This question and its answers are only available in Greek

  • Bipolar disorder
  • Submitted on 18/12/2022

Πώς μπορώ να πείσω τον πάσχόντα να τον δει γιατρός όταν δεν αντιλαμβανεται το πρόβλημα του και το θεωρεί και προσβολή για αυτόν.

52 specialists answered

  • Ακόμα και αν καταφέρετε να τον πείσετε, αν δε θέλει ο ίδιος και δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα, δε θα δεσμευτεί στη θεραπεία και άρα δε θα έχει καλή πρόγνωση. Χρειάζεται ο θεραπευόμενος να δεσμευτεί και να είναι συνεργάσιμος για να υπάρξει μια καλή αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης.

    Θεργιάκη Καλλιόπη

    Ψυχοθεραπεύτρια

    Ampelokipoi

  • Δεν μπορείτε να αναγκάσετε κάποιον να αναζητήσει βοήθεια, αν δεν το θέλει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε τη στάση σας απέναντι του και να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας.

    Σαλιβέρου Ελισάβετ

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Papagou

  • Δεν μπορείτε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε εσείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση.

    Efstratiou Amalia

    Psychologist - Mental Health Counselor

    Nea Erythraia

  • Εάν το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεστε αποτελεί κίνδυνο είτε για τον εαυτό του είτε για οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο θα πρέπει κινηθεί διαδικασία για ακούσια νοσηλεία.

    Εάν δεν συντρέχει ο παραπάνω λόγος ανησυχίας δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος το άτομο να επισκεφτεί ειδικό εφόσον δεν το επιθυμεί. Ωστόσο, θα ήταν πολύ ωφέλιμο να επισκεφτείτε εσείς κάποιον ειδικό ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει στην διαχείριση της περίπτωσης στην οποία αναφέρεστε.


    Τζο Γρηγοριάδου, Ψυχολόγος, Msc

    Creating Narratives

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Exarcheia

  • Καλησπέρα σας.
    Εφόσον δεν το επιθυμεί ο ίδιος ,δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε ώστε να τον πείσετε να δεσμευτεί σε μια τέτοια διαδικασία.
    Ακριβώς επειδή είναι απαραίτητη η δέσμευση, χρειάζεται να νιώσει ο ίδιος ότι χρειάζεται βοήθεια .
    Εάν η συμπτωματολογία του δυσχεραίνει τη δική σας ζωή, μπορείτε να αναζητήσετε εσείς βοήθεια για το πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
    Απαραίτητο είναι ,βέβαια, να γνωρίζουμε το ιστορικό του εκάστοτε ανθρώπου ξεχωριστά. Ιδιαίτερα σε θέματα ψυχικής υγείας δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε γενικεύσεις.
    Εύχομαι να είστε όλο και καλύτερα...
    Είμαι στη διάθεσή σας.

    Τσοπανάκη Γρηγορία

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Kalamata

  • Θα πρέπει αρχικά να πείσετε τον πάσχοντα ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά γι’ αυτόν και ότι η ψυχική του υγεία είναι σημαντική για εσάς. Επίσης θα πρέπει να τον απαλλάξετε από τον φόβο και τον μύθο του «τρελού» που χαρακτηρίζει όσους απευθύνονται σε ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος μπορεί να τον βοηθήσει σημαντικά και να βοηθήσει και το περιβάλλον γύρω από τον πάσχοντα. Θα πρέπει λοιπόν να κατανοήσει ο πάσχων το πραγματικό σας ενδιαφέρον γι’ αυτόν και ότι η προτροπή σας να πάτε σε κάποιον ψυχίατρο κινείται από το ενδιαφέρον σας κι όχι από την πρόθεση σας να απαλλαγείτε από αυτόν ή προκειμένου να του αποδώστε την ταμπέλα του ψυχικά ασθενή.

    Νέστορος Ιωάννης

    Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Πραγματογνώμων

    Syntagma

  • Καλησπέρα σας, αναρωτιέστε αν υπάρχει τρόπος να πείσετε κάποιον που έχει ήδη ( ; ) διαγνωστεί με διπολική διαταραχή να επισκεφτεί τον αντίστοιχο ειδικό (πιθανόν για συνταγογράφηση αγωγής ή/και για ψυχοθεραπεία ή για συνδυασμό των δύο). Καταρχάς. θα ξεκίναγα λέγοντας ότι είναι δύσκολο να πείσουμε κάποιον άλλο άνθρωπο για το οτιδήποτε, πόσω μάλλον όταν αφορά στην δική του ζωή, και ακόμα πιο δύσκολο εν προκειμένω όταν θεωρεί ότι η επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας είναι στιγματιστική ή προσβλητική. Συνήθως η λεκτική πίεση δεν αποδίδει, ειδικά σε ανθρώπους που ήδη βιώνουν αντίσταση σε σχέση με μια κατάσταση ή άρνηση αποδοχής της διάγνωσης (αν ήδη... Read more

    Πατεράκη Ελένη

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Heraklion

  • Καλησπέρα σας! Δυστυχώς, αν ο ίδιος δεν θέλει, είναι δύσκολο έως απίθανο. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και συζήτηση. Χωρίς να ανεβαίνουν οι τόνοι φυσικά.

    Ρήγα Αναστασία (Deactivated account)

    Ψυχολόγος

    Peristeri

  • Επισκέπτεστε εσείς ιατρό για ενημέρωση(Ψυχοεκπαίδευση), αν ο πάσχων κρίνεται επικίνδυνος για τον εαυτό του ή τους γύρω του τοτε παρεμβαίνει εισαγγελέας.

    Papamihail Nikolaos

    Psychiatrist

    Chalkida

  • Δυστυχώς εάν ο άνθρωπος δεν θέλει να ζητήσει βοήθεια , ακόμη και αν έρθει σε κάποιον ειδικό δεν θα μπορέσει να κάνει θεραπεία. Εάν τώρα είναι δυσλειτουργικό για εσάς καλό θα ήταν να πάτε σε εσείς σε κάποιον ειδικό να σας υποστηρίξει για να τον αντιμετωπίσετε !
    Με εκτίμηση Γεωργουδακη

    Γεωργουδάκη Μαρία Διονυσία (Deactivated account)

    Ψυχολόγος

    Lavrio

  • Καλησπέρα και Χρόνια πολλά! Ειναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ζητήσει βοήθεια κάποιος που δεν αισθάνεται ότι την έχει ανάγκη. Ανάλογα την σοβαρότητα της κατάστασης μπορείτε να δωσετε χρόνο και να μην πιέζετε ή να προβείτε σε πιο υποχρεωτικές λύσεις αν αυτό σημαίνει ότι θα προστατευσετε την ασφάλεια του ίδιου του ατόμου και των γύρω του. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επισκεφτείτε εσείς εναν ψυχολόγο ώστε να ενδυναμωθείτε και να ενημερωθείτε για το πως να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση. Θα σας αποφορτισει ψυχολογικά γιατί η φροντίδα ενός ατόμου που πάσχει από μία διαταραχή πολλές φορές μπορεί να γίνει εξαντλητική σωματικά και συναισθηματι... Read more

  • Καληςπερα σας,
    Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας αποτελεί μια προσωπική επιλογή. Ειναι ωφέλιμη όταν το άτομο αναγνωρίσει το ίδιο την ανάγκη του για αλλαγή, διαχείριση, ανακούφιση.
    Ίσως καποιες φορές το να ζητηθεί απο κάποιον να παει σε ειδικό ακούγεται προσβλητικό. Αυτο όμως οχι απαραίτητα επειδή θεωρεί την διαδικασία μη ωφέλιμη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο καλείτε να ξεκινήσει να είναι «προσβλητικός».

    Εστιάζοντας στα ωφέλη της ψυχοθεραπείας για προσωπική ανάπτυξη και κατανόηση εαυτού, ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας, χρήσιμος για κάθε άνθρωπο.

    Καράμπελα Ηλιάνα (Deactivated account)

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Vrilissia

  • Καλησπέρα σας,
    Δυστυχώς εάν ο ίδιος αρνείται και αντιστέκεται δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Ωστόσο, μπορείτε εσείς να επισκεφτείτε ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή ώστε να έχετε κατευθύνσεις ως προς τη διαχείριση και τον τρόπο αλληλεπίδρασης εάν είστε στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.

    Ρωμαίου Βάσω

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Dafni

  • Σε γενικές γραμμές, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Μπορείτε όμως να είστε δίπλα του και να υπάρχει κάποια ήπια παραίνεση στο μέλλον ότι υπάρχει και αυτή η λύση αν θέλει να την ακολουθήσει.

    Μανουσάκης Βασίλης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Kallithea

  • Καλησπέρα σας, είναι συνηθισμένο κάποιος να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, λόγω του ότι ακόμα μέσα του δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται εκφράσεις όπως: "πρέπει να πας να το κοιτάξεις" "πρέπει να πας σε γιατρό" κτλ. Αντίθετα καλό θα ήταν τις προτάσεις με πρέπει να τις αντικαταστήσετε με θετικές λέξεις. Όπως: "μπράβο που προσπαθείς", "χαίρομαι που το συζητάμε και υπάρχει διάλογος" κλπ.

    Λέτση Αγγελική (Deactivated account)

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Kesariani

  • Δυστυχώς δεν είναι πολύ εύκολο αυτό που ζητάτε. Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε εσείς κάποιον ειδικό για να πάρετε συμβουλές για τη διαχείριση της συμπεριφοράς του.

    Μπούρα Παρασκευή

    Ψυχολόγος

    Piraeus

  • Η πολλή προσπάθεια να πείσετε τον πάσχοντα ενισχύει την αντίσταση του. Καλό θα ήταν να πάτε εσείς σε ειδικό πρώτα για να συζητήσετε τα κίνητρα του πάσχοντα (1) και να δείτε αν μπορεί να πειστεί ή αν χρειάζεται διαφορετικός τρόπος προσέγγυσης (2). Ένας ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής είναι ο πιο κατάλληλος. Μπορείτε να αποταθείτε σε μένα ή σε άλλο συνάδελφο.

    Παναγή Σωκράτης

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Larnaka

  • Το κάθε άτομο που αρνείται να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια ενώ υποφέρει δεν το κάνει επειδή έχει πείσμα ή επειδή δεν θέλει να δεχτεί τη βοήθειά σας. Οι λόγοι συνήθως είναι σύνθετοι, πολυδιάστατοι.

    Η ντροπή της παραδοχής της υπάρχουσας ανάγκης για βοήθεια δεν είναι ασυνήθιστη. Το στίγμα της ψυχικής υγειας είναι δυστυχώς ακόμα μεγαλο .

    Λογικό είναι κάποιος, να φοβάται να δεχτεί ότι χρειάζεται μια επαγγελματική εκτίμηση γιατί πολύ απλά κατά βάθος ξέρει ότι θα ακούσει ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό και ότι χρειάζεται αντιμετώπιση. Η αποφυγή του στρεσογόνου παράγοντα που προκαλεί φόβο είναι ένας απόλυτα κατανοητός και συχνός
    ... Read more

    Κέντρο Ψυχοθεραπείας in-between

    Ψυχολόγος

    Panormou

  • Είναι πολλά αυτά που πρέπει να διερευνηθούν έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος να σας κατευθύνει για τις επιλογές που υπάρχουν. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωματική αλλά και η ψυχική υγεία του πάσχοντος καθώς επίσης και ο βαθμός επικινδυνότητας που υπάρχει, είτε αφορά τον ίδιο ή όχι.

    Νικολάου Αντιγόνη

    Ψυχοθεραπεύτρια - Κοινωνική Λειτουργός

    Ioannina

  • Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε έναν να κάνει οτιδήποτε που δεν θέλει.
    Μπορούμε να είμαστε δίπλα του για στήριξη, κ να καθησυχάζουμε πως δεν είναι ούτε ο πρώτος αλλά κ τελευταίος που βιώνει μία δύσκολη περίοδο στη ζωή του. Τέλος, πρέπει να υπενθυμίζουμε πως υπάρχουνε επαγγελματίες ειδικά για τέτοια θέματα που δουλειά τους είναι να παρέχουν βοήθεια ψυχολογική αλλά κ στήριξη.

    Mouskou Eleni

    Ψυχολόγος

    Nicosia

  • Σε μια τέτοια περίπτωση, το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι οι οικείοι του να του εκφράσουν πόσο ανησυχούν για την υγεία του. Μπορούν στη συνέχεια η οικείοι του να αναζητήσουν συμβουλευτική ή ομάδες υποστήριξης προς το θέμα που αντιμετωπίζουν. 'Όταν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται και δεν αποδέχεται ότι παρουσιάζει κάτι που θεωρείται πρόβλημα, δεν μπορεί και να ενταχθεί ο ίδιος σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Καλές γιορτές!

    Nikolaos Ftiakas

    Ψυχολόγος

    Thessaloniki

  • Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι αν ο ίδιος δεν αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια. Μου γράφεται ότι το θεωρεί και προσβολή οπότε η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη. Αν δεν το αποφασίσει ο ίδιος δε θα υπάρχει και αποτέλεσμα στην ψυχοθεραπεία
    Δώστε του χρόνο να το καταλάβει ο ίδιος ότι χρειάζεται βοήθεια. .

    Τσότρα Βασιλεία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Anoixi

  • Δεν μπορείτε να τον πείσετε. Μπορείτε σε ορισμένες περιπτώσεις να τον αναγκάσετε. Θα πρέπει να είστε άμεσος συγγενής του ασθενή και ο ασθενής θα πρέπει να δείχνει συμπεριφορές επικίνδυνες για τον ίδιο ή τους άλλους. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να εκδώσει απόφαση μεταφοράς του σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για εκτίμηση.

    Petroheilou Katia

    Ψυχολόγος

    Agia Paraskevi

  • Καλημέρα. Τη διάγνωση για τη διπολική διαταραχή που αναφέρετε, την έχει κάνει κάποιος ψυχίατρος?

    Πρεβεδουράκη Εβίνα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Glyfada

  • Υπάρχει καποια ήδη διαγνωση απο κάποιον ειδικό;
    Αρχικά μπορείτε να επισκευτείτε εσεις τον ειδικό εαν είστε δικό του πρόσωπο για να δείτε πως μπορείτε να τον βοηθησετε. Κάθε περιπτωση είναι διαφορετική.. Σιγουρα δεν ειναι βοηθητικο να το λετε εφόσον το ιδιο το ατομο είναι αρνητικο..

    Vraila Nausika

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Neo Psychiko

  • Δεν μπορειτε να τον πιεσετε ..μπορειτε να σταθειτε διπλα του με υπομονη και ενσυναισθηση, να τον ακουτε και να του λετε οτι θα ειστε εκει για οσο σας χρειαστει..απλα διπλα του μεχρι να καταλαβει οτι πρεπει να απευθυνθει σε καποιον ειδικο...

    Μουστάκα Άννα

    Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Kolonaki

  • Προφανώς και είναι δύσκολο να αποδεχθεί κάποιος ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχολογικής φύσεως, καθώς ο ίδιος αδυνατεί να το διακρίνει... Χρειάζεται υπομονή...!Εάν έχει εντοπίσει και ο ίδιος κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά του, ίσως αποτελεί μια καλή "αφετηρία" για να πειστεί να πάρει μια γνώμη από έναν ειδικό.... Ίσως μια παρότρυνση να επισκεφθεί κάποιον Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, και όχι π.χ. έναν ψυχίατρο, κάμψει τις αντιστάσεις του, και αποτελέσει την απαρχή για την θεραπευτική διαδικασία.

    Μπαμπογλιάν Οχανές - Οβίκ

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Neos Kosmos

  • Αν κάποιος δεν δέχεται βοήθεια είναι σχεδόν αδύνατο και να βοηθηθεί. Μερικές φορές είναι βοηθητικό να ζητήσουμε από τον "πάσχοντα" να ξεκινήσουμε μαζί θεραπεία. Χρειάζεται, όμως, εξατομικευμένη αντιμετώπιση, ανάλογα το τι αντιμετωπίζει κανείς.

    Αγωγιάτου Χριστίνα

    Ψυχολόγος

    Kalamaria

  • Καλημέρα σας! σε κάθε θεραπεία είναι σημαντικό να υπάρχει κίνητρο για αλλαγή και εμπιστοσύνη στο θεραπευτή. Θα μπορουσε να πάει μια φορά σε κάποιον θεραπευτή να δώσει μια ευκαιρία ίσως να, είστε κι εσείς μαζί για να νιώθεις πιο άνετα!

    Ανδρεαδάκη Καλλιόπη

    Ψυχολόγος

    Piraeus

  • Καλημέρα σας.
    Καταρχάς, θα μπορούσατε εσείς να επισκεφτείτε έναν ειδικό, για να συζητήσετε και να διερευνήσετε τους λόγους που αισθάνεστε ότι ο άνθρωπός σας έχει ή όχι διπολική διαταραχή. Χρειάζεται δηλαδή εσείς να ασχοληθείτε και να διερευνήσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Ο ειδικός θεράπων θα σας βοηθήσει και θα σας κατευθύνει να οργανώσετε μια ταιριαστή για την περίπτωση του ανθρώπου σας στρατηγική.
    Μια άλλη προσέγγιση θα ήταν η ακόλουθη. Θα μπορούσατε να το αναλάβετε εσείς ως δικό σας θέμα, δυσκολία και ανησυχία. Θα μπορούσατε δηλαδή να του ζητήσετε να επισκεφτεί έναν ειδικό, για να βοηθήσει εσάς και να σας κάνει να αισ
    ... Read more

    Πράπας Ιωάννης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

    Gerakas

  • Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με ένσν ειδικό ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή με ποιον τρόπο θα μπορούσε να τον συναντήσει, για να εκτιμήσει την κατάστασή του.

    THeleritis Hristos

    Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

    Evaggelismos

  • Δεν μπορείτε! Θα πρέπει να πάρει την απόφαση μόνος του. Είναι αρκετά προσωπική υπόθεση και για να έχει επιτυχία η διαδικασία αρχικά θα πρέπει να το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.

    Χορομίδου Δανάη (Deactivated account)

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Agia Paraskevi

  • Δεν μπορείτε εάν δεν θέλει ο ίδιος! Εάν είναι ανήλικος και βλέπετε ότι χρήζει νοσηλεία και είσαστε ο/η κηδεμόνας του, μπορείτε να κάνετε εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική χωρίς την συναίνεση του ιδίου. Στην περίπτωση που τα πράγματα είναι σοβαρά πρέπει να λαμβάνονται άμεσα μέτρα. Η διπολική διαταραχή δεν είναι απλή περίπτωση και χρήζει οπωσδήποτε ψυχιατρική παρακολούθηση με αγωγή. Εάν είναι ενήλικας και είναι πάλι σοβαρά τα πράγματα, υπογράφει η οικογένεια για την εισαγωγή του, ή μόνον εάν υπάρχει μόνον η σύζυγος, η ίδια, κατόπιν συνεννόησης με το ψυχιατρικό τμήμα που θα σας κατευθύνουν.. σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε να πείσετε τον αρνηθέντα π... Read more

    Kontogiannis Lampros

    Διαιτολόγος - Παιδοδιατροφολόγος

    Athens

  • Καλημέρα, μια άλλη προσέγγιση του πάσχοντα θα μπορούσε να του αναδείξετε πόσο δυσλεθτουργικός καθίσταται από τα συμπτώματα του σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι θα σας νιώσει σύμμαχό του καθώς τα συμπτώματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα είναι πιο δύσκολο να τα αμφισβητήσει.
    Εξαρτάται βέβαια και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς μπορεί να έχει διαταραχθεί η αντίληψή του ασθενούς.
    Σε οποιαδήποτε περίπτωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για την πιο στοχευμένη διαχείριση του ασθενούς, ώστε να βοηθηθεί και ο ασθενής αλλά και εσείς.

    Λιοντήρη Αφροδίτη - Φωτεινή

    Ψυχολόγος - Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

    Kolonaki

  • Δυστυχώς δε μπορείτε. Ακόμα και να το καταφέρετε, δε θα μπορέσει να δουλέψει μιας και δε το θέλει το ίδιο το άτομο. Καλώς ή κακώς είναι ο πρώτος και βασικός κανόνας, πρέπει το ίδιο το άτομο να ζητήσει βοήθεια

    Σπανουδάκης Στράτος

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Chania

  • Η αποδοχή ότι κάποιος έχει πρόβλημα είναι απαραίτητη για το ξεκίνημα κάθε θεραπείας. Αν ο πάσχων αρνείται να το αποδεχτεί , εσείς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Θα ήταν όμως καλό να πάρετε εσεις βοήθεια για να δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση .

    Pappa Hristina

    Ψυχολόγος

    Anavissos

  • Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει θέληση από τον ενδιαφερόμενο να δει κάποιον γιατρό. Σε αυτή την περίπτωση ξεκινάμε από ένα πρόβλημα που παραδέχεται και ο ίδιος (πχ πρόβλημα στον ύπνο, στη διάθεσή, στο άγχος) ώστε να δεχτεί να επισκεφτεί τον ειδικό.

    Βαρσάμη Σουλτάνα

    Psychiatrist

    Thessaloniki

  • Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ξεκινήσει συμβουλευτικές συνεδρίες η οικογένεια/σύντροφος για τη διαχείριση της κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο μπορεί σιγά σιγά το άτομο που αντιμετωπίζει προβλήματα να πειστεί να αρχίσει θεραπεία.

    Καραγιάννη Πηνελόπη

    Ψυχοθεραπεύτρια - Ομαδική Αναλύτρια

    Exarcheia

  • Δυστυχώς αν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος δεν θέλει , δύσκολα μπορεί να τον μεταπείσει κάποιος. Το μόνο βοηθητικό είναι κάποιες συνεδρίες συμβουλευτικού τύπου για εσάς για το πώς να χειρίζεστε την κατάσταση αυτού του ανθρωπου

    Συνύπαρξη Κε.Ψυ.Υ.Π. (Deactivated account)

    Ψυχολόγος

    Thessaloniki

  • Καλημέρα σας, η θεραπευτική σύνδεση δομείται από την από κοινού επιθυμία και προσπάθεια θεραπευτή -θεραπευόμενου κατά την διαδικασία. Η άρνηση κάποιου να παρακολουθήσει κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και η μη αποδοχή μιας πιθανής δυσλειτουργίας που μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεί προσωπική ευθύνη και ανάγκη του καθενός ξεχωριστά. Η αναγνώριση μιας πιθανής δυσκολίας και η προσωπική επιθυμία για να ξεκινήσει κανείς μια ψυχοθεραπεία αποτελεί ίδια μέρος της διαδικασίας.

    Θελούρας Νικόλαος

    Ψυχολόγος

    Ilioupoli

  • Αν δεν το αντιλαμβάνεται είναι πολύ δύσκολο να πειστεί. Ίσως να το επικοινωνήσετε σαν μια δική σας ανάγκη, σαν χατίρι προς εσάς. Και ταυτόχρονα να πείτε πως κι εσείς χρειάζεστε βοήθεια για δικά σας ζητήματα ώστε να μην έχει μόνο ο άλλος τη ταμπέλα του ασθενή. Έχει να κάνει με τη ταυτότητα του ατόμου αλλά και με το πως επικοινωνείτε μαζί του. Αλλάζοντας το τρόπο που το αντιμετωπίζετε ίσως μετατοπιστεί κι εκείνος και δεχτεί μια επίσκεψη στο γιατρό. Μπορεί να μην θέλει τη ταμπέλα του αρρώστου άρα αλλάξτε αυτο σε πρώτη φάση. Παρουσιάστε το σαν κάτι πολύ πιο ελαφρύ, σαν μια απλή επίσκεψη ρουτίνας. Μπορεί επίσης να φοβάται τη διάγνωση. Όποτε εκεί θ... Read more

    Πρωίου Αντιγόνη

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Kolonaki

  • Δυστυχώς θα πρέπει να αντιληφθεί ο ίδιος τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις επιπτώσεις των συμπτωμάτων του στη ζωή του αλλά και στη ζωή των άλλων. Ωστόσο αν εσείς πηγαίνατε σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο και σε συννενόηση μαζί του, θα μπορούσατε να πείτε στον πάσχοντα ότι ο ψυχολόγος- ψυχίατρος ζητά μια συνάντηση μαζί του που θα βοηθήσει να κατανοήσει το δικό σας πρόβλημα καλύτερα. Από κει και έπειτα με την ελπίδα ότι θα αντιληφθεί κάποια πράγματα κατά τη συνεδρία ελπίζουμε να συνεχισει

    Χατζέλη Όλγα

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Thessaloniki

  • Μία από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις να απαντηθούν. Αρχικά θα ήθελα να στρέψω τη προσοχή προς το μέρος σας. Αναμφισβήτητα, όταν κάποιος πάσχει από μία ψυχική νόσο, αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους ανθρώπους γύρω του, κυρίως μέσω της πτώσης στη φυσιολογική του λειτουργικότητα και την αρμονική του συσχέτιση με τους άλλους ανθρώπους. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου, και δεδομένου του παρόντος τρόπου επικοινωνίας, να σας επιστήσω τη προσοχή στο αν όντως υπάρχει μία τέτοια πτώση, ώστε να μην οδηγηθεί το άτομο σε έναν δρόμο που θα του κάνει περισσότερο κακό απ' ό,τι καλό. Υποθέτω πως αυτό που ρωτάω είναι αν όντως πιστεύετε ότι ο πάσχοντας όντως πάσχ... Read more

    Γουλανδρής Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Voula

  • Δεν μπορείτε, το μόνο που μπορείτε να του πείτε είναι το τι θα έλεγε αν έβλεπε κάποιο άλλο άτομο να συμπεριφερεται όπως ο πάσχων (υποθέτω ότι υπάρχουν θέματα συμεπριφορας).

    Συνετός Διονύσιος

    Ψυχολόγος

    Chalandri

  • Γεια σας. Αν αναφέρεστε σε θέμα ψυχικής υγείας, θα πρότεινα να μην ασκήσετε πίεση (με εξαίρεση το άτομο να κινδυνεύει) Θα εξηγήσετε πως όπως πάμε στο γιατρό αν έχει κάποιο πρόβλημα το σώμα μας, αντίστοιχα κάνουμε και για την ψυχολογία μας. Αποφύγετε να πείτε «ψυχική υγεία». Πείτε πως δεν χρειάζεται να υποφέρει ενώ μπορεί να λάβει βοήθεια και πως δεν σημαίνει ότι δεν είναι φυσιολογικός ή κάτι τέτοιο. Όπως και να έχει αν μιλάμε για ενήλικα , καλό θα είναι να θέλει να λάβει βοήθεια . Σας εύχομαι να λάβετε βοήθεια και να έχετε καλές γιορτές . Στη διάθεση σας.

    Κωνσταντινίδης Αρχάγγελος

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

    Lagadas

  • Δύσκολο. Δεν μπορεί να δει τα πράγματα που βλέπετε εσείς. Οι άνθρωποι που είναι έτσι , είναι τρομερά επίμονοι στην άποψή τους. Ουσιαστικά πρόκειται για άμυνα, γι αυτό και είναι τόσο επίμονο. Ο μόνος τρόπος, που ίσως να κάνει κάτι, θα είναι αν του πείτε ότι ο ίδιος έχει αγωνία και άγχος, και ότι ο γιατρός θα τον βοηθήσει να υποφέρει λιγότερο από αυτό.

    Papathanasopoulou Elena

    Ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Cholargos

  • Καλησπερα σας.Χωρις να ξερω λεπτομερειες σχετικα με το προβλημα του πασχοντα ,θα πρεπει να καταγραψετε τί σας κανει εντυπωση στη συμπεριφορα του...τί σάς ανησυχει...και να δειτε καποιον ειδικο απο κοντα προκειμενου να τα επικοινωνησετε και βεβαιως να σάς καθοδηγησει.Παντα υπαρχει τροπος να βρεθει ο σωστος τροπος προσεγγισης του πασχοντα.Σας ευχαριστω θερμα!!

    Λυκουρέντζου Χρυσάνθη

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Glyfada

  • Καλησπέρα. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να λάβει κάποιος ουσιαστική βοήθεια εάν πρώτα δεν το θελήσει ο ίδιος. Στην δική σασ περίπτωση καλό θα ήταν να του εξηγήσετε την δική σας πλευρά και πως τα δικά του συμπτώματα επιρεάζουν εσάς. Επικεντρωθείτε στα δικά σας συναισθήματα, στην δική σας ανησυχία, αποφεύγοντας να του δημιουργείτε την εντύπωση ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Έναν πιο πιεστικό τρόπο θα τον εκλάβει σαν επίθεση και θα τον απορρίψει.

    Κωστής Νίκος

    Ψυχοθεραπευτής

    Marousi

  • Καλησπέρα σας,
    Δυστυχώς εάν δεν το αντιλαμβάνεται μόνος του κάποιος άνθρωπος πως χρειάζεται την βοήθεια κάποιου ειδικού δεν μπορείτε να προβείτε σε κάποια πράξη για να αλλάξετε την άποψη που έχει. Μπορείτε μέσω ενεργητικής ακρόασης να ακούσετε και να κατανοήσετε τους λόγους που δεν θέλει να πάει για να μπορέστε να είστε σε θέση να κατανοήσετε όσο περισσότερο γίνεται και την δική του πλευρά. Η υπερβολική πίεση στην πλειοψηφία των περιπτόσεων μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και ο άνθρωπος να μην θελήσει ποτέ να επισκεφτεί κάποιον ειδικό.
    Με εκτίμηση,
    Mind Esti team.

    Κάμπο Τρύφων

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Charilaou

  • Δυσκολη η θέση σας. Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε τα δικα σας όρια για να προστατέψετε εσάς. Να βάλετε όρια χρόνου και εγγύτητας με αυτό το άτομο...και να πάρετε αποστάσεις σιγά σιγά. Εάν πάσχει από διπολική διαταραχή και δεν παρακολουθείται από γιατρο, υπάρχει κίνδυνος ψυχωσικου επεισοδίου οπότε εκεί υπάρχει εισαγγελική παρεμβαση, ή κλήση αστυνομίας ή/ και νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική..... Εάν μπορείτε να του εξηγήσετε την πιθανή έκβαση της κατάστασης του..

    Vlahou Ioanna

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

    Ampelokipoi

  • Είναι πολύ δύσκολο να τον πείσετε ειδικά αν είναι στη φάση της μανίας/υπομανίας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε έναν ειδικό με τον οποίο μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και να σας κατευθύνει στο πως να διαχειριστείτε τον άνθρωπο και τις συμπεριφορές του.

    Panagiotakopoulou Eleni

    Ψυχολόγος

    Nea Smirni

  • Γειά σας!
    Αναλόγως της σοβαρότητας του προβλήματος μπορείτε να δοκιμάσετε να πείσετε το άτομο που χρειάζεται θεραπεία λέγοντας,
    για παράδειγμα, "ακόμα και το αυτοκίνητο χρειάζεται σέρβις"!
    Αν το άτομο δεν Έχει καθόλου συναίσθηση (συνήθως στις ψυχώσεις!) μετά απο συνεννόηση με τον ειδικό, κινείτε την διαδικασία αναγκαστικής νοσηλείας!
    Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση που συνδέεται με κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βια, χρήση ουσιών, κλπ. Σε αυτή την περίπτωση δεν χάνουμε τον χρόνο μας προσπαθώντας να πείσουμε τον πάσχοντα!
    Ο γενικός κανόνας είναι:
    Το ραντεβού με τον ειδικό το κλείνει αυτός που έχει συναίσθηση
    ... Read more

    Papathanasiou Dimitrios

    Ψυχολόγος

    Aigaleo

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections