• Σχιζοφρένεια
  • Υποβλήθηκε 02/02/2024

Καλησπέρα, ο πατέρας μου πάσχει από ήπια μορφή σχιζοφρενειας.Την αναφέρω ως ήπια καθώς είναι απόλυτα λειτουργικός, δουλεύει κανονικά εδώ και πόσα χρόνια, έχει υποτροπές κατά μέσο όρο μια φορά στα 8 χρόνια, έχει νοσηλευτει σε κλινική μόνο μια φορά η οποία ήταν το πρώτο ψυχωσικο του επεισόδιο και γενικότερα ανταποκρίνεται πολύ καλά στην αγωγή του, το ίδιο και ο θείος μου αλλά και η γιαγιά μου από την οποία κληρονομισανε την ασθένεια. Εγώ είμαι 21 χρονων και πρόσφατα βίωσα μια πολυ στρεσογωνα κατάσταση και έπειτα από αυτή παρουσιάζω συμπτώματα κατάθλιψης( μελαγχολία, αδυναμία συγκέντρωσης, αηδόνια, αρνητικές σκέψεις, διαταραχές στον ύπνο και συγκεκριμένα κοιμάμαι πολλές ώρες, αναβλητικοτητα) αλλά και συμπτώματα υποχονδριασης( συγκεκριμένα πιστεύω πως θα νοσισω από σχιζοφρενεια , δαπανώ ατελείωτες ώρες στο ίντερνετ ψάχνοντας άρθρα, έχω επισκεφτεί πολλούς γιατρούς καθώς το πρόβλημα άρχισε από ένα απλό άγχος και έναν πονοκεφαλο με κατάληξη σε έναν νευρολογο ο οποίος με καθυσηχασε και μου είπε πως η σχιζοφρενεια δεν κληρονομειται από πατέρα σε γιους καθώς ο πατέρας μεταφέρει μόνο το υγειη γονιδια του σε αυτούς και πως αυτό που πέρασα ήταν απλά μια κρίση υποχονδριασης. Το ίδιο είπε και ο ψυχίατρος του πατέρα μου σε αυτόν καθώς έχει μελετήσει το οικογενειακό ιστορικό και η ασθένεια μεταφεροταν σταυρωτά δηλαδή από αντρες σε γυναικες και από γυναίκες σε άντρες. Παρά τους συνεχιζομενους καθησυχασμους εγώ συνεχίζω να φοβάμαι πως βρίσκομαι στην πρόδρομη φάση της σχιζοφρενειας αν και ο νευρολογος μου είπε πως το επεισόδιο υποχονδριασης έχει διάρκεια 6 μηνών και έχουν περάσει μόλις 4. Τέλος να πω πως δεν έχω συμπτώματα όπως ψευδεσθησεις, παραισθησεις, δυσκολία στην ομιλία ή παραμεληση της υγιεινής μου.Υπάρχει περίπτωση να είμαι στην πρόδρομο φάση σχιζοφρενειας?

2 ειδικοί απάντησαν

  • Οποίο κι αν είναι το ζήτημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, είναι αποτέλεσματικοτερο να επιλέγει διαφορετικους θεραπευτές σε σχέση μετά υπόλοιπα μελη της οικογένειας ώστε να δημιουργηθεί ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη θεραπευτική σχέση. Θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για την αντιμετωπίση του στρες που έχει δημιουργηθεί.

    Βαρσάμη Σουλτάνα

    Ψυχίατρος

    Θεσσαλονίκη

  • Αν σας έχει παρακολουθήσει ψυχίατρος αυτός θα σας καθοδηγήσει αν έχετε κάποια διαταραχή κι αν χρειάζεστε θεραπεία.

    Θελερίτης Χρήστος

    Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

    Ευαγγελισμός

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime