THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH
Chronic obstructive pulmonary disease

Σε 10 χρόνια θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως

Medically documented content
Anastasakos Vasilis Μιχάλη Ηλιάνα

Written by Pulmonologist - Tuberculosis specialist Αναστασάκο Βασίλη and Dietitian - Nutritionist Μιχάλη Ηλιάνα on 10 January 2019

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Αίτια και συμπτώματα ΧΑΠ

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, περίπου στο 90%, η νόσος οφείλεται στο κάπνισμα. Στις ανεπτυγμένες χώρες, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί και μετά από χρόνια έκθεση των ατόμων σε αέρια από καμένα λάδια ψησίματος ή από τζάκια και σόμπες σε ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους.

Από τους χρόνιους καπνιστές ένα ποσοστό 20-30% θα αναπτύξει τη συγκεκριμένη νόσο, ενώ πολλά άτομα θα παρουσιάσουν ανεξάρτητα από την ύπαρξη της νόσου μειωμένη λειτουργικότητα των πνευμόνων.

Οι δομικές αλλαγές που οδηγούν στην απόφραξη των αεραγωγών είναι το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα.

Άλλα αίτια που ενοχοποιούνται εκτός από το κάπνισμα είναι οι ερεθιστικές ουσίες όπως ο καπνός από παθητικό κάπνισμα, ο καπνός της πίπας, τα μικροσωματίδια από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, η έκθεση λόγω επαγγέλματος σε κάρβουνα, καμένα λάδια και σκόνες (π.χ. επάγγελμα του τεχνίτη, του μαρμαρά κ.ά.), η χρήση πέλετ και τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης.

Η ΧΑΠ μπορεί να είναι και κληρονομική σε ένα ποσοστό περίπου 1%. Αυτό το είδος της ασθένειας οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύμου, της α1 αντιθρυψίνης. Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται στο συκώτι και εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος για να προστατεύσει τους πνεύμονες. Μπορεί να επηρεάσει την υγεία τόσο των πνευμόνων όσο και του ήπατος. Μπορεί να παρατηρηθεί καταστροφή του πνεύμονα τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ δεν εμφανίζονται πάντα από την αρχή. Πολύ συχνά θα πρέπει να έχει υποστεί σημαντική βλάβη ο πνεύμονας έως ότου εμφανιστούν συμπτώματα, τα οποία επιδεινώνονται με το χρόνο, ειδικά αν η έκθεση στον καπνό συνεχίζεται. Για τη χρόνια βρογχίτιδα το κύριο σύμπτωμα είναι ο καθημερινός βήχας και η παραγωγή βλέννας τουλάχιστον 3 μήνες το χρόνο για δύο συνεχή χρόνια.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

  • Δύσπνοια (ειδικά κατά την άσκηση)
  • Συριγμός
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Ανάγκη να καθαρίσεις το λαιμό σου κάθε πρωί (υπερβολικά φλέγματα)
  • Χρόνιος βήχας με εκκρίσεις
  • Μειωμένη ενέργεια
  • Συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Μπλε χείλη ή νύχια (σοβαρή υποξαιμία)
  • Πρήξιμο άκρων (καρδιακή ανεπάρκεια)
  • Πληκτροδακτυλία (παραμόρφωση δακτύλων και νυχιού)

Τα συμπτώματα παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις. Οι εξάρσεις διαρκούν για μερικές μέρες και μπορεί να αποτελέσουν αιτία νοσηλείας αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Vogelmeier C, Agusti A, Anzueto A, et al. Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (2018Report) 2018., http://goldcopd.org/wp-content/uploads/2017/11/GOLD-2018-v6.0-FINAL-revised-20-Nov_WMS.pdf

2. The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress, U.S. Department of Health, Education, and Welfare, 2014

3. COPD Foundation (2016) "Nutritional Tips for Someone with COPD" [4R Slim Skinny Reference Guide° series]. Florida.

4. Rawal, G., & Yadav, S. (2015). Nutrition in chronic obstructive pulmonary disease: A review. Journal of translational internal medicine, 3(4), 151-154.

5. Grigorakos, L. (2018). The Role of Nutrition in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease: Mini Review. Acta Scientific Nutritional Health, 2 (4) 20-23.

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.