Καλησπέρα έχω χοληστερίνη 233 HDL 58 LDL 158 non HDL C 175 τριγλυκερίδια 83 και αθηρωματικό δείκτη 4 χρειάζομαι χάπι ή διορθώνεται και με διατροφή;
Καλημέρα, η συνολική σου χοληστερίνη είναι 233 mg/dL, τιμή ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τα φυσιολογικά όρια. Η HDL (καλή χοληστερίνη) είναι στα 58 mg/dL, που θεωρείται ικανοποιητική και προστατευτική. Η LDL (κακή χοληστερίνη) βρίσκεται στα 158 mg/dL, που είναι αυξημένη, όπως και η non-HDL χοληστερίνη που είναι στα 175 mg/dL. Τα τριγλυκερίδιά σου είναι φυσιολογικά στα 83 mg/dL. Ο αθηρωματικός δείκτης σου (δηλαδή ο λόγος της ολικής χοληστερίνης προς την HDL) είναι στο 4, τιμή οριακά αποδεκτή, αλλά όχι ιδανική.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, το αν χρειάζεσαι φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται από το γενικό σου καρδιοαγγειακό προφίλ. Εάν δεν έχεις ...άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, κάπνισμα ή οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, είναι πιθανό οι τιμές αυτές να μπορούν να βελτιωθούν μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί προτείνουν αλλαγή διατροφής, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και επανέλεγχο μετά από περίπου τρεις μήνες. Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές ή αν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες, τότε ενδέχεται να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, συνήθως με στατίνες.
Η κατάλληλη διατροφή περιλαμβάνει μείωση κορεσμένων λιπαρών (όπως τηγανητά, βούτυρα, αλλαντικά), αύξηση φυτικών ινών (όπως βρώμη, όσπρια και λαχανικά), κατανάλωση λιπαρών ψαριών, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών, ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγονται επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα σάκχαρα. Η συστηματική άσκηση, όπως περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά. Η τελική απόφαση όμως θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τον γιατρό σου, ο οποίος θα εκτιμήσει και άλλες παραμέτρους που δεν φαίνονται μόνο από τις εξετάσεις αίματος.
Read more
Οι τιμές των λιπιδίων σας μας λένε ότι πιθανότατα επιδέχονται ρύθμιση με τροποποίηση της διατροφής σας. Πρέπει να δοκιμάσετε πρώτα για ένα τρίμηνο να αλλάξετε το φαγητό σας και μέτα, αν δεν αλλάξει κάτι, να δούμε το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής.
Μπορεί να διορθωθεί πρωτίστως με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε ζάχαρη, γλυκά και λιπαρά, πάντα υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ενός κλινικού διαιτολόγου. Όμως εάν οι εργαστηριακές εξετάσεις σας παραμένουν υψηλές, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας βοηθήσει και να σας κατευθύνει κατάλληλα με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.
Διορθώνεται μάλλον και με διατροφή.Εσυ είσαι διατεθειμένος να κάνεις διατροφή ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ; Αν όχι χάπι,αν μπορείς διατροφή καλώς
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.
“Ask our specialists” doctors provide general advice. For specific guidance, tailored to your individual needs, we recommend using our chat service.