Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Άλλαξε την ψυχολογία σου! Μίλα online με σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Γιατροί Εξετάσεις Εξειδίκευση

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

Χρειάζεσαι γιατρό; Βρες γιατρούς με βιντεοκλήση ή άμεσα διαθέσιμους μέσω chat
Χολή

Πώς θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της πέτρας στη χολή

Κουζανίδης Νικόλαος
Ελέγχθηκε από τον Κουζανίδη Νικόλαο
Γενικός Χειρουργός
22 Φεβρουαρίου 2019
Καραφώκα-Μαύρου Ελένη
Ελέγχθηκε από την Καραφώκα-Μαύρου Ελένη
Γενικός Χειρουργός
22 Φεβρουαρίου 2019
Μπόρσα Δήμητρα
Ελέγχθηκε από την Μπόρσα Δήμητρα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
22 Φεβρουαρίου 2019

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες.

Η αλήθεια

Η ηλικία δεν είναι αντένδειξη. Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της χολής μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες εάν και εφόσον υπάρχει λόγος. Η συχνότητα της χολολιθίασης αρχίζει να αυξάνεται στατιστικά μετά τα 40 έτη, ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες, ιδιαίτερα μετά από μεγάλη απώλεια βάρους και πολύ πιο σπάνια σε παιδιά που συνήθως πάσχουν από αιμολυτικά νοσήματα, π.χ. θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία).

Για να προχωρήσει κάποιος σε αφαίρεση της χολής θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογικό έλεγχο, ακτινογραφία θώρακος και έλεγχο πηκτικότητας. Απαραίτητη, επίσης, είναι και η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού από το χειρουργό και από τον αναισθησιολόγο προκειμένου να αναγνωριστεί οποιοσδήποτε επιβαρυντικός παράγοντας και να αντιμετωπισθεί πριν το χειρουργείο.

Μύθος #2

Οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να αφαιρέσει λαπαροσκοπικά τη χολή.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι, παρότι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή θεωρείται πλέον ένα χειρουργείο “ρουτίνας” στην ουσία είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση που ενέχει και κινδύνους. Ο χειρουργός που θα την κάνει, θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και να έχει στην διάθεση του τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις υποδομές. Πάντως, σήμερα πλέον, οι περισσότεροι χειρουργοί και ειδικά οι νεότεροι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι στη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Μύθος #3

Αν αφαιρέσεις τη χολή θα πρέπει να ακολουθείς για πάντα αυστηρή δίαιτα.

Η αλήθεια

Όχι, δεν ισχύει αυτό. Το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και δεν χρειάζεται κάποιου είδους ειδική μεταχείριση. Αρχικά, μπορεί να παρουσιαστεί κάποια μορφή δυσπεψίας ιδιαίτερα μετά από λιπαρά γεύματα. Στη συνέχεια, το σώμα αντιλαμβάνεται την απουσία της χοληδόχου κύστεως, η οποία δρα σαν αποθήκη χολής και το συκώτι προσαρμόζει την λειτουργία του, έτσι ώστε να παράγει τη χολή την ώρα που την χρειάζεται. Στον ασθενή μετεγχειρητικά δίνεται η οδηγία να λαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο πεπτικό σύστημα να εκπαιδευτεί στη νέα κατάσταση. Ο ασθενής επανέρχεται στις αρχικές του διατροφικές συνήθειες σε διάστημα συνήθως ενός μηνός.

Μύθος #4

Οι μεγάλες πέτρες είναι πιο επικίνδυνες από τις μικρές.

Η αλήθεια

Οι μικρές πέτρες μεγέθους 2-4 χιλιοστά είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις μεγάλες πέτρες, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μετακινηθούν και να περάσουν στο δωδεκαδάκτυλο προκαλώντας παγκρεατίτιδα. Παρόλο που οι μεγαλύτερες πέτρες εγκλωβίζονται μέσα στην χοληδόχο κύστη και αυτές μπορεί να προκαλέσουν χολοκυστίτιδα, οι μικρότερες πέτρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Γι’ αυτό, σε ασθενείς που εμφάνισαν ένα ή δύο επεισόδια χολοκυστίτιδας συνιστάται να υποβληθούν το συντομότερο σε προγραμματισμένη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholecystectomy/about/pac-20384818

2. European Association for the Study of the Liver (EASL), EASL Clinical Practice Guidelines on the prevention, diagnosis and treatment of gallstones, Journal of Hepatology 2016 vol. 65 j 146–181

3. Επίσημη ιστοσελίδα Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/symptoms-causes/syc-20364867

4. ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Περιοδικό ΟΓΑ, www.oga.gr/attach/iatrika6.pdf

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]

Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα.

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μοιράσου την εμπειρία σου ανώνυμα

Μέσα στην ιστορία σου θα μπορούσες να συμπεριλάβεις πράγματα όπως: τα αποτελέσματα από την θεραπεία/ες που δοκίμασες, αν βίωσες πόνο ή φοβίες και πώς το αντιμετώπισες, τι θα πρότεινες σε κάποιον/α για να τον/την βοηθήσεις.

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας. Εντάξει