ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ατρόμητες στον καρκίνο του μαστού

Κλείσε σήμερα ραντεβού για ψηλάφηση μαστού

Ερωτήσεις - Συχνές απορίες

faq-1

Αυξάνει το κάπνισμα και το αλκοόλ τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού;

Το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στο στήθος. Μετρίασε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεις. Περιόρισέ την σε λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα. Το κάπνισμα καλό θα ήταν να αποφεύγεται εντελώς.

faq-2

Μειώνει η άσκηση και η καλή διατροφή τον κίνδυνο να νοσήσω;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η τακτική άσκηση μειώνουν τον κίνδυνο να αναπτύξεις πολλές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή δίαιτα και δίνουν έμφαση στην κατανάλωση ελαιόλαδου και ξηρών καρπών έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, τρόφιμα ολικής άλεσης, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Κατανάλωσε υγιεινές τροφές και διατήρησε ένα σταθερό σωματικό βάρος. Εξίσου σημαντική είναι και η άσκηση. Γυμνάσου τουλάχιστον 30’ την ημέρα, τις περισσότερες μέρες της βδομάδας. Ενημερώσου από το γιατρό σου για το τι γυμναστική μπορείς να επιλέξεις.

faq-3

Πόσο συχνά πρέπει να αυτοεξετάζομαι;

Η αυτοεξέταση ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος να ελέγξεις το στήθος σου μόνη σου στο σπίτι σου. Ο έλεγχος που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, δεν είναι φυσικά ενδελεχής ούτε ο πιο αξιόπιστος, δεν αρκεί δηλαδή αυτός για να νιώθεις ασφαλής και σίγουρη. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η ίδια η γυναίκα εντοπίζει κάτι διαφορετικό και ασυνήθιστο στο στήθος της και σπεύδει στο γιατρό για περαιτέρω εξετάσεις. Η αυτοεξέταση λοιπόν συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά το μήνα, αν είσαι άνω των 18 ετών. Ο σκοπός της είναι να παρατηρείς και μόνη σου το σώμα σου και να εντοπίσεις τυχόν αλλαγές ή αλλοιώσεις. Η αυτοεξέταση δεν αντικαθιστά τις τακτικές εξετάσεις από τον ειδικό γιατρό. Τις συμπληρώνει.

faq-4

Αν έχω οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στήθους, θα αναπτύξω κι εγώ;

Ενώ οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο στήθος έχουν υψηλότερο κίνδυνο να τον αναπτύξουν, οι περισσότερες που έχουν τη νόσο δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Στατιστικά μόλις το 10% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο στήθος έχουν κάποιο συγγενή που έχει νοσήσει.

faq-5

Έχω ένα εξόγκωμα στο στήθος μου: μήπως έχω καρκίνο;

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ογκιδίων που εντοπίζονται στο στήθος καταλήγουν σε καρκίνο. Αλλά αν ανακαλύψεις ένα εξόγκωμα που επιμένει ή αλλαγές στο μέγεθος και στο σχήμα του στήθους σου, δεν πρέπει να το αγνοήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείς ένα γιατρό για κλινική εξέταση. Θα χρειαστεί επίσης να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν είναι κάτι ανησυχητικό ή όχι. Πάρε τον έλεγχο της υγείας σου στα χέρια σου. Κάνε τον προγραμματισμένο ετήσιο έλεγχο στο στήθος σου, αυτοεξετάσου και προγραμμάτισε την επόμενη μαστογραφία σου.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.