης. Όταν έρχεται ο φόβος κρίσης πανικού, επικεντ...ρωθείτε στην αργή, ρυθμική αναπνοή σας και υπενθυμίστε ότι τα συμπτώματα, όσο δυσάρεστα κι αν φαίνονται, δεν είναι επικίνδυνα.
Μπορείτε επίσης να έχετε μαζί σας μια “ασφαλή σκέψη” ή μια υπενθύμιση στο κινητό που θα σας καθησυχάζει εκείνη τη στιγμή.
Το πιο σημαντικό είναι να βλέπετε κάθε μικρό βήμα ως επιτυχία. Με τον χρόνο και τη προσπάθεια, ο φόβος θα υποχωρήσει και θα καλυτερεύσει η καθημερινότητα σας.
Read more
Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής
|
Kypseli
Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι αυτό που βιώνετε αυτή την περίοδο. Ένα σημαντικό βήμα για να διαχειριστείτε τις κρίσεις πανικού είναι να αρχίσετε να διερευνάτε τι είναι αυτό που τις προκαλεί ή τι τις τροφοδοτεί. Συχνά, οι κρίσεις πανικού σχετίζονται με συγκεκριμένες σκέψεις, ή καταστάσεις.
Σας προτείνω να δώσετε χώρο στον εαυτό σας να παρατηρήσει:
Σε ποιες περιστάσεις τείνουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα.
Τι σκέψεις περνούν από το μυαλό σας λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής σας που μπορεί να σας φορτίζουν με άγχος, ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεστε άμεσα.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να β...οηθήσει να φωτιστούν όλες αυτές οι πλευρές.Να θυμάστε πως το γεγονός ότι αναγνωρίζετε τις δυσκολίες σας και αναζητάτε τρόπους να τις ξεπεράσετε είναι από μόνο του ένα πολύ σημαντικό βήμα!
Read more
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
|
Voula
Καλησπέρα σας.
Η θεραπεία των κρίσεων πανικού αποτελείται από δύο κυρίως μέρη: την ψυχοεκπαίδευση για το στρες ώστε να αλλάξουν κάποιες πεποιθήσεις μας που μας δυσκολεύουν και την έκθεση. Έκθεση σημαίνει ότι πηγαίνω σε μέρη και βιώνω σωματικές αισθήσεις που φοβάμαι, ώστε να συνειδητοποιήσει το μυαλό μου ότι δεν είναι επικίνδυνες.
Όπως παρατηρείτε και εσείς, μπορεί σε ένα πλαίσιο (σπίτι) ο φόβος για τον πανικό να έχει υποχωρήσει αλλά σε άλλα πλαίσια (π.χ μετρό, γυμναστική, πλήθη, ασανσέρ κ.α) να παραμένει. Αυτο συμβαίνει διότι η έκθεση απαιτείται να γίνει τακτικά και να γενικευθεί σε διαφορετικά πλαίσια και καταστάσεις προκε...ιμένου να επέλθει ουσιώδης βελτίωση.
Η θεραπεία για τις κρίσεις πανικού συνήθως δεν διαρκεί πολύ - αρκετοί άνθρωποι βλέπουν βελτίωση μετά από 8-12 συνεδρίες
Read more
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
|
Ilisia
Η βελτίωσή σας στον χώρο του σπιτιού είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα. Το επόμενο στάδιο συνήθως περιλαμβάνει σταδιακή έκθεση στις καταστάσεις που φοβίζουν και επεξεργασία των σκέψεων που τροφοδοτούν το άγχος, κάτι που μπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσματικά μέσα στη θεραπευτική σχέση με έναν ψυχολόγο.
Ψυχολόγος
|
Lykovrysi
Για να ξεπεράσετε τον φόβο της κρίσης πανικού, βοηθά η σταδιακή έκθεση: ξεκινήστε με μικρές, σύντομες εξόδους και αυξήστε σταδιακά. Αν δεν το κάνετε ήδη, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας ενδυναμώσει σημαντικά.
Κλινικός Ψυχολόγος
|
Thessaloniki
Κατανοώ απολύτως αυτό που περιγράφετε. Ο φόβος για νέα κρίση πανικού συχνά διατηρεί τον φαύλο κύκλο του άγχους, ακόμη κι όταν τα σωματικά συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που αποδεδειγμένα βοηθούν:
1. Σταδιακή έκθεση: Βγαίνετε έξω σε πολύ μικρά και ελεγχόμενα βήματα, π.χ. μια μικρή βόλτα γύρω από το σπίτι. Όταν δείτε ότι δεν συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό, επεκτείνετε σταδιακά τον χρόνο και την απόσταση.
2. Αναπνευστικός έλεγχος: Η αργή, διαφραγματική αναπνοή μειώνει την πιθανότητα υπεραερισμού και βοηθάει στη ρύθμιση του άγχους.
3. Γνωσιακή επανεξέταση: Κάθε φορά που αναδύεται ο φόβος «θα πάθ...ω κρίση», υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι έχετε ξαναβιώσει τα συμπτώματα και δεν υπήρξε κίνδυνος. Η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή, όσο δυσάρεστη κι αν είναι.
4. Ψυχοθεραπεία: Η συστηματική ψυχοθεραπευτική δουλειά (ιδίως γνωσιακή-συμπεριφορική, αλλά και ψυχοδυναμική εφόσον εστιάζει στα βαθύτερα αίτια) βοηθά να κατανοήσετε και να επεξεργαστείτε τις ρίζες του άγχους.
5. Φαρμακευτική αγωγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα αντικαταθλιπτικό ή αγχολυλικό σχήμα μπορεί να υποστηρίξει την όλη προσπάθεια, πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ψυχίατρο.
Το σημαντικότερο είναι να μην αποφύγετε την έκθεση στο ερέθισμα, δηλαδή τις εξόδους, γιατί η αποφυγή συντηρεί τον φόβο. Με σταθερά και μικρά βήματα, θα δείτε πρόοδο.
Νικόλαος Μωραΐτης
Read more
Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής
|
Thessaloniki
Γεια σας, ο φόβος για την κρίση πανικού δεν είναι απλώς ένα θέμα ελέγχου της αναπνοής ή της συμπεριφοράς, αποτελεί έκφραση εσωτερικών συγκρούσεων και ανεκφράστων συναισθημάτων που το σώμα θυμάται. Για να μπορέσετε να ξαναβγείτε έξω χωρίς φόβο, χρειάζεται να εξερευνήσετε, μέσω ψυχοθεραπείας, τι ακριβώς προκαλεί αυτή την αγωνία, ποιοι φόβοι ή τραύματα ενεργοποιούνται, και να τα φέρετε στην επιφάνεια με ασφάλεια.
Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
|
Ampelokipoi
Θα σας βοηθουσε να ξεκινησετε ψυχοθεραπεια. Δεν υπαρχουν οδηγιες για να φυγει ο φοβος αλλα τροπος μεσα απο τξ θεραπεια να σκεφτειτε και να κατανοησετε τους λογους που σας δυσκολευουν, τα συναισθηματα που σας κανουν να ζειτε με το βαρος και τον περιορισμο που περιγραφετε. Οι κρισεις πανικου αφορουν συναισθηματα που δεν εκφραζουμε με λογια. Αναζητηστε εναν ψυχολογο και δουλεψτε με τα δυσκολα αυτα κομματια.
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
|
Kolonaki
Καλησπέρα σας,
είναι πολύ σημαντικό ότι έχετε ήδη κάνει πρόοδο και νιώθετε πιο άνετα στο σπίτι σας∙ αυτό δείχνει πως έχετε τη δύναμη να συνεχίσετε. Ο φόβος για κρίση πανικού έξω είναι απόλυτα κατανοητός, αλλά μπορεί να ξεπεραστεί με σταδιακά βήματα και με τη σωστή στήριξη. Στη θεραπεία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί πάνω σε τεχνικές που θα σας δώσουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, ώστε να επανακτήσετε σιγά σιγά την ελευθερία σας. Σας προτείνω να κλείσετε ένα ραντεβού, ώστε να δούμε από κοντά πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με έναν τρόπο που θα σας ταιριάζει.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
|
Piraeus
The content provided is strictly informational and should not be considered a replacement for professional advice from doctors or healthcare providers.
Ask anonymously Ask for free
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Talk to a specialist daily from 08:00 to 23:00, via chat or video and get the answers you need in minutes.
When it comes to medication, it’s best to get answers that are tailored to your medical history. Chat with a specialist to get safe, personalized guidance in minutes.