Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χοληστερίνη

Μάθε τα πάντα για τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια

Ζησιμόπουλος Κωνσταντίνος
Ελέγχθηκε από τον Ζησιμόπουλο Κωνσταντίνο
Παθολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018
Σακελλαρίου Θεόδωρος
Ελέγχθηκε από τον Σακελλαρίου Θεόδωρο
Καρδιολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018
Διαιτολογικό γραφείο
Ελέγχθηκε από την Ρίτσου Μαρία & Συνεργάτες
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
25 Σεπτεμβρίου 2018

Μύθοι και αλήθειες για τη χοληστερίνη

Μύθος #1

Η αυξημένη χοληστερίνη οφείλεται μόνο σε κακή διατροφή.

Η αλήθεια

Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που το γενετικό τους προφίλ αποτρέπει τα κύτταρα από το να αποβάλουν τη χοληστερίνη από το αίμα ή προκαλούν μεγάλη παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ.

Μύθος #2

Μόνο οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένη χοληστερίνη.

Η αλήθεια

Η δυσλιπιδαιμία δεν αφορά μόνο υπέρβαρους ανθρώπους. Μπορεί όντως τα άτομα με περιττό βάρος να είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή χοληστερίνη, ωστόσο δεν σημαίνει ότι κάποιος αδύνατος δεν μπορεί να κινδυνεύει. Υπάρχουν άλλωστε κι άλλοι λόγοι (γενετική προδιάθεση) που μπορεί να προκαλέσουν τη διαταραχή αυτή, γι’ αυτό ακόμη και οι αδύνατοι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν πόσα κορεσμένα λιπαρά καταναλώνουν και να ελέγχονται τακτικά με ιατρικές εξετάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν άτομα που μπορεί να είναι υπέρβαρα, ωστόσο το λιπιδαιμικό προφίλ τους να μην είναι παθολογικό.

Μύθος #3

Η υπερλιπιδαιμία αντιμετωπίζεται μόνο φαρμακευτικά.

Η αλήθεια

Η αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμακευτικής θεραπείας και υγιεινοδιαιτητικών μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δεν αρκεί να λαμβάνει μόνο τα φάρμακά του για να θεραπευθεί. Θα χρειαστεί να κάνει και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όπως στη διατροφή του, υιοθετώντας πιο υγιεινές συνήθειες όπως καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Επίσης, θα πρέπει να προσθέσει τη γυμναστική στην καθημερινότητά του.

Μύθος #4

Έχω αυξημένες τιμές καλής χοληστερίνης και επομένως δεν ανησυχώ για τα αυξημένα επίπεδα LDL στο αίμα μου, ούτε λαμβάνω αγωγή για αυτά.

Η αλήθεια

Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες ιατρικές μελέτες έχει φανεί ότι η HDL (καλή) χοληστερόλη διαδραματίζει ένα προστατευτικό ρόλο για τον οργανισμό. Όμως αυτή ουδέποτε αποτελεί στόχο της θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας. Ο έλεγχος και η αντιμετώπιση της τελευταίας εξαρτάται από τα επίπεδα κυρίως της ολικής και LDL χοληστερόλης, των οποίων οι τιμές, σε συνάρτηση και με την παρουσία ή απουσία άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου θα καθορίσουν τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

Μύθος #5

Όλοι στην οικογένεια έχουμε υψηλή χοληστερίνη από μικρή ηλικία, χωρίς να κάνουμε διαιτητικές υπερβάσεις. Είναι κληρονομική και για αυτό δεν λαμβάνω αγωγή.

Η αλήθεια

Η δυσλιπιδαιμία οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις σε γονιδιακές “βλάβες”, οι οποίες κληρονομούνται ενδοοικογενειακά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αυξημένες τιμές χοληστερόλης ενοχοποιούνται για τις ίδιες βλαπτικές επιδράσεις στον οργανισμό και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Med Princ Pract. 2014;23(2):99-11doi: 10.1159/000356856. Epub 2013 Dec 1“Cholesterol: the good, the bad, and the ugly - therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia”.

2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24334831

3. Jefferson Baer, MD, MPH. “AACE and EAS Lipid Guidelines”. Aug 11, 2017

4. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of DyslipidaemiasEuropean Heart Journal, Volume 37, Issue 39, 14 October 2016, Pages 2999–3058,, https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/39/2999/2414995

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει