This question and its answers are only available in Greek

ποιες τροφές δημιουργούν και ποιες μειώνουν την τερηδόνα?

  • Submitted on 27/01/2025

7 specialists answered

  • ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΖΑΧΑΡΗ,ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΚΛΠ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

    Ragkou  Vasiliki

    Dentist | Pagrati

  • Did you know you can get a personalized answer from a GP through live chat? Chat now with DO+

    logo

    Live chat

  • Οι επεξεργασμενοι υδατανθρακες κυριως προκαλουν τερηδονα, ολες οι τροφες παντως ειναι εν δυναμη δημιουργοι τερηδονας αν δεν απομακρυνθουν εγκαιρως.

    Hristakos Stamatis

    Dentist | Exarcheia

  • Τροφές που προάγουν την τερηδόνα (πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο):

    Γλυκά και ζαχαρούχα τρόφιμα: Καραμέλες, σοκολάτες, μπισκότα, γλυκά, αναψυκτικά και χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτά τα τρόφιμα είναι η αγαπημένη τροφή" για τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.

    Λευκά ψωμιά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα: Το άμυλο, ειδικά από επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ζάχαρη, προσφέροντας την τροφή για τα βακτήρια στο στόμα.

    Αλκοόλ και αναψυκτικά: Αυτά τα ποτά, εκτός από το ότι περιέχουν ζάχαρη, προκαλούν και αφυδάτωση, μειώνοντας την παραγωγή σάλιου, που είναι απαραίτητο για την προ
    ... Read more

    Ζέρβας Νικόλαος (Deactivated account)

    Dietitian - Nutritionist | Kiato

  • Η τερηδόνα προκαλείται από βακτήρια που μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε οξέα, τα οποία διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών. Ορισμένες τροφές προάγουν την τερηδόνα, ενώ άλλες τη μειώνουν.

    Τροφές που προκαλούν τερηδόνα (επικίνδυνες για τα δόντια)
    1. Σάκχαρα & Επεξεργασμένοι Υδατάνθρακες:
    • Καραμέλες, γλυκά, σοκολάτες (ιδιαίτερα οι κολλώδεις)
    • Αναψυκτικά, χυμοί με ζάχαρη, ενεργειακά ποτά
    • Λευκό ψωμί, μπισκότα, πατατάκια
    • Μέλι και σιρόπια (λόγω της κολλώδους υφής τους)
    2. Ξινές και όξινες τροφές:
    • Εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ – ειδικά σε χυμούς)
    • Ξίδι, κρασί, ανθρακούχα
    ... Read more

  • Οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, σε απλούς υδατάνθρακες και σε κακα λιπαρά προκαλούν τερηδόνα, ενώ τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες πχ φρούτα και λαχανικά μειώνουν και προλαμβάνουν την τερηδόνα.

    Φιλιππόνη Βίντια

    Dietitian - Nutritionist | Marousi

  • Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες.

    Nikokiri Anastasia

    Χειρουργός Οδοντίατρος - Εμφυτευματολόγος | Zografou

  • Καμία τροφή δεν μειώνει την υπάρχουσα τερηδόνα. Δημιουργούν οι ζαχαρώδεις και κολλώδεις όπως καραμέλες, ζελεδάκια, αναψυκτικά κλπ.

    Giannoulis Konstantinos

    Dentist | Patras

The content provided is strictly informational and should not be considered a replacement for professional advice from doctors or healthcare providers.

Related videos

Have a question? Ask our specialists

Ask anonymously Ask for free

Ask our specialists

We’ll email you here as soon as a specialist answers your question

QnA guideline for submitting question

Provide context and detail about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Avoid offensive or abusive content, as well as name references
Do not ask about prices, prescriptions, or diagnoses
Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image
success envelop

We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.

docontime

No time to wait? No problem.

Talk to a specialist daily from 08:00 to 23:00, via chat or video and get the answers you need in minutes.

docontime

Need guidance that’s tailored to you?

When it comes to medication, it’s best to get answers that are tailored to your medical history. Chat with a specialist to get safe, personalized guidance in minutes.