This question and its answers are only available in Greek

  • Depression
  • Submitted on 09/11/2022

Γειά σας εχω χάσει τη μητέρα μου προσφοτα ολοι μερα θελω να κοιμάμαι δεν εχω ορεξη να φαω και ολοι μερα μελανχωλω εχω καταθλιψη? Και εαν ναι πως θα την αντιμετωπισω νιωθω οτι δεν εχω δυναμη να αλλαξω τον τροπο που ζω

62 specialists answered

  • Η διαδικασία του πένθους εμπεριέχει και την θλίψη και την μοναξιά κι έτσι πολλές φορές μας οδηγεί σε πράξεις που νιώθουμε ότι μας προσφέρουν ανακούφιση από αυτόν τον ψυχολογικό πόνο. Πολύ συχνά ο ύπνος λειτουργεί ως καταφύγιο από ένα κόσμο που μας τρομάζει ή από μια κατάσταση την οποία δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε. Προφανώς η σχέση με την μητέρα, στους περισσότερους ανθρώπους, είναι πολύ δυνατή κι έτσι ένας θάνατος όχι μόνο προκαλεί πόνο, απόγνωση, θλίψη, αλλά κάποιες φορές και θυμό γιατί νιώθουμε ότι μας εγκατέλειψε το άτομο που αγαπούσαμε τόσο πολύ. Η ανάκληση των αναμνήσεων προκαλεί μελαγχολία γιατί σκεφτόμαστε «ότι όλα αυτά τα ωραία δε... Read more

    Νέστορος Ιωάννης

    Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Πραγματογνώμων

    Syntagma

  • Γειά σας!
    Περνάτε μια καταθλιπτική φάση λόγω πένθους...Αυτό είναι φυσικό...Αν όμως παρατραβήξει (επιπλεγμένο ή παρατεταμένο πένθος(*)) τότε ζητήστε βοήθεια...
    (*)Αυτό το είδος πένθος ορίζεται ως θλίψη που είναι ασυνήθιστα σοβαρή και παρατεταμένη και μειώνει την ικανότητα ενός ατόμου να ζήσει μια φυσιολογική ζωή!

    Δημήτριος Παπαθανασίου
    Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

    Papathanasiou Dimitrios

    Ψυχολόγος

    Aigaleo

  • Συλλυπητήρια. Η ταμπέλα μια διάγνωσης δεν θα μπορούσε να δωθει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η περίπτωση του πένθους είναι μια φυσιολογική διαδικασία, μετά από 6 μήνες αν τα συμπτώματα συνεχίζουν καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό

    Τζώρτζης Πέτρος

    Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Ampelokipoi

  • Καληςπερα, το πένθος ειναι μια διαδικασία που χρειάζεται φροντίδα. Η επίσκεψη σας σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα σας βοηθήσει να βιώσετε την απώλεια σας φροντιστικα και ανακουφιστικά.

    Καράμπελα Ηλιάνα (Deactivated account)

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Vrilissia

  • Αρχικά συλλυπητήρια. Μετά από ένα τέτοιο δύσκολο γεγονός, είναι αναμενόμενο ότι θα εμφανιστούν παρόμοια συναισθήματα. Υπάρχουν στάδια του πένθους που βιώνουν οι οικείοι του θανόντος. Στην περίπτωση που όλα αυτά τα συναισθήματα πηγαίνουν πίσω την καθημερινότητά μας και τη ζωή μας τότε το άτομο που τα βιώνει χρειάζεται να αναζητήσει την κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη. Καλές γιορτές!

    Nikolaos Ftiakas

    Ψυχολόγος

    Thessaloniki

  • Περνάτε ενα μεγαλο πένθος κάτι που εφόσον ειναι προσφατο είναι φυσιολογικό. Παρολαυτα εαν δείτε οτι αυτα τα συνπτωματα επιμένουν για μεγαλο χρονικο διαστημα καλο θα ηταν να επισκευτειτε καποιον ειδικό για ψυχοθεραπεία και διαχειριση πενθους.

    Vraila Nausika

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Neo Psychiko

  • Δεν τίθεται έτσι εύκολα η διάγνωση της κατάθλιψης. Σίγουρα είναι μια πολύ άσχημη και δύσκολη περίοδος για εσάς. Χρειάζεστε χρόνο ώστε να συνειδητοποίησετε το θάνατο της μητέρας σας, να βιώσετε το πένθος και να προσαρμοστείτε στη νέα συνθήκη. Αν δυσκολεύεστε να λειτουργήσετε όμως,στην καθημερινότητά σας, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

    Αγωγιάτου Χριστίνα

    Ψυχολόγος

    Kalamaria

  • Καλησπέρα σας. Λυπάμαι πάρα πολύ για την απώλειά σας και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι. Είναι ανθρώπινο να περνάτε δύσκολα αυτή την περίοδο. Η ψυχοθεραπεία και το να μοιραστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας θα σας βοηθούσε πολύ στο να διαχειριστείτε το πένθος σας.

    Χριστοπούλου Κωνσταντίνα

    Ψυχολόγος

    Peristeri

  • Το πρώτο εξάμηνο μετά την απώλεια κάποιου αγαπημένου μας προσώπου είναι φυσιολογικό να βιώνουμε τη διαδικασία του πένθους. Θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να γίνει εκτίμηση και διαφοροδιάγνωση μεταξύ πένθους, κατάθλιψης ή κάποιας άλλης δυσκολίας.

    Καμτσαδέλη Βασιλική (Deactivated account)

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Koukaki

  • Καλησπέρα.Ευχομαι συλλυπητήρια
    Δεν είναι φρόνιμο μιλήσουμε για κατάθλιψη χωρίς υπεύθυνη διάγνωση.
    Σίγουρα αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν ότι έχετε χάσει κατά κάποιον τρόπο την ισορροπία σας.
    Ίσως να είσασταν πολύ δεμένη μαζί της συναισθηματικά και να λαμβάνατε ενέργεια από εκείνη.
    Κάθε θάνατος μας φέρνει αντιμέτωπους με την έννοια της ματαιότητας.
    Ο,τι και αν συμβαίνει στην δική σας περίπτωση,
    μην επιτρέψετε στη απογοήτευση να φωλιάσει μέσα σας.
    Η αποδοχή του κύκλου της ζωής είναι σημαντική.
    Τα εργαλεία της φύσης, βότανα ιάματα βελονισμός , ομοιοπαθητική θα μπορούσαν να σας φανούν πολύ χρήσιμα.

    Μαρκάκη Χαρά

    Βελονίστρια Ομοιοπαθητικός

    Moschato

  • Καλημέρα σας,
    Λυπάμαι πολύ για το χαμό της μητέρας σας. Εύχομαι να έχετε όμορφες αναμνήσεις μαζί της.
    Σίγουρα δε μπορεί να γίνει αξιολόγηση και διάγνωση τόσο απλά μέσω ενός μηνύματος, αλλά χρειάζεται να δοθεί χρόνος και να παρθεί πλήρες ιστορικό. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το αίσθημα θλίψης, η μειωμένη όρεξη και η αλλαγή στη συνήθεια του ύπνου αποτελούν καταθλιπτικά συμπτώματα που φαίνεται να συνδέονται με τη διαδικασία πένθους. Με άλλα λόγια, μπορεί να έχουμε καταθλιπτικά συμπτώματα σε διάφορες φάσεις στη ζωή μας ειδικά μετά από ένα έντονο τραυματικό γεγονός, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, χωρίς απαραίτητα τα συμπ
    ... Read more

    Γκιόκα Σεβαστή

    Ψυχολόγος - Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

    Nea Smirni

  • Ευχαριστώ πολύ για το ερώτημά σας και συλλυπητήρια για την απώλειά σας. Η έντονη θλίψη(που εμφανίζεται και με απώλεια όρεξης, μελαγχολία και αλλαγές στον ύπνο) είναι μέρος του πένθους που βιώνουμε όταν χάνουμε ένα δικό μας άνθρωπο. Η κατάθλιψη είναι μια διαφορετική κατάσταση που πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια για μεγάλο διάστημα για να δώσουμε αντίστοιχη διάγνωση.
    Είναι αναμενόμενο και απόλυτα φυσιολογικό σε καταστάσεις πένθους να αισθανόμαστε αδύναμοι. Φροντίστε τον εαυτό σας, δώστε του χρόνο να βιώσει το πένθος της απώλειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας ειδικός ψυχικής υγείας θα σας βοηθούσε πολύ στη διαχείριση του πένθους!

    Αναγνωστάκος Γρηγόριος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Kolonaki

  • Καλησπέρα σας ευχαριστούμε για το μήνυμα σας, και την εμπιστοσύνη . Η απώλεια ενός τόσο κοντινού ανθρώπου φέρει αυτά τα δυσφορα συναισθήματα που αναφέρετε το πένθος εχει πολλά κοινά σημεία με την κατάθλιψη . Αν και είναι κάτι αναμενόμενο , καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ώστε να περάσει πιο ομαλά αυτή η φάση και φροντιστούν θέματα που μπορεί να είναι ανοιχτά.
    Με εκτίμηση Γεωργουδακη Μαρια Διονυσια Ψυχολογος-Ψυχοθεραπεύτρια

    Γεωργουδάκη Μαρία Διονυσία (Deactivated account)

    Ψυχολόγος

    Lavrio

  • Καλησπέρα σας, βιώνετε πένθος το οποίο δικαιολογεί την θλίψη σας και την έλλειψη όρεξης. Αν συνεχίζονται αυτά τα συμπτώματα για μεγάλο διάστημα ή σας εμποδίζουν να είστε λειτουργικος/η στην καθημερινότητα σας θα ήταν καλό να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Ζητώντας βοηθεια, όταν την χρειαζόμαστε μπορούμε να ανακαλύψουμε δυνάμεις που δεν γνωρίζουμε ότι έχουμε και να ζήσουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε.

    Γκέγκα Ευαγγελία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχοθεραπεύτρια/ Κοινωνική Λειτουργός.

    Kifisia

  • Το πένθος ορίζεται σαν η αντίδραση στην απώλεια, αιτία θανάτου. Πένθος σημαίνει, βιώνω ένα κενό μέσα μου, μια απουσία, και αυτή η απουσία με κάνει να λυπάμαι, να μη θέλω να ασχοληθώ με τα πράγματα που έως τώρα με ευχαριστούσαν.
    H απώλεια, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση κατά την οποία το άτομο ¨παλεύει¨ για να διατηρήσει το συναισθηματικό δεσμό, ενώ ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει ρεαλιστικά την πραγματικότητα, δηλαδή την απώλεια. Είναι μια πολύπλοκη, ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει τον αποχωρισμό από το θανόντα, την εκ νέου προσαρμογή σε ένα κόσμο χωρίς αυτό το πρόσωπο και τη δημιου
    ... Read more

    Dimitriadi Giota

    Ψυχοθεραπεύτρια - Κοινωνική Λειτουργός

    Ampelokipoi

  • Καλημέρα, είναι πολύ φυσιολογική η κατάσταση που βιώνεται και έχει να κάνει με τα στάδια του πένθους... δώστε λίγο χρόνο μέχρι να γίνει η αποδοχή της όλης κατάστασης και προσπαθήστε να εξωτερικευεται να συναίσθηματα σας!

    Τάτση Μαρία - Ελένη

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Ampelokipoi

  • Καλησπέρα, ευχαριστώ για το μοίρασμα του προβληματισμού σου. Η απώλεια είναι ένα από τα δυσκολότερα γεγονότα που μπορεί ένας άνθρωπος να βιώσει στη ζωή του. Εύλογα θα μπορούσε κανείς να πει πως δεν έχεις κατάθλιψη αλλά πως βρίσκεσαι σε πένθος. Επομένως, όλα αυτά που νοιώθεις είναι φυσιολογικά δεδομένης της απώλειας που βιώνεις. Η διαχείρισης του πένθους είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και φροντίδα. Μη διστάσεις να επισκεφτείς έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας, πολλές φορές αυτό που χρειάζεται κανείς όταν βιώνει μια απώλεια είναι να την μοιραστεί.
    Εύχομαι καλή συνέχεια!

    Καρολίδη Πηνελόπη

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Nikaia

  • Η καταθλιπτική διαταραχή ή ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, ενώ έχουν κοινά, δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις συνήθεις αποκρίσεις και τα συμπτώματα μιας απώλειας και του πένθους.

    Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι ικανή να μας αποδιοργανώσει, να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία μας και την λειτουργικότητά μας.

    Ο θρήνος είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα - είναι φυσικό, συναισθηματικό, διανοητικό, πνευματικό και κοινωνικό φαινόμενο και μας καλεί να αναπροσαρμοστούμε σε πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως η οικογενειακή, η εργασιακή, η συντροφική ζωή, κ.α.

    Η διαδρομή από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μέχρ
    ... Read more

    Γεωργαρά Άρτεμις

    Ψυχολόγος

    Marousi

  • Χαίρετε. Αρχικά συλληπητήρια για την απώλεια σας. Τα συμπτώματα που αναφέρετε μπορεί απλά να οφείλωνται στην έντονη θλίψη. Σε κάθε περίπτωση αν δεν αισθάωεστε καλά ή αν συνεχίζονται ίσως θα πρέπει να μιλήσε σε ένα ειδικό. Η ομοιοπαθητική όπως και η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει.

    Marakos Georgios DDS MSC

    Homeopathic doctor

    Neo Irakleio

  • Μπορεί να περνάς μια φάση της ζωής σου με θλίψη και είναι απόλυτα λογικό εφ όσον βρίσκεσαι σε πένθος.Το πένθος είναι μια διεργασία με κάποια στάδια που περνάει κανείς,και μπορεί να διαρκέσει για αρκετό διάστημα.(μπορείς να αναζητήσεις στάδια πένθους στο ίντερνετ να ενημερωθείς)Ειναι μια φυσική διεργασία που κάποιος περνάει όταν έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο.Δωσε στον εαυτό σου χώρο και χρόνο να περάσεις από τη διεργασία και σιγά σιγά θα επανέλθεις ίσως και πιο "σοφή".Σου εύχομαι καλή δύναμη και να ξέρεις ότι η διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να σε βοηθήσει σε όλο αυτό!

    Χορομίδου Δανάη (Deactivated account)

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Agia Paraskevi

  • Είναι πολύ φυσιολογικό αυτό που περνάτε, ονομάζεται πένθος και θα χρειαστεί χρόνος γι αυτό. Αν θέλετε και έχετε ανάγκη να μοιραστείτε τον πόνο σας αν όχι κάποιος φίλος, ένας ειδικός θα μπορούσε να σας στηρίξει κατα την διάρκεια του πενθους σας ώστε να μην το περνάτε μόνη.

    Τζιλιάνου Σοφία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

    Ilisia

  • Ένα δυσφορικό συναίσθημα που βιώνουμε σε μια φάση της ζωής μας δεν αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για την διάγνωση μιας ψυχικής ασθένειας. Η θλίψη, όσο έντονη κι αν είναι, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα συναίσθημα, δηλαδή από μια συναισθηματική αντίδραση σε ένα δυσάρεστο γεγονός ή σε μια αρνητική σκέψη που μπορεί να μας περάσει από το μυαλό. Αντίθετα, , η κατάθλιψη αποτελεί μια ψυχική διαταραχή η οποία για να διαγνωστεί πρέπει να συνηγορούν πολλοί παραπάνω παράγοντες, κι όχι μόνο συναισθηματικοί. Κάποιοι από αυτούς είναι όντως η απώλεια όρεξης και διάθεσης για φαγητό ή η υπερφαγία, η απότομη αύξηση ή απώλεια κιλών, η απουσία όρεξης για σεξ, ... Read more

    Χειλά Ευδοξία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Προσωπικής Ανάπτυξης - Υπνοθεραπεύτρια

    Chania

  • Οταν βιωνουμε μια απωλεια ή πενθος υπαρχουν καποια σταδια στην διαθεση μας. Ενα απ αυτα ειναι και το σταδιο της θλιψης. Θεωρειτε φυσιολογοκη και προαπαιτουμενη διαδικασια για να συνειδητοποιήσουμε την απωλεια και να την αποδεχτουμε. Αν τα συμπτωματα ειναι δυσκολα διαχειρισιμα μην δισταζετε να ζητησετε την βοηθεια ειδικου.

    Κατσίκα Αθανασία

    Ψυχολόγος

    Argyroupoli

  • Κατ’ αρχήν συλλυπητήρια. Μια τέτοια απώλεια είναι αναμενόμενο να σας προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει διάγνωση για κατάθλιψη τόσο νωρίς. Ωστόσο δεν χρειάζεται να έχετε διάγνωση για να προσπαθήσετε σταδιακά να επανέλθετε σε μια πιο λειτουργική κατάσταση. Κάντε ένα πλάνο με το τι σας δυσκολεύει και αποφασίστε πως κάθε μέρα θα κατακτάτε ένα μικρό βήμα τη φορά. Είναι σημαντικό βα προσπαθήσετε να μην αφεθείτε γιατί μετά θα έχετε να καταβάλλετε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να επανέλθετε. Άρα καλώς ανησυχείτε από τώρα, και ψάχνετε για τρόπο αντιμετώπισης. Μικρά βήματα, μικρά επιτεύγματα κάθε μέρα και να θυμάστε πως η απ... Read more

    Πρωίου Αντιγόνη

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Kolonaki

  • Το πένθος είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία την οποία ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια πένθους όμως, τα οποία βοηθούν στην διαδικασία διαχείρισής του και τελικά στην αποδοχή της απώλειας. Αυτή είναι που δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να ξεπεραστεί. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον σας ανησυχούν όσα παρατηρείτε σε εσάς και την καθημερινότητά σας καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ώστε να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να σας βοηθήσει στην διαδικασία που περνάτε.

    Ανδρεαδάκη Ζωή

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια- Εξαρτησιολόγος

    Alimos

  • Βιώνετε τα συμπτώματα του κύκλου του πένθους μετά από ένα πολύ δυνατό τραυματικό γεγονός που σας συνέβη. Χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, για να σας κατευθύνει. Μόνη σας θα είναι πολύ δύσκολο να το χειριστείτε, εφόσον τα συμπτώματα και οι δυσκολίες υφίστανται και συνεχίζουν να σας κάνουν δύσκολη και δυσλειτουργική την καθημερινότητα.

    Πράπας Ιωάννης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

    Gerakas

  • Το πένθος έχει πέντε διαφορετικά στάδια. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ώστε να κατανοήσετε σε πιο στάδιο βρίσκεστε και να σας βοηθήσει με την καθοδήγηση του. Αν δεν επιθυμείτε να βγείτε από το σπίτι σας υπάρχουν και οι συνεδρίες online που γίνεται να είστε στο χώρο σας.

    Δανέζη Μαρία

    Ψυχολόγος

    Argyroupoli

  • Καλημέρα σας,
    ίσως να βιώνετε έντονο πένος για την απώλεια σας. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας να σας βοηθήσει

    Efstratiou Amalia

    Psychologist - Mental Health Counselor

    Nea Erythraia

  • Με συγχωρείτε που άργησα να απαντήσω, αλλά τώρα είδα αυτή τη λειτουργία που είναι καινούρια. Βρίσκεστε σε πένθος. Είναι φυσιολογικό, και αφού μάλιστα η απώλεια είναι πρόσφατη, να είστε τόσο θλιμμμένη ή θλιμμένος. Η μητέρα είναι η πρώτη και βασικότερη σχέση ζωής, η βασική πηγή ασφάλειας και αγάπης όταν είμαστε μικροί, αλλά ταυτόχρονα είναι και πρόσωπο με το οποίο συχνά θυμώνουμε. Η αγάπη και ο θυμός στην ίδια σχέση είναι κάτι δύσκολο αλλά πανανθρώπινο και χαρακτηρίζει τις σχέσεις με την μητέρα. Είναι φυσικό να πενθείτε την απώλεια αυτή, και καλό θα είναι να δώσετε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας να πενθήσετε. Αν όμως δείτε ότι αυτή η θλίψη δεν μ... Read more

    Papathanasopoulou Elena

    Ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Cholargos

  • Καλησπέρα σας, βρίσκεστε σε πένθος, είναι φυσιολογικές όλες αυτές οι συναισθηματικές διακυμάνσεις. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, φροντίστε τον, ακούστε τις ανάγκες σας και σιγα σιγά θα περάσετε στα επόμενα στάδια του πένθους. Είναι η διαδικασία του αποχωρισμού, είναι μια δύσκολη διαδικασία. Η εξοικείωση με το θάνατο του αγαπημένου σας προσώπου και η αποδοχή της πραγματικότητας. Εαν νιώθετε ότι θέλετε βοήθεια ζητήστε την ανάγκη του ειδικού. Κουράγιο.

    Σαββιδάκη Δήμητρα

    Ψυχολόγος - Παιγνιοθεραπεύτρια

    Ampelokipoi

  • Καλησπέρα σας, το πένθος χρειάζεται να βιωθεί. Υπάρχουν στάδια στην διαδικασία του πένθους. Προσπαθήστε να λειτουργείτε φροντιστικά με τον εαυτό σας και να είστε ανοιχτή-ος στα συναισθήματα σας.

    Πιτσιρέλου Ανθή

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Piraeus

  • Η απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου είναι πάντα ένα γεγονός οδυνηρό που μάς βυθίζει στο πένθος.Συνήθως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα συναισθήματα απόγνωσης και μοναξιάς.Τα στάδια που περνάει το άτομο είναι τα γνώριμα:άρνηση,θυμός,διαπραγμάτευση,θλίψη,αποδοχή αν και υπάρχουν διαφορές στο πώς επιθυμεί ο καθένας να βιώνει το πένθος του.Άλλοι απομονώνονται,άλλοι συνεχίζουν,άλλοι βρίσκονται σε σοκ..Καλό θα είναι να υπάρχει ουσιαστική βοήθεια σε αυτόν που πενθεί απο ανθρώπους που τον αγαπούν και που θα στέκονται διακριτικά και με σεβασμό δίπλα του.Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον και τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας με την συμβολή του οπ... Read more

    Λυκουρέντζου Χρυσάνθη

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Glyfada

  • Καλησπέρα σας και καλό μήνα. Δυστυχώς, δε μπορώ να γνωματεύσω μέσω μηνυμάτων. Από το μήνυμα σας, κατανοώ ότι βιώνετε μία σημαντική απώλεια και μάλιστα πρόσφατη, επομένως, όλα όσα αναφέρετε και σας προβληματίζουν ως καταθλιπτικά συμπτώματα, μπορεί να εντάσσονται στο πλαίσιο του πένθους. Εφόσον αυτό που αισθάνεστε είναι δυσβάσταχτο και σας κάνει δυσλειτουργική, θα σας συνιστούσα να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας, για ψυχολογική υποστήριξη και διαχείριση πένθους.

    Παραμένω στη διάθεση σας για ό,τι χρειαστείτε.

    Εμμανουέλα-Μαρίνα Βιντιάδη
    Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc

    Βιντιάδη Εμμανουέλα-Μαρίνα

    Ψυχολόγος

    Kifisia

  • Καλησπέρα σας, σίγουρα βιώνετε την αναπόφευκτη θλίψη που φέρνει το πένθος. Εάν αυτή η θλίψη ομως σας καταβάλει και γενικεύεται σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας και εαν παρεμποδίζει την λειτουργικότητα σας επιμένει για μεγάλο διάστημα στον ίδιο ή σε πιο επιβαρυντικό βαθμό θα ήταν χρήσιμο και αναγκαίο να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να διαχειριστείτε και τα δύσκολα κομμάτια του πένθους καθώς και να αντιληφθείτε καλύτερα την εξέλιξη του. Πολλές φορές αισθανόμαστε λόγω της έντασης αυτού που ζούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει τίποτα ομως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμη και αυτό το αίσθημα της απελπισίας που έρχεται... Read more

    Κισσαμιτάκη Ευαγγελία

    Ψυχολόγος

    Chania

  • Αναπόφευκτα η απώλεια ενός κοντινού προσώπου επιφέρει θλίψη και συχνά απόσυρση. Είναι σημαντικό κάνεις να φροντίζει τον εαυτό του κατά τη διάρκεια ενός πένθους και να αναζητά βοήθεια όταν αισθάνεται οτι δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Στην ψυχοθεραπεία δίνουμε χώρο και νόημα σε όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα που ακολουθούν μια απώλεια με απώτερο σκοπό την επαρκή διαχείριση τους και την ενίσχυση του ανθρώπου που πενθεί.

    Γουρζή Ελένη

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Lefkada

  • Κατ' αρχήν συλλυπητήρια για την απώλειά του αγαπημένου σας προσώπου....
    Σίγουρα η απώλεια της μητέρας σας είναι μια οδυνηρή και σημαντική κατάσταση την οποία καλείστε να αντιμετωπίσετε... Αν νιώθετε πως δεν έχετε τις δυνάμεις ( όπως αναφέρετε) ίσως η συζήτηση με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, σας βοηθήσει να βρείτε νέες οπτικές και ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις σας , να αντιμετωπίσετε το ζήτημα που σας απασχολεί, προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες της ζωής σας... Μην παραβλέπετε τις απεριόριστες ψυχικές δυνάμεις που κρύβει μέσα του! ο καθένας από εμάς!

    Μπαμπογλιάν Οχανές - Οβίκ

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Neos Kosmos

  • Καλησπέρα σας, πολλές φορές πράγματα που μπορεί να μας δυσκολεύουν δεν συνιστούν απαραίτητα μείζονα ψυχοπαθολογία και η διάγνωση μιας τέτοιας διαταραχής απαιτεί μια πιο προσεχτική αξιολόγηση δια ζώσης από ειδικό.

    Ευσταθίου Ευγενία

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Neo Psychiko

  • Καλησπέρα σας,
    Οι απώλειες και το πένθος που τις ακολουθεί πολλές φορές περιλαμβάνουν τα συναισθήματα που περιγράφετε. Ωστόσο, μία επίσκεψη σε κάποιον ειδικό και η ψυχοθεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.

    Τσίμπρη Πηνελόπη MSc (Deactivated account)

    Ψυχολόγος

    Peristeri

  • Γεια σας, συλλυπητήρια για την απώλεια της μητέρα σας. Το πένθος χρειάζεται χρόνο για να καταλαγιάσει και στάδια τα οποία συνήθως απασχολούν όσους το βιώνουν. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να μοιραστείτε τις σκεψεις και τις ανησυχίες σας στην νέα κατασταση που βιώνετε.Είμαι στην διαθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και για προγραμματισμό συνεδρίας.

    Μιχαλοπούλου Παναγιώτα-Λαμπρινή

    Ψυχολόγος

    Chalkida

  • Γεια σας. Τα συμπτώματα στα οποία αναφέρεστε παραπέμπουν στην κατάθλιψη, όμως μπορεί να υπάρχουν κι άλλες διαγνώσεις για αυτά. Είναι δύσκολο να γίνει η διάγνωση από γραπτά μηνύματα, γι'αυτό εισηγούμαι να επισκευθείτε εμένα ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως μπορείτε να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής και ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα σας βοηθήσει σε αυτό.

    Παναγή Σωκράτης

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Larnaka

  • Αν και δεν αναφέρετε ακριβώς πότε χάσατε την μητέρα σας εντούτοις η κατάσταση την οποία περιγράφετε εχει τα χαρακτηριστικά της φυσιολογικής διαδικασίας πένθους. Η κλινοφιλία (να θέλετε να κοιμάστε συνέχεια ) η απώλεια όρεξης και η μελαγχολία είναι η λεγόμενη αντιδραστική κατάθλιψη δηλαδή η παρουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης, όπως αυτά που αναφέρθηκαν, μετά την απώλεια αγαπημένων ή σημαντικών προσώπων. Αυτό που θα πρέπει να σας κάνει να απεθυνθείτε σε ένα ειδικό είναι η ένταση των συμπτωμάτων, η διάρκεια και η επίπτωση που έχουν στην καθημερινότητα σας.

    Βλαχάκη Ζωή

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Nea Filothei

  • Η περίοδος πένθους είναι μιας μορφής κατάθλιψη ή οποία περνάει μετά από κάποιο διάστημα, όμως αν δημιουργεί προβλήματα πιθανά να χρειάζεται κάποια υποστήριξη με ψυχοθεραπεια και ίσως και κάποια φαρμακευτική αγωγη

    Βαρσάμη Σουλτάνα

    Psychiatrist

    Thessaloniki

  • Λυπάμαι πολύ για το πένθος σας. Ο θάνατος της μητέρας είναι ένα χαστούκι για τους περισσότερους ανθρώπους. Παύεις να είσαι παιδί, να νιώθεις ασφάλεια. Είναι σημαντικό να δείτε πόσο καιρό σας συμβαίνει αυτό. Επίσης να βρείτε κάτι να σας κινητοποιεί και να παίρνετε δύναμη. Αν επιμείνει αυτή η συνθήκη, καλύτερα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για βοήθεια και αξιολόγηση.

    Μπούρα Παρασκευή

    Ψυχολόγος

    Piraeus

  • Μεσα στο πένθος είναι φυσιολογικό να έχουμε συναισθήματα θλίψης και απόγνωσης. Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο θα μπορέσει να σας βοηθήσει με την εξιστόρηση της προσωπική σας ιστορίας.

    Μουντζούρη Ευδοκία (Deactivated account)

    Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

    Piraeus

  • Η κατάθλιψη και το πένθος έχουν πολλά κοινά. Περνάτε ένα πένθος και όσα περιγράφετε είναι συνήθεις αντιδράσεις.
    Θα ήταν καλό να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, ώστε να έχετε στήριξη σε αυτή την δύσκολη φάση της ζωής σας. Συλλυπητήρια. Γνωρίζω πως είναι πολύ δύσκολο αυτό που περνάτε.

    Φωτεινός Ευθύμιος

    Ψυχοθεραπευτής

    Platia Mavili

  • Γεια σας,
    Είναι φυσιολογικό όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, να εισέλθουμε σε μια διαδικασία πένθους που περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως είναι (άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, καταθλιπτική διάθεση, αποδοχή). Η σειρά που αναφέρθηκαν, δεν είναι απαραίτητα γραμμική. Αν όμως περάσουν κάποιοι μήνες και δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη ψυχική σας διάθεση, θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και να μιλήσετε εκτενέστερα για την σχέση με την μητέρα σας. Πρωτίστως όμως, θα σας έλεγα, να δώσετε χώρο στον εαυτό σας, να πενθήσετε και να βιώσετε την απώλεια με το δικό σας χρόνο, μη ξεχνώντας σε αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη
    ... Read more

    Αγγελής Ιωάννης

    Κοινωνικός Λειτουργός - Ψυχοθεραπευτής

    Syntagma

  • Καλησπέρα σας. Λυπάμαι πολύ για αυτό. Το αν έχετε κατάθλιψη ή όχι είναι κάτι που πρέπει να διαπιστωθεί πρώτα μέσω της συνομιλίας σας με κάποιον ειδικό. Ωστόσο, αυτά που αναφέρετε είναι πράγματι στοιχεία σημαντικά που σχετίζονται με τη κατάθλιψη. Πιθανότατα ίσως να χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για ένα διάστημα, για να σας βοηθήσει στη καθημερινή σας λειτουργικότητα. Ένας ψυχίατρος θα μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με αυτό. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα χρειαστείτε κάποια μορφή ψυχοθεραπείας. Αν θέλετε μπορείτε να κλείσετε ένα πρώτο ραντεβού για να δω αν και πώς θα μπορέσω να σας εξυπηρετήσω.

    Γουλανδρής Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Voula

  • Ακούγεται να περνάτε μία πολύ δύσκολη περίοδο στην ζωή σας. Ο θάνατος ενός τόσο αγαπημένου προσώπου μπορεί να μας επηρεάσει περισσότερο απο όσο νομίζουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε στο νού μας οτι το πένθος το βιώνει το κάθε άτομο με τον δικό του τρόπο, και χρήσιμο θα ήταν να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώσει αυτή την κατάσταση. Επίσης είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το πένθος και την δυσκολία δεν είναι ανάγκη να το βιώνουμε μόνοι μας και πως το να μοιραζόμαστε την δυσκολία αυτή με φίλους, συγγενείς αλλά και με έναν ειδικό είναι βασικό.

    Politi Danai

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Kolonaki

  • Καλησπέρα σας. Τα συμπτώματα που αναφέρετε παρομοιάζουν όντως με κάποια των διαταραχών κατάθλιψης. Νομίζω ότι χρειάζεται να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να αρχίσετε κάπως να ξετυλίγεται το κουβάρι, που ίσως να ξεκίνησε με το θάνατο της μητέρας σας.

    Σπανουδάκης Στράτος

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Chania

  • Γεια σας,
    είσαστε σε διαδικασία πένθους που σημαίνει πως ένα στάδιο είναι και αυτό που βιώνετε. Η επεξεργασία της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου είναι μακρά και ο χρόνος διαφορετικός για τον κάθε άνθρωπο. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να συμπονήσετε και να παρηγορήσετε τον εαυτό σας, να του δώσετε χρόνο και όχι να τον χαρακτηρίσετε. Είναι όμως διαφορετικό να θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο που ζείτε εάν δε συνδέεται με το θάνατο της μητέρας σας.

    Ρωμαίου Βάσω

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Dafni

  • Μπορεί να σας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία ή εναλλάκτικά φαρμακευτική αγωγή

    Apostolikas Apostolos

    Psychiatrist

    Trikala

  • Πολλές φορές συγχέουμε την κατάθλιψη με την θλίψη λόγω κάποιου σημαντικού και ξαφνικού συμβάντος στην ζωη μας. Είναι λογικό να πενθείτε την μητερα σας και να περνάτε όλα τα στάδια της θλίψης και της απώλειας .
    Θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή όπου θα σας βοηθήσει να διεργαστείτε το πένθος σας.
    Στο κέντρο μας εξειδικευόμαστε στην θεραπεια του πένθους και της απώλειας.
    Καλέστε μας για να κλείσουμε το ραντεβού σας

    Κέντρο Ψυχοθεραπείας in-between

    Ψυχολόγος

    Panormou

  • Το πένθος είναι μια φυσιολογική και δικαιολογημένη αντίδραση έπειτα από μια απώλεια και για να βιωθεί θα πρέπει να περάσει από ορισμένα στάδια κατά τα οποία βιώνονται δύσκολα και πολλές φορές καταθλιπτικά συναισθήματα. Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις όπου το πένθος περιπλέκεται και κάποιος μπορεί να παραμείνει σε ένα παρατεταμένο πένθος για πολύ καιρό. Ενδεχομένως να χρειάζεστε στήριξη κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο προκειμένου να μπορέσετε να βιώσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα συναισθήματα αυτά. Μια ψυχοθεραπευτική σχέση θα σας βοηθούσε.

    Τζο Γρηγοριάδου, Ψυχολόγος, Msc

    Creating Narratives

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Exarcheia

  • Καλή σας μέρα. Αυτά που περιγράφετε είναι καταθλιπτικά συμπτώματα, ωστόσο όταν υπάρχει αιτία όπως είναι το πένθος πολλές φορές δικαιολογούνται για ένα διάστημα χωρίς να μας ανησυχούν. Πόσο πρόσφατα έφυγε η μητέρα σας;

    Παπαχρήστου Ανδριάνα

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Agia Paraskevi

  • Καλημερα σας, ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου μας φέρνει αντιμέτωπους με συναισθήματα όπως θυμός, θλίψη, αίσθημα ματαιότητας. Αυτά είναι τυπικά συμπτώματα στη διαδικασία πένθους. Δεν είναι απαραίτητα συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης, ομως η παράταση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής κάποιου σε βάθος χρόνου. Καλό είναι το να μοιραστείτε με το δίκτυο ανθρώπων που είναι κοντά σας το πως αισθάνεστε. Το να απευθυνθείτε σε κάποιον /α ειδικό ψυχικής υγείας που θα αξιολογήσει την κατάσταση, θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε το πένθος και να βρείτε τις δυνάμεις σας για να προχωρήσετε στη ζωή.

    Minogiannis Ioannis

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Kolonaki

  • Το πένθος όταν βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, μοιάζει με την κατάθλιψη, όμως δεν είναι το ίδιο. Τον πρώτο καιρό είναι πολύ πιθανό να έχετε μειωμένη όρεξη για αυτά που κάνατε μέχρι τώρα. Παρόλα αυτά, εάν τα συμπτώματα επιμείνουν για τουλάχιστον έξι μήνες η για ένα χρόνο θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό

    Ρανούτσου Γεωργία

    Ψυχολόγος

    Heraklion

  • Η κατάθλιψη (όχι η μείζων κατάθλιψη) αποτελεί ένα από τα στάδια της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Μια τέτοια κτάσταση αντιμετωπίζεται ψυχοθεραπευτικά μια και είναι φάση του πένθους που όλοι μπορούμε να βιώσουμε κάποια στιγμή της ζωής μας.
    Αν αισθάνεστε ως δεν έχετε την δύναμη να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο ζείτε η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα στοιχεία που είναι δυσλειτουργικά και να τα αλλάξετε.
    Καλή τύχη!

    Αθηνά Μεταξά

    Ψυχολόγος

    Drapetsona

  • Υπάρχουν πολλαπλές μέθοδοι για τη διαχείριση της απώλειας. Στη διάρκεια της θεραπείας εφαρμόζουμε παρεμβάσεις και ασκήσεις που βοηθούν το άτομο να ξεπεράσει τέτοιες απώλειες και να συνεχίσει τη ζωή του.

    Μανουσάκης Βασίλης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Kallithea

  • Είναι πολύ πιθανό να βιώνετε καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω του πένθους σας. Θα ήταν καλό να ζητήσετε βοήθεια σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

    Tyropoulou Lilian

    Ψυχολόγος

    Nea Smirni

  • Αυτό που σας συμβαίνει - διανύεται είναι πένθος και όχι κατάθλιψη. Χρειάζεται χρόνος σίγουρα ώστε να επεξεργαστείτε αυτό που συνέβη. Εάν επιμείνει και σας δυσλειτουργεί τότε καλό θα ήταν να δείτε κάποιον ειδικο

    Mikes Marios

    Ψυχολόγος

    Zografou

  • Γειά σας. Τα συμπτώματα που παρατηρείτε είναι αναμενόμενα και απόλυτα δικαιολογημένα από την πρόσφατη απώλεια σας. Το πένθος είναι μια διαδικασία που φέρνει διάφορα συναισθήματα, στεναχώρια, θυμό, φόβο, αγωνία. Συνήθως η διεργασία χρειάζεται χρόνο και μπορεί να εξομαλυνθεί και από μόνο του, παρόλα αυτά είναι βοηθητικό να μιλάτε σε κοντινούς ανθρώπους που εμπιστεύεστε για όσα νιώθετε και τις αλλαγές που παρατηρείτε. Φυσικά ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει στη διεργασία και επεξεργασία του πένθους ώστε να είναι μια μεταμορφωτική εμπειρία για σας.

    Panagiotakopoulou Eleni

    Ψυχολόγος

    Nea Smirni

  • Καλησπέρα και συλλυπητήρια,

    Όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση είναι πολύ σημαντικό να μην πέφτουμε στην παγίδα της αυτό διάγνωσης.

    Τα αρνητικά συμπτώματα που αντιμετωπίζεται είναι φυσιολογικά ύστερα από ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός. Το πένθος και η διαδικασία του έχει μερικά στάδια τα οποία ο κάθε άνθρωπος τα βιώνει με τον δικό του τρόπο. Η αντιμετώπιση των όσων αναφέρεται ειναι καλο να γίνεται με την βοήθεια κάποιου ειδικού!

    Όλοι μας έχουμε δύναμη ακόμα και εάν δεν την βλέπουμε σήμερα!

    Με εκτίμηση,
    Ψωμαδάκης Γ.

    Ψωμαδάκης Γιάννης

    Ψυχολόγος

    Kolonaki

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections