ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ουλίτιδα - Περιοδοντίτιδα

Συμπτώματα, θεραπεία και κόστος αντιμετώπισης

Λαμπρόπουλος Παναγιώτης
Ελέγχθηκε από τον Λαμπρόπουλο Παναγιώτη
Οδοντίατρος
30 Ιουνίου 2018
Κοντογιάννη Βικτώρια
Ελέγχθηκε από την Κοντογιάννη Βικτώρια
Οδοντίατρος
30 Ιουνίου 2018

Μύθοι και αλήθειες για την ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα

Μύθος #1

Η περιοδοντίτιδα δε σχετίζεται με άλλες παθήσεις του οργανισμού.

Η αλήθεια

Κι όμως. Μπορεί να θεωρούμε ότι οι παθήσεις των δοντιών δε συνδέονται με άλλα νοσήματα του οργανισμού, έρευνες, όμως, έρχονται να αποδείξουν ότι τελικά μάλλον κάναμε λάθος. Τα χρόνια οδοντικά προβλήματα όπως η περιοδοντίτιδα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προβλημάτων στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό σύστημα.

Μύθος #2

Μπορείς να αντιμετωπίσεις την ουλίτιδα με γαργάρες με θαλασσινό νερό.

Η αλήθεια

Η μέθοδος αυτή είναι ολότελα λανθασμένη. Το νερό της θαλάσσης είναι μολυσμένο. Ένας ασθενής με ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα παρουσιάζει φλεγμονή στα ούλα και μπορεί να έχει και ανοιχτές πληγές. Αν πάνω στη φλεγμονή πέσει βρώμικο νερό ενέχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης και περαιτέρω φλεγμονής.

Μύθος #3

Δεν μπορώ να κάνω και πολλά για να προλάβω την περιοδοντίτιδα γιατί είχαν και οι γονείς μου.

Η αλήθεια

Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Φυσικά και μπορείς να προλάβεις και να αναστρέψεις την περιοδοντίτιδα. Μπορεί να υπάρχει μια κληρονομικότητα στη νόσο, ωστόσο όλα είναι θέμα συνθηκών υγιεινής. Αν φροντίζεις σχολαστικά τα δόντια σου, αν επισκέπτεσαι τακτικά τον οδοντίατρό σου και συμμορφώνεσαι ως προς τις υποδείξεις του, τότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με την υγεία των δοντιών σου.

Μύθος #4

Αν πηγαίνω τακτικά στον οδοντίατρο δε χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο για την ουλίτιδα.

Η αλήθεια

Δεν αρκούν οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό. Φυσικά και είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο να απευθυνθείς σε γιατρό τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της θεραπείας είναι η συμμόρφωση του ασθενή στις οδηγίες του γιατρού. Δηλαδή για να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί η νόσος πρέπει να ακολουθήσεις τις συμβουλές του γιατρού για τη συχνότητα και τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου, για το πότε πρέπει να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια και για τη συστηματικότητα της χρήσης στοματικού διαλύματος.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.

Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.