Γιατί ενώ κοιμάσαι αρκετή ώρα ξυπνάς και νυστάζεις όλοι την μέρα και ξαφνικά το βράδυ αυτή η υπνηλία χάνετε? Εγώ προσωπικά με το ζόρι αντέχω όλοι μέρα έχω υπνηλία καί ας έχω κοιμηθεί όσο πρέπει ακόμα καί περισσότερα από ότι πρέπει νυστάζω παρά πολύ όμως μόλις βραδιάσει όλοι η υπνηλία χάνετε και έρχεται υπερένταση. πολλές φορές από την υπνηλία μου ζαλίζομαι και δεν έχω καθαρή όραση κοιμάται και ξυπνάω ακόμα ποιο κουρασμένοι....
Καλησπέρα. Το πρόβλημα με τον μη-ύπνο το βράδυ ξεκινά στη διάρκεια της ημέρας. Το πόσο συνειδητό είναι το άτομο μέσα στην ημέρα αλλά και παράγοντες διατροφής (που πάλι έχει να κάνει με την κατάστασή μας μέσα στην ημέρα) θα καθορίσουν τι θα γίνει το βράδυ. Για να το επεκτείνω ακόμη περισσότερο, έχει σημασία και το πώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που προκύπτουν μέσα στην ημέρα, αν είμαστε "παρόντες/παρούσες" μέσα στην ημέρα και πόσο. Αυτό βέβαια όταν εξαιρέσουμε άλλες καταστάσεις υγείας που ενδεχομένως να ανιχνευτούν με τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αμελήσουμε.
Αυτό που περιγράφετε φαίνεται να συνδέεται με μια ανισορροπία στους κύκλους του ύπνου ή και με ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη φυσική και ψυχική σας κατάσταση. Αν και κοιμάστε αρκετά, η αίσθηση υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και η υπερένταση το βράδυ μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάτι μέσα στο σώμα σας ή στην ψυχολογική σας κατάσταση εμποδίζει την πλήρη ξεκούραση και αναζωογόνηση.
Ορισμένες φορές, αν υπάρχει υπερβολικό άγχος ή ψυχολογική υπερένταση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στον ύπνο μας και να προκαλέσει αυτή την αίσθηση της υπνηλίας. Στο τέλος της ημέρας, όταν το άγχος υποχωρεί και ο οργ...ανισμός προσπαθεί να χαλαρώσει, ίσως να υπάρχει μια υπερένταση ή "καταναγκαστικό" συναίσθημα, που σας κρατά σε εγρήγορση και δυσκολεύει την είσοδο σε έναν φυσιολογικό κύκλο ύπνου.
Είναι επίσης πιθανό η υπνηλία να προέρχεται από άλλους παράγοντες, όπως η διαταραχή του κιρκαδικού ρολογιού, το οποίο ρυθμίζει την ενέργεια και την ανάγκη για ύπνο ή το γεγονός ότι το σώμα σας μπορεί να μην μπαίνει σε επαρκή βαθύ ύπνο ή φάσεις REM, που είναι οι πιο αναζωογονητικές.
Αν αυτή η κατάσταση επιμένει και επηρεάζει τη ζωή σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να συζητήσετε με έναν ειδικό για ύπνο ή να εξετάσετε τις καθημερινές σας συνήθειες (όπως η διατροφή, η άσκηση ή η ψυχολογική πίεση) που ενδεχομένως να συμβάλλουν στην υπνηλία ή στην υπερένταση.
Ο ψυχικός και σωματικός παράγοντας είναι αλληλένδετοι, και η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να εντοπίσετε τις αιτίες και να βρείτε τρόπους να τις διαχειριστείτε μέσω της σωστής καθοδήγησης.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
Εφοσον εχετε εξεταστει απο γιατρο και σας εχει συμβουλευσει για τυχον ελλειψη βιταμινων, μπορετε να απευθεινθειτε σε ενα ψυχολογο. Η εικονα που περιγραφετε μπιρει να οφειλεται σε αγχος, υπερκοπωση, πενθος, ακομη και σε μετατραυματικο στρες.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.
“Ask our specialists” doctors provide general advice. For specific guidance, tailored to your individual needs, we recommend using our chat service.