Καλησπέρα σας, είμαι 26 ετών και ενώ για χρόνια θεωρούσα και φαινόταν αυτό πως είχα σχετικά καλή μνήμη, από τότε που ξεκίνησα την τελευταία μου δουλειά-μάλλον άγχος για να μη με απολύσουν-κάποια πράγματα τα ξέχναγα και μου έκαναν στη δουλειά αρκετές παρατηρήσεις. Δε θεωρώ ότι έχω ΔΕΠΥ αλλά και πάλι μια δυσκολία συγκέντρωσης την έχω και θέλω να το αντιμετωπίσω. Η ψυχοθεραπεία πως μπορεί να με βοηθήσει;
Καλησπέρα και σε ευχαριστώ που το μοιράζεσαι.
Oσα περιγράφεις είναι πολύ πιο συνηθισμένα απ’ όσο νομίζεις. Ωστόσο, δείχνεις ένα άτομο που παρατηρεί τον εαυτό του και έχει και τη διάθεση να δουλέψει ό,τι το δυσκολεύει. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Αναφορικά με τα συμπτώματα, σίγουρα δεν μπορεί να γίνει διάγνωση απλά από την περιγραφή. Όμως, η εικόνα που δίνεις δε σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχεις από ΔΕΠΥ, παρά το γεγονός ότι ορισμένα στοιχεία, όπως η διάσπαση προσοχής, μπορεί να θυμίζουν τέτοια συμπτώματα.
Πιο πιθανό είναι να βιώνεις αυτό που ονομάζουμε άγχος απόδοσης, ιδιαίτερα αν έχεις την αίσθηση ότι απειλείται... η θέση σου ή η εικόνα σου στη δουλειά. Όταν το άγχος υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο, αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως αυτή της εργαζόμενης μνήμης, την ικανότητα δηλαδή να συγκρατεί κανείς και να διαχειρίζεται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό μπορεί σε κάνει να ξεχνάς πράγματα εύκολα ή να χάνεις τον ειρμό σου. Παράλληλα, επηρεάζεται η συγκέντρωσή σου, γεγονός που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τη διαρκή πίεση και το φόβο του λάθους. Τέλος, όσο εσύ παρατηρείς ότι αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, τόσο πιο πολύ κλονίζεται η εμπιστοσύνη σου στον εαυτό σου, με αποτέλεσμα να βιώνεις αμφιβολία και αίσθηση ανεπάρκειας, καθώς το άγχος παραμορφώνει την αυτοαντίληψή σου.
Σε αυτό το σημείο, η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η Γνωσιακή-συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει ιδιαίτερα. Δεν είναι απλώς μια συζήτηση, αλλά μια δομημένη διαδικασία που σε βοηθά να αποφορτιστείς, να επανασυνδεθείς με τις δυνατότητές σου και να δεις πιο καθαρά πού πραγματικά βρίσκεσαι. Μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, μπορείς να εντοπίσεις τι ακριβώς σε αγχώνει τόσο πολύ – για παράδειγμα, αν είναι φόβος απόρριψης, ανάγκη για τελειότητα ή σύνδεση με παλαιότερες εμπειρίες αποτυχίας –, να κατανοήσεις τα μοτίβα της σκέψης σου, αλλά και τις βαθύτερες πεποιθήσεις σου, να αναπτύξεις τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως τεχνικές ενσυνειδητότητας (mindfulness), επαναπλαισίωσης σκέψης, και μικρές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς σου. Ταυτόχρονα, μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις, μπορείς να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου, ειδικά σε στιγμές που ο εγκέφαλος είναι σα να πατάει φρένο λόγω του στρες. Στην πορεία, σταδιακά θα επανακτήσεις την πίστη στις ικανότητές σου, αναγνωρίζοντας ότι τα λάθη σε ένα αγχωτικό περιβάλλον είναι πολύ πιο αναμενόμενα απ’ όσο νομίζεις και δεν λένε τίποτα για την αξία σου.
Για ό, τι χρειαστείς, είμαι στη διάθεσή σου.
Read more
Το άγχος-ειδικά όταν είναι παρατεταμένο ή “σιωπηλό”-επηρεάζει άμεσα τη συγκέντρωση, τη μνήμη εργασίας και την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών. Δεν σημαίνει ότι έχετε κάποια διαταραχή όπως ΔΕΠΥ, αλλά ότι ο εγκέφαλος σας λειτουργεί σε κατάσταση “συναγερμού”, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κρατήσει πληροφορίες ή να ανταποκριθεί σε πολλαπλές απαιτήσεις. Μέσω ψυχοθεραπείας μαθαίνετε πώς το άγχος επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία και πώς να το αναγνωρίζετε νωρίς, βρίσκετε τρόπους να επαναφέρετε την προσοχή σας χωρίς να κατακρίνετε τον εαυτό σας.
Το να επενδύσετε στην ψυχοθεραπεία τώρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε πραγματικά βιώσιμη ψ...υχική και επαγγελματική ανθεκτικότητα.
Read more
Αυτό που περιγράφετε είναι συχνό σε περιόδους έντονου άγχους, ειδικά όταν υπάρχει πίεση στον εργασιακό χώρο. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα την ύπαρξη κάποιας διαταραχής όπως η ΔΕΠΥ.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι πυροδοτεί το άγχος σας, να διαχειριστείτε τις σκέψεις που το εντείνουν, να ενισχύσετε τις δεξιότητες συγκέντρωσης και να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητά σας. Ακόμη και χωρίς διάγνωση, οι δυσκολίες συγκέντρωσης είναι σημαντικές και αξίζουν προσοχής.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
The content provided is strictly informational and should not be considered a replacement for professional advice from doctors or healthcare providers.
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Talk to a specialist daily from 08:00 to 23:00, via chat or video and get the answers you need in minutes.
When it comes to medication, it’s best to get answers that are tailored to your medical history. Chat with a specialist to get safe, personalized guidance in minutes.