THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH

Colonoscopy

Κόστος, προετοιμασία και ειδική διατροφή

Spanou Eyaggelia

Written by Gastroenterologist Σπανού Ευαγγελία on 02 March 2021

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Τι είναι η κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του βλεννογόνου του εντέρου, σε περίπτωση που ο ασθενής αντιμετωπίζει συμπτώματα και ενοχλήσεις, αλλά και προληπτικά από την ηλικία των 50 ετών και άνω. Πραγματοποιείται με την είσοδο του κολονοσκοπίου μέσω του πρωκτού και τη σταδιακή προώθησή του στο παχύ έντερο και στον τελικό ειλεό. Διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά και πριν την εξέταση ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία προετοιμασίας, για την οποία θα ενημερωθεί αναλυτικά από το γιατρό του.

Η κολονοσκόπηση αποτελεί την βασική εξέταση για την πρόληψη αλλά και την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και πολυπόδων εντέρου. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση συμπτωμάτων όπως απώλεια αίματος από το ορθό, αναιμία, χρόνια διάρροια, κοιλιακό άλγος, αλλά και τη διάγνωση και παρακολούθηση των ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου). Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 3η συχνότερη αιτία θανάτου σχετιζόμενη με καρκίνο στις ΗΠΑ τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Η συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση θεωρείται ότι είναι η αιτία έγκαιρης διάγνωσης και ως εκ τούτου αποτελεσματικής θεραπείας για περισσότερους από 30.000 ασθενείς ετησίως.

Πώς γίνεται η κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης χορηγείται μέθη ή νάρκωση.

κολονοσκόπηση

Ο ασθενής ξαπλώνει στο ειδικό κρεβάτι και αφού του χορηγηθεί η μέθη ξεκινά η εξέταση. Ο γιατρός εισάγει το κολονοσκόπιο, ένα μακρύ, εύκαμπτο εργαλείο που αναμεταδίδει την εικόνα που βλέπει από το κόλον και το εξετάζει για ανωμαλίες και διαταραχές. Το κολονοσκόπιο εισάγεται μέσω του πρωκτού και προωθείται σταδιακά ως το τέλος του παχέος εντέρου, αλλά και το κατώτερο τμήμα του τελικού ειλεού στο λεπτό έντερο. Το κολονοσκόπιο είναι εύκαμπτο, που σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να εξετάσει κυκλικά και συνολικά το κόλον, προκαλώντας μικρότερη δυσφορία στον ασθενή συγκριτικά με τα άκαμπτα όργανα του παρελθόντος. Επίσης, μέσω του οργάνου εμφυσάται αέρας εντός του εντέρου ώστε να εκπτυχθούν τα τοιχώματα αυτού και να αποκαλυφθούν πιθανές βλεννογονικές αλλοιώσεις.

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός εντοπίσει κάποιο ύποπτο εύρημα λαμβάνει μικρή ποσότητα ιστού για βιοψία και είναι πιθανό, αν ανευρεθούν πολύποδες ή ανώμαλα εξογκώματα, να αφαιρεθούν την ίδια στιγμή. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση το εύρημα αποστέλλεται για βιοψία. Σε πολλές περιπτώσεις η κολονοσκόπηση μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα και τη θεραπεία και έτσι, να αποφευχθεί περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κάποιου ευρήματος.

Η διαδικασία διαρκεί από μισή έως 1 ώρα και δεν απαιτείται νοσηλεία. Ο ασθενής εξέρχεται αμέσως μετά το τέλος της εξέτασης και την πλήρη ανάνηψή του, αλλά ενδέχεται να χρειαστούν κάποιες ώρες μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του.

προετοιμασία για την κολονοσκόπηση

Ειδική προετοιμασία για την κολονοσκόπηση

Πριν την κολονοσκόπηση θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου για το πλήρες ιατρικό ιστορικό σου. Είναι σημαντικό να αναφέρεις αν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, ποια είναι αυτή, αν είσαι έγκυος ή ακόμη εάν λαμβάνεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Ο γιατρός χρειάζεται να γνωρίζει από πριν αν έχεις κάποιο πνευμονολογικό, καρδιολογικό πρόβλημα, αν πάσχεις από διαβήτη, αν έχεις αλλεργία σε κάποιο φάρμακο ή αν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει την πήξη του αίματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, θα χρειαστεί να χορηγηθεί αντιβιοτικό πριν την εξέταση.

Ο γιατρός θα πρέπει να σε ενημερώσει για τις διαιτητικές αλλαγές που θα πρέπει να κάνεις λίγες μέρες πριν την εξέταση. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να περιορίσεις για τις ώρες που θα ορίσει ο γιατρός την διατροφή σου σε λήψη υγρών μόνο και να λάβεις το ειδικό καθαρτικό διάλυμα για την κολονοσκόπηση που θα σου συστήσει. Το κόλον πρέπει να είναι εντελώς άδειο και καθαρό όταν θα πραγματοποιηθεί η εξέταση, ώστε να είναι ακριβή και κατανοητά τα αποτελέσματα.

Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού σου.

πριν και μετά την κολονοσκόπηση

Τι τρώμε πριν και μετά την κολονοσκόπηση

Όταν πραγματοποιήσεις το ραντεβού με το γαστρεντερολόγο θα σε ενημερώσει για την ειδική διατροφή που θα πρέπει να κάνεις για λίγες μέρες πριν την εξέταση. Συνιστάται να αποφεύγεις τους ξηρούς καρπούς, τα ωμά φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Μία ημέρα πριν την εξέταση προτείνεται η αποφυγή λήψης στερεών τροφών και προτιμώνται υγρές τροφές, οι οποίες δεν αφήνουν τροφικά υπολείμματα στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Για λίγες ώρες πριν την κολονοσκόπηση δεν επιτρέπεται να πίνουμε και να τρώμε τίποτα.

Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, η δίαιτα αυτή τροποποιείται. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ενημερώσεις το γιατρό σου κατά το ραντεβού στο οποίο θα ενημερωθείς για την εξέταση. Επίσης, ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιήσεις τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις, γι’ αυτό θα λάβεις τις οδηγίες του γιατρού σου.

Μία ημέρα πριν την εξέταση θα χρειαστεί να λάβεις ειδικό καθαρτικό που θα προμηθευτείς από το φαρμακείο.

Κόστος κολονοσκόπησης

Το κόστος της κολονοσκόπησης εξαρτάται από το εξεταστικό κέντρο που θα απευθυνθείς. Σε γενικές γραμμές οι τιμές ιδιωτικά κυμαίνονται περίπου από 120 έως 250 ευρώ. Αν χρειαστεί πολυπεκτομή το κόστος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Μέσω ΕΟΠΥΥ η κολονοσκόπηση πραγματοποιείται σε δημόσια νοσοκομεία, στα οποία όμως τα ραντεβού προγραμματίζονται για αρκετούς μήνες μετά και συνήθως χρειάζεται πρώτα να εξεταστεί ο ασθενής σε εξωτερικό ιατρείο του νοσοκομείου και στη συνέχεια να προγραμματιστεί το ραντεβού. Μέσω ΕΟΠΥΥ η εξέταση πραγματοποιείται επίσης σε συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία όπου καλύπτεται το 85% της κοστολογημένης από τον ΕΟΠΥΥ εξέτασης. Ωστόσο η χορήγηση μέθης ή νάρκωσης χρεώνεται επιπλέον και κυμαίνεται από 40 έως 100 ευρώ, ανάλογα με το κέντρο που θα επιλεγεί. Επιπλέον, χρεώνεται και η ιστολογική εξέταση του ιστού που θα ληφθεί κατά την διάρκεια της εξέτασης.

cost icon

Average cost and price range

Average service cost

151€

From

113

doctors

Price range for all areas

Επιπλοκές/κίνδυνοι κολονοσκόπησης

Πρόκειται για μία πολύ ασφαλή και εύκολη εξέταση. Αποτελεί μια εξέταση ρουτίνας για τους γαστρεντερολόγους, η οποία ωστόσο, σώζει κάθε χρόνο εκατοντάδες ζωές παγκοσμίως, διότι μπορεί να διαγνώσει και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο πολύποδες και καρκίνους.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί παρενέργειες όπως ο πόνος στην κοιλιά, η ναυτία, η ενόχληση και το φούσκωμα. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί αιμορραγία μετά από πολυπεκτομή. Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε νιώσεις μετά την εξέταση θα πρέπει να ενημερώσεις αμέσως το γιατρό σου για να λάβεις οδηγίες.

Συχνές ερωτήσεις για την κολονοσκόπηση

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Επί αρνητικού αποτελέσματος και σε άριστη προετοιμασία του εντέρου η κολονοσκόπηση μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια. Συνήθως συνιστάται να πραγματοποιείται από την ηλικία των 50 ετών και άνω, εκτός αν υπάρχει γνωστό οικογενειακό ιστορικό, οπότε αναλόγως της περίπτωσης ο γιατρός μπορεί να συστήσει άλλη συχνότητα.

Πονάει η κολονοσκόπηση;

Πλέον, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι καταστολής και έτσι, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να κοιμηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και να μην καταλάβει πραγματικά τίποτα. Η μέθη μειώνει αισθητά τον πόνο, ωστόσο κατά τη διάρκεια που το όργανο εμφυσά αέρα στο κόλον για να αποτυπωθεί καλύτερα η εικόνα η ενόχληση ενδέχεται να είναι αντιληπτή. Επιπλέον, τα όργανα είναι μαλακά και εύκαμπτα μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την δυσφορία του ασθενούς.

Πόση ώρα διαρκεί;

Η κολονοσκόπηση διαρκεί από μισή έως 1 ώρα περίπου. Η διάρκειά της εξαρτάται από τα ευρήματα, καθώς αν χρειάζεται να γίνει ταυτόχρονα και θεραπεία με την αφαίρεση κάποιου ύποπτου ευρήματος η διάρκεια αυξάνεται αναλόγως, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά κατά πολύ την προαναφερθείσα διάρκεια. Κατά την κολονοσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα αφαίρεση πολυπόδων αν ανευρεθούν.

Τι διαγιγνώσκει η κολονοσκόπηση;

Με την κολονοσκόπηση μπορούν να διαγνωστούν πολύποδες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Είναι μια πολύ σημαντική και χρήσιμη εξέταση που όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως πρέπει να πραγματοποιούν από την ηλικία των 50 ετών. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και η κολονοσκόπηση είναι η μόνη εξέταση που μπορεί να τον διαγνώσει εγκαίρως και να τον καταστήσει έτσι, ιάσιμο αν ληφθεί άμεσα θεραπεία. Επίσης, τίθεται η διάγνωση των ΙΦΝΕ (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn), της μικροσκοπικής κολίτιδας, της εκκολπωμάτωσης του παχέος εντέρου, αγγειακών διαταραχών, αλλά κι η εξ αποκλεισμού διάγνωση του ΣΕΕ (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου).

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα της κολονοσκόπησης;

Τα ενδοσκοπικά ευρήματα ο ασθενής τα παραλαμβάνει με το τέλος της εξέτασης. Τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης παραλαμβάνονται συνήθως σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή εάν χρειάζεται να λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή, πότε πρέπει να επαναλάβει την εξέταση και αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις ή επεμβατική αντιμετώπιση.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colonoscopy/about/pac-20393569

2. Douglas K. Rex, John L. Petrini,Todd H. Baron, Amitabh Chak, Jonathan Cohen, Stephen E. Deal, Brenda Hoffman, Brian C. Jacobson, MPH, Klaus Mergener,, Bret T. Petersen, Michael A. Safdi, Douglas O. Faigel, Irving M. Pike. 'Quality indicators for colonoscopy', GIE, April 2006 Vol 63, Iss 4, Supplement, Pages S16–S28

3. David A. Lieberman, M.D., David G. Weiss, Ph.D., John H. Bond, M.D., Dennis J. Ahnen, M.D., Harinder Garewal, M.D., Ph.D., William V. Harford, M.D., Dawn Provenzale, M.D., Steve Sontag, M.D., Tom Schnell, M.D., Theodore E. Durbin, M.D., Doug B. Nelson, M.D., Steve L. Ewing, M.D., et al., for Veterans Affairs Cooperative Study Group. 'Use of Colonoscopy to Screen Asymptomatic Adults for Colorectal Cancer', The New England Journal of Medicine, July 20, 2000

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.