THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH
Chronic obstructive pulmonary disease

Σε 10 χρόνια θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως

Medically documented content
Anastasakos Vasilis Μιχάλη Ηλιάνα

Written by Pulmonologist - Tuberculosis specialist Αναστασάκο Βασίλη and Dietitian - Nutritionist Μιχάλη Ηλιάνα on 10 January 2019

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Συμβουλές ΧΑΠ: Πώς να προλάβεις τα συμπτώματα

Το καλό με τη ΧΑΠ είναι ότι υπάρχει σαφής αιτία πρόκλησης και ξεκάθαροι τρόποι πρόληψης. Η πλειοψηφία των διαγνωσμένων περιστατικών είναι απόρροια καπνίσματος, άρα ο καλύτερος τρόπος σταθεροποίησης και αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η διακοπή του. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να διακόψεις μόνος σου το κάπνισμα μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει.

Πάρε σωστές αναπνοές

Πάρε σωστές αναπνοές

Η σωστή αναπνοή είναι πολύ σημαντική για την υγεία των πνευμόνων. Ζήτησε από το γιατρό σου να σου δείξει τεχνικές σωστής αναπνοής, πώς να καθαρίζεις τις αναπνευστικές διόδους, τι να κάνεις όταν σε πιάνει δύσπνοια και πώς να ελέγξεις το βήχα σου.

Φάε υγιεινά

Φάε υγιεινά

Η σωστή διατροφή θα σε βοηθήσει να παραμείνει δυνατός. Αν έχεις λιγότερα κιλά από όσα πρέπει, ο γιατρός θα σου συστήσει κάποια συμπληρώματα που θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις το βάρος σου και την όρεξή σου. Αν έχεις παραπανίσια κιλά, η απώλεια βάρους με ειδική δίαιτα θα σε βοηθήσει να αναπνέεις καλύτερα, ειδικά κατά τις περιόδους των εξάρσεων.

Ασκήσου με συστηματικότητα

Ασκήσου με συστηματικότητα

Μπορεί να φαντάζει δύσκολο να γυμνάζεσαι όταν έχεις πρόβλημα με την αναπνοή σου, ωστόσο αν το κάνεις σε τακτική βάση μπορείς να βελτιώσεις τη συνολική δύναμη του σώματός σου, την αντοχή σου και γενικότερα, την αναπνευστική σου λειτουργία. Πριν επιλέξεις το είδος της άσκησης που θα κάνεις, συζήτησε με το γιατρό σου ποια δραστηριότητα είναι κατάλληλη για εσένα.

Μην αμελείς την επίσκεψη στο γιατρό

Αν είσαι καπνιστής ή εκτίθεσαι σε παράγοντες κινδύνου ή αν έχεις ήδη αρχίσει να ταλαιπωρείσαι από συμπτώματα, καθιέρωσε μία φορά ετησίως να επισκέπτεσαι τον πνευμονολόγο σου για σπιρομέτρηση. Με αυτή την εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί πώς λειτουργούν οι πνεύμονες, αν χρήζεις φαρμακευτικής αγωγής και σε ποιο στάδιο της νόσου βρίσκεσαι.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Vogelmeier C, Agusti A, Anzueto A, et al. Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (2018Report) 2018., http://goldcopd.org/wp-content/uploads/2017/11/GOLD-2018-v6.0-FINAL-revised-20-Nov_WMS.pdf

2. The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress, U.S. Department of Health, Education, and Welfare, 2014

3. COPD Foundation (2016) "Nutritional Tips for Someone with COPD" [4R Slim Skinny Reference Guide° series]. Florida.

4. Rawal, G., & Yadav, S. (2015). Nutrition in chronic obstructive pulmonary disease: A review. Journal of translational internal medicine, 3(4), 151-154.

5. Grigorakos, L. (2018). The Role of Nutrition in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease: Mini Review. Acta Scientific Nutritional Health, 2 (4) 20-23.

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.