Επίλεξε την περιοχή σου και δες τους γιατρούς που είναι κοντά σου.

Επίλεξε διαδικασία: ΘΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑΣύγκρινε τιμές και δες αξιολογήσεις ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥΕπίλεξε διαγνωστικό κέντρο

Εδώ θα βρεις τους καλύτερους γιατρούς για...

Χρησιμοποίησε τα φίλτρα για να βρεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό για σένα!

Κατάθλιψη

Βγες από το αδιέξοδο!

ΒΡΕΣ ΕΔΩ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ
stamp

Τι είναι και πώς αναγνωρίζεται

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, 350 εκατομμύρια άτομα έρχονται αντιμέτωπα με κάποια μορφή της.
Είναι η πιο σημαντική αιτία αναπηρίας στον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Από κατάθλιψη μπορεί να υποφέρουν παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες.

Η κατάθλιψη είναι πολύ πιο περίπλοκη σε σχέση με μια απλή συναισθηματική πτώση ή με εναλλαγές της διάθεσης. Θεωρείται μια σοβαρή ασθένεια και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων μετά τα τροχαία ατυχήματα.
Η κατάθλιψη ξεκινά συχνά με την αίσθηση ότι είσαι αντιπαθής, ανεπιθύμητος, απελπισμένος, ότι δεν έχεις κανέναν να σε ακούσει και πολλά άλλα ανάλογα συναισθήματα. Η ζωή δεν εκτιμάται πια όπως πριν, καθώς επιβαρύνει το άτομο που πάσχει. Αυτό το συναίσθημα της κατάθλιψης δεν είναι πάντα ελεγχόμενο.

Μορφές κατάθλιψης

 • Μείζων κατάθλιψη: συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα και ενδείξεις και διαρκεί περίπου 6 μήνες.
 • Άτυπη κατάθλιψη: χαρακτηρίζεται από πιο σπάνια και λιγότερο ορατά συμπτώματα.
 • Δυσθυμία: διακρίνεται από επαναλαμβανόμενες εναλλαγές διάθεσης. Δεν γίνεται πάντα εύκολα αντιληπτή, αλλά μπορεί να επαναληφθεί για αρκετά χρόνια.
 • Εποχιακή κατάθλιψη: επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού και οφείλεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας και τη μειωμένη ηλιοφάνεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Τα συμπτώματα και οι ενδείξεις της κατάθλιψης μπορεί να είναι είτε σωματικά είτε στη διάθεση και συνήθως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η κατάθλιψη δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής και γίνονται αφόρητα όταν επαναλαμβάνονται συχνά. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός τα συμπτώματα αυτά γίνονται ολοένα και εντονότερα. Μπορεί να προέρχονται είτε από την επαγγελματική είτε από την προσωπική ζωή σου. Συνοψίζονται ως εξής:

 • πτώση στο ηθικό
 • απώλεια ενδιαφέροντος για σημαντικά πράγματα
 • αλλαγή στην όρεξη
 • αίσθημα αχρηστίας ή ακόμα και ενοχής
 • πολύ ή ελάχιστο ύπνο
 • προβλήματα συγκέντρωσης
 • υπερκινητικότητα ή βραδύτητα
 • απώλεια ενέργειας
 • ακόμη και επαναλαμβανόμενες σκέψεις αυτοκτονίας

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα, τα οποία συνήθως εμφανίζονται σωρευτικά και είναι επαναλαμβανόμενα. Αν νιώθεις κάτι από αυτά, μην κάνεις αυτοδιάγνωση. Απευθύνσου σε έναν ειδικό και μην βγάζεις βιαστικά και αυθαίρετα συμπεράσματα.

Συμβουλέψου έναν ειδικό

Μερικοί άνθρωποι που υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια λόγω του φόβου ύπαρξης της ασθένειας. Άλλοι ανησυχούν για το τι θα πουν η οικογένεια και οι φίλοι τους και φοβούνται ότι θα εκλάβουν την κατάθλιψη ως αδυναμία. Υπάρχουν επίσης και αυτοί που δεν θέλουν να αφιερώσουν το χρόνο και τα χρήματά τους στη θεραπεία. Συχνά, δεν θέλουν με τίποτα να επισκεφτούν κάποιον επιστήμονα ψυχικής υγείας για να τους χορηγήσει φάρμακα.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που εσύ παρουσιάζεις συμπτώματα κατάθλιψης, θα πρέπει να λάβεις βοήθεια, για να μην χειροτερέψει η κατάσταση. Εάν δεν λάβεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι από την οικογένεια ή τους φίλους σου, θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία που μπορεί να χειριστεί το θέμα και να σε βοηθήσει.

 • Θεραπεία: θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι σε προβληματίζει και πώς μπορείς να παρακινήσεις τον εαυτό σου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αισθανθείς καλύτερα και να μην ξανακυλήσεις.
 • Φαρμακευτική αγωγή: είναι ζωτικής σημασίας εάν έχεις βίαιη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί από τη μία να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά από την άλλη μπορεί και να έχει κι άλλες επιπτώσεις. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις και τα υπέρ και τα κατά πριν πάρεις την απόφασή σου.

Διάγνωση της κατάθλιψης

Η διάγνωση της κατάθλιψης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό, γιατί πολλές φορές μπορεί να την μπερδέψουμε με τη θλίψη ή με άλλες παθήσεις, τα συμπτώματα των οποίων μοιάζουν. Αν διαπιστώσεις ότι σε ταλαιπωρούν πολλά από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, τότε ίσως θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Μην προσπαθείς να κάνεις μόνος σου το γιατρό.

Κάνε μια επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο/ ψυχίατρο και θα σε βοηθήσει εκείνος να εξακριβώσεις τι ακριβώς είναι αυτό που νιώθεις, αλλά και αν όντως χρειάζεσαι βοήθεια. Κατά την κλινική εξέταση ο θεραπευτής θα καταγράψει το ιστορικό και τα συμπτώματά σου και θα σου κάνει μια σειρά ερωτήσεων. Ο επιστήμονας ψυχικής υγείας μπορεί να πραγματοποιήσει κάποια τεστ. Τα ψυχομετρικά τεστ χρησιμοποιούνται και για ερευνητικούς σκοπούς, όπως για τον έλεγχο της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Αίτια της κατάθλιψης

Οι περισσότερες ασθένειες προκύπτουν από μία συγκεκριμένη κλινική αιτία, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία τους πιο εύκολη. Η περίπτωση της κατάθλιψης είναι πολύ πιο περίπλοκη, καθώς η αιτία μπορεί να εντοπιστεί είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλες αιτίες.

Βιοχημικά αίτια: η κατάθλιψη εμφανίζεται όταν οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου είναι εκτός ισορροπίας. Οι νευροδιαβιβαστές βοηθούν τον εγκέφαλο να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα μέρη του σώματος.

Γενετικά αίτια: ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης αυξάνεται αν κοντινά μέλη της οικογένειάς σου πάσχουν από εναλλαγές διάθεσης ή από κατάθλιψη.

Διαταραχές ύπνου: μερικές φορές η έλλειψη ύπνου προκαλεί κατάθλιψη λόγω της κακής διάθεσης που προκαλεί.

Σοβαρή ασθένεια: ορισμένες παθήσεις συνοδεύονται από πολύ πόνο και άγχος και έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική κατάσταση ενός ατόμου.

Κοινωνικά αίτια

Κακοποίηση: άνθρωποι που έχουν παραμεληθεί ή κακοποιηθεί ή έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία στο παρελθόν εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης. Η αρνητικότητα μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει άλλες ψυχικές διαταραχές.

Φύλο: μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους από ότι ένας άνδρας και ότι χρειάζονται θεραπεία συχνότερα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη.

Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης: οι πιο κοινές αιτίες της κατάθλιψης είναι η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη φίλων ή οι υποστηρικτικές σχέσεις. Η αίσθηση της μοναξιάς ή του αποκλεισμού ενδέχεται να προκαλέσει ένα επεισόδιο κατάθλιψης σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε εναλλαγές της διάθεσης.

Σημαντικά γεγονότα στη ζωή: πολλά πράγματα στη ζωή, ακόμα και τα πιο ωραία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, όπως η αγορά ενός σπιτιού, η αναμονή ενός μωρού, ένα διαζύγιο, μια νέα δουλειά κ.ά.

Αιτίες που σχετίζονται με ουσίες

Κατάχρηση ουσιών: τα ναρκωτικά και το αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Φάρμακα: ορισμένα φάρμακα έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης (ηρεμιστικά, υπνωτικά, στεροειδή, παυσίπονα, κτλ.). Μίλα στο επιστήμονα ψυχικής υγείας σου για οποιαδήποτε ανησυχία μπορεί να έχεις σχετικά με αυτά. Σε κάθε περίπτωση, μην σταματήσεις την αγωγή σου χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Κόστος

Το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των συνδεριών που απαιτούνται μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της θεραπείας. Δες εδώ το κόστος συνεδρίας κάθε ψυχολόγου ή ψυχιάτρου και κλείσε ραντεβού.

Διάρκεια θεραπείας

Ο κύκλος των θεραπειών θα εξαρτηθεί από το στάδιο της κατάθλιψης και από το πόσες συνεδρίες θα κρίνει ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος ότι χρειάζεσαι. Και πάλι όμως, αυτό δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων, αλλά θα διαπιστωθεί στην πορεία των συνεδριών. Για να ξεπεράσεις την κατάθλιψη θα χρειαστεί προσπάθεια και από εσένα και από τον ειδικό που θα αναλάβει να σε βοηθήσει. Ο χρόνος που θα διαρκέσει αυτή η προσπάθεια δεν είναι συγκεκριμένος για όλους. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται το χρόνο του για να ανακαλύψει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του και να αντιμετωπίσει μια συναισθηματική διαταραχή.

Τι να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα

Ξεκίνα με το να θέτεις πιο ρεαλιστικούς στόχους. Μην έχεις πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να νιώσεις καλύτερα, αλλά θα πρέπει να κάνεις κι εσύ θετικές επιλογές.

happy

Προσπάθησε να επικοινωνήσεις με άλλους ανθρώπους: Θα σε βοηθήσει πολύ να μιλήσεις με κάποιον για το πώς νιώθεις και τι θέλεις. Η επικοινωνία σου δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείς τα άγχη σου και να λάβεις συμβουλές για το πώς θα τα αντιμετωπίσεις. Πολύ συχνά μάλιστα νιώθεις ανακούφιση μιλώντας με κάποιον που εμπιστεύεσαι για τις ανησυχίες σου.

Gym

Κινήσου: Αν ασκείσαι τακτικά, το συναίσθημα που δημιουργείται είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ξεκίνα κάνοντας ήπιες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το περπάτημα ή μια βόλτα στο πάρκο ή στην παραλία.

Apple

Φάε σωστά για να νιώσεις καλύτερα: Σταμάτα να τρως τροφές που μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σου αρνητικά, όπως η ζάχαρη, το αλκοόλ, οι υδατάνθρακες και η καφεΐνη. Αύξησε τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη διάθεσή σου, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά που θα βρεις στους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και το ελαιόλαδο.

Happy

Συνδέσου με τον κόσμο και πάλι: Υιοθέτησε ένα κατοικίδιο και φρόντισέ το, απόλαυσε την ομορφιά της φύσης, επίλεξε ένα χόμπι ή ασχολήσου με τον εθελοντισμό. Η επικοινωνία σου με τον κόσμο και το αίσθημα ότι προσφέρεις στην κοινωνία, θα σε κάνει να αισθανθείς πολύ καλύτερα.

Κάνε μια φορά το χρόνο γενικό check up: Αν μέσα στα συμπτώματα που έχεις είναι και ο φόβος για τις ασθένειες, μπορείς να κάνεις τακτικό ιατρικό έλεγχο, ώστε να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να έχεις κάτι που δεν γνωρίζεις. Έτσι, κάθε φορά που θα σε αγχώνει κάποιο σύμπτωμα που εμφανίζεις, θα ξέρεις ότι πρόκειται για κάτι ψυχολογικό και θα του δίνεις την ανάλογη βαρύτητα.

Bonus συμβουλή από το doctoranytime: Οι ταμπέλες και η άγνοια γύρω από το θέμα της κατάθλιψης το μόνο που μπορούν να σου προκαλέσουν είναι φόβο και αβεβαιότητα. Ό,τι κι να είναι αυτό που περνάς θα πρέπει να νιώσεις ότι έχεις τη δύναμη να το αλλάξεις, και φυσικά, να μπεις στη διαδικασία να το κάνεις. Αν νιώθεις αδύναμος μπροστά σε αυτό που έχεις να αντιμετωπίσεις, απλώς ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού και διάβασε τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων που πέρασαν από το στάδιο που βρίσκεσαι εσύ τώρα πριν από εσένα.

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος #1

Τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν εθισμό.

Η αλήθεια

Τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εθισμό, ωστόσο πρέπει να τα λαμβάνεις μόνο με τη συνταγή κάποιου επιστήμονα ψυχικής υγείας και όχι από μόνος σου. Εκείνος γνωρίζει ποιο ακριβώς φάρμακο χρειάζεσαι και για πόσο διάστημα. Δεν πρέπει να σταματήσεις απότομα να λαμβάνεις τα αντικαταθλιπτικά, αν νιώσεις καλύτερα. Συζήτησέ το μαζί του και θα σου πει εκείνος με ποιο τρόπο και πότε πρέπει να τα διακόψεις.

Μύθος #2

Δεν υπάρχει θεραπεία για την κατάθλιψη.

Η αλήθεια

Φυσικά και υπάρχει θεραπεία για την κατάθλιψη. Απλώς είναι διαφορετική η προσέγγιση για κάθε ασθενή. Δηλαδή, δεν υπάρχει ένα μυστικό για να απαλλαγεί κανείς από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν συνολικά το ιστορικό σου, να βρεθεί η βαθύτερη αιτία. Η θεραπεία της κατάθλιψης επιτυγχάνεται μέσω της ψυχοθεραπείας. Ενίοτε μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή για τη συμπτωματική αντιμετώπιση. Η κατάθλιψη δεν είναι τρόπος ζωής. Είναι 100% ιάσιμη.

Μύθος #3

Όταν νιώσω καλύτερα μπορώ να σταματήσω τα αντικαταθλιπτικά.

Η αλήθεια

Όχι. Τα αντικαταθλιπτικά πρέπει να λαμβάνονται για όσο διάστημα ορίσει ο ψυχίατρός σου. Δεν πρέπει να τα σταματήσεις απότομα, καθώς είναι πιθανό τα συμπτώματα να υποτροπιάσουν. Συμβουλέψου τον και αποφασίστε μαζί πότε ολοκληρώνεται η θεραπεία και μπορείς να μειώσεις τη λήψη των αντικαταθλιπτικών.

Μύθος #4

Αν κάποιος από τους γονείς μου έχει κατάθλιψη θα πάθω και εγώ.

Η αλήθεια

Δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος έχει κάποια συναισθηματική διαταραχή όπως η κατάθλιψη δε σημαίνει ότι θα την κληροδοτήσει και στα παιδιά του, καθώς δεν είναι γονιδιακή νόσος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ίσως να κληροδοτηθεί η ευπάθεια, όχι όμως η νόσος. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικό ιστορικό και διαφορετικά βιώματα, οπότε δεν μπορούν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το από πού προέρχονται οι συναισθηματικές διαταραχές που μπορεί να έχει. Ωστόσο, είναι πιθανό ένα άτομο ζώντας σε ένα καταθλιπτικό κλίμα να γίνει πιο ευάλωτο και να υιοθετήσει μια ανάλογη στάση ζωής.

Μύθος #4

Τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν την ερωτική επιθυμία.

Η αλήθεια

Αυτό δεν ισχύει. Τα αντικαταθλιπτικά δε μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική διάθεση. Η ίδια η νόσος μπορεί να μειώσει την ερωτική επιθυμία και όχι το φάρμακο. Αυτό που ίσως μπορεί να επηρεαστεί από τη λήψη κάποιων φαρμάκων σε περίπτωση που ο ασθενής είναι άνδρας είναι η στύση του. Όχι όμως ότι δεν υπάρχει ερωτική διάθεση λόγω της λήψης αντικαταθλιπτικών.

Ερωτήσεις - Συχνές απορίες

Σχετίζεται η κατάθλιψη με τον κίνδυνο αυτοκτονίας;

Ναι, η κατάθλιψη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην αυτοκτονία. Όταν κλιμακώνεται, ο ασθενής τείνει να νιώθει ότι η μόνη διέξοδος είναι η αυτοκτονία. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τον ακούς. Τα ανησυχητικά σημάδια είναι πολυάριθμα και πρέπει να εξετάζονται με προσοχή. Το άτομο αποκτά εμμονή με τον θάνατο, εκφράζει το συναίσθημα ότι νιώθει ανεπιθύμητος, θέλει να δει τους συγγενείς του για να τους αποχαιρετίσει και τότε, αλλάζει ξαφνικά συμπεριφορά και γίνεται ήρεμος και χαρούμενος. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν την επιθυμία του να δώσει τέλος στη ζωή του.

Κατάθλιψη εφήβων: πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να την αντιμετωπίσει;

Ο ρόλος του γονέα στην αντιμετώπιση της εφηβικής κατάθλιψης είναι πολύ σημαντικός. Η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο παιδί και το γονιό είναι το μυστικό για να γίνει το πρώτο θετικό βήμα προς την αντιμετώπιση και τελικά, την απαλλαγή από τα συμπτώματα. Ως γονιός πρέπει να δώσεις στο παιδί σου να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο του σε αυτό που περνάει, αλλά έχει εσένα δίπλα του. Η καλή επικοινωνία βασίζεται στο χτίσιμο των καλών σχέσεων που έχει προκύψει μέσα στα χρόνια. Είναι σημαντικό να είσαι δίπλα στο παιδί σου και να νιώθει ότι μπορεί να σε εμπιστευθεί και ότι δεν θα το κρίνεις αρνητικά.

Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό. Σίγουρα η αγάπη και η εμπιστοσύνη είναι βασικά στοιχεία για να νιώσει ασφάλεια ένα παιδί με κατάθλιψη, ωστόσο η συμβολή του ειδικού θα οδηγήσει σε καλύτερα και πιο μόνιμα αποτελέσματα.

Επιλόχειος κατάθλιψη: τι να κάνω για να βοηθήσω την ασθενή;

Πολύ συχνά μια γυναίκα στην περίοδο της λοχείας μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία είναι γνωστά ως επιλόχειος κατάθλιψη. Αν έχεις κάποια συγγενή ή φίλη που υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη καλό θα ήταν να τη βοηθήσεις να απενοχοποιηθεί. Μια νέα μαμά μπορεί να νιώσει ότι δεν είναι αρκετή για το μωρό της, ότι δεν το αγαπά όσο θα έπρεπε ή ότι κουράζεται, επειδή δεν είναι άξια μητέρα.

Αυτή η σκέψη είναι λάθος και θα πρέπει να το καταλάβει. Πολλές νέες μαμάδες μπορεί στην αρχή να νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να απογοητεύονται ή να θλίβονται. Εσύ ως φίλος/η θα πρέπει να την καταλάβεις και να της παράσχεις το υποστηρικτικό πλαίσιο που χρειάζεται, να μην την ενοχοποιείς παραπάνω. Εξήγησέ της ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει έτσι, και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλή μαμά. Μπορείς να την παραπέμψεις για βοήθεια σε κάποιον ειδικό, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί ομαλά στο νέο της ρόλο.

Πώς να βρεις τον κατάλληλο ειδικό

Ο κατάλληλος επιστήμονας ψυχικής υγείας είναι αυτός που θα σου εμπνεύσει εμπιστοσύνη, θα είναι έμπειρος, θα σε στηρίξει και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα που νιώθεις. Είναι σημαντικό να είναι εξειδικευμένος και να έχει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση. Για να τον βρεις θα πρέπει να έχεις κάνει έρευνα, για να διαπιστώσεις ποιος είναι αυτός που συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις. Στο doctoranytime μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε εκατοντάδες αξιολογημένους ιατρούς, αυτόν που θέλεις εσύ. Διάβασε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια άλλων ασθενών που βρέθηκαν πριν από ‘σενα στη θέση σου και δες τι άποψη αποκόμισαν από την επίσκεψή τους.

ΒΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟ

Επιμέλεια: Ιωάννα, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime | Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιουνίου 2017

© 2017 Doctoranytime. All rights reserved.

Σε βοήθησαν αυτές οι πληροφορίες;

Τα cookies επιτρέπουν μια προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης των λειτουργιών του doctoranytime.gr. Κάνοντας κλικ στο “Εντάξει” ή χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με την πολιτική cookies μας.Εντάξει