ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
HIV-AIDS

Μάθε τα πάντα για τα συμπτώματα και τη μετάδοση του aids

Βαλσαμίδου Φωτεινή
Ελέγχθηκε από την Βαλσαμίδου Φωτεινή
Ομοιοπαθητικός
23 Απριλίου 2019

Θεραπεία και αντιμετώπιση του HIV-Aids

Δεν υπάρχει διαθέσιμη οριστική θεραπεία για τον HIV, ωστόσο υπάρχουν φάρμακα που στοχεύουν στον έλεγχο και στον περιορισμό του ιού και ως εκ τούτου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή, αλλά και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Τα φάρμακα δρουν βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναπλαστεί και να μπλοκάρει την περαιτέρω καταστροφή του.

Η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται λέγεται αντιρετροϊκή αγωγή (ART). Στόχος της είναι να μπλοκάρει τον ιό με διαφορετικούς τρόπους. Συνιστάται να λαμβάνεται από όλους τους οροθετικούς ασθενείς, ανεξαρτήτως του επιπέδου των CD4 T κυττάρων που εντοπίζονται στο αίμα τους. Συνήθως λαμβάνεται συνδυασμός τριών φαρμάκων από δύο κατηγορίες, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας του ιού σε κάποια φαρμακευτική ουσία.

Ατσάλη Λίλιαν
Η Ατσάλη Λίλιαν - Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος λέει:

“Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τον ιό HIV είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως επιπέδου CD4 T κυττάρων, σύμφωνα με τα δεδομένα των μελετών της τελευταίας 10ετίας.”

Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά και με τη συμβουλή του γιατρού για όλη τη ζωή του ασθενούς. Η αντιρετροϊκή αγωγή είναι πλέον ένα χάπι την ημέρα και ουσιαστικά χωρίς παρενέργειες (Single Tablet Regimens). Αν λαμβάνει παράλληλη αγωγή για κάποιο άλλο χρόνιο ή μη νόσημα, θα πρέπει επίσης να ενημερώσει το γιατρό. Μετά από σύντομο διάστημα λήψης τακτικής φαρμακευτικής αγωγής, ο ιός δεν είναι ανιχνεύσιμος στον οργανισμό και δεν μπορεί να μεταδοθεί.

Θεραπεία προφύλαξης μετά την έκθεση στον ιό HIV

Αν έχεις εκτεθεί στον ιό HIV, αν για παράδειγμα, είχες σεξουαλική επαφή με κάποιο άτομο θετικό στον ιό, μπορείς να λάβεις ειδική αντιρετροϊκή αγωγή (PEP), ώστε να αποτρέψεις τη μόλυνση. Η αγωγή αυτή θα πρέπει να ληφθεί το πολύ μέσα σε 72 ώρες από την ύποπτη επαφή και θα πρέπει να συνεχίσει να χορηγείται για 1 μήνα. Είναι πολύ σημαντικό να εξεταστείς από γιατρό πριν τη λάβεις, ώστε να ανιχνευθεί αν έχεις ήδη εκτεθεί στον ιό. Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία θα πρέπει να επαναλάβεις τον έλεγχο για να διαπιστωθεί αν ήταν αποτελεσματική.

Ατσάλη Λίλιαν
Η Ατσάλη Λίλιαν - Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος λέει:

“Αν έχεις κάποια σεξουαλική επαφή υψηλού κινδύνου (π.χ. χωρίς προφύλαξη πρωκτική επαφή με άγνωστο άτομο) και έχεις υποψίες μπορείς να απευθυνθείς στους ειδικούς για να λάβεις προφυλακτική αγωγή.”

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. www.tandfonline.com/toc/caic20/current

2. www.keelpno.gr/hiv-loimoxi-prokatartika-epidimiologika-dedomena-oktovrios-2018/

3. www.nhs.uk/conditions/hiv-and-aids/symptoms/

4. www.webmd.com/hiv-aids/understanding-aids-hiv-symptoms

5. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiv-aids/symptoms-causes/syc-20373524

6. Γ. Βυθούλκας, «Ομοιοπαθητική: η ιατρική για τη νέα χιλιετία», Εκδόσεις Παρισιάνου, Βιβλίο ISBN: 960-394-066-6

7. www2.keelpno.gr/blog/?p=4765

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.