SPECIALIZATION

Read scientific articles on

NEW SEARCH
Ακμή

Αψεγάδιαστη και λαμπερή επιδερμίδα όπως σου αξίζει!

Mousatou Vasiliki
Dermatologist - Venereologist
06 January 2018
Panagiotakopoulou Eleni
Psychologist - Mental Health Counselor
06 January 2018

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για ακμή

ακμή foundation

Όταν έχω ακμή μπορώ να βάζω foundation;

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε foundation, αλλά πρέπει σε κάθε περίπτωση να καθαρίζουμε με απαλές κινήσεις το πρόσωπό μας και να αφαιρούμε το προηγούμενο make up με ειδικά προϊόντα, προσέχοντας να μη ματώσουμε τα σπυράκια. Να βάζουμε σχετικά μικρή ποσότητα και να χρησιμοποιούμε τα προσωπικά μας πινέλα και σφουγγαράκια. Να αποφεύγουμε καλυπτικά υπό μορφή stick, γιατί απαιτεί περισσότερη πίεση η εφαρμογή τους και σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιούμε μόνο oil – free (μη λιπαρά) και μη φαγεσωρογόνα προϊόντα, ενδείξεις που αναγράφονται στη συσκευασία.

ακμή ήλιος

Τι πρέπει να προσέχω όταν έχω ακμή και εκτίθεμαι στον ήλιο;

Κάποια είδη ακμής βελτιώνονται όπως η βλατιδοφλυκταινώδης (ακμή που χαρακτηρίζεται κυρίως από κόκκινα σπυράκια) και η κυστική ακμή, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία ασκεί μια αντιφλεγμονώδη επίδραση. Αντίθετα, η φαγεσωρική ακμή (=αυτή που χαρακτηρίζεται κυρίως από μπιμπίκια) μάλλον επιδεινώνεται. Ιδιαίτερη μορφή, η ακμή της Μαγιόρκα, που εμφανίζεται σε θερμά και υγρά κλίματα και επιδεινώνεται ιδιαιτέρως. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η χρήση αντιηλιακού, το οποίο πρέπει να είναι αυστηρά oil – free (μη λιπαρό) και πολλές καλές εταιρείες έχουν προς το σκοπό αυτό προϊόντα αντιηλιακά ειδικά για την ακμή.

ακμή θαλασσινό νερό

Μπορεί το θαλασσινό νερό να βελτιώσει το πρόβλημα;

Το θαλασσινό νερό περιέχει βιταμίνη C και μαγνήσιο που δρουν αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις φλεγμονές. Επίσης, το αλάτι της θάλασσας αποτοξινώνει τα κύτταρα και δρα ως φυσικό peeling. Το ασβέστιο από το αλάτι της θάλασσας συμβάλλει στον καθαρισμό των φραγμένων πόρων του δέρματος. Επομένως, για πολλούς λόγους το θαλασσινό νερό δρα ευεργετικά στην ακμή υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν υπάρχει ρύπανση της θάλασσας...

ακμή γιατι κληρονομικότητα ορμόνες

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν ακμή και κάποιοι άλλοι όχι;

Η κληρονομικότητα, οι ορμόνες (υπερέκκριση ή ευαισθησία στα ανδρογόνα που διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος), ακατάλληλα “λιπαρά” κοσμητικά προϊόντα, μερικά φάρμακα (π.χ. κορτιζόνη, μερικά αντισυλληπτικά, αναβολικά), κακή υγιεινή, καθώς και μερικές ασθένειες με χαρακτηριστικότερη την πολυκυστική νόσο των ωοθηκών μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό.

ακμή καθαρισμός προσώπου

Ο τακτικός καθαρισμός προσώπου (πρακτική απομάκρυνσης στιγμάτων από ειδικό) βοηθάει; Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Ο ιατρικός καθαρισμός προσώπου είναι απαραίτητος όταν υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα στους πόρους του δέρματος (λευκοί και μαύροι φαγέσωρες), καθώς αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο της ακμής και προδιαθέτει στη δημιουργία σπυριών.

Κατόπιν, ο δερματολόγος θα προτείνει για την καθημερινή φροντίδα του δέρματος στο σπίτι ειδικά προϊόντα προσώπου, σχεδιασμένα για δέρμα με ακμή, τα οποία έχουν ειδική σμηγματορυθμιστική δράση (καθαριστικό προσώπου, ενυδατική κρέμα και τα αντηλιακό), ώστε να παραμένουν οι πόροι του δέρματος ελεύθεροι σμήγματος. Με αυτόν τον τρόπο, το σμήγμα δεν εγκλωβίζεται πλέον στο δέρμα και ο καθαρισμός προσώπου μπορεί να γίνεται μόνο όταν ξαναδημιουργηθούν φαγέσωρες στο δέρμα, δηλαδή από μια φορά το μήνα έως και μια φορά το χρόνο.

ακμή καλύψω σπυράκια

Πώς να καλύψω τα σπυράκια;

Καταρχάς, δεν πρέπει να ξύνουμε ή να προσπαθούμε να «ανοίξουμε» τα σπυράκια στο σπίτι, διότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μόλυνσης και δημιουργίας περισσότερων ουλών ακμής.

Τα σπυράκια μπορούμε να τα καλύψουμε εύκολα με τον εξής τρόπο: πρώτα τοποθετούμε μικρή ποσότητα ενυδατικής κρέμας, ώστε να μαλακώσει το λεπτό στρώμα κρούστας που έχουν στην κορυφή τους και κατόπιν, τοποθετούμε μικρή ποσότητα concealer ματιών ακριβώς πάνω στο σπυράκι. Για μεγαλύτερη διάρκεια δράσης επικαλύπτουμε χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα foundation και κατόπιν, κάνουμε ένα πέρασμα με την πούδρα.

ακμή μακιγιάζ

Τι πρέπει να προσέχω στο μακιγιάζ για να μην επιδεινώσω το πρόβλημα;

Το μακιγιάζ χρειάζεται να γίνεται με ειδικά προϊόντα, σχεδιασμένα για δέρμα με τάση ακμής. Αυτά τα προϊόντα είναι επώνυμων εταιρειών και έχουν τις παρακάτω ενδείξεις στη συσκευασία: «κατάλληλο για δέρμα με ακμή» ή “non comedogenic” ή “oil-free”.

Όσον αφορά στην ποσότητα του μακιγιάζ ισχύει το “less is more”. Αυτό συμβαίνει διότι περισσότερη ποσότητα μακιγιάζ φράσσει τους πόρους και επιδεινώνει την ακμή. Ακόμα πιο σημαντική βέβαια για την υγεία του δέρματος είναι η σχολαστική αφαίρεση του μακιγιάζ κάθε βράδυ.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Management of acne vulgaris with hormonal therapies in adult female patients. Dermatol Ther. 2015 May-Jun;28(3):166-72.

2. Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. J Drugs Dermatol. 2014 Apr;13(4):428-35.

3. Aslam, I; Fleischer, A; Feldman, S (March 2015). "Emerging drugs for the treatment of acne". Expert Opinion on Emerging Drugs (Review). 20 (1): 91–10

4. Bhate, K; Williams, HC (March 2013). "Epidemiology of acne vulgaris". The British Journal of Dermatology (Review). 168 (3): 474–85

5. Barnes, LE; Levender, MM; Fleischer, AB, Jr.; Feldman, SR (April 2012). "Quality of life measures for acne patients". Dermatologic Clinics (Review). 30 (2): 293–300

6. Effat Khodaeiani, Rohollah F Fouladi, Neda Yousefi, Mehdi Amirnia, Shahla Babaeinejad, Javad Shokri. 'Efficacy of 2% metronidazole gel in moderate acne vulgaris', Indian journal of dermatology 57 (4), 279, 2012

7. Acne pathogenesis: history of concepts. Dermatology. 2014;229(1):1-46.

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.

This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]

Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.