Τι συμβαίνει εάν η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή δεν αντιμετωπιστεί; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής
Καλημέρα σας. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή αποτελεί μία από τις πιο δυσφορικές ψυχικές δυσκολίες για τον άνθρωπο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπιστεί, εγώ θα σας απαντήσω σύμφωνα με τον τρόπο που εγώ έχω εκπαιδευτεί. Το παν για να αντιμετωπιστεί μία δυσκολία είναι σε πρώτη φάση να μπορούμε να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, το μηχανισμό που ακολουθεί το μυαλό μας με αποτέλεσμα να καταλήγω να σκέφτομαι για πάρα πολλές ώρες διάφορα θέματα. Αφού ο θεραπευόμενος καταλάβει το μηχανισμό λειτουργίας, τότε υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορώ σαν θεραπευτής να δώσω στο άτομο με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, τα οποία βοηθούν στ...ην διαχείριση όλων αυτών των σκέψεων. Στην πραγματικότητα αυτό που μαθαίνει το άτομο είναι, αντί να παλεύει και να προσπαθεί να διώξει αυτές τις σκέψεις, να μάθει να τις καλοδέχεται να συμβιώνει στην καθημερινότητα παρέα με αυτές. Με αυτόν τον τρόπο η σκέψεις αυτές παύουν να είναι δυσφορικές και έτσι το άτομο έχει μάθει να τις διαχειρίζεται. Φυσικά, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορα στάδια και θέλει χρόνο. Αν θέλετε και εσείς να βοηθήσετε τον εαυτό σας, με μεγάλη μου χαρά να συνεργαστούμε. Να έχετε μια όμορφη μέρα! Read more
Κάθε περίπτωση οφείλει να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται ατομικά. Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι θεραπευόμενοι με τον ίδιο τρόπο στην εκάστοτε μέθοδο ή τεχνική αντιμετώπισης ενός ζητήματος. Θα βοηθήσει η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή ώστε να συζητήσετε αναλυτικά το ζήτημα που σας απασχολεί.
Psychologist
Καλημέρα σας. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι μια διαταραχή άγχους. Το άγχος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός του οργανισμού που ενεργοποιείται μόλις αντιληφθούμε απειλητικές καταστάσεις ή ερεθίσματα. Ο σκοπός τους άγχους είναι να μας προστατεύσει βοηθώντας μας να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο αποφάσεις: τη φυγή ή τη μάχη.
Για να γίνει αυτή η επιλογή χωρίς να χάσουμε χρόνο, θα ενεργοποιήσει τα συναισθήματα του φόβου ή και του θυμού. Ο εγκέφαλός μας θα κάνει πολλές, γρήγορες, και αυτόματες σκέψεις σχετικά με το επίπεδο του κινδύνου που διατρέχουμε. Σε κάθε διαταραχή άγχους, ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται απέναντι σε καταστάσει...ς οι οποίες δεν ειναι αντικειμενικά επικίνδυνες αλλά για κάποιους δικούς μας έγκυρους λόγους φαίνονται απειλητικές.
Το άγχος από μόνο του δε μπορεί να μας βλάψει. Αυτό που μπορεί να συμβεί από μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί είναι να αναπτύξουμε αποφυγές και συνήθειες ασφαλείας. Για παράδειγμα να αποφεύγουμε να πάμε στα μέρη που πιστεύουμε ότι θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του άγχους. Όταν πρέπει να πάμε σε αυτά τα μέρη να πηγαίνουμε μόνο αν έχουμε μαζί μας κάποιο δικό μας πρόσωπο να μας συνοδεύσει ή κάποιο αντικείμενο (π.χ. ένα μπουκαλάκι νερό).
Αν συνεχιστεί αυτό, στο βάθος του χρόνου είναι πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά η αυτοπεποίθησή μας με αποτέλεσμα αυτό που κάποτε μας έμοιαζε με μια δύσκολη ανηφόρα, να αρχίσει να μοιάζει με ένα δύσβατο βουνό.
Κάθε φορά που επιλέγουμε τη φυγή ή τη μάχη, το σώμα ενημερώνεται ότι πράγματι κινδυνεύαμε. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί κάθε διαταραχή άγχους είναι να αντισταθούμε στην κινητοποίηση φυγής ή μάχης και να μείνουμε εκεί που βρισκόμαστε για 20 λεπτά συγκεντρώνοντας την προσοχή στην αναπνοή μας.
Αυτό θα ενημερώσει το σώμα μας ότι αφού δε φύγαμε και δε μαχηθήκαμε, τότε μάλλον δεν κινδυνεύαμε και ο συναγερμός του άγχους ήταν εσφαλμένος. Κάθε φορά που το επαναλαμβάνουμε, η ένταση του άγχους θα μειώνεται.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μια δομημένη προσέγγιση η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα μοτίβα σκέψης-συναισθήματος-συμπεριφοράς που ενεργοποιούνται από το μηχανισμό άγχους.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε στοχευμένες ασκήσεις έκθεσης και να αντιμετωπίσουμε κάθε διαταραχή άγχους γρήγορα και αποτελεσματικά. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση. Ελπίζω να βοήθησα!
Read more
Ψυχολόγος
Η αποτελεσματική θεραπεία της ΓΑΔ περιλαμβάνει συχνά έναν συνδυασμό ψυχοθεραπείας, ιδανικά γνωσιακής συμπεριφορικής κατεύθυνσης, φαρμακοθεραπείας εάν χρειαστεί και αλλαγών στον τρόπο ζωής:
Αν η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή δεν αντιμετωπιστεί, είναι πιθανό να οδηγήσει σε χρόνια ψυχολογική κόπωση, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοπεποίθηση, σωματικά προβλήματα.
Η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και, όταν χρειάζεται, φαρμακευτική αγωγή.
Βοηθά επίσης η άσκηση, ο καλός ύπνος και τεχνικές χαλάρωσης.
Το ανεπεξέργαστο άγχος μπορεί να σωματοποιηθεί προκαλώντας σωματικά συμπτώματα μεταξύ αλλων, όπου ο κάθε οργανισμός τα βιώνει και τα εκφράζει με τον δικό του τρόπο.
Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής είναι η ψυχοθεραπεία, όπου γίνεται η διερεύνηση των πυροδοτών του άγχους, και η συνειδητοποίηση του πώς οι σκέψεις μας και τα βιώματά μας προκαλούν και συντηρούν το φαύλο κύκλο του άγχους, τόσο σε επίπεδο συναισθήματος, όσο και σωματικών συμπτωμάτων και συμπεριφοράς.
Αν η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει χρόνιο πρόβλημα που επηρεάζει αρνητικά την εργασία, τις σχέσεις και τη σωματική σας υγεία. Συχνά συνδέεται με εξάντληση, αυπνία, ευερεθιστότητα και σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι ή ταχυκαρδία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή εξαρτήσεις, ως τρόπους «αντιμετώπισης» του άγχους.
Η ΓΑΔ είναι θεραπεύσιμη με ψυχοθεραπεία και εάν χρειάζεται παράλληλα με φαρμακοθεραπεία.
Αν η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει χρόνιο πρόβλημα και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία, τις σχέσεις και την επαγγελματική ζωή.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα —όπως η υπερβολική ανησυχία, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι διαταραχές ύπνου, η σωματική ένταση και η κόπωση— μπορεί να ενταθούν και να γίνουν χρόνιο πρόβλημα. Επιπλέον, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη ή κρίσεις πανικού.
Ακόμα, αυτό που παρατηρείται πολύ συχνά είναι η σωματοποίηση του άγχους. Πολλοί άνθρωποι με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή βιώνου πονοκεφάλους, τάση στους μ...υς, κυρίως στον αυχένα και τους ώμους, διαταραχές στον ύπνο, στομαχόπονο, ταχυκαρδία, ζάλη, αίσθημα κόπωσης κ.α.
Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βοηθά και η φαρμακευτική αγωγή (με εκτίμηση ψυχιάτρου). Χρήσιμες είναι επίσης τεχνικές χαλάρωσης, ενσυνειδητότητας και στήριξη από το περιβάλλον.
Η έγκαιρη παρέμβαση βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση.
Read more
Γεια σας η αντιμετώπιση είναι ψυχοθεραπεία και υποστηρικτικά φαρμακευτική αγωγή
Καλησπέρα σας και καλή εβδομάδα!
Αναφορικά με το πρώτο ερώτημά σας, θα σας πω πως η ΓΑΔ είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική και διαρκή ανησυχία για καθημερινά ζητήματα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα όπως ένταση, πονοκεφάλους, καθώς και προβλήματα ύπνου. Χρόνια κόπωση και εξάντληση, δυσκολίες στη συγκέντρωση, στην εργασία και στις σχέσεις.
Δεν πρόκειται για «άγχος της καθημερινότητας» ούτε για κάτι που «θα περάσει από μόνο του». Χρειάζεται υποστήριξη και φροντίδα — και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημά σας, βοηθάει... πολύ η ψυχοθεραπεία. Συγκεκριμένα,
η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (CAT) είναι αποτελεσματικές και μπορούν επίσης να βοηθήσουν ουσιαστικά. Πόσο μάλλον ο συνδυασμός και των δύο, όπου το προτείνω κιόλας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις εάν χρειαστεί γίνεται παραπομπή σε ψυχίατρο, όπου ο ψυχίατρος μπορεί να προτείνει αγωγή, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με ψυχοθεραπεία.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως ύπνος, διατροφή, άσκηση, τεχνικές χαλάρωσης και υποστηρικτικό περιβάλλον βοηθούν σημαντικά.
Η ΓΑΔ είναι διαχειρίσιμη, και με την κατάλληλη στήριξη, μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο και να νιώσετε πιο ήρεμος/η και λειτουργικός/ή στην καθημερινότητά σας.
Ελπίζω να βοήθησα!
Χριστίνα Μαντζιώρου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Read more
Αν η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα όπως κόπωση, διαταραχές ύπνου, δυσκολία στη συγκέντρωση και κατάθλιψη. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.
Γειά σας. Τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και τον συνδυασμό τους.
Ανάλογα με το ποιον τρόπο προτιμάτε, θα απευθυνθείτε αρχικά στον αντίστοιχο ειδικό. Αν θέλετε να ξεκινήσετε με διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή, θα μιλήσετε με ψυχίατρο και θα συζητήσετε την πιθανότητα ψυχοθεραπείας μαζί του ή με ψυχολόγο αν δεν ειδικεύεται. Αν δεν επιθυμείτε την χρήση φαρμάκων, θα μιλήσετε με ψυχολόγο για ψυχοθεραπεία και θα σκεφτείτε μαζί με τον καιρό αν θα βοηθούσε επίσκεψη και σε ψυχίατρο.
Τα είδη ψυχοθεραπείας που μπορούν να βοηθήσουν με τη διαχείριση άγχου...ς έχουν διαφορετικό τρόπο προσέγγισής του. Πχ η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία στοχεύει συνήθως στους μηχανισμούς που διατηρούν το άγχος στη ζωή μας. Οι ψυχαναλυτικού τύπου θεραπείες ασχολούνται με τις προσωπικές μας σχέσεις, την εικόνα για τον εαυτό μας και τον λόγο ύπαρξης του άγχους, δίνοντας βάση στην ψυχοθεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται και σε υποσυνείδητους παράγοντες. Οι συστημικές και οικογενειακές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στο ρόλο που παίζει η οικογένεια κι άλλα συστήματα στην εμφάνιση και διατήρηση του άγχους. Υπάρχουν κι άλλες πολλές προσεγγίσεις φυσικά.
Θα έλεγα ότι το κοινό των προσεγγίσεων είναι ότι προσφέρουν την δυνατότητα να σκεφτούμε μαζί με κάποιον τι συμβαίνει, να αποδεχτούμε ότι το άγχος μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μας και πρέπει να το ακούσουμε. Αν δεν λαβουμε βοήθεια, το άγχος θα παραμείνει, κάποιες φορές θα αυξηθεί και σπάνια θα βελτιωθεί από μόνο του αλλά πιθανότατα θα επανέλθει με την ίδια ή άλλη μορφή. Το άγχος μπορεί να γίνει τόσο δυσάρεστο που να επηρεάσει τις σχέσεις μας και όλους τους τομείς της ζωής μας, την υγεία και τη διάθεσή μας αλλά συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ελπίζω να νιώσετε σύντομα καλύτερα.
Read more
Αν το άγχος που νιώθεις κάθε μέρα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει όλο και πιο βαρύ. Ίσως αρχίσεις να κουράζεσαι εύκολα, να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, να μην χαίρεσαι τίποτα όπως πριν. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να φέρει και κατάθλιψη ή σωματικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.
Η καλή είδηση είναι ότι υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσεις. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) βοηθάει πολύ, γιατί μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου. Σε κάποιες περιπτώσεις βοηθά και η φαρμακευτική αγωγή.
Αν βλέπεις ότι το άγχος σου σε περιορίζει, σε προτρέπω να ζητήσεις βοήθεια. Στη θεραπεία δουλεύ...ουμε μαζί για να ξαναβρείς την ηρεμία σου και να νιώσεις πιο δυνατός στην καθημερινότητά σου.
Read more
The content provided is strictly informational and should not be considered a replacement for professional advice from doctors or healthcare providers.
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Talk to a specialist daily from 08:00 to 23:00, via chat or video and get the answers you need in minutes.
When it comes to medication, it’s best to get answers that are tailored to your medical history. Chat with a specialist to get safe, personalized guidance in minutes.