THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH
Vitiligo

Πρώτα συμπτώματα, εικόνες και αποτελεσματικές θεραπείες

Facemed  Iatriki Kosmitologia Kafouni Eyaggelia

Written by Dermatologist - Venereologist Facemed Ιατρική Κλινική and Psychologist - Mental Health Counselor Καφούνη Ευαγγελία on 24 September 2018

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Λεύκη και ψυχολογία ασθενή

Όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα υγείας αναμφίβολα προκαλεί άγχος στον ασθενή είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό. Έτσι και στην περίπτωση της λεύκης, ο ασθενής βιώνει μία έντονη ψυχική αναστάτωση, η οποία χαρακτηρίζεται από ποικίλα συναισθήματα.

Συγκεκριμένα, το άτομο νιώθει έντονο στρες σκεπτόμενο τι μπορεί να συμβεί στο σώμα του και τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία του. Επιπλέον, ο πάσχων νιώθει ντροπή για την εμφάνισή του, ιδίως αν είναι νεαρής ηλικίας, καθώς βλέπει πως το δέρμα του διαφέρει από των υπολοίπων. Αισθάνεται πως είναι διαφορετικός, πως όπου κι αν πάει θα τον δουν και θα γίνει αντικείμενο συζήτησης, κάτι που του προκαλεί βαθιά θλίψη και των ωθεί στην κοινωνική απομόνωση.

Λόγω αυτού, ο ασθενής νιώθει θυμό που η ζωή του έχει αλλάξει τόσο ριζικά και υπάρχουν περιπτώσεις που ενδέχεται να γίνει επιθετικός απέναντι στους άλλους.

Οι ασθενείς με λεύκη είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και σε ορισμένες περιπτώσεις και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Πώς μπορεί να νιώσει καλύτερα ένας ασθενής με λεύκη

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε έναν ασθενή με λεύκη και αντίστοιχα η λεύκη επηρεάζει πολύ την ψυχολογία του ασθενούς. Για το λόγο αυτό ο πάσχων καλό είναι να φροντίζει πρώτα ο ίδιος το σώμα του και την ψυχή του.

Να μην αμελεί τα ραντεβού με τον δερματολόγο του και τη θεραπεία του, να βρει έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να πάρει την κατάλληλη στήριξη που χρειάζεται, καθώς επίσης να μοιραστεί τις ανησυχίες του και τις σκέψεις του με το οικείο περιβάλλον του. Συζητώντας με την οικογένειά του και τους φίλους του για την πάθησή του και γενικά όσο συζητάει με άλλους ανθρώπους μειώνεται το βάρος και η θλίψη που νιώθει.

Σε περιπτώσεις που ενδεχομένως καλείται να συναναστραφεί με καινούργια άτομα είναι πολύ βοηθητικό το να τους εξηγήσει τι ακριβώς είναι η λεύκη, ώστε να μην νιώθει ντροπή απέναντί τους και να μην κλείνεται στον εαυτό του. Επιπλέον, βοηθάει αρκετά η συζήτηση με άτομα που έχουν είτε την ίδια είτε κάποια παρόμοια ασθένεια για να καταλάβει και ο ίδιος ότι δεν είναι μόνος του σε όλο αυτό.

Τι μπορούν να κάνουν οι οικείοι του για να τον βοηθήσουν:

Πολύ σημαντική στη λεύκη είναι η συμβολή των οικείων προσώπων του ασθενούς. Καλό είναι να του μιλάνε με συναίσθημα, να τον ρωτάνε πώς νιώθει και τι σκέφτεται, αλλά με έναν τρόπο που να μην είναι παρεμβατικός και ενοχλητικός. Μια καλή ερώτηση είναι «Πώς μπορώ να σε βοηθήσω εγώ;»

Να φροντίζουν να μην αφήνει τη θεραπεία του, να τον παροτρύνουν να απευθυνθεί σε ψυχολόγο για να βοηθηθεί και να τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει τις ίδιες δραστηριότητες που έκανε και πριν την πάθηση. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να μην αλλάξει όσο γίνεται τον τρόπο ζωής του και την καθημερινότητά του.

Καφούνη Ευαγγελία
Η Καφούνη Ευαγγελία - Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής λέει:

“Κάποια πράγματα δεν τα επιλέγουμε, μας επιλέγουν. Όταν συμβαίνει αυτό καλό είναι να τα αποδεχόμαστε και να μάθουμε να ζούμε με αυτά όσο καλύτερα μπορούμε. ‘’Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω’’-(Carl Jung)”

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Yaghoobi R, Omidian M, Bagherani N. 'Vitiligo: a review of the published work', J Dermatol. 2011;38(5):419-431.

2. Alikhan A, Felsten LM, Daly M, et al. Vitiligo: a comprehensive overview Part I. Introduction, epidemiology, quality of life, diagnosis, differential diagnosis, associations, histopathology, etiology, and work-up. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):473-491.

3. Felsten LM, Alikhan A, Petronic-Rosic V. 'Vitiligo: a comprehensive overview Part II: treatment options and approach to treatment'. J Am Acad Dermatol. 2011;65(3):493-514.

4. Dillon AB, Sideris A, Hadi A, et al. Advances in vitiligo: an update on medical and surgical treatments. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(1):15-28.

5. Gianfaldoni S, Wollina U, Tchernev G, et al. 'Vitiligo in children: a review of conventional therapies', J Med Sci 2018;6(1):213-217.

6. Δανάη Παπαδάτου, Φώτιος Αναγνωστόπουλος. 'Ψυχολογία στο χώρο της υγείας', Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 15η έκδοση, 2009

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.