Καλησπέρα, έχασα τον μπαμπά μου πριν 4 χρόνια. Από τότε δεν βρίσκω χαρά σε πράγματα ή όταν χαίρομαι νιώθω τύψεις, περάσαμε αρκετό καιρό μέσα σε νοσοκομείο και πλέον κουβαλάω τραύμα.. είμαι 24 και νομίζω κάθε μέρα ότι κάτι κακό θα πάθω και θα πεθάνω, φοβάμαι ότι έχω κάποια αρρώστια ή ότι θα πεθάνω νέα και δεν θέλω, φοβάμαι ότι παρόλο που έχω καθαρές εξετάσεις αίματος ότι μπορεί να έχω κάτι μη ανιχνεύσιμο. Δεν χαίρομαι τις μέρες μου και κάθε βράδυ που ξαπλώνω κάνω διάφορες σκέψεις. Είμαι κουρασμένη ψυχολογικά… κάποιες φορές νιώθω ότι είναι όλα τόσο μαύρα γύρω μου. Νομίζω πως μετά από 4 χρόνια ήρθε η στιγμή να ζητήσω βοήθεια νιώθω ότι κουβαλάω ένα βάρος μέσα μου. Πρέπει να πάω σε ψυχολόγο ή σε ψυχίατρο; Με ποια κριτήρια βλέπω αν ο ειδικός που θα διαλέξω θα είναι κατάλληλος για εμένα;
Αυτό που περιγράφετε είναι πολύ δύσκολο, μιας και ο θάνατος από μόνος του είναι μια διαδικασία που μας φέρνει βίαια αντιμέτωπους με ποικίλα συναισθήματα και αναγκάζει σε μια επαναδιαπραγμάτευση της ζωής όπως την ξέρατε μέχρι τότε. Ο θάνατος ξυπνά πολλές φορές ακόμα πιο έντονα σκέψεις για επιθυμία για ζωή, σαν μια ανάγκη να ζήσω εγώ και για εκείνον που δεν πρόλαβε, να αξιοποιήσω την ευκαιρία που έχω από την ίδια τη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό που αναγνωρίζετε τη δυσκολία σας να χαρείτε τη ζωή σας και την συναισθηματική σας κούραση. Το να ζητήσετε βοήθεια είναι ήδη ένα βήμα φροντίδας για τον εαυτό σας. Θα ήταν πολύ βοηθητικό για εσάς να μιλήσετε ...σε κάποιον ψυχοθεραπευτή που να σας βοηθήσει να δουλέψετε με τον εαυτό σας ως προς το νόημα της ζωής σας και τη διαχείριση της κάθε δυσκολίας που μπορεί να προκύπτει, μικρή ή μεγάλη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα μπορέσετε να δείτε πιο καθαρά και αν χρειάζεται η παράλληλη στήριξη από ψυχίατρο. Δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Τα κριτήρια από την άλλη χρειάζεται να είναι αντικειμενικά ως προς την εκπαίδευση του ψυχοθεραπευτή, αλλά και προσωπικά ως προς τη δική σας ανάγκη (αίσθημα ασφάλειας, αυθεντική επικοινωνία, διαθεσιμότητα, περιοχή, συστάσεις κ.ά.). Read more
Η ψυχοθεραπεια θα σας βοηθούσε να διαχειριστειτε την απώλεια σας και να επανέλθετε στην κανονικότατα που επιζητατε
Θα σας βοηθήσει σημαντικά να ξεκινήσετε συνεδρίες ψυχοθεραπείας.
Καλησπέρα σας,
Σας ευχαριστώ πολύ που μοιράζεστε αυτές τις δύσκολες σκέψεις και συναισθήματα. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ειδικά όταν συνοδεύεται από έντονες και παρατεταμένες δυσκολίες, μπορεί να αφήσει βαθιά ψυχικά σημάδια και να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία.
Αυτό που περιγράφετε — το βάρος που νιώθετε, οι φοβίες για την υγεία σας, η δυσκολία να νιώσετε χαρά και η κόπωση — μπορεί να σχετίζονται με μια κατάσταση όπως η επιλόχεια ή γενικότερη κατάθλιψη, αλλά και με άγχος ή τραυματικό στρες. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι σκέφτεστε να ζητήσετε βοήθεια, καθώς η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας στηρίξει στο να ε...πεξεργαστείτε τον πόνο σας, να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας και να βρείτε τρόπους να ξαναβρείτε νόημα και χαρά στη ζωή σας.
Όσον αφορά την επιλογή ειδικού:
Ψυχολόγος: Είναι ο κατάλληλος για να ξεκινήσετε, καθώς μέσω της ψυχοθεραπείας μπορείτε να δουλέψετε με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις δυσκολίες σας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.
Ψυχίατρος: Είναι ειδικός που μπορεί να αξιολογήσει αν υπάρχει ανάγκη φαρμακευτικής υποστήριξης ή αν η κατάσταση απαιτεί συνδυαστική θεραπεία (φάρμακα και ψυχοθεραπεία).
Κατά την επιλογή ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, βεβαιωθείτε ότι έχει την κατάλληλη εκπαίδευση, άδεια άσκησης επαγγέλματος και ότι νιώθετε άνετα και ασφαλής μαζί του/της. Η σχέση εμπιστοσύνης και ο σεβασμός είναι κρίσιμοι παράγοντες για να βοηθηθείτε πραγματικά.
Αν θέλετε, μπορώ να σας βοηθήσω να βρείτε έναν ειδικό που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Μην διστάσετε να κάνετε το πρώτο βήμα – η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας είναι σημαντική και υπάρχει υποστήριξη που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
Το κάδρο των συμπτωμάτων σας δείχνει κατάθλιψη που οφείλεται πιθανότητα με το πένθος που δεν έχει επιλυθεί. Συμβουλευτείτε ψυχολόγο!
Καλησπέρα σας.
Φαντάζομαι είναι μια ανακούφιση για εσάς, η επιλογή σας να δείτε πώς μπορείτε να "κάνετε το βήμα μπροστά". Είναι μια επιλογή για μια νέα αρχή στη ζωή σας.
Δεδομένου ότι η θεραπευτική σχέση είναι κι αυτή μια ανθρώπινη σχέση, μπορεί να νιώθουμε ότι, όντως, κάποιοι θεραπευτές "μας ταιριάζουν" περισσότερο από κάποιους άλλους. Κριτήρια σημαντικά είναι η ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση του επαγγελματία και η εμπειρία. Η θεραπευτική σχέση είναι η συνθήκη μέσω της οποίας ο άνθρωπος οδηγείται να επεξεργαστεί το αίτημά του και να φτάσει στη λύση του. Το συναίσθημα σας ότι ο επαγγελματίας σας υποδέχεται μέσα σε ένα... κλίμα αποδοχής, ενσυναίσθησης, σεβασμού, είναι ίσως "οδηγός" για την καταλληλότητα του. Ένας επαγγελματίας με άρτια εκπαίδευση και εμπειρία μπορεί να εκτιμήσει αν θα χρειαστεί και η συνδρομή ψυχιατρικής ειδικότητας. Στη διάθεσή σας.
Read more
Αγαπητή φίλη,
Το γεγονός ότι βιώνεις εμμένουσες σκέψεις για την υγεία και τον θάνατο, ψυχική κόπωση, απώλεια της χαράς και συναισθήματα ενοχής, είναι σημαντικά μηνύματα ότι ο ψυχισμός σου χρειάζεται φροντίδα.Αυτό που περιγράφεις δεν είναι “υπερβολή” – είναι ανθρώπινη αντίδραση σε βαρύ φορτίο. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να δουλέψεις όλα αυτά που νιώθεις και να ξαναβρείς νόημα και σύνδεση με τη ζωή. Δεν χρειάζεται να περάσεις αυτό το ταξίδι μόνη.
Το να εκφράζεις αυτό που κουβαλάς μέσα σου είναι ήδη ένα βαθιά γενναίο πρώτο βήμα.
Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου –ειδικά όταν έχει προηγηθεί μια δύσκολη περίοδος όπως η ...νοσηλεία– μπορεί να αφήσει πίσω της όχι μόνο θλίψη, αλλά και ανεπεξέργαστο ψυχικό πόνο, ενοχές, φόβους και, όπως λες πολύ εύστοχα, ένα «τραύμα» που φαίνεται να επηρεάζει πια την καθημερινότητά σου.
Read more
Καλησπέρα , αν νιώθεις ότι θέλεις να δουλέψεις σε βάθος αυτά που κουβαλάς (πένθος, τραύμα, ενοχή, φόβος θανάτου) και να βρεις τρόπους να ανακουφιστείς και να ξανασυνδεθείς με τη ζωή μπορείς να επισκεφθείς Ψυχολόγο. Αν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, να φας ή να λειτουργήσεις καθημερινά, ή αν σκέφτεσαι επίμονα το θάνατο, τότε είναι ωφέλιμο να επισκεφθείς και Ψυχίατρο.
Αυτό που περιγράφεις είναι πολύ ανθρώπινο και πολύ επώδυνο. Η απώλεια ενός γονέα, ειδικά σε νεαρή ηλικία και σε συνθήκες ψυχικής και σωματικής εξάντλησης (όπως η παρατεταμένη νοσηλεία), αφήνει μέσα μας κάτι που δεν φεύγει απλώς με τον χρόνο. Το πένθος δεν “περνάει” — επεξεργάζεται, μεταβολίζεται, και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται χώρο, συνοδεία και ψυχική φροντίδα.
Αυτό που νιώθεις — τύψεις όταν χαίρεσαι, φόβο για τον θάνατο, ψυχοσωματικό άγχος, υπαρξιακό μαύρο, εξουθένωση — είναι η φωνή της απώλειας που δεν έχει ειπωθεί αρκετά. Και ναι, είναι η στιγμή να ζητήσεις βοήθεια. Αν νιώθεις ότι θέλεις να μιλήσεις, να επεξεργαστείς, να νιώσ...εις λιγότερο μόνη, η ψυχοθεραπεία είναι το καταλληλότερο πρώτο βήμα. Ένας ψυχολόγος με ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση (ιδανικά σε πένθος, απώλεια ή αγχώδεις διαταραχές) μπορεί να σταθεί δίπλα σου, χωρίς να σε κρίνει, και να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τι συμβαίνει μέσα σου.
Όταν επιλέγεις ψυχολόγο, είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ότι μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά και χωρίς φόβο κρίσης. Δες αν ο ειδικός έχει εμπειρία σε θέματα που σε απασχολούν (π.χ. πένθος, άγχος, τραύμα) και αν ο τρόπος που μιλάει —είτε μέσω ιστοσελίδας είτε στην πρώτη επαφή— σου εμπνέει ασφάλεια και κατανόηση. Ο πιο κατάλληλος θεραπευτής δεν είναι απαραίτητα εκείνος με τα περισσότερα πτυχία, αλλά αυτός με τον οποίο μπορείς να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης και να νιώσεις ότι σε βλέπει πραγματικά.
Read more
Μιλήστε αρχικά με κάποιον Ψυχολόγο, το κριτήριο είναι εντελώς προσωπικό, καλό είναι να αισθάνεστε ασφάλεια και αποδοχή από τον ψυχοθεραπευτή σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί παρακολούθηση από Ψυχίατρο εάν το κρίνουν οι ειδικοί. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να παρακολουθείστε συνδυαστικά και με Ψυχοθεραπεία.
Να πάτε σε ψυχολόγο. Ειδικότερα θα σας πρότεινα να πάτε σε κάποιον ψυχαναλυτή. Αν χρειάζεστε αγωγή θα το δείτε μαζί του. Είστε πολύ νέα και είναι κρίμα που αισθάνεστε τόσο θλίψη, αλλά καλό είναι να μην αφήσετε το χρόνο να περνάει έτσι χωρίς να το λύσετε.
Είναι πολύ σημαντικό που αποφασίζετε να ζητήσετε βοήθεια. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ψυχολόγο, ιδανικά με εξειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), η οποία αποτελεί την πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του άγχους υγείας, των επίμονων αρνητικών σκέψεων και της μειωμένης διάθεσης. Αν στην πορεία κριθεί σκόπιμο, ο/η θεραπευτής/τρια μπορεί να συστήσει παρακολούθηση και από ψυχίατρο ώστε να συνδυαστεί η ψυχοθεραπεία με αγωγή.
Για την επιλογή ειδικού, καλό είναι να λάβετε υπόψη κατά πόσο έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος, ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση και κλινική εμπειρία. Επιπλέον, επιτρέψε...τε στον εαυτό σας 1–2 συνεδρίες ώστε να διαπιστώσετε αν νιώθετε ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Αν όχι, είναι απολύτως θεμιτό να αναζητήσετε άλλον/η ειδικό.
Read more
Καλησπέρα, αυτό που περιγράφετε δείχνει πόσο βαρύ συναισθηματικό φορτίο κουβαλάτε από την απώλεια του πατέρα σας. Είναι πολύ σημαντικό που αναγνωρίζετε την ανάγκη για βοήθεια — αυτό είναι το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε το πένθος και τους φόβους που σας δυσκολεύουν στην καθημερινότητα. Αν κατά τη διάρκεια της θεραπείας φανεί ότι χρειάζεται και φαρμακευτική υποστήριξη, τότε μπορεί να γίνει παραπομπή σε ψυχίατρο. Στην επιλογή ειδικού, δώστε βάση στο αν νιώθετε άνετα, ασφαλής και ότι σας καταλαβαίνει. Αυτό είναι το πιο βασικό.
Το γεγονός ότι αποφασίσατε να κάνετε αυτό το βήμα δείχνει ...ήδη δύναμη και φροντίδα για τον εαυτό σας. Δεν είστε μόνη.
Read more
Αυτό που βιώνετε είναι συχνό μετά από μια απώλεια και μακροχρόνιο πένθος. Οι σκέψεις για ασθένεια, ο φόβος θανάτου και οι τύψεις για τη χαρά δείχνουν πως το πένθος σας δεν έχει επεξεργαστεί πλήρως. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε αυτές τις αντιδράσεις και να ανακουφιστείτε σταδιακά. Στη συνέχεια, αν χρειαστεί, μπορεί να υπάρξει και συνεργασία με ψυχίατρο. Επιλέξτε έναν ειδικό με τον οποίο θα νιώσετε ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Καλησπέρα σας. Είναι πολύ σημαντικό που εκφράζετε με τόση ειλικρίνεια όσα νιώθετε. Η απώλεια ενός γονέα είναι από τις βαθύτερες και πιο τραυματικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς, και το γεγονός ότι περάσατε μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο πριν τον θάνατό του ενισχύει το ψυχικό φορτίο που κουβαλάτε. Το πένθος δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και, όταν το σοκ και ο πόνος δεν βρίσκουν διέξοδο ή δεν έχουν χώρο να εκφραστούν, συχνά μετατρέπονται σε άγχος, ενοχές και φόβο για την υγεία ή τον θάνατο. Το να μην μπορείτε να χαρείτε ή να νιώθετε τύψεις όταν χαίρεστε, όπως και οι έντονες σκέψεις κάθε βράδυ, είναι σημάδια ότι η ψυχή σας παλεύει... ακόμα με κάτι που δεν έχει λυθεί μέσα σας.
Αυτή η μαυρίλα που περιγράφετε δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια και στο τραύμα. Το ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη για βοήθεια είναι πολύ σημαντικό βήμα και μαρτυρά εσωτερική ωριμότητα. Η ψυχολογική στήριξη μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το πένθος, να επεξεργαστείτε τις ενοχές και τον φόβο και να μπορέσετε να ζήσετε ξανά με ελευθερία και νόημα.
Μπορείτε να ξεκινήσετε με έναν ψυχολόγο. Στην πορεία, αν φανεί ότι χρειάζεται κάποια επιπλέον υποστήριξη, όπως φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να σας παραπέμψει σε ψυχίατρο. Το σημαντικό είναι να νιώθετε ότι ο ειδικός που θα επιλέξετε σας εμπνέει εμπιστοσύνη, σας ακούει ουσιαστικά και μπορείτε να νιώσετε ασφαλής μαζί του.
Δεν χρειάζεται να σηκώνετε αυτό το βάρος μόνη σας. Υπάρχει τρόπος να ξαναβρείτε φως και να νιώσετε ξανά ζωή εκεί που τώρα επικρατεί φόβος και κούραση. Το αξίζετε.
Read more
Κλινική Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας,
Λυπάμαι πολύ για την απώλεια σας και για ό,τι βιώνετε. Ακούγεται πράγματι δύσκολο.
Αυτό που περιγράφετε δείχνει πως η απώλεια του πατέρα σας και η παραμονή στο νοσοκομείο έχουν αφήσει έντονο συναισθηματικό αποτύπωμα που εκφράζεται και σωματικά. Κάτι που ασφαλώς είναι πλήρως λογικό.
Οι φόβοι για την υγεία, η δυσκολία να νιώσετε χαρά και οι σκέψεις πριν τον ύπνο είναι συχνά σημάδια που δείχνουν την ανάγκη να φροντίσετε τον εαυτό σας.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (η αποτελεσματικότερη ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση του άγχους) μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτές τις σκέψεις, να μειώσετε το άγχος... και να δουλέψετε την απώλεια με τα κατάλληλα εργαλεία. Μπορείτε να ξεκινήσετε με έναν ψυχολόγο και, αν χρειαστεί, να συμβουλευτείτε και ψυχίατρο.
Θα χαρώ να σας βοηθήσω,
Α. Αρχοντή
Read more
Η αναζήτηση βοήθειας είναι θαρραλέο και απαραίτητο βήμα. Ξεκινήστε με ψυχολόγο για ψυχοθεραπεία· αν χρειαστεί, θα σας παραπέμψει σε ψυχίατρο. Επιλέξτε ειδικό με εμπειρία στο πένθος, τις αγχώδεις διαταραχές και προσέγγιση που νιώθετε οικεία.
Καλησπέρα,
Αυτό που περιγράφετε είναι μια επώδυνη αλλά ανθρώπινη αντίδραση σε μια βαριά απώλεια. Τα συμπτώματα που αναφέρετε —φόβος ασθένειας, ενοχές στη χαρά, συνεχής ανησυχία— είναι ενδείξεις ότι έχει επιβαρυνθεί η ψυχική σας υγεία και ναι, είναι σημαντικό που αναγνωρίζετε την ανάγκη για βοήθεια.
Μπορείτε να ξεκινήσετε με ψυχολόγο. Αν κριθεί απαραίτητο, ο ειδικός μπορεί να σας παραπέμψει και σε ψυχίατρο για συμπληρωματική υποστήριξη (π.χ. φαρμακευτική).
Διαλέξτε επαγγελματία με αναγνωρισμένη εκπαίδευση, σχετική εμπειρία και με τον οποίο νιώθετε άνετα να ανοιχτείτε. Η «χημεία» με τον θεραπευτή είναι καθοριστική. Μπορείτ...ε να ζητήσετε ένα πρώτο ραντεβού γνωριμίας και να δείτε πώς νιώθετε.
Read more
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε τόσο ειλικρινά την εμπειρία σας. Αυτό που περιγράφετε φαίνεται να σχετίζεται με ένα παρατεταμένο πένθος και έντονο άγχος υγείας, στοιχεία που αξίζουν προσοχή και φροντίδα. Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε αρχικά σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας με εμπειρία σε θέματα πένθους, ώστε να μπορέσετε να επεξεργαστείτε όσα κουβαλάτε και να ανακουφιστείτε σταδιακά. Αν στην πορεία εκτιμηθεί ότι χρειάζεται και φαρμακευτική υποστήριξη, μπορεί να γίνει συνεργασία και με ψυχίατρο. Σημαντικό είναι να νιώθετε ασφάλεια και σεβασμό από τον ειδικό που θα επιλέξετε, αν αυτό δεν συμβεί στις πρώτες συνεδρίες, είναι απόλυ...τα θεμιτό να αναζητήσετε άλλον/η. Έχετε ήδη κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα ζητώντας βοήθεια! Read more
O Ψυχολόγος/ ψυχοθεραπευτήςμπορεί να σαςβοηθήσει μέσα από τη θεραπευτική σχέση, την ψυχοεκπαίδευση και τη συστηματική δουλειά πάνω στα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα βιώματά σας.
Αν τα συμπτώματα σας έχουν παραλύσει λειτουργικά π.χ. δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, να φάτε, να δουλέψετε ή σκέφτεστε συχνά ότι όλα είναι μαύρα χωρίς ελπίδα, ίσως χρειάζεται και φαρμακευτική υποστήριξη για ένα διάστημα. Ο ψυχίατρος μπορεί να κάνει μια πρώτη αξιολόγηση και να προτείνει αν χρειάζεται φαρμακευτική παρέμβαση.
Η ιδανική προσέγγιση πολλές φορές είναι η συνδυαστική: ψυχοθεραπεία και, αν χρειαστεί, υποστήριξη από ψυχίατρο.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
The content provided is strictly informational and should not be considered a replacement for professional advice from doctors or healthcare providers.
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Talk to a specialist daily from 08:00 to 23:00, via chat or video and get the answers you need in minutes.
When it comes to medication, it’s best to get answers that are tailored to your medical history. Chat with a specialist to get safe, personalized guidance in minutes.