This question and its answers are only available in Greek

  • Fibroids
  • Submitted on 10/03/2023

Καλησπέρα σας. Εδώ και κάποια χρόνια έχω ινωμυωματα, τα οποία φαίνονταν κατά το υπερηχογράφημα. Την πρώτη χρονιά ήταν δύο, μετά την επόμενη έγιναν τρία. Ολα φαίνονται να μεγαλώνουν περίπου 1 εκ. τον χρόνο. Φέτος βρέθηκε και ένα τέταρτο, ενώ τα δύο παλαιότερα πλέον έχουν μεγαλώσει (4,8εκ και 4,3εκ). Έκανα μαγνητική στην κάτω κοιλία, έπειτα από σύσταση γυναικολόγου και τα αποτελέσματα γράφουν για τα δύο ευμεγέθη και ότι ακόμη βρέθηκαν περί τα 10 μεγέθους από 2,6 το μεγαλύτερο έως 7 χιλιοστά το μικρότερο. Τα ινωμυωματα είναι κατά κύριο λόγο υποορογονια (τουλάχιστον τα 4 που φαίνονται στον υπέρηχο). Η σύσταση του ιδιωτικού γιατρού ήταν να τα αφαιρέσω όλα, δίνοντας δύο επιλογές: λαπαροσκοπικά (με την πιθανότητα ωστόσο να μην καταφέρει να τα αφαιρέσει όλα) ή με κανονική τομή, με την οποία μου ξεκαθάρισε ότι θα μπορεί να τα βγάλει όλα. Πήρα και δεύτερη γνώμη από γιατρό δημοσίου νοσοκομείου και είπε και εκείνος να τα αφαιρέσω όλα. Ωστόσο εκείνος προτείνει μόνο την κανονική τομή. Σύμφωνα και με τους δύο γιατρούς είναι προτιμότερο να γίνει μια καλή πρώτη εγχείρηση (εννοώντας να αφαιρεθούν όλα ή οσα περισσότερα γίνεται) ώστε να αποφευχθεί (ή να παραταθεί όσο είναι δυνατόν) ένα δεύτερο χειρουργείο. Σε διάφορες συζητήσεις με άλλους γνωστούς που έχουν συζητήσει με γιατρούς τους μου έχουν αναφέρει πως ειναι προτιμότερο να μην τα αφαιρούμε ολα τα ινωμυώματα, για να αποφύγουμε τις πολλές τομές-πληγές στη μήτρα. Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση; Είμαι 36 ετών και δεν έχω κάνει ακόμη κάποιο παιδί, ούτε εχω στα πλάνα μου να κάνω κάτι τέτοιο άμεσα. Ευχαριστώ πολύ.

7 specialists answered

  • Καλύτερα Λαπαροσκοπικα και να προσπαθήσει να τα βγάλει ολα

    Ainatzoglou Konstantinos

    Gynecologist - Obstetrician

    Thessaloniki

  • Τοποθέτηση Mirena και εκτομη λαπαροσκοπικα των μεγαλύτερων ινομυωματων

    Papaioannou Stefanos (Deactivated account)

    Gynecologist - Obstetrician

    Nea Ionia

  • Καλησπέρα σας, τα ινομυώματα έχουν συγκεκριμένους λόγους που αφαιρούνται. Συνήθως τα υποορογονια ινομυώματα δεν προκαλούν υπογονιμοτητα. Αλλά όπως είπατε έχετε πολλαπλά ινομυώματα συνεπώς ένας γυναικολόγος δεν μπορεί να σας δώσει σαφή απάντηση χωρίς να σας εξετάσει. Εγω εφόσον οι συνάδελφοι, που σας εξέτασαν, συστήνουν την αφαίρεσή τους θα σύστηνα λαπαροσκοπικη αφαίρεση αν είναι δυνατη. Επίσης, ένα κρίσιμο σημείο είναι πως αν δεν σκέφτεστε ακόμα την τεκνοποιηση και σας ενδιαφέρει μελλοντικά να σκεφτόσασταν και την κατάψυξη ωαρίων.

    Πανά Αντιγόνη

    Gynecologist - Obstetrician

    Ano Touba

  • Καλημέρα σας, προφανώς γονιδιακά υπάρχει τάση δημιουργίας ινομυωμάτων η οποία αυξάνει με την ηλικία. Ακόμα και να βγουν όλα κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι δε θα δημιουργηθούν άλλα στην πορεία. Γενικά αφαιρούμε όσα ινομυώματα είναι συμπτωματικά δηλαδή προκαλούν αιμορραγία ή επηρεάζουν την ενδομητρική κοιλότητα. Μικρά ινομυώματα που δεν παρεκτοπίζουν την ενδομητρική κοιλότητα δεν χρειάζεται να βγουν. Εάν δεν έχετε πλάνο εγκυμοσύνης άμεσα, τότε η παρακολούθηση είναι ένα ενδεχόμενο με τον κίνδυνο να μεγαλώσουν κι άλλο τα ινομυώματα. Από την άλλη σε περίπτωση χειρουργείου, ίσως στο μέλλον χρειαστεί και δεύτερ... Read more

    Surios Konstantinos

    Gynecologist - Obstetrician

    Ilisia

  • Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε κανένα ινομυωμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για την αφαίρεσή τους και το μέγεθος που αναφέρατε δεν είναι μία από αυτές. Αν δεν δίνουν συμπτώματα, πραγματικά πρέπει να μείνουν στη θέση τους. Όλα.

    Hatzidaki Valy

    Gynecologist - Obstetrician

    Neo Psychiko

  • Καλησπέρα σας. Η καλύτερη αντιμετώπιση εξαρτάται από την εμπειρία του γιατρού και την θέση των ινομυωμάτων σας. Κατά τη γνώμη μου, το ιδανικό θα ήταν να αφαιρεθούν όσο περισσότερα ινομυώματα και κυρίως αυτά που είναι κοντά στην ενδομήτρια κοιλότητα και μπορούν, δυνητικά, να προκαλέσουν αιμορραγίες ή υπογονιμότητα. Η μέθοδος εξαρτάται όπως προ είπα από την εμπειρία του ιατρού και μπορεί να είναι ανοικτή, λαπαροσκοπική ή ακόμα και με υστεροσκόπηση εάν υπάρχουν ινομυώματα που προβάλουν στο εσωτερικό της μήτρας. Παράλληλα, θεωρώ ότι θα έπρεπε να ενημερωθείτε (όχι απαραίτητα να κάνετε!) και για την κατάψυξη ωαρίων αφού όπως αναφέρετε είστε 36 ετών... Read more

    Αλ-Αχμάρ Σάμερ Νικόλαος

    Gynecologist - Obstetrician

    Panormou

  • Εφοσον ειστε ατοκος χωρις αμεσο οικογενειακο προγραμματισμο κ εφοσον τα ινομυωματα δεν σας προκαλουν δυσμηνορροια ή μεγαλες αιμορραγιες κατα την περιοδο σας μπορειτε να κανετε τακτικοτερη παρακολουθηση κ οχι ακομη χειρουργειο.επισης εαν επιλεξετε τη χειρουργικη αφαιρεση θα ξεκινησετε λαπαροσκοπικα με σκοπο να αφαιρεθουν οσο το δυνατον περισσοτερα ινομυωματα .τελοςθα εχετε παντα κατα νου οτι μια μητρα με ταση να δημιουργει ινομυωματα θα ξαναδημιουργησει στις ιδιες ή σε παρακειμενες θεσεις ξανα ινομυωμα στο αμεσο μελλον .ο σκοπος ειναι να εχουμε οσο το δυνατον λιγοτερα χειρουργεια σε μια ατοκο γυναικα .

    Μήνου Νίκη

    Gynecologist - Obstetrician

    Kalamaria

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections