THEMES

Read scientific articles on

NEW SEARCH
Menopause

Λύσε τις απορίες σου για την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση

Haramanta Maria Tzonis Panagiotis
Χαριτάκη Δώρα

Written by Gynecologist - Obstetrician Χαραμαντά Μαρία, Gynecologist - Obstetrician Τζώνη Παναγιώτη and Psychologist - Mental Health Counselor Χαριτάκη Δώρα on 14 February 2019

Reviewed by Ioanna Vlassi from our scientific team

Ψυχολογία στην εμμηνόπαυση

Πρόκειται για μία περίοδο στην οποία εμφανίζεται μεγάλο εύρος αλλαγών στο σώμα της γυναίκας, στην αίσθηση που έχει για το σώμα της, αλλά και για πλευρές της ταυτότητας της. Τα σωματικά συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα, τα οποία σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην αίσθηση του σώματος. Επίσης, από μόνα τους δημιουργούν συχνά μεγάλη δυσφορία, άγχος και ταραχή.

Βασικές είναι οι αλλαγές που βιώνει όσον αφορά τη σεξουαλικότητα. Από τη μία πλευρά σωματικά συμπτώματα, όπως η μείωση των κολπικών εκκρίσεων, περιορίζουν τη σεξουαλική απόλαυση και την καθιστούν συχνά ακόμη και επώδυνη. Επιπλέον, η απώλεια της αναπαραγωγικής ικανότητας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο που κλείνει και μπορεί να συνοδεύεται από πένθος για αυτό το κομμάτι της γυναικείας φύσης.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να κάνουν μια γυναίκα να νιώθει λιγότερο ελκυστική. Επίσης, αποτελούν μια υπενθύμιση του γήρατος και της θνητής φύσης του ανθρώπου.

Τέλος, η συγκεκριμένη φάση ζωής της γυναίκας χαρακτηρίζεται πολλές φορές και από άλλες αλλαγές στο περιβάλλον που δε συνδέονται με την εμμηνόπαυση, οι οποίες όμως είναι ικανές να επηρεάζουν την ψυχολογία της. Καταστάσεις όπως ο θάνατος των γονέων, ο αποχωρισμός των παιδιών για σπουδές ή για δημιουργία οικογένειας, δυσκολίες στο γάμο κ.ά. κάνουν τη γυναίκα να αισθάνεται μόνη και να δυσκολεύεται να διαχειριστεί την απώλεια σημαντικών πλευρών της ταυτότητας της.

Επιπλέον, κοινωνικά στερεότυπα για το τι σημαίνει θηλυκότητα, καθώς και για το τι σημαίνει εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάζουν την ψυχολογία της γυναίκας. Πολλές φορές μια γυναίκα μπορεί να βιώνει ακόμα και ντροπή για τις αλλαγές που περνά. Το κοινωνικό στερεότυπο που συχνά υπάρχει για τη γυναίκα που μεγαλοποιεί τη φάση της εμμηνόπαυσης, μπορεί να την κάνει να σιωπά και να μην εκφράζει τις δυσκολίες και τις ανάγκες της.

Πένθος και αποδοχή

Είναι σημαντικό να μιλάμε για πένθος, μιας και η γυναίκα βιώνει πολλαπλές απώλειες. Στη διαδικασία του πένθους εμπεριέχονται πληθώρα συναισθημάτων, όπως λύπη, θυμός, άγχος, φόβος κ.ά. Καταρχήν είναι σημαντική η αποδοχή αυτών των συναισθημάτων ως φυσιολογικά και θεμιτά, ώστε να μπορέσει να περάσει η γυναίκα στη φάση της αποδοχής.

Πηγές υποστήριξης

Πρόκειται για μια περίοδο που η γυναίκα έχει ανάγκη από κατανόηση και στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κοντά της άνθρωποι με τους οποίους να μπορεί να μιλάει για όλες αυτές τις αλλαγές και για το πώς τις βιώνει. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και ένας σύντροφος, ο οποίος προσφέρει αποδοχή και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γυναίκας. Επίσης, μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστική και χρήσιμη η βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας στη διαχείριση αυτής της φάσης και στο πέρασμα στην αποδοχή.

Note: The term "doctor" is used for brevity and may include health professionals too.
Resources

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, http://www.mayoclinic.com

2. http://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

This page does not contain medical advice.
This page does not contain promotional content nor advertisements. Read the ad management policy here.
This content is reliable and scientifically documented. It is based on official medical studies and it is edited by doctors and health professionals and shows objective information on diagnosis and treatment of diseases. It includes resources. If you are a health professional and you found out errors or omissions, please contact us on [email protected]
Thank you!

Your experience can be very helpful to others

Join doctoranytime for free by clicking here.

Something went wrong

Try again later

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.