Καλησπέρα. Είμαι 45 και από τα 20 έχω αγχώδη διαταραχή και κρίσεις πανικού. Έχω απευθυνθεί σε ψυχίατρο και ψυχολόγο. Παίρνω όλα αυτά τα χρόνια φαρμακευτική αγωγή πότε είμαι καλύτερα πότε πέφτω. Ποτέ δεν μπόρεσα να είμαι καλά απόλυτα. Πριν 2 χρόνια πήγα να πνιγώ από το άγχος μου καθώς έτρωγα και από τότε φοβάμαι να φάω. Ειδικά το τελευταίο μήνα ούτε νερό καλά καλά. Τι να κάνω για να το ξεπεράσω;
Ο φόβος κατάποσης στερεών και υγρών μετά από ένα επεισόδιο πνιγμού ονομάζεται ψυχογενής δυσφαγία. Συντηρείται από την αποφυγή φαγητού και το επίμονο άγχος ότι το περιστατικό θα επαναληφθεί.
Αν ήδη λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και έχετε απευθυνθεί σε ειδικούς, τα επίμονα συμπτώματα υποδεικνύουν την ανάγκη για πιο στοχευμένη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), ειδικά με τεχνικές σταδιακής έκθεσης (exposure), έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για αυτού του τύπου τις φοβίες.
Συνιστώ να συζητήσετε με τον ψυχολόγο ή ψυχίατρό σας το ενδεχόμενο να εστιάσετε στη σταδιακή έκθεση στο φαγητό και στην επ...εξεργασία των σκέψεων που τροφοδοτούν τον φόβο. Η διαδικασία αυτή γίνεται βήμα-βήμα, πάντα με ασφάλεια και καθοδήγηση, και βοηθάει πολλούς ανθρώπους να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο στο φαγητό και να μειώσουν το άγχος.
Read more
Αγαπητή φίλη ταλαιπωρείσαι τόσα χρόνια, δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Χρειάζεται οπωσδήποτε σταθερή θεραπευτική παρέμβαση ψυχιατρική και ψυχοθεραπευτική. Κάνεις ψυχοθεραπεία συστηματικά για μεγάλο διάστημα; (άνω του ενός έτους); Εάν ναι και εντοπίζεις να μην υπάρχει βελτίωση, σπεύδεις να αναζητήσεις άλλους συνεργάτες; Ίσως να μη σου ταιριάζουν οι μέθοδοι και οι θεραπείες; Το σύμπτωμα που περιγράφεις είναι ακραίο, σπεύσε να αναζητήσεις οργανωμένα βοήθεια για τον ευατό σου
Καλησπέρα σας,
πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη να μοιραστείτε κάτι τόσο προσωπικό. Από τα λόγια σας φαίνεται πως κουβαλάτε έναν μακροχρόνιο και δύσκολο αγώνα — όχι απλώς με το άγχος, αλλά και με τις βαθύτερες επιδράσεις του στην καθημερινή σας ζωή, όπως το φαγητό, η αναπνοή, η ασφάλεια. Είναι σημαντικό ότι δεν τα έχετε παρατήσει και εξακολουθείτε να αναζητάτε βοήθεια — αυτό είναι ήδη μια ένδειξη δύναμης.
Ας δούμε πιο προσεκτικά τι μπορεί να συμβαίνει και πώς μπορείτε να το προσεγγίσετε:
Τι μπορεί να συμβαίνει όταν το άγχος «χτυπά» το φαγητό;
Η εμπειρία που περιγράφετε, του φόβου πω...ς θα πνιγείτε ενώ τρώτε, πιθανότατα έχει εγγραφεί στον εγκέφαλό σας ως ένα τραυματικό επεισόδιο. Από τότε, ο οργανισμός σας προσπαθεί να προστατευτεί αποφεύγοντας το φαγητό — όχι επειδή είναι πραγματικά επικίνδυνο, αλλά επειδή έχει συνδεθεί με ισχυρή απειλή.
Πρόκειται για ένα είδος φοβικής αποφυγής, όπου το μυαλό μαθαίνει:
«Αν δεν φάω, δεν θα κινδυνέψω».
Όμως η ίδια η αποφυγή — όπως ήδη γνωρίζετε — γίνεται πλέον πηγή ταλαιπωρίας και φόβου, ακόμη και για βασικά όπως το νερό.
Πώς μπορείτε να το προσεγγίσετε θεραπευτικά;
Δεν υπάρχει «μαγική λύση», αλλά υπάρχει μια σταθερή και ασφαλής διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε — κατά προτίμηση με τη βοήθεια ενός θεραπευτή που γνωρίζει από:
αγχώδεις διαταραχές,
φοβίες και σωματοποιήσεις,
και ιδανικά θεραπεία τραύματος (όπως EMDR ή σωματο-κεντρικές προσεγγίσεις).
Ενδεικτικά, κάποια στάδια μπορεί να είναι:
1. Αποκατάσταση της αίσθησης ασφάλειας στο σώμα
Πριν καν δουλέψετε το φαγητό, χρειάζεται να επανέλθει η εμπιστοσύνη στον εαυτό και στο σώμα σας. Αυτό σημαίνει:
να εκπαιδευτείτε στο να αναγνωρίζετε πότε αρχίζει να ανεβαίνει το άγχος,
να έχετε τεχνικές αυτορύθμισης: αναπνοή, αγγίγματα γείωσης, ήπιες σωματικές ασκήσεις,
να νιώσετε πως έχετε έλεγχο και επιλογή.
Αν δεν νιώθετε ασφαλής με το ίδιο σας το σώμα, κάθε «κατάποση» μπορεί να μοιάζει απειλή.
2. Κατανόηση του μηχανισμού του φόβου
Είναι κρίσιμο να ξέρετε πως το σώμα σας δεν κάνει λάθος: προσπαθεί να σας προστατέψει με κάθε τρόπο. Η κατάποση, που κάποτε έγινε ερέθισμα φόβου, έχει καταγραφεί ως απειλή. Γι’ αυτό και η ίδια η ιδέα του φαγητού προκαλεί πανικό.
Αντί να το βλέπετε ως κάτι “παράλογο”, δοκιμάστε να το δείτε ως μηχανισμό αυτοπροστασίας που χρειάζεται επαναρύθμιση, όχι εξαναγκασμό.
3. Σταδιακή έκθεση με υποστήριξη — όχι απότομη πρόκληση
Ο στόχος δεν είναι να φάτε ξανά κανονικά “αύριο”, αλλά να επανεκπαιδεύσετε το σώμα και το μυαλό σας να νιώθουν ασφαλή με τη διαδικασία.
Μερικά βήματα που δουλεύονται με θεραπευτή:
να κάθεστε σε χώρο φαγητού χωρίς να φάτε,
να κρατάτε στα χέρια σας νερό ή φαγητό,
να βάζετε στο στόμα μικρή ποσότητα και να τη φτύνετε, χωρίς να πιεστείτε να καταπιείτε,
να προχωράτε σε πολύ μικρές δόσεις, π.χ. ένα κουταλάκι τη φορά με πλήρη επίγνωση, αναπνοή και ασφάλεια.
Αυτό είναι μέρος της λεγόμενης "σταδιακής έκθεσης σε φοβικά ερεθίσματα", η οποία έχει τεκμηριωμένα αποτελέσματα στις φοβίες.
4. Αναγνώριση του συναισθηματικού υποστρώματος
Το άγχος που σας συνοδεύει από τα 20 πιθανόν να έχει συναισθηματικές ρίζες – ίσως από σχέσεις, απαιτήσεις, τρόπους που μάθατε να αντέχετε ή να καταπιέζετε συναισθήματα. Το φαγητό είναι συμβολική πράξη ζωής, φροντίδας, και αυτοεπιβίωσης — πολλές φορές συνδέεται άμεσα με το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας.
Μερικές ερωτήσεις που αξίζει να επεξεργαστείτε σε θεραπεία:
«Τι συμβαίνει μέσα μου όταν προσπαθώ να φάω;»
«Ποιον προσπαθεί να προστατέψει αυτός ο φόβος;»
«Πού χρειάζομαι φροντίδα και δεν την παίρνω;»
5. Φαρμακευτική υποστήριξη – με επικαιροποίηση
Αν η φαρμακευτική αγωγή παραμένει η ίδια εδώ και χρόνια, ίσως είναι χρήσιμο να συζητήσετε με τον ψυχίατρο σας για το αν χρειάζεται αναπροσαρμογή, ιδιαίτερα αν έχει εμφανιστεί νέο έντονο σύμπτωμα (αποφυγή φαγητού/νερού).
Τι να κρατήσετε:
Δεν είστε αδύναμη/ος. Είστε ένας άνθρωπος που προσπαθεί να επιβιώσει με το καλύτερο εργαλείο που διαθέτει: την αποφυγή.
Αυτό που ζείτε μπορεί να δουλευτεί θεραπευτικά, με σταθερά, υποστηρικτικά βήματα.
Δεν είστε μόνη/ος — και υπάρχει χώρος να ξαναχτίσετε τη σχέση σας με το σώμα, το φαγητό και τον εαυτό σας.
Read more
Τα συμπτώματά σας είναι νευρωσικά, υστερικού τύπου. Χρειάζετε ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Καλή τύχη!
Θα βοηθούσε να μιλήσετε με Ψυχολόγο με ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία.
Καλησπερα σας.
Σκοπος ειναι η συνειδητοποιηση της καταστασης ωστε να γινει αρση της φοβιας και να καταπολεμηθουν τα συμπτωματα αγχους. Σιγουρα ειναι βοηθητικο η συνυπαρξη και των δυο επαγγελματιων.
Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου. Όλα όσα περιγράφεις δείχνουν πόσο επώδυνη και δύσκολη είναι η καθημερινότητά σου με την αγχώδη διαταραχή και τις κρίσεις πανικού. Το γεγονός ότι έχεις ήδη προσπαθήσει να αναζητήσεις βοήθεια μέσω ψυχίατρου και ψυχολόγου δείχνει τη δύναμή σου να αντεπεξέλθεις στις δυσκολίες, παρόλο που δεν έχεις βρει την πλήρη ανακούφιση που επιθυμείς.
Η εμπειρία που περιγράφεις, με το φόβο του πνιγμού ενώ έτρωγες, είναι φυσικό να έχει προκαλέσει μια σοβαρή ψυχολογική αντίδραση, όπως ο φόβος για το φαγητό και το νερό. Αυτός ο φόβος ενισχύεται από την αίσθηση της απώλειας ελέγχου, και μπορεί να προκαλέ...σει έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας και αποφυγής.
Η προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολύ, καθώς παρέχει έναν ασφαλή χώρο όπου μπορείς να επεξεργαστείς τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις, χωρίς κρίσεις ή ερμηνείες. Μέσα από την αποδοχή και την ενσυναίσθηση, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τους λόγους πίσω από τις φοβίες και να βρεις τρόπους να τις αντιμετωπίσεις σταδιακά.
Επιπλέον, η έκθεση σταδιακά μπορεί να είναι χρήσιμη, δηλαδή να επιστρέψεις σιγά-σιγά στο φαγητό και το νερό με μικρά βήματα, προσπαθώντας να αποφορτίσεις την ένταση γύρω από το συγκεκριμένο φόβο. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής, για να μειώσεις το άγχος που προκαλεί η απλή διαδικασία του φαγητού.
Δεν είναι παράξενο ότι, παρά τη φαρμακευτική αγωγή, δεν έχεις καταφέρει να είσαι απόλυτα καλά — τα φάρμακα βοηθούν, αλλά η πλήρης αποκατάσταση συνήθως απαιτεί και συναισθηματική και ψυχολογική δουλειά, που είναι εξίσου σημαντική. Εάν δεν το έχεις ήδη κάνει, ίσως μια ανασκόπηση με τον ψυχίατρό σου για την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, αφού μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί ή να συνδυαστεί με άλλες μορφές θεραπείας.
Το σημαντικότερο είναι ότι δεν είσαι μόνος σε αυτό. Η απόφαση να αναγνωρίσεις την κατάσταση και να ζητήσεις βοήθεια είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη θεραπεία.
Read more
Καλησπέρα.
Σίγουρα θα πρέπει να συζητήσετε ξανά τα συμπτώματα που βιώνετε με την ομάδα των ειδικών που έχετε επιλέξει , εάν δεν το έχετε ήδη κάνει. Χρειάζεται να μπορείτε να είστε ειλικρινής με όσα βιώνετε, ακόμη και αν νιώθετε ότι τελικά δεν παίρνετε την βοήθεια που χρειάζεστε. Κάποιες φορές και οι ειδικοί χρειάζεται να επανεξετάσουν τα δεδομένα & να αναπροσαρμόσουν την εκάστοτε παρέμβαση κατάλληλα .
Καλησπέρα σας. Αναφέρετε ότι επισκεφτήκατε όπως λέτε ψυχίατρο και ψυχολόγο. Η φαρμακευτική αγωγή δουλεύει πάνω στα συμπτώματα. Τα αίτια δουλεύονται με ψυχοθεραπεία κάτι το οποίο δεν αναφέρετε αν κάνετε. Αν θέλετε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να κάνετε συνδυαστική θεραπεία με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή καθώς και να βλέπετε τον θεράποντα ψυχίατρο σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να σας ρυθμίζει την αγωγή. Από όσα όμως αναφέρετε για το άγχος και το ότι αρχίζετε να έχετε δυσκαταποσία, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία από ειδικευμένο ψυχολόγο, αυτή η κατάσταση αγγίζει την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Είναι κατανοητό πόσο δύσκολο μπορεί να γίνει το άγχος, ειδικά όταν επηρεάζει βασικές λειτουργίες όπως η σίτιση. Ίσως σας βοηθήσει να θέσετε μικρούς, καθημερινούς στόχους — για παράδειγμα, να ξεκινήσετε με πολύ μικρά κομματάκια φαγητού ώστε να νιώθετε ασφάλεια, και σταδιακά να προχωράτε σε λίγο μεγαλύτερα. Για την κατανάλωση νερού, κάποιοι άνθρωποι έχουν βρει χρήσιμο να χρησιμοποιούν καλαμάκι ώστε να νιώθουν περισσότερο έλεγχο.
Η καταγραφή αυτών των προσπαθειών (τι λειτούργησε και τι όχι) σε ένα ημερολόγιο μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη κατανόηση και αίσθηση προόδου.
Αν δεν το έχετε ήδη δοκιμάσει, η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θερ...απεία (CBT) θεωρείται πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση κρίσεων πανικού και αγχωδών διαταραχών. Μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και αντιδράτε σε ερεθίσματα που προκαλούν φόβο ή αποφυγή.
Είναι πολύ θετικό που έχετε ήδη ζητήσει βοήθεια, και είναι σημαντικό να συνεχίσετε σε συνεργασία με τους ειδικούς που εμπιστεύεστε. Δεν είστε μόνος/η σε αυτό.
Read more
Καλησπέρα,
Αυτό που περιγράφετε, φαίνεται να σχετίζεται με μια έντονη αγχώδη αντίδραση που έχει «δέσει» το φαγητό με τον φόβο. Αυτό ονομάζεται φαγοφοβία ή φοβία κατάποσης.
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι αυτό που σας συμβαίνει είναι ένας τρόπος που ο εγκέφαλος προσπαθεί να σας προστατεύσει. Παρόλο που το κάνει με λάθος τρόπο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το αλλάξετε.
Θα σας πρότεινα να αναζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο. Εκεί, μέσω της ψυχοθεραπείας, θα αναζητηθούν οι ασυνείδητες διεργασίες που δημιουργούν αυτά τα συμπτώματα ώστε να μπορέσετε να τα διαχειριστείτε.
Αυτό που περιγράφετε —μια μακροχρόνια πορεία με αγχώδη διαταραχή, κρίσεις πανικού, και πρόσφατη φοβία σχετική με την κατάποση— είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη προσέγγιση, και ειδικά με γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, και συγκεκριμένα το συμπεριφορικό κομμάτι της, είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για αγχώδεις διαταραχές και φοβίες.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Μετά από ένα δυνατό αγχώδες επεισόδιο που συνδέεται με φαγητό, ο εγκέφαλος σημαδεύει την εμπειρία ως απειλητική. Έτσι, κάθε φορά που πλησιάζεις στο να φας ή να πιεις, ενεργοποιείται ο μηχανισμός «πάλης ή φυγής» — προκαλώντας ένταση στους μυς του λαιμού, σφίξιμο στο στήθος, αίσθηση πνιγμού. Αν ήδη βλέπεις ψυχολόγο, συζήτησε ανοιχτά για το συγκεκριμένο θέμα — γιατί χρειάζεται στοχευμένη δουλειά.
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ που ανοίγεστε με τόση ειλικρίνεια. Το ότι ζείτε με αγχώδη διαταραχή και κρίσεις πανικού για τόσα χρόνια, και συνεχίζετε να ζητάτε υποστήριξη και να προσπαθείτε, είναι από μόνο του μια ένδειξη δύναμης και επιμονής, ακόμα κι αν εσείς αισθάνεστε εξαντλημένη ή απογοητευμένη.
Η εμπειρία που αναφέρετε πριν δύο χρόνια, το επεισόδιο πνιγμού, είναι μια τραυματική εμπειρία που φαίνεται να έχει συνδεθεί πολύ ισχυρά στο σώμα και στο μυαλό σας με το φαγητό και την κατάποση. Αυτό που περιγράφετε, ο φόβος να φάτε ή να πιείτε, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο μετά από τέτοια επεισόδια και, ψυχολογικά, σχετίζεται με αυ...τό που λέμε ειδική φοβία, σε αυτήν την περίπτωση, φόβος πνιγμού, ενδεχομένως με στοιχεία αγοραφοβίας και υπερέντασης από το γενικό άγχος.
Είναι σημαντικό να τονίσω ότι η αποφυγή του φαγητού, ακόμη και του νερού, δεν είναι απλώς συνέπεια του άγχους, αλλά και παράγοντας που το ενισχύει. Το σώμα αποδυναμώνεται, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να ρυθμίσει τα συναισθήματα, και έτσι το άγχος διογκώνεται ακόμα περισσότερο. Επομένως, αυτή η αποφυγή, παρόλο που είναι κατανοητή και φαίνεται σαν "λύση", τελικά επιβαρύνει το πρόβλημα.
Η προσέγγιση που συνήθως βοηθά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνδυαστική: η θεραπεία έκθεσης σε πολύ μικρά βήματα (για παράδειγμα, επανεκπαίδευση της κατάποσης με ασφάλεια), σε συνδυασμό με ψυχοθεραπευτική επεξεργασία του τραύματος που συνδέθηκε με το φαγητό. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) ή και μέθοδοι που περιλαμβάνουν σωματική επίγνωση, όπως η θεραπεία Somatic Experiencing ή EMDR, μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μαζί με τον ψυχίατρό σας, ίσως αξίζει να αξιολογήσετε και τη φαρμακευτική αγωγή. Αν και είναι δύσκολο μετά από τόσα χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται είτε τροποποίηση, είτε ενίσχυση, ή έστω μια αναθεώρηση για να δείτε εάν είναι η καταλληλότερη για την παρούσα φάση.
Το πιο σημαντικό μήνυμα όμως είναι αυτό: αυτό που βιώνετε δεν είναι μόνιμο, ούτε αμετάκλητο. Έχετε ήδη καταφέρει να ζητήσετε βοήθεια, έχετε εμπειρία από θεραπευτικές διαδικασίες, και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για να ξαναδοκιμάσετε με πιο στοχευμένο τρόπο.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
The content provided is strictly informational and should not be considered a replacement for professional advice from doctors or healthcare providers.
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Talk to a specialist daily from 08:00 to 23:00, via chat or video and get the answers you need in minutes.
When it comes to medication, it’s best to get answers that are tailored to your medical history. Chat with a specialist to get safe, personalized guidance in minutes.