THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH
Diabetes

Ενημερώσου και μην αγνοείς τις ενδείξεις!

Mpalampanis Konstantinos Ράλλης Ιωάννης
Kouna Eleutheria

Written by Diabetologist Μπαλαμπάνη Κωνσταντίνο, Endocrinologist Ράλλη Ιωάννη and Dietitian - Nutritionist Κούνα Ελευθερία on 10 November 2017

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Διαβήτης και ινσουλίνη

Κανόνες φύλαξης της ινσουλίνης

Η ινσουλίνη για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα και τη δραστικότητά της απαιτεί κάποιους κανόνες φύλαξης και συντήρησης. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφεύγεται η πολλή ζέστη και η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Όταν ανοιχτεί πρέπει απλώς να φυλαχθεί σε σκιερό και δροσερό σημείο.

insoulini-1

Τρόπος φύλαξης της ινσουλίνης στα ταξίδια: Υπάρχουν κάποιες ειδικές θήκες που είναι θερμομονωτικές και βοηθούν στη μεταφορά της ινσουλίνης. Τοποθέτησέ την ανάμεσα σε ρούχα. Βεβαιώσου ότι βρίσκεται σε ασφαλές σημείο μέσα στη χειραποσκευή σου και δεν κινδυνεύει να χτυπήσει κάπου.

Οδηγίες για την ένεση ινσουλίνης: Κάν’ την σωστά!

Είτε με τη χρήση σύριγγας είτε με τη χρήση της ειδικής πένας ινσουλίνης, ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί επηρεάζει τη δράση της. Ο στόχος είναι να δράσει στο λιπώδη ιστό κάτω από το δέρμα. Για να γίνει αυτό μπορείς να ακολουθήσεις μία από αυτές τις 2 τεχνικές:

insoulini-2
  • Τσίμπησε το σημείο που θες να κάνεις την ένεση προς τα πάνω και βάλε τη βελόνα μέσα σε κάθετη στάση- αυτή η μέθοδος προτιμάται στην περιοχή της κοιλιάς και σε όποιο σημείο δεν έχει πολύ λίπος.
  • Τέντωσε το σημείο και βάλε κατευθείαν τη βελόνα μέσα- η μέθοδος προτιμάται σε περιοχές με περισσότερο λίπος όπως οι γλουτοί.

Αν εξακολουθείς να έχεις απορίες σχετικά με το πώς θα τα βγάλεις πέρα με την ένεση ινσουλίνης, μπορείς να κατεβάσεις έναν αναλυτικό οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες από την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ εδώ.

6 tips για να κάνεις σωστά την ένεση ινσουλίνης

  • Belona

    Μη φοβάσαι τη βελόνα! Πλέον, οι πένες και οι σύριγγες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρές και γλιστρούν ευκολότερα μέσα στο δέρμα.

  • Kryo

    Βγάλε την ινσουλίνη από το ψυγείο λίγη ώρα πριν τη χρησιμοποιήσεις. Το κρύο μπορεί να προκαλέσει πόνο.

  • Grigora

    Βάλε τη βελόνα μέσα στο δέρμα όσο πιο γρήγορα μπορείς. Απαιτούνται 5 περίπου δευτερόλεπτα μέχρι το υγρό να εγχυθεί μέσα στο υποδόριο.

  • Oinopneuma

    Αν καθαρίσεις την περιοχή με οινόπνευμα πριν εφαρμόσεις την ένεση, περίμενε μέχρι να στεγνώσει, διότι μπορεί να νιώσεις πόνο.

  • Statherotita

    Κράτα τη σταθερή σε μία θέση και μην μεταβάλλεις την κατεύθυνσή της κατά τη διάρκεια της εισαγωγής ή της εξαγωγής της.

  • Mono mia fora

    Η πένα/ σύριγγα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. Πέταξέ την άμεσα μετά την εφαρμογή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Μη δοκιμάσεις να κάνεις την ένεση μόνος σου την πρώτη φορά. Συμβουλεύσου ένα γιατρό για το πώς και πού ακριβώς πρέπει να την κάνεις. Υπάρχει περίπτωση να τρέξει λίγο αίμα ή να μελανιάσει το σημείο εφαρμογής, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην αρχή. Αν επιμένει, ενημέρωσε το γιατρό σου.

Διαβητικός ασθενής και καθημερινές ασχολίες

Ο διαβήτης δεν πρέπει να επηρεάζει την καθημερινότητά σου και τις δραστηριότητές σου. Μπορείς να ταξιδεύεις, να ασκείσαι, να κάνεις τις δραστηριότητές σου κανονικά. Ωστόσο, καλό θα ήταν να ακολουθείς κάποιους κανόνες και ειδικά αν λαμβάνεις ινσουλίνη, να ενημερωθείς από τον ιατρό σου για αυτά που θα πρέπει να έχεις μαζί σου πάντα.

every-day-1

Καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου σε δραστηριότητες και εκδρομές τα φάρμακά σου και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που θα χρειαστείς.

every-day-2

Αν καθυστερήσεις κάποιο γεύμα, θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου ένα σνακ, ώστε να διατηρήσεις σταθερή τη γλυκόζη στο αίμα σου.

every-day-3

Μαζί σου σε εκδρομές και ταξίδια πρέπει να έχεις επίσης:

  • Επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή φαρμάκων
  • Φάρμακα για τον εμετό και τη διάρροια
  • Σνακ και καραμέλες
  • Την πάγια φαρμακευτική αγωγή σου
  • Βιβλιάριο υγείας με λεπτομέρειες ιατρικού ιστορικού
Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς, 2018., http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/odigies.pdf

2. World Health Organisation, "Definition, Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus and its Complications" (1999). Archived (PDF)from the original on 2003-03-08.

3. Rockefeller, J. D. (2015-06-18). 'Diabetes: Symptoms, Causes, Treatment and Prevention'. ISBN 9781514603055. Archived from the original on 2017-09-06

4. Ripsin CM, Kang H, Urban RJ (January 2009). "Management of blood glucose in type 2 diabetes mellitus" (PDF). American Family Physician

5. World Health Organization, 'About diabetes', Archived from the original on 31 March 2014. Retrieved 4 April 2014.

6. Lambert P, Bingley PJ (2002). "What is Type 1 Diabetes?". Medicine. 30: 1–5. doi:10.1383/medc.30.1.1.28264

7. Riserus U, Willett WC, Hu FB (January 2009). "Dietary fats and prevention of type 2 diabetes". Progress in Lipid Research. 48 (1): 44–51. doi:10.1016/j.plipres.2008.10.002

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.