Γεια σας. Έκανα πριν δυο μέρες μια επίπονη απονεύρωση κάτω δεξιά και υποτίθεται πήγε καλά. 3 ώρες μετά αφού υποχώρησε τελείως η αναισθησία έμεινε μόνο ο πόνος όπως μ είχαν προειδοποιήσει. Και πως θα πρέπει αν παίρνω παυσίπονα για να το καταπραΰνω. Το θέμα είναι πως ξύπνησα την επόμενη με μούδιασμα στο χείλος κάτω δεξιά 2 μέρες τώρα. Είναι φυσιολογικό?? Θα υποχωρήσει??
Ναι θα υποχωρήσει οφείλεται στην αντίδραση και ίσως μικροτραυματισμό του νεύρου
Dental Surgeon | Ampelokipoi
Did you know you can get a personalized answer from a GP through live chat? Chat now with DO+
Live chat
Καλησπέρα σας. Δυστυχώς δεν είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το μούδιασμα στην περιοχή του κάτω χείλους (ή και του πηγουνιού) μετά από απονεύρωση δεν πρέπει να συμβαίνει. Όταν συμβεί, μπορεί να σημαίνει ερεθισμό ή τραυματισμό του κατώτερου φατνιακού νεύρου (inferior alveolar nerve). Αυτό το νεύρο περνάει μέσα στο οστό της κάτω γνάθου και δίνει αισθητικότητα στο κάτω χείλος, στο πηγούνι, και στα κάτω δόντια. Αν κατά την απονεύρωση, υπήρξε τραυματισμός του κατά την αναισθησία ή το υλικό της απονεύρωσης (π.χ. υπεροξείδιο του ασβεστίου, gutta-percha κ.λπ.) πέρασε το ακρορρίζιο και άγγιξε το νεύρο, (ειδικά όταν ρίζες κάτω δοντιών βρίσκονται πολύ κοντά ή... σε άμεση συσχέτιση με το κάτω φατνιακο νεύρο), τότε μπορεί να προκληθεί παροδικό ή σπανιότερα μόνιμο μούδιασμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί σε 1–2 εβδομάδες. Αν είναι ήπιος ερεθισμός του νεύρου, το μούδιασμα αποδραμει μόνο του. Αν όμως παραμένει >2-3 εβδομάδες, χρειάζεται αξιολόγηση και πιθανώς φαρμακευτική αγωγή για υποστήριξη του νεύρου.
Επίσης εκτεταμένα ή κ αρχομενα ακρορριζικα αποστήματα που , λόγω πίεσης των ιστών της περιοχής μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό κ υπαισθησια του κάτω φατνιακου νεύρου η οποία όμως υποχωρεί με την υποχώρηση του αποστήματος.
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός για το μούδιασμα για να μπορεί να σου προτείνει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, π.χ. νευροτρόφα (όπως βιταμίνες B1, B6, B12) ή κ πιο πιο σπάνια κορτιζόνη (αν υπάρχει σοβαρός ερεθισμός του νεύρου), αλλά αυτό είναι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κ φυσικά παρακολούθηση για αλλαγές.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το μούδιασμα είναι παροδικό και αντιστρέψιμο, ειδικά αν δεν υπάρχει πόνος ή παραμόρφωση.
Σας ευχαριστούμε.
Read more
Dentist | Heraklion
The content provided is strictly informational and should not be considered a replacement for professional advice from doctors or healthcare providers.
Ask anonymously Ask for free
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Talk to a specialist daily from 08:00 to 23:00, via chat or video and get the answers you need in minutes.
When it comes to medication, it’s best to get answers that are tailored to your medical history. Chat with a specialist to get safe, personalized guidance in minutes.