Νιώθω πως δεν μπορώ να αναπνεύσω καλά Για παράδειγμα δεν μπορώ να χασμουρηθώ εύκολα ή να πάρω βαθιά ανάσα Αυτό το συναίσθημα είναι πολύ έντονο όταν προσπαθώ να κοιμηθώ Μπορεί να κάνω και 6 ώρες να με πάρει ο ύπνος Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να με πιάνει μεγάλος φόβος και άγχος πως θα το αντιμετωπίσω όλο αυτό που μου συμβαίνει Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν όταν καταφέρνω να απασχολήσω το μυαλό, τις σκέψεις μου με κάτι άλλο Τι με συμβουλεύετε να κάνω?
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε αυτό που βιώνετε.
Το σύμπτωμα που περιγράφετε –η δυσκολία να πάρετε βαθιά ανάσα, το αίσθημα ότι δεν χασμουριέστε πλήρως ή ότι δεν «γεμίζουν» τα πνευμόνια σας– είναι ένα πολύ συχνό σωματικό σύμπτωμα άγχους. Συνήθως δεν έχει οργανική αιτία, αλλά αποτελεί εκδήλωση της υπερδιέγερσης του νευρικού συστήματος, η οποία προκαλεί αλλαγές στην αναπνοή και σωματική ένταση.
Το γεγονός ότι τα συμπτώματα υποχωρούν όταν το μυαλό σας απασχολείται είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η ρίζα αυτής της δυσφορίας είναι ψυχογενής – δηλαδή πηγάζει από το άγχος και τις σκέψεις που συ...νοδεύουν αυτό το αίσθημα. Ειδικά όταν συμβαίνει κατά την ώρα του ύπνου, είναι συχνά αποτέλεσμα της «σύγκρουσης» μεταξύ της ανάγκης του σώματος για ηρεμία και του μυαλού που δεν σταματά να δουλεύει και να ανησυχεί.
Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση δεν είναι να προσπαθήσετε να "καταπνίξετε" το σύμπτωμα, αλλά να στραφείτε στην ψυχοθεραπευτική διερεύνηση των αιτιών που το προκαλούν. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει:
Να αναγνωρίσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που πυροδοτούν αυτή την αντίδραση.
Να μάθετε τεχνικές ρύθμισης του άγχους και αναπνοής.
Και κυρίως, να κατανοήσετε το βαθύτερο νόημα που έχει αυτό το σύμπτωμα για εσάς και τη ζωή σας αυτή την περίοδο.
Αυτό που ζείτε δεν είναι ασυνήθιστο, ούτε χρειάζεται να το περάσετε μόνος/η. Με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορείτε να επανακτήσετε την αίσθηση ελέγχου και ηρεμίας στο σώμα και το μυαλό σας.
Read more
Το σύμπτωμα που περιγράφετε φαίνεται να υποδηλώνει άγχος/φόβο ως προς την αυτορρύθμιση της χαλάρωσης/ξεκούρασης· λειτουργίες που δρουν και ως αυτόνομες (ύπνος, χασμουρητό, βαθιά ανάσα). Τεχνικές χαλάρωσης ίσως βοηθήσουν, ωστόσο εφόσον υπάρχει η δυνατότητα θα πρότεινα ψυχοθεραπεία.
Θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε συνεδρίες ψυχοθεραπείας ώστε να διερευνήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας που πυροδοτούν αυτές τις δυσκολίες.
Καλησπέρα,
Αυτό που περιγράφετε συναντάται συχνά σε περιόδους έντονου άγχους...Η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να πάρετε σωστή ανάσα ή να χασμουρηθείτε πλήρως όμως, δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα πιο κοινά σωματικά συμπτώματα του άγχους. Όταν το σώμα βρίσκεται σε ένταση, η αναπνοή γίνεται πιο ρηχή και νιώθετε ότι δεν φτάνει. Αυτό επιδεινώνεται τη νύχτα όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε, αλλά οι σκέψεις συνεχίζουν να σας κρατούν σε ένταση. Το γεγονός ότι τα συμπτώματα υποχωρούν όταν απασχολείτε το μυαλό σας είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Δείχνει πως ο κύριος παράγοντας είναι το άγχος και όχι... κάποιο οργανικό πρόβλημα! Σας προτείνω να ξεκινήσετε με μερικές απλές πρακτικές όπως μυική χαλάρωση πριν τον ύπνο, διατάσεις, ή ένα χλιαρό ντους. Επίσης, η καταγραφή των σκέψεων θα βοηθούσε ιδιαίτερα προκειμένου να αναγνωρίσετε τι περνάει πιο συχνά από το μυαλό σας και τι σας απασχολεί. Πολλές φορές δεν τις αναγνωρίζουμε καν! Είναι ένα απολύτως διαχειρίσιμο θέμα και δεν είστε μόν@ σε αυτό. Έχετε στο νου πως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη διαχείριση του άγχους, αλλά και των δυσκολιών ύπνου.
Θα χαρώ να σας ακούσω,
Α. Αρχοντή, Ψυχολόγος MSc
Read more
Καλησπέρα! Οι σκέψεις παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό που νιώθεις. Όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά, το σώμα αντιδρά και ενισχύει το αίσθημα δυσφορίας. Αντί να αφήνεις τον πανικό να σε κατακλύσει, μπορείς να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είναι απλώς το άγχος και ότι θα περάσει, όπως έχει ξανασυμβεί. Είναι επίσης σημαντικό να δώσεις προσοχή στη ρουτίνα σου πριν τον ύπνο. Η αποφυγή της καφεΐνης, η ήπια σωματική άσκηση μέσα στην ημέρα και οι χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή το διάβασμα, μπορούν να βοηθήσουν. Αν η κατάσταση επιμένει και δυσκολεύεσαι να την διαχειριστείς, ίσως είναι χρήσιμο να μιλήσεις με κάποιον ...ειδικό. Read more
Καλημέρα σας. Καλό είναι να δείτε τι σας αγχώνει και πως μπορείτε να μειώσετε την αίσθηση αυτή του άγχους. Θα βοηθούσε να δώσετε τον χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστειτε αυτά που σας απασχολούν μες στην μέρα πριν να ξαπλώσετε για ύπνο γιατί την ώρα της χαλάρωσης πιθανόν έρχονται όλες οι σκέψεις και σας κατακλύζουν με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.
Σύμφωνα με την εμπειρία μου το η διαδικασία της θεραπείας βοηθάει σε αυτές τι περιπτώσεις. Το μοίρασμα βοηθάει πολύ στην κατανόηση ενός "μπλοκαρισμενου" συστηματος όπως το περιγράφετε.
Καλησπέρα σας, από ότι περιγράφετε φαίνεται αυτή η κατάσταση να σας προκαλεί δυσλειτουργία στην καθημερινότητα σας. Ενδεχομένως το γεγονός ότι με την σκέψη σας μεταβάλετε και την ένταση των συμπτωμάτων να υποδεικνύει μια πιθανή ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των καταστάσεων που σας απασχολούν και σας ανησυχούν αυτό το διάστημα. Η επικοινωνία με κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο μπορεί να είναι βοηθητική στην ενεργή αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.
Μιλήστε με ψυχίατρο για να σας βοηθήσει με το άγχος σας θεραπευτικά.
Αυτό που περιγράφετε μοιάζει να συνδέεται με το άγχος, καθώς τα συμπτώματά σας υποχωρούν όταν το μυαλό σας είναι απασχολημένο. Η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά, το δυσκολία στη βαθιά ανάσα και το χασμουρητό, ειδικά πριν τον ύπνο, είναι αρκετά συχνά σε καταστάσεις άγχους και έντασης. Όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση υπερδιέγερσης, η αναπνοή μπορεί να γίνεται πιο ρηχή ή να νιώθετε ότι δεν γεμίζετε επαρκώς τους πνεύμονες, κάτι που μπορεί να επιτείνει την αίσθηση του φόβου και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας.
Μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως αργή και ελεγχόμενη αναπνοή, διαφραγματική αναπνοή ή α...κόμα και προοδευτική μυϊκή χαλάρωση πριν τον ύπνο. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μην επικεντρώνεστε έντονα στην αναπνοή σας, καθώς αυτό μπορεί να επιτείνει το αίσθημα δυσφορίας. Αντί να προσπαθείτε να χασμουρηθείτε ή να πάρετε βαθιά ανάσα με το ζόρι, μπορείτε να δοκιμάσετε να επιβραδύνετε φυσικά την αναπνοή σας, εισπνέοντας απαλά από τη μύτη και εκπνέοντας αργά από το στόμα.
Εφόσον το πρόβλημα αυτό επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο και τη λειτουργικότητά σας, θα ήταν χρήσιμο να διερευνήσετε περαιτέρω τη διαχείριση του άγχους με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αν δεν έχετε ήδη δοκιμάσει ψυχοθεραπεία, ίσως αξίζει να το σκεφτείτε, καθώς θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε βαθύτερα τους μηχανισμούς που συντηρούν αυτά τα συμπτώματα και να αναπτύξετε στρατηγικές διαχείρισής τους.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.
“Ask our specialists” doctors provide general advice. For specific guidance, tailored to your individual needs, we recommend using our chat service.