This question and its answers are only available in Greek

  • Anxiety and Stress
  • Submitted on 08/04/2025

Πως να ξεπεράσω τη φοβία για την υγεία της μαμάς μου κάθε βράδυ;

Πως θα ξεπεράσω τη φοβία μην πάθει κάτι η μαμά μου με πιάνει κάθε βράδυ και αν την πάρω τηλέφωνο και δεν το σηκώσει νομίζω ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Πως θα το αντιμετωπίσω;

13 specialists answered

  • Χρειάζεστε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, φαίνεται η πιο κατάλληλη επιλογή.

    Apotsos Panagiotis

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής - Kλινικός ΨυχοΣεξολόγος

    Kypseli

  • Immediate results
    Designed by experts
    Certified method

    MindTime Clinic: 360° care for your mental health

    Take the free certified Anxiety Test (GAD-7) and check if you have symptoms by answering 7 simple questions.

    Take the test Learn more
  • Αυτό που βιώνετε σχετίζεται με έναν έντονο φόβο απώλειας, ο οποίος φαίνεται να ενεργοποιείται κυρίως το βράδυ, όταν το μυαλό σας είναι πιο ήσυχο και αρχίζει να δημιουργεί σενάρια. Αυτός ο φόβος πιθανώς να έχει τις ρίζες του σε μια υπερβολική αίσθηση ευθύνης για την ασφάλεια της μητέρας σας, σαν να εξαρτάται από εσάς να την κρατάτε ασφαλή. Όταν δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση, ο φόβος μεγαλώνει και το άγχος αυξάνεται, προκαλώντας σας δυσκολία να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε.

    Για να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με την κατανόηση του πώς λειτουργούν οι σκέψεις σας. Μέσα από τη θεραπεία, μπ
    ... Read more

    Κωτίδου Νεφέλη

    Κλινική Ψυχολόγος

    Katerini

  • Θα σας βοηθούσε σημαντικά να βρείτε ειδικό ψυχικης υγειας ώστε να επεξεργαστειτε αυτό το φόβο που περιγράφετε.

    Σταφυλαράκη Αντωνία

    Κοινωνική λειτουργός - Εκ. Ψυχοθεραπεύτρια

    Chania

  • Έχει σημασία αν υπάρχει φόβος να πάθει κάτι μητέρα σας ή γενικά ένας φόβος θανάτου. Επίσης αν υπάρχει μια προσκόλληση ή εξαρτηση με τη μητέρα (είτε από μεριά της είτε από μεριά σάς).

    Σπανουδάκης Στράτος

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Chania

  • Κατανοώ απόλυτα τον φόβο που περιγράφετε και το άγχος που προκαλείται όταν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη μητέρα σας. Είναι πολύ φυσιολογικό να ανησυχείτε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αλλά όταν αυτή η ανησυχία επαναλαμβάνεται και επηρεάζει την καθημερινότητά σας, μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστη.

    Αυτό που βιώνετε μπορεί να σχετίζεται με το άγχος και την ανάγκη για επιβεβαίωση ότι όλα είναι καλά. Ο φόβος της απώλειας ή του κινδύνου μπορεί να ενισχυθεί όταν οι συνθήκες γύρω μας γίνονται αβέβαιες, όπως όταν δεν έχουμε άμεση επαφή με κάποιον που αγαπάμε.

    Η αντιμετώπιση αυτού του άγχους μπορεί να γίνει με ορισμένες στρατηγ
    ... Read more

    Αϊβαζίδου Καλλιόπη

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Thessaloniki

  • Αυτό που νιώθεις είναι πολύ συνηθισμένο όταν αγαπάμε βαθιά κάποιον και φοβόμαστε μην τον χάσουμε. Το άγχος που σε πιάνει το βράδυ και η ανάγκη να σιγουρευτείς ότι η μαμά σου είναι καλά δείχνουν πόσο σημαντική είναι για εσένα, και δεν σημαίνουν ότι πράγματι κινδυνεύει.Αυτό που περιγράφεις είναι συχνό σε περιπτώσεις αυξημένου άγχους και συνδέεται με αυτό που στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία λέμε «καταστροφικές σκέψεις» και ανάγκη για βεβαιότητα. Ο φόβος ότι κάτι θα συμβεί στη μαμά σου δεν σημαίνει ότι όντως υπάρχει κίνδυνος — είναι μια σκέψη, όχι γεγονός. Είναι απόλυτα κατανοητό να νιώθεις έτσι, και η μείωση αυτών των μοτίβων σκέψη... Read more

    Μαρκέτη Κωνσταντίνα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Evosmos

  • Καταλαβαίνω πόσο έντονη μπορεί να γίνει αυτή η ανησυχία, ειδικά όταν αγαπάμε πολύ κάποιον. Ο φόβος αυτός συχνά τροφοδοτείται από την ανάγκη ελέγχου και την αβεβαιότητα.

    Ίσως βοηθήσει να δοκιμάσετε μικρές αλλαγές, όπως να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι οι πιθανότητες να συμβαίνει κάτι κακό είναι πολύ μικρές ή να βρείτε τρόπους να ηρεμήσετε πριν πέσετε για ύπνο. Αν νιώθετε ότι αυτή η ανησυχία επηρεάζει την καθημερινότητά σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να την επεξεργαστείτε πιο βαθιά, ώστε να βρείτε τρόπους να την διαχειρίζεστε με μεγαλύτερη ηρεμία.

    Βασιλάκη Άννα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Glyfada

  • Καλησπέρα σας. Ο φόβος μην πάθει κάτι η μητέρα σας είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ φορτισμένο και καθηλωτικό, ειδικά όταν εκδηλώνεται καθημερινά και επηρεάζει τόσο τη σκέψη όσο και τη συμπεριφορά σας. Το να νιώθετε ανησυχία όταν δεν απαντά στο τηλέφωνο και να φαντάζεστε το χειρότερο είναι εξουθενωτικό και φθείρει την αίσθηση ασφάλειας που δικαιούστε να νιώθετε.

    Αυτός ο φόβος δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα αλλά με το πώς το μυαλό προσπαθεί να διαχειριστεί την αγωνία του αποχωρισμού ή της απώλειας. Κάθε φορά που ενδίδετε στην ανάγκη να την καλέσετε για να σιγουρευτείτε, το άγχος καταλαγιάζει προσωρινά, όμως στην ουσία ενισχύε
    ... Read more

  • Καλησπέρα σας, οι επίμονες και ενοχλητικές ιδέες που προκαλούν φόβο χρειάζεται να διερευνηθούν για να προκύψει ένα πλάνο που θα σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.

    Protogiros Doukas

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Exarcheia

  • Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε αυτή την εμπειρία.

    Αυτό που περιγράφετε –ο έντονος φόβος για την υγεία και την ασφάλεια ενός αγαπημένου προσώπου, σε αυτή την περίπτωση της μητέρας σας– είναι κάτι που απαντάται συχνά σε περιβάλλον έντονου άγχους και συναισθηματικής ευαλωτότητας. Όταν αυτός ο φόβος εκδηλώνεται με τέτοια ένταση και συχνότητα (π.χ. καθημερινά, κυρίως βραδινές ώρες), είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με μια μορφή αγχώδους διαταραχής – και πιο συγκεκριμένα, με στοιχεία γενικευμένου άγχους ή νοσοφοβίας, προσανατολισμένης σε άλλους.

    Η ανάγκη να επιβεβαιώσετε συνεχώς ότι "όλα είναι καλά" (
    ... Read more

    Psy-Nest Psy-Nest,

    Ψυχολόγος

    Vari

  • Αυτό που περιγράφετε είναι μια πολύ έντονη μορφή άγχους που συνδέεται με την απώλεια και τον αποχωρισμό, και είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι βιώνουν ειδικά όταν έχουν μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση με κάποιον κοντινό τους, όπως τη μητέρα τους. Η σκέψη ότι «αν δεν απαντήσει στο τηλέφωνο, σίγουρα κάτι κακό έχει συμβεί» είναι μια μορφή καταστροφικής σκέψης, η οποία τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο του φόβου.

    Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση είναι η αναγνώριση ότι πρόκειται για σκέψεις και όχι για πραγματικότητα. Το γεγονός ότι η μαμά σας δεν απαντά αμέσως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει συμβεί κάτι είναι μια υπόθεση που προέρχετ
    ... Read more

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

  • Καλησπέρα! Αυτό που περιγράφετε είναι μια έντονη μορφή αγχώδους προσκόλλησης και υπαρξιακού φόβου απώλειας και σας καταλαβαίνω απόλυτα ειδικά αν υπάρχει ισχυρός δεσμός με τη μητέρα σας ή προηγούμενη απώλεια στη ζωή σας (που συχνά εντείνει τέτοια βιώματα). Το βράδυ είναι ώρα συναισθηματικής "απογύμνωσης", όλα ησυχάζουν, μένουμε με τον εαυτό μας και ό,τι φοβόμαστε βρίσκει έδαφος να εμφανιστεί! Ο φόβος απώλειας δεν αφορά μόνο τη μαμά σας, συχνά κρύβει φόβο μοναξιάς, τρόμο απέναντι στον θάνατο ή στην ιδέα ότι δεν ελέγχω τίποτα ή μια παλιά εμπειρία εγκατάλειψης ή απότομης απώλειας που δεν έχει επεξεργαστεί. Ο έλεγχος μέσω τηλεφωνημάτων ε... Read more

    Γατίδου Μαρία, Τσικάκη Αναστασία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Thessaloniki

  • Η αντιμετώπιση της φοβίας που νιώθετε για την υγεία της μητέρας σας απαιτεί κατανόηση και υπομονή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι ανησυχίες αυτές προέρχονται από την αγάπη σας για την μητέρα σας, αλλά και από τις δικές σας εσωτερικές ανασφάλειες.
    Προσπαθήστε να αναπτύξετε μια ρουτίνα επικοινωνίας, όπως ένα καθημερινό τηλεφώνημα ή μήνυμα, ώστε να μειώσετε την αβεβαιότητα που νιώθετε.
    Εάν φόβοι σας γίνουν εντονότεροι και επιδρούν στην ποιότητα της ζωής σας θα σας πρότεινα να ζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή. Ο ειδικός μέσω της ψυχοθεραπείας θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις αιτίες που δημιουργούν αυτές τις ανησυχίες κα
    ... Read more

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Kypseli

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

    • Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image
success envelop

We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.

docontime

No time to wait? Get immediate answers from a General Practitioners/Internists via chat!

Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.

docontime

Looking for personalized advice on medication?

“Ask our specialists” doctors provide general advice. For specific guidance, tailored to your individual needs, we recommend using our chat service.