• logo
  • Ask our specialists
  • Diet and nutrition
  • Καλησπέρα! Αν ένα γιαούρτι μπει στην κατάψυξη για μόνο μια ώρα, σκοτώνονται τα προβιοτικά του;

This question and its answers are only available in Greek

Καλησπέρα! Αν ένα γιαούρτι μπει στην κατάψυξη για μόνο μια ώρα, σκοτώνονται τα προβιοτικά του;

Καλησπερα! Να ρωτησω κατι για τα γιαουρτια; Αν ενα γιαουρτι μπει στη καταψυξη για μονο μια ωρα, σκοτωνονται τα προβιοτικα του; Ευχαριστω!

  • Submitted on 20/09/2024

6 specialists answered

  • Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που παρέχουν οφέλη για την υγεία του εντέρου. Όταν ένα γιαούρτι μπει στην κατάψυξη, τα περισσότερα προβιοτικά βακτήρια δεν «σκοτώνονται» αμέσως, αλλά η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητά τους.
    Γενικά, αν θέλετε να διατηρήσετε τα προβιοτικά στο γιαούρτι σας, καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατάψυξη. Αν χρειάζεστε να αποθηκεύσετε γιαούρτι για μακρύ χρονικό διάστημα, προτιμήστε το ψυγείο και καταναλώστε το πριν την ημερομηνία λήξης.

    Ελπίζω να βοήθησα!

    OIKONOMOPOULOU FANI

    Dietitian - Nutritionist | Peristeri

  • Did you know you can get a personalized answer from a GP through live chat? Chat now with DO+

    logo

    Live chat

  • Όχι δεν σκοτώνονται.

    Konstantinou  Krini

    Dietitian - Nutritionist | Voula

  • Τα προβιοτικά του γιαουρτιού, δηλαδή τα ζωντανά βακτήρια, είναι ευαίσθητα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, το να βάλεις το γιαούρτι στην κατάψυξη για μόνο μία ώρα πιθανότατα δεν θα σκοτώσει τα προβιοτικά, αφού δεν προλαβαίνει να καταψυχθεί πλήρως.
    Η μακροχρόνια αποθήκευση στην κατάψυξη μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα κάποιων προβιοτικών, αλλά συνήθως τα περισσότερα παραμένουν ζωντανά αν το γιαούρτι καταναλωθεί σύντομα μετά την απόψυξη.

    Λιναρδάκη Εύα

    Σύμβουλος Ολιστικής Διατροφικής Ευεξίας | Heraklion

  • Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Η κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα προβιοτικά σε ένα γιαούρτι, αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει:
    Τα προβιοτικά είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες: Οι χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά ή ακόμα και να σταματήσουν την ανάπτυξη των προβιοτικών βακτηρίων. Ωστόσο, δεν τα σκοτώνουν πάντα αμέσως.
    Ο χρόνος έκθεσης έχει σημασία: Μια σύντομη παραμονή στην κατάψυξη, όπως μια ώρα, μπορεί να μην έχει τόσο δραματικές επιπτώσεις σε όλα τα προβιοτικά. Ωστόσο, όσο περισσότερο παραμένει το γιαούρτι κατεψυγμένο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να καταστραφούν τα πρ
    ... Read more

    Παυλίδου Ελένη

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος | Drama

  • Δεν σκοτώνεται τίποτα στην κατάψυξη. Το κάθε τρόφιμο έχει συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά τη συντήρηση του και για αυτό θα πρέπει να τηρούντε όλες αυτές οι οδηγίες ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα στον οργανισμό.

    Φιλιππόνη Βίντια

    Dietitian - Nutritionist | Marousi

  • Καλησπέρα! Όταν το γιαούρτι μπει στην κατάψυξη για μικρό χρονικό διάστημα, όπως μία ώρα, τα προβιοτικά δεν καταστρέφονται απαραίτητα. Οι ζωντανοί οργανισμοί που περιέχει (προβιοτικά) ενδέχεται να γίνουν ανενεργοί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά δεν πεθαίνουν αμέσως. Μόλις το γιαούρτι επιστρέψει σε θερμοκρασία ψυγείου ή δωματίου, τα προβιοτικά μπορούν να ξαναγίνουν ενεργά.

    Kouvatsos Filippos

    Dietitian - Nutritionist | Koropi

The content provided is strictly informational and should not be considered a replacement for professional advice from doctors or healthcare providers.

Related videos

Have a question? Ask our specialists

Ask anonymously Ask for free

Ask our specialists

We’ll email you here as soon as a specialist answers your question

QnA guideline for submitting question

Provide context and detail about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Avoid offensive or abusive content, as well as name references
Do not ask about prices, prescriptions, or diagnoses
Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image
success envelop

We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.

docontime

No time to wait? No problem.

Talk to a specialist daily from 08:00 to 23:00, via chat or video and get the answers you need in minutes.

docontime

Need guidance that’s tailored to you?

When it comes to medication, it’s best to get answers that are tailored to your medical history. Chat with a specialist to get safe, personalized guidance in minutes.