Δήμητρα Λαμπροπούλου
Ψυχολόγος MSc | Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt
Η Δήμητρα Λαμπροπούλου είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) στην Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου από το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν (Leiden University) στην Ολλανδία. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt και ασκεί ιδιωτικά την κλινική της πρακτική ως ψυχοθεραπεύτρια παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, οικογενειών και ζευγαριών, διατηρώντας γραφείο στην Καλαμάτα.
Κλινική Εμπειρία και Επαγγελματική Δράση
Έχει εργαστεί σε δομές στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, προσφέροντας υποστήριξη σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους για ποικίλες δυσκολίες, όπως αναπτυξιακές διαταραχές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με φορείς πρόνοιας και υποστήριξης της κοινότητας, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη, παρέμβαση σε κρίση, συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών, ομάδες γονέων, εποπτεία σχολικών δομών και σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων παρέμβασης στο μαθητικό πληθυσμό. Διαθέτει εμπειρία στην υποστήριξη προσφυγικών πληθυσμών, όπου εργάστηκε με παιδιά, εφήβους και ενήλικες για την διαχείριση κρίσης, την ανακουφιστική φροντίδα ψυχικού τραύματος, την αποφόρτιση και την άμεση ενδυνάμωση σε περιβάλλοντα κρίσης και αυξημένου στρες. Από το 2020 εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος, υποστηρίζοντας ολόκληρη τη σχολική κοινότητα μέσω βιωματικών προγραμμάτων παρέμβασης, ομάδων παιδιών και εφήβων, συμβουλευτικής γονέων και εκπαιδευτικών, συμβουλευτική οικογένειας. Ως σχολική ψυχολόγος, έχει επίσης εργαστεί στο ΚΕΔΑΣΥ, στον τομέα της χορήγησης ψυχομετρικών εργαλείων, διεπιστημονικής διάγνωσης, της συμβουλευτικής υποστήριξης μαθητών, γονέων και οικογενειών, της εποπτείας και της υποστήριξης σχολικών μονάδων. Έχει αναλάβει επιμορφώσεις σχολικών μονάδων με θέματα όπως: Παιδική παραμέληση και κακοποίηση, Επικοινωνιακές δεξιότητες & Επίλυση συγκρούσεων, Πρόληψη & Αντιμετώπιση Σχολικού Εκφοβισμού, Υποστήριξη μαθητών που βιώνουν πένθος κ.ά.
Εξειδικεύσεις και Σεμιναριακή Εκπαίδευση
Έχει παρακολουθήσε σεμιναριακές εκπαιδεύσεις με τις εξής θεματολογίες:
Χρήση παιχνιδιού στη θεραπεία παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές/ Applied Behavioral Analysis και συμπεριφοριστικές παρεμβάσεις σε παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές διαταραχές/ Αναπτυξιακή ψυχολογία και ψυχοπαθολογία/ Δυσλεξία/ Ειδική Αγωγή και Διαφοροποιημένη Διδασκαλία/ Ψυχομετρικά εργαλεία/ Παιγνιοθεραπευτικές και δραματοθεραπευτικές τεχνικές στη θεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων/ Συστημικές παρεμβάσεις σε παιδιά, οικογένειες και σχολικές κοινότητες/ Γνωστικοσυμπεριφοριστικές παρεμβάσεις/ Τέχνη και Ψυχοθεραπεία/ Ψυχικό τραύμα/ Αυτοκτονικότητα/ Διαχείριση κρίσεων και πρώτες ψυχολογικές βοήθειες/ Απώλεια-πένθος/ Ψυχοπαθολογία/ Συμβουλευτικές δεξιότητες/ Σωματο-ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και ενσώματη εμπειρία/ Ομαδικές διεργασίες
Κοινωνική Δράση & Συμμετοχή
Στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης, έχει εργαστεί με πληθυσμούς Ρομά στις κοινότητές τους, προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενισχύοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έχει εργαστεί εθελοντικά σε δομές για την υποστήριξη οικογενειών και παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων και κατ’οίκον. Έχει συνεργαστεί με τα Παιδικά Χωριά SOS στην Καλαμάτα, συμβάλλοντας σε δράσεις δημιουργικής έκφρασης και ενδυνάμωσης παιδιών μέσω της τέχνης. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εργασίας της στην Πρόνοια, ανέλαβε με προσωπική πρωτοβουλία τη στήριξη κοινωνικών δράσεων, συμμετέχοντας σε προγράμματα συσσιτίων και στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μέσω του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι". Παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη στήριξη παιδιών, εφήβων και οικογενειών που βιώνουν ψυχοκοινωνικές προκλήσεις.
Θεραπευτική Προσέγγιση
Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία αποτελεί τόπο συνάντησης και υπαρξιακού διαλόγου. Η θεραπευτική σχέση γίνεται το έδαφος για αυτοεξερεύνηση, για διεύρυνση του εσωτερικού χώρου ώστε να χωρέσουν όλες οι πτυχές του ανθρώπου και για επαναφήγηση της προσωπικής ιστορίας ώστε να αποκτήσει το αυθεντικό της νόημα. Η θεραπευτική διαδρομή δεν υπόσχεται άμεσες λύσεις· ανοίγει, αντίθετα, τον δρόμο προς μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και του τρόπου που το άτομο κατοικεί τη ζωή του, έτσι ώστε να συναντηθεί με ειλικρίνεια με τον εαυτό του ξετυλίγοντας το δυναμικό του με ελευθερία και πληρότητα.
Προσφερόμενες Υπηρεσίες
Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων-Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων-Συμβουλευτική γονέων-Θεραπεία οικογένειας-Θεραπεία ζεύγους-Ομάδες γονέων-Διαδικτυακές συνεδρίες
Θέματα που μπορεί να αναδυθούν:
Διαταραχές διάθεσης, άγχος, κρίσεις πανικού, μετατραυματικό στρες, απώλεια-πένθος, θέματα σχέσεων, επικοινωνία, γονεϊκότητα, δυσκολίες παιδικής και εφηβικής ηλικιας (συναισθηματική και συμπεριφορική αυτορρύθμιση κ.ά,) αυτοεξερεύνηση-αυτογνωσία, αναζήτηση ταυτότητας, εικόνα σώματος, αυτο-εκτίμηση κ.ά.
Σε μια ολιστική θεώρηση της ύπαρξης του ανθρώπου και της ψυχοθεραπείας, κάθε ζήτημα προσεγγίζεται μέσα στο πλαίσιο της μοναδικής ιστορίας του και του βιωματικού του πεδίου. Η θεραπευτική πρακτική δεν προσανατολίζεται στη διαχείριση του συμπτώματος, αλλά αναζητά το ευρύτερο νόημά του εντός της ιστορίας και του πεδίου στο οποίο αναδύεται.