THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH
Spastic colitis

Αντιμετώπισε το ευερέθιστο έντερο και τον πόνο στην κοιλιά

Kyriakos Nikolaos Tapakis Leuteris
Ritsou Maria

Written by Gastroenterologist Κυριάκο Νικόλαο, Homeopathist Ταπάκη Λευτέρη and Dietitian - Nutritionist Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες on 22 February 2019

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Διατροφή στη σπαστική κολίτιδα

Οι λειτουργικές διαταραχές του εντέρου, όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, επηρεάζουν άμεσα το πεπτικό σύστημα. Πέρα από τον πόνο που προκαλούν, προκαλείται ταυτόχρονα και ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας, κάτι που γίνεται ολοφάνερο και στη διάθεσή μας, η οποία μοιάζει πια να είναι πιο απαισιόδοξη από ό,τι συνήθως.

Πιο συγκεκριμένα, το σπαστικό ή ευερέθιστο κόλον (σπαστική κολίτις), εμφανίζεται με επίμονα συμπτώματα στο παχύ μας έντερο, το οποίο διασταυρώνεται με όλα τα άλλα όργανα στην κοιλιακή μας χώρα, προκαλώντας αναστάτωση με αυτή την ευερεθιστότητά του.

Ρίτσου Μαρία
Η Ρίτσου Μαρία - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος λέει:

“Δε χρειάζεται να πανικοβληθείς, με μια απλή αγωγή αλλά και με εύκολους χειρισμούς, το έντερό σου ανακτά τη λειτουργικότητά του.”

Έχουμε δύο εκδοχές:

1

Διάρροια χωρίς κοιλιακό άλγος. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Χτυπάει τα νεαρά και γεμάτα άγχος άτομα σε οποιαδήποτε ηλικία και ευνοείται δεόντως, από τον τρόπο αλλά και τους ρυθμούς της ζωής τους. Αιτίες εμφάνισης αποτελούν: το πρόχειρο φαγητό, η μικρή πρόσληψη νερού, το κάπνισμα, η εξαντλητική εργασία με στέρηση επαρκούς ύπνου, η αυστηρή δίαιτα, η χρήση καθαρτικών και η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.

2

Σπαστικό παχύ έντερο με βασικό σύμπτωμα τον πόνο που μοιάζει με κωλικό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πολλά αέρια, συμπτώματα διάρροιας ή δυσκοιλιότητας με αποτέλεσμα τον τυμπανισμό. Ο πόνος είτε είναι συνεχής είτε είναι διαξιφιστικός και παρουσιάζεται σε οποιοδήποτε σημείο της κοιλιακής μας χώρας, αλλά και στην πλάτη.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο είδος τροφής που ευεργετεί όλους τους πάσχοντες οργανισμούς με τον ίδιο τρόπο, οπότε ο καθένας ξεχωριστά, ξέρει ποιες τροφές να τρώει και ποιες να αποφεύγει. Οι πάσχοντες, αυτό που χρειάζονται είναι καταρχάς ψυχολογική υποστήριξη και σε ορισμένες περιπτώσεις (πιο δύσκολες) ήπια ηρεμιστικά.

Ως καταλληλότερη αγωγή θεωρείται η διακοπή καθαρτικών ουσιών και η κατανάλωση τροφών με πολλές φυτικές ίνες, όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, το άσπρο ψωμί και τα καλά βρασμένα λαχανικά. Από μέτρια έως πολύ λίγη πρέπει να είναι η κατανάλωση ζάχαρης, κομπόστας χωρίς τις φλούδες, ψητών φρούτων και γαλακτοκομικών.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Vithoulkas G., The Science of Homeopathy. 6th Edition. International Academy of Classical Homeopathy. 2006.

2. Morrison R., Desktop Companion to Physical Pathology. Hahnemann Clinic Publishing 1998.

3. http://www.emedicine.medscape.com/article/180389-overview

4. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

5. http://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.