This question and its answers are only available in Greek

  • Αυτισμός
  • Submitted on 22/05/2023

καλησπέρα ο γιος μου είναι στο φάσμα του αυτισμού 3μισι χρονών ακόμα δεν μιλάει υπάρχει περίπτωση να μην μιλήσει ποτέ? κανει και λογοθεραπεια και εργοθεραπεια μιμείτε διαφορά κλπ

17 specialists answered

  • Καλησπέρα! Κατανοώ ότι ανησυχείτε για τη γλωσσική ανάπτυξη του γιου σας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την κατάστασή του.
    Είναι πολύ σημαντικό που του παρέχετε πρώιμη παρέμβαση και συνεργάζεστε με ειδικούς, οι οποίοι μπορούν να διαμορφώσουν εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας για το παιδί σας. Αυτοί οι επαγγελματίες θα εργαστούν με το παιδί σας για να βελτιώσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας, την ομιλία και την κοινωνική διάδραση.
    Με την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις παιδιών στο φάσμα του αυτισμού που βελτιώνουν σημαντικά τις γλωσσικές τους δεξιότητες και αρχίζουν να μιλούν.
    Ε
    ... Read more

    Χουρδάκη Γιάννα

    Child psychologist

    Heraklion

  • Καλησπερα σας,
    Απο την στιγμη που το παιδι σας μιμειται εχει πολλες πιθανοτητες να μπει στην διδικασια της επικοινωνιας παρ' ολα αυτα για την ομιλια παιζουν και αλλοι παραγοντες ρολο. Για ενα παιδι 3μιση χρονων παντα πιστευω οτι πρεπει να μπει σε ενα προγραμμα πρωιμης παρεμβασης ωστε να ειναι σε καθημερινη θεραπευτικη διαδικασια ωστε να εχετε πιο γρηγορα αποτελεσματα. Ισως αν κανετε περιοσμενο προγραμμα με δυο συνεδριες την εβδομαδα να μην του ειναι αρκετο.
    Με εκτιμηση,
    Εστιαζω.

    Alatza Vasiliki

    Λογοθεραπεύτρια

    Nea Smirni

  • Να αφήσετε το χρόνο και παράλληλα να είστε τυπικοί στις θεραπείες του παιδιου σας έχοντας σαν κριτήριο αξιόλογους θεραπευτές

  • Καλησπέρα σας. Στο φάσμα του αυτισμού υπάρχουν λεκτικά και μη λεκτικά άτοκα . Δυστυχώς δε μπορώ να σας απαντήσω γιατί δε γνωρίζω τη κλινική εικόνα του παιδιού ούτε τον τρόπο παρέμβασης που γίνεται στις θεραπείες του.

    Αντωνοπούλου Αθανασία

    Speech therapist

    Vironas

  • Καλησπέρα σας, το κάθε παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού είναι μοναδικό και δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα την εξέλιξη του στην ομιλία αφου είναι μόλις 3;6 ετών. Να συνεχίσετε το πρόγραμμα παρέμβασης που ακολουθεί ο γιος σας και οι θεραπευτές του θα σας καθοδηγήσουν κατάλληλα. Απλά σκεφτείτε να δοκιμάσετε και κάποιο τρόπο επαυξητικής ή εναλλακτικής επικοινωνίας για να βοηθήσετε το παιδί σας να εκφράζει τις καθημερινές του ανάγκες και παράλληλα να διδαχθεί την επικοινωνία.

    Karoumpi Maria

    Speech therapist

    Cholargos

  • Συνεχίζεις τις προσπάθειες με λογοθεραπείας μπορεί να μιλήσει αργοτερα

    Χατζησάββα Ρεβέκκα

    Psychiatrist

    Agia Paraskevi

  • Καλησπέρα, δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών στο φάσμα τα οποία δεν έχουν αναπτύξει λόγο ακόμα και μετά από χρόνια θεραπειών. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που μίλησαν σε εφηβική ηλικία όταν κανένας δεν πίστευε ότι θα καταφέρουν να μιλήσουν, άλλα παιδιά χρησιμοποιούν και την εναλλακτική επικοινωνία. Θα πρέπει να έχετε επιμονή και υπομονή, να συνεχίσετε τις θεραπείες του παιδιόυ και κατά την ενασχόλησή σας με το παιδί, να ακολουθείτε τις οδηγίες των θεραπευτών οι οποίοι είμαι σίγουρη οτι προσπαθούν για το καλύτερο. Συζητήστε μαζί τους, τους στόχους που έχουν θέσει οι ίδιοι για το παιδί ... Read more

    Μυρίδου Λαμπρινή

    Speech therapist

    Thessaloniki

  • Η πορεία ανάπτυξης κάθε παιδιού, όπως και κάθε ατόμου, είναι μοναδική, συνεπώς δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ή να αποκλείσουμε τίποτα. Ωστόσο, οι κατάλληλοι για να σας δώσουν μια εκτίμηση ως προς αυτό που ρωτάτε είναι οι θεραπευτές που τον παρακολουθούν καθώς και ο αναπτυξιολόγος με τον οποίο συνεργάζεστε.

    Ευγλωττία-Μπερή Μαρία

    Ψυχολόγος & Λογοθεραπεύτρια

    Kolonaki

  • Καληπερα σας, ναι ισχυει οτι καποια παιδια που ειναι το φασμα υπαρχει περιπτωση να μη μιλησουν, ο γιος σας ειναι μικρος σε ηλικια και εχει περιθωρια για αναπτυξη λόγου και ομιλιας, καλυτερα να συμβουλευτειτε τους ειδικους με τους οποιους συνεργαζεστε ηδη!

    Παντελεμίδου Βασιλική

    Speech therapist

    Kifisia

  • Καλησπέρα. Το φάσμα του αυτισμού είναι πολύ ευρύ με πολλά συμπτώματα και διαφορετικές προγνώσεις. Η ανάπτυξη της ομιλίας σε ένα άτομο, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού εξαρτάται απο πολλές παραμέτρους, π.χ. αισθητηριακοκινητική ανάπτυξη στόματος, νοητικό δυναμικό, γνωστικό επίπεδο, επιθυμία αλληλεπίδρασης. Συνεπώς, ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού είναι τόσο πιθανό όσο και απίθανο να αναπτύξει την ομιλία του. Το μόνο βέβαιο είναι οτι η πρώιμη παρέμβαση είναι ο,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ένας γονιός για να δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο μέλλον και εσείς το κάνετε ήδη.

  • Καλημέρα σας! Θα ήταν πολύ επιπόλαιο και αντιδεοντολογικό εκ μέρους μου να εκφέρω άποψη για ένα παιδί χωρίς να έχω την εικόνα του. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε τους ίδιους θεραπευτές του μικρού που έχετε εμπιστευτεί την θεραπευτική αποκατάσταση του. Θεωρητικά έχει χρόνο για να εκφέρει λόγο με τις σωστές θεραπείες. Για οτιδήποτε άλλο μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Σας ευχαριστώ!

    Menegis Dimitrios

    Speech therapist

    Aigaleo

  • Καλή σας μέρα. Φυσικά και υπάρχει περίπτωση να μιλήσει. Αρκεί βέβαια να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για αυτόν! Είναι σημαντικό η θεραπευτικη διαδικασία να είναι βασισμένη στις σωστές θεραπευτικές προσεγγίσεις

    Tasia Elli

    Speech therapist

    Kypseli

  • Καλησπέρα. Να χαίρεστε τον γιο σας. Οι θεραπευτές του σίγουρα μπορούν να σας απαντήσουν καλύτερα στην ερώτηση σας γιατί γνωρίζουν την γενικότερη εικόνα του παιδιού. Σημασία αρχικά έχει η διάθεση επικοινωνίας. Είναι το βασικό για να επικοινωνήσει κάποιο παιδί. Είναι θετικό ότι μιμείται αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό για να σας βοηθήσω. Παρόλα αυτά ποτέ δεν μπορούμε να πούμε για ένα παιδάκι 3μιση ετών ότι δεν θα μιλήσει ποτέ, είναι μικρός ακόμα.

    Πουλιάση Mένια

    Occupational Therapist

    Patras

  • Δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή απάντηση στο ερώτημα σας διότι δεν έχω εικόνα του παιδιού . Θα πρέπει την ίδια ερώτηση να την κάνετε στον γιατρό που τον παρακολουθεί και στους θεραπευτές του .

    Παπαδοπούλου Έλσα

    Speech therapist

    Nikaia

  • Καλησπέρα σας, έχετε ξεκινήσει θεραπείες νωρίς αυτό είναι πολύ σημαντικό και βοηθάει πολύ. Επίσης λέτε οτι μιμείται κατι που είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένα παιδί να μιλάει. Ειστε σε καλο δρόμο, δεν μπορω να γνωρίζω αν και πότε θα μιλήσει γιατί δεν εχω εικόνα του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται χρόνος και υπομονή και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μιλήσει.
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

    Λαμπίρη Ειρήνη

    Speech therapist

    Mets

  • Η μίμηση είναι ένα καλό στοιχείο για την ανάπτυξη του οπότε να μην σας ανησυχεί αυτό. Όσον αφορά τον λόγο επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες που αφορούν την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη και που μπορεί να μπλοκάρουν την εκδήλωση του λόγου. Ολόκληρη η εικόνα του εαυτού όπως αναπτύσσεται σταδιακά στο παιδί επηρεάζει τη δυνατότητα η μη της ανάπτυξης του λόγου του. Σαφώς και μπορεί να μιλήσει το παιδί αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική του κατάσταση μέσα από την επικοινωνία με τον άλλο.

    Κορκοκίου Μάγια

    Παιδοψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Panormou

  • Οι ειδικοί που τον παρακολουθούν θα σας ενημερώσουν σχετικά.

    THeleritis Hristos

    Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

    Evaggelismos

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections