Procedures.SpecialtyCapital

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Vaginitis

Συμπτώματα και θεραπεία για τους μύκητες του κόλπου

Τι είναι η κολπίτιδα

Η κολπίτιδα αναφέρεται σε μία φλεγμονή του κόλπου, η οποία μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλέσει ενοχλήσεις όπως τσούξιμο, φαγούρα, άτυπες εκκρίσεις κτλ. Στη βάση της είναι συνήθως μία λοίμωξη του κατώτερου γεννητικού συστήματος από μύκητες, βακτήρια, παράσιτα κτλ. Η φυσιολογική κολπική χλωρίδα προστατεύει φυσικά τον κόλπο και όταν αυτή διαταράσσεται, όπως μετά από την λήψη αντιβιοτικών, μπορεί να έχει ως συνέπεια την αυξημένη ευαισθησία στις κολπίτιδες.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις η κολπίτιδα προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται μετά από ερωτική επαφή.

Τέλος, η ατροφία του κόλπου και τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και κάποιες δερματικές παθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν κολπίτιδα.

Οι πιο κοινοί τύποι κολπίτιδας είναι:

 • Βακτηριακή κολπίτιδα: προκαλείται από ορισμένα βακτήρια όπως ο Αιμόφιλος του κόλπου (Gardnerella Vaginalis) αλλά και άλλου τύπου βακτήρια. Ονομάζεται και μη ειδική κολπίτιδα και συνήθως προκαλεί γκριζόλευκες εκκρίσεις, δύσοσμα υγρά και τσούξιμο.
 • Μυκητιασική κολπίτιδα: προκαλείται από μύκητες της οικογένειας Candida Albicans ή πιο σπάνια non Albicans. Παρουσιάζεται συνήθως με ερεθισμό των έξω γεννητικών, φαγούρα και λευκές πηχτές εκκρίσεις.
 • Τριχομονάδωση/τριχομονίαση: Οι Τριχομονάδες (Trichomonas Vaginalis) είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο παράσιτο και προκαλεί έντονη δυσφορία στα γεννητικά όργανα και κιτρινοπράσινες εκκρίσεις. Προκαλεί επίσης μία χαρακτηριστική τραχηλίτιδα.
 • Χλαμύδια: Τα Χλαμύδια αποτελούν το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Η θεραπεία της χλαμυδιακής λοίμωξης είναι σχετικά απλή. Παρόλα αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν προκαλούν συμπτώματα και σε περίπτωση που δεν αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν καταλλήλως, μπορούν να μεταναστεύσουν στα άνω γεννητικά όργανα (μήτρα, σάλπιγγες) και να προκαλέσουν φλεγμονή με συνέπεια τη μείωση της γονιμότητας της γυναίκας.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης κολπίτιδας είναι:

 • Ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση)
 • Έντονη σεξουαλική δραστηριότητα
 • Αλλαγή ερωτικών συντρόφων
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Φάρμακα (αντιβίωση, στεροειδή)
 • Χρήση σπερματοκτόνου
 • Μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης
 • Χρήση ακατάλληλων καθαριστικών ευαίσθητης περιοχής (σπρέι, αποσμητικό κόλπου, σαπούνι)
 • Υγρό μαγιό στο σώμα για πολλή ώρα
 • Υπερβολικά στενά ρούχα
 • Συνθετικά εσώρουχα

Επιπλοκές: Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία της κολπίτιδας είναι απλή, όταν παραμεληθεί μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Μικροοργανισμοί όπως τα χλαμύδια μπορούν να μεταναστεύσουν στα άνω γεννητικά (μήτρα, σάλπιγγες) και να προκαλέσουν τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (Pelvic Inflammatory Disease, PID), με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας της γυναίκας. Επίσης, η κολπίτιδα σε γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αυτόματη αποβολή, πρόωρο τοκετό και ελλιποβαρές νεογνό.

Συμπτώματα και αίτια κολπίτιδας

Τα κύρια συμπτώματα της κολπίτιδας είναι:

 • Άτυπα κολπικά υγρά στο χρώμα και την υφή (κίτρινα, άσπρα, γκρίζα)
 • Δύσοσμα κολπικά υγρά
 • Φαγούρα ή ενόχληση
 • Καύσος (τσούξιμο)
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Επώδυνη ούρηση
 • Αίμα από τον κόλπο

Διάγνωση κολπίτιδας

Για την διάγνωση της κολπίτιδας είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από τον γυναικολόγο. Αφού γίνει λήψη του λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, ακολουθεί γυναικολογική εξέταση και καλλιέργεια κολπικού υγρού. Η διάρκεια της εξέτασης δεν ξεπερνά τα 15-20 λεπτά, ενώ δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία για την εξέταση.

Να σημειωθεί ότι είναι καλό η γυναίκα να επισκέπτεται τακτικά τον γυναικολόγο της, καθώς, όπως προαναφέρθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις, μία κολπίτιδα μπορεί να περάσει απαρατήρητη και να μην αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρές συνέπειες.

Θεραπεία κολπίτιδας

Η θεραπεία της κολπίτιδας στοχεύει στην φαρμακευτική αντιμετώπιση του αιτιολογικού παράγοντα και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας.

Η διάρκεια και το είδος της αγωγής εξαρτώνται από την αιτιολογία και κυμαίνονται από 3 μέρες έως και 1-2 εβδομάδες. Η κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί από μία πληθώρα μικροοργανισμών, οπότε η γυναίκα πρέπει πάντα να λαμβάνει στοχευμένη θεραπεία. Ένα κολπικό υπόθετο ή μία κολπική κρέμα μπορεί να είναι απολύτως ανώφελη εάν ο μικροοργανισμός στον οποίο απευθύνεται δεν είναι ευαίσθητος στο συγκεκριμένο σκεύασμα.

Επίσης, η ενόχληση μπορεί να οφείλεται απλά σε κάποια δερματίτιδα, σε κάποια αλλεργία, στην ατροφία του κόλπου κτλ. Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση η διάγνωση πρέπει να γίνεται από τον γυναικολόγο και να ακολουθεί η ανάλογη θεραπεία.

Σε κάποιες περιπτώσεις (χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα) είναι απαραίτητη η επανεξέταση της γυναίκας λόγω της έμφυτης ανθεκτικότητας ορισμένων μικροοργανισμών. Για απλές κολπίτιδες (μύκητες, βακτηριακή κολπίτιδα) συνήθως δεν απαιτείται επανεξέταση. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η θεραπεία και του ερωτικού συντρόφου.

Πρόληψη της κολπίτιδας

Η πρόληψη της κολπίτιδας είναι εξίσου σημαντική όσο και η θεραπεία. Ξεκινάει από την τήρηση των κανόνων καλής υγιεινής και την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου. Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη της κολπίτιδας είναι:

 • Καλή σωματική υγιεινή
 • Χρήση προφυλακτικού
 • Χρήση άνετου ρουχισμού που να επιτρέπει την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες (βαμβακερά εσώρουχα, άνετα ρούχα κτλ.)
 • Αλλαγή του βρεγμένου μαγιό
 • Χρήση καθαρής προσωπικής πετσέτας στην παραλία
 • Χρήση προβιοτικών κατά τη διάρκεια λήψης αντιβίωσης
 • Χρήση κατάλληλων καθαριστικών για την ευαίσθητη περιοχή

Οι γυναίκες που υποφέρουν από συχνές κολπίτιδες μπορούν να συμβουλευτούν το γυναικολόγο τους, ο οποίος θα τις βοηθήσει να εντοπίσουν τους παράγοντες κινδύνου και να τους δώσει συμβουλές για την αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων.

Κόστος θεραπείας κολπίτιδας

Το κόστος της θεραπείας της κολπίτιδας συνήθως είναι περιορισμένο. Επίσης, τα περισσότερα σκευάσματα είναι συνταγογραφούμενα και αποζημιώνονται σε μεγάλο ποσοστό από το εκάστοτε ασφαλιστικό ταμείο.

cost icon

Procedures.AveragePriceTitle

Average service cost

47€

out of

31

doctors

Price range for all areas

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Vaginal yeast infections fact sheet. U.S. Department of Health and Human Services Office on Women's Health., womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/vaginal-yeast-infections.cfm

2. Vaginitis. American College of Obstetricians and Gynecologists., www.acog.org/~/media/For%20Patients/faq028.pdf?dmc=1&ts=20120924T1249146853

3. Hoffman BL, et al. Gynecologic Infection. In: Williams Gynecology. 2nd ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2012., www.accessmedicine.com/resourceTOC.aspx?resourceID=768

4. Sobel JD. Candida vulvovaginitis., www.uptodate.com/home

5. Sobel JD. Vaginal yeast infection., www.uptodate.com/home

6. Centers for Disease Control and Prevention, et al. Sexually transmitted diseases treatment guidelines. MMWR. 2015;64:3. Accessed July 21, 2015.

7. AskMayoExpert. What is the recommended treatment for vulvovaginal candidiasis? Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.

This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]

Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.