ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ατρόμητες στον καρκίνο του μαστού

Κλείσε σήμερα ραντεβού για ψηλάφηση μαστού

Αντιμετώπιση και θεραπείες

Το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθήσεις εξαρτάται από τον τύπο καρκίνου που έχεις, το στάδιο και το βαθμό του, καθώς και αν τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν ευαισθησία στις ορμόνες. Ο γιατρός θα λάβει υπόψη τόσο τη συνολική σου υγεία όσο και την προσωπική σου επιλογή. Πολλές γυναίκες προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση και λαμβάνουν επιπλέον θεραπεία πριν ή μετά την επέμβαση, όπως χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Υπάρχουν πολλές επιλογές για αντιμετώπιση του καρκίνου του στήθους και μπορεί να δυσκολευθείς στο να λάβεις τόσο δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία σου. Μπορείς να ζητήσεις και μία δεύτερη γνώμη από ειδικό πριν πάρεις την απόφασή σου. Επίσης, θα σε βοηθούσε και αν συζητούσες και με άλλους ασθενείς που έχουν ήδη βιώσει την ίδια κατάσταση.

Η θεραπεία που λαμβάνεται εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και ορισμένους παράγοντες όπως:

  • Το μέγεθος του όγκου σε σχέση με το μέγεθος του στήθους
  • Την ηλικία σου / εμμηνόπαυση
  • Τη συνολική κατάσταση της υγείας σου
  • Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και κυτταρολογικών εξετάσεων
  • Το οικογενειακό ιστορικό ή προδιάθεση για καρκίνο μαστού ή ωοθηκών

Χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού

Η χειρουργική επέμβαση στοχεύει στην αφαίρεση του όγκου και των παρακείμενων ιστών, ώστε να ελεγχθούν και να ανιχνευθεί αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Κάποιοι ασθενείς του σταδίου 2 και 3 μπορεί πριν το χειρουργείο να κάνουν χημειοθεραπεία, ώστε να συρρικνώσουν τον όγκο.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της νόσου είναι:

ογκεκτομή

Αφαίρεση του καρκίνου (ογκεκτομή)

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την αφαίρεση του όγκου, ο γιατρός αφαιρεί το πάσχον κομμάτι- τον όγκο- και ένα μικρό μέρος του παρακείμενου υγιούς ιστού. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται συνήθως σε μικρού μεγέθους όγκους. Η διαδικασία ονομάζεται και μερική μαστεκτομή.

μαστεκτομή

Αφαίρεση ολόκληρου του μαστού (μαστεκτομή)

Κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής αφαιρείται όλος ο ιστός του μαστού. Οι περισσότερες διαδικασίες μαστεκτομής αφαιρούν όλο τον ιστό- τους λοβούς, τους γαλακτοφόρους αδένες, το λιπώδη ιστό και μέρος του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της θηλής και της περιοχής γύρω από αυτήν (απλή μαστεκτομή).

Αφαίρεση λεμφαδένων

Αφαίρεση λεμφαδένων (βιοψία λεμφικού κόμβου / ανατομή μασχαλιαίων λεμφαδένων)

Για να ανιχνευθεί αν ο καρκίνος έχει προχωρήσει στους λεμφαδένες, ο χειρουργός σου θα συζητήσει μαζί σου για το ρόλο τους στον καρκίνο. Αν δεν βρεθούν σημεία καρκίνου σε αυτούς τους λεμφαδένες, η πιθανότητα να υπάρχουν άλλοι με καρκίνο είναι μικρή και άρα, δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν περισσότεροι. Αν ο καρκίνος ανιχνευθεί στο φρουρό λεμφαδένα, ο χειρουργός θα συζητήσει μαζί σου την πιθανότητα αφαίρεσης επιπλέον λεμφαδένων από τη μασχάλη.

Αφαίρεση και των δύο μαστών

Αφαίρεση και των δύο μαστών (ετερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή)

Μερικές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στον ένα μαστό, μπορεί να επιλέξουν να αφαιρέσουν προληπτικά και τον άλλο – υγιή- τους μαστό, αν έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης ή γενετική προδιάθεση. Πριν λάβεις οποιαδήποτε απόφαση, συζήτησε τα υπέρ και τα κατά της με τον θεράποντα ιατρό σου.

Οι επιπλοκές στη χειρουργική επέμβαση εξαρτώνται από τις ιατρικές πράξεις που επιλέγονται. Η εγχείρηση μπορεί να επιφέρει πόνο, αιμορραγία, φλεγμονή και λεμφοίδημα.

Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν αποκατάσταση του στήθους τους με πλαστική χειρουργική μετά την επέμβαση. Συζήτησε με το γιατρό σου για τις επιλογές που έχεις.

Πώς θα επιλέξω ποια είναι η κατάλληλη χειρουργική επέμβαση για εμένα;

Ο θεράπων ιατρός σου ή ο ογκολόγος που σε παρακολουθεί θα σε ενημερώσει σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές που έχεις ανάλογα με το ιστορικό και το στάδιο του καρκίνου. Συζήτησε και σύγκρινε τα υπέρ και τα κατά της κάθε θεραπευτικής επιλογής μαζί του.

Μαστεκτομή

Μαστεκτομή

Στο παρελθόν η αντιμετώπιση του καρκίνου του στήθους απαιτούσε και ολική αφαίρεση του μαστού, του θωρακικού τοιχώματος και όλων των παρακείμενων λεμφαδένων, με μία διαδικασία που λέγεται ολική μαστεκτομή. Και ενώ δεν χρησιμοποιείται πλέον τόσο συχνά, αποτελεί την καλύτερη λύση για τη θεραπεία του καρκίνου.

Αν ο καρκίνος ανιχνευθεί εγκαίρως υπάρχουν επιλογές, ώστε να αφαιρεθεί και να διατηρηθούν και οι ιστοί του μαστού. Οι πιο συχνές επιλογές είναι η ογκεκτομή (συχνά σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία) και η μερική μαστεκτομή. Οι πιο κοινές διαδικασίες μαστεκτομής είναι:

Μερική μαστεκτομή- Σε αυτή τη μέθοδο αφαιρείται ένα μεγαλύτερο μέρος του στήθους σε σχέση με τον ογκεκτομή, ίσως ολόκληρο τμήμα ή τεταρτημόριο του ιστού, ώστε να περιοριστεί ο καρκίνος.

Υποδόρια μαστεκτομή- μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος- Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει αφαίρεση του μαστού, της θηλής, των ιστών και των λεμφαδένων, αλλά όχι του δέρματος του μαστού. Πολλές γυναίκες που σκοπεύουν να αποκαταστήσουν το στήθος τους θα επιλέξουν αυτή τη διαδικασία.

Ολική μαστεκτομή (ή απλή)- Με τη μέθοδο αυτή αφαιρούνται ο μαστός, η θηλή, οι παρακείμενοι λεμφαδένες, οι ιστοί. Μένει άθικτο το θωρακικό τοίχωμα και πιο απομακρυσμένοι λεμφαδένες.

Επιλογές πλαστικής χειρουργικής αποκατάστασης στήθους

Η επιλογή του είδους της επέμβασης που θα κάνεις εξαρτάται από την ηλικία, το σωματότυπο και το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθείς. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι:

  • Ενθέματα- Το στήθος γεμίζει με ενθέματα σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού.
  • Χρήση δερματικού μοσχεύματος- Μια εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιηθεί αυτόλογος ιστός που έχει αφαιρεθεί από άλλο σημείο του σώματος (όπως η κοιλιά, η πλάτη ή οι γλουτοί). Ο πλαστικός χειρουργός θα ενσωματώσει τον ιστό στο σχήμα του στήθους.
  • Επιπρόσθετες λεπτομέρειες ομορφιάς- Μαζί με την αποκατάσταση του στήθους, ο χειρουργός μπορεί να προσθέσει μια θηλή, να αλλάξει το σχήμα του αποκατεστημένου στήθους και να επέμβει και στον άλλο μαστό, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερη ισορροπία.
  • Εναλλακτική αποκατάσταση- Μια εναλλακτική λύση είναι το αφαιρούμενο προσθετικό στήθος, το οποίο μπορείς να φορέσεις μέσα από το σουτιέν. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι έχεις ακριβώς το μέγεθος και το σχήμα που θέλεις να έχει το στήθος σου χωρίς να κάνεις χειρουργική επέμβαση.
Ακτινοθεραπεία

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ισχύος δέσμες ενέργειας όπως οι ακτίνες Χ και τα πρωτόνια για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοβολία γίνεται μέσω ενός μεγάλου μηχανήματος που στοχεύει δέσμες ενέργειας στο σώμα σου (εξωτερική ακτινοβολία δέσμης). Η μέθοδος στοχεύει μόνο στην ακτινοβόληση του πάσχοντος σημείου. Αυτή η θεραπεία πραγματοποιείται σε συνεδρίες, για περίπου 5 μέρες τη βδομάδα για 5-6 βδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επιπλέον δόση ακτινοβολίας, για λιγότερο, όμως, χρονικό διάστημα. Η εξωτερική ακτινοβολία δέσμης χρησιμοποιείται συνήθως μετά από ογκεκτομή για καρκίνο αρχικού σταδίου. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν ακτινοθεραπεία στο θωρακικό τοίχωμα μετά από μαστεκτομή για πιο σοβαρές μορφές καρκίνου που έχουν προχωρήσει στους λεμφαδένες.

Η εσωτερική ακτινοθεραπεία είναι ένα είδος μερικής ακτινοβόλησης στήθους. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο γιατρός εισάγει ένα ραδιενεργό υγρό στον ασθενή και στοχεύει στην περιοχή όπου ο καρκίνος πρωτοξεκίνησε και στους παρακείμενους ιστούς, ώστε να καταστραφούν όλα τα πιθανά εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

Η βραχυθεραπεία μέσω εμφυτεύσιμης συσκευής είναι ένα είδος συσκευής που τοποθετείται στο στήθος κατά τη διάρκεια της εγχείρησης ή αμέσως μετά και ακτινοβολεί το σημείο που ξεκίνησε να αναπτύσσεται ο καρκίνος.

Οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας περιλαμβάνουν:

  • εύκολη κόπωση
  • κόκκινο εξάνθημα σαν ηλιακό έγκαυμα στο σημείο που στοχεύει η ακτινοβολία
  • αίσθημα βάρους στο στήθος
  • φαγούρα, ξηρότητα και ερυθρότητα του δέρματος
  • πρήξιμο
  • σκληρό δέρμα

Πώς να αντιμετωπίσεις τις παρενέργειες από την ακτινοβολία:

  • Τα σουτιέν και τα στενά ρούχα μπορεί να τρίβουν το δέρμα σου και να σου προκαλούν ενόχληση. Προτίμησε τα πιο φαρδιά ρούχα.
  • Περιποιήσου το δέρμα σου προσεκτικά. Ενημερώσου από το γιατρό σου για το τι πρέπει να προσέχεις και τι μπορείς να εφαρμόζεις στην πάσχουσα περιοχή.
  • Την περίοδο των ακτινοθεραπειών φρόντισε να ξεκουράζεσαι και να τρέφεσαι σωστά και θρεπτικά.
  • Μείνε δραστήριος, εκτός κι αν σου προκαλεί πόνο. Η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Συζήτησε με το γιατρό σου για τη μορφή άσκησης που θα μπορούσες να κάνεις.

Σε ποιους απευθύνεται η ακτινοθεραπεία;

Κάποιοι ασθενείς με καρκίνο σταδίου 0 και πολλοί ασθενείς στο στάδιο 1 επιθετικού καρκίνου που έχουν κάνει ογκεκτομή, ακολουθούν στη συνέχεια ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία γίνεται από ογκολόγο και ακτινολόγο σε ειδικά κέντρα ή νοσοκομεία που πραγματοποιούν αυτή τη μέθοδο θεραπείας. Ξεκινά 3-4 βδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση και στοχεύει στην καταστροφή μη ανιχνευμένων καρκινικών κυττάρων και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής στον ήδη προσβεβλημένο μαστό.

Χημειοθεραπεία

Χημειοθεραπεία

Στη χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται φάρμακα για να καταστραφούν καρκινικά κύτταρα. Αν έχεις υψηλό κίνδυνο ο καρκίνος να υποτροπιάσει ή να εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος, ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει χημειοθεραπεία για να μειώσει τον κίνδυνο. Αυτό είναι γνωστό ως επικουρική χημειοθεραπεία.

Η χημειοθεραπεία δίνεται ως μέθοδος αντιμετώπισης πριν τη χειρουργική επέμβαση σε γυναίκες με μεγαλύτερους όγκους και επιλέγεται βάσει του μεγέθους του όγκου, του σταδίου του και του αριθμού των λεμφαδένων που συμμετέχουν. Στόχος είναι ο όγκος να μικρύνει σε μέγεθος, ώστε να είναι ευκολότερο να αφαιρεθεί με εγχείρηση.

Επίσης, χρησιμοποιείται ως μέθοδος θεραπείας σε περιπτώσεις μετάστασης σε άλλα σημεία του σώματος, για να ελεγχθεί ο καρκίνος και να μειωθούν τα συμπτώματα που προκαλεί.

Οι παρενέργειες που αναφέρονται εξαρτώνται από τα φάρμακα που λαμβάνονται. Οι πιο συνήθεις είναι:

  • Τριχόπτωση
  • Ναυτία- εμετός
  • Κόπωση
  • Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης λοίμωξης
  • Αδυναμία
  • Ανορεξία
  • Διάρροια
  • Πληγές στο στόμα
  • Μουδιάσματα στα χέρια ή στα πόδια

Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν:

  • Πρόωρη εμμηνόπαυση
  • Υπογονιμότητα
  • Βλάβες στους νεφρούς, στα νεύρα και στην καρδιά
  • Κολπική ξηρότητα (κατά την εμμηνόπαυση)
  • Εξάψεις (κατά την εμμηνόπαυση)
  • Λευχαιμία (πολύ σπάνια)

Χημειοθεραπεία και εγκυμοσύνη

Πριν ξεκινήσει η χημειοθεραπεία, πρέπει να συζητήσεις με το γιατρό σου για τον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται το πρώτο τρίμηνο προκαλούν γενετικές ανωμαλίες.

Ορμονοθεραπεία

Ορμονοθεραπεία

Οι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι χημικές ουσίες που παράγονται στους αδένες του σώματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι ορμόνες αυτές βοηθούν στη ρύθμιση της εμμήνου ρύσεως.

Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει καρκίνους στο μαστό που είναι ευαίσθητοι σε ορμόνες. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτούς τους καρκίνους ως υποδοχείς οιστρογόνων και υποδοχείς προγεστερόνης. Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται είτε πριν είτε μετά την επέμβαση ή μετά από άλλες θεραπείες για να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου. Αν ο καρκίνος έχει όντως εξαπλωθεί, η ορμονοθεραπεία μπορεί να τον αναχαιτίσει και να τον ελέγξει.

Η ορμονοθεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που:

  • Μπλοκάρουν τις ορμόνες από το να προσκολληθούν στα καρκινικά κύτταρα- δρουν εμποδίζοντας τα οιστρογόνα από το να προσκολληθούν στους υποδοχείς οιστρογόνων των καρκινικών κυττάρων, ανακόπτοντας την ανάπτυξη των όγκων και σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα. Παρενέργειες: εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, ξηρότητα του κόλπου, θρόμβοι στο αίμα, εγκεφαλικό, καρκίνος της μήτρας και καταρράκτης.
  • Σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση- δρουν εμποδίζοντας τη δράση των ενζύμων που μετατρέπουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα. Αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά μόνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Παρενέργειες: εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, κολπική ξηρότητα, πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες και αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης.
  • Στοχεύει στην καταστροφή των υποδοχέων οιστρογόνων. Παρενέργειες: εξάψεις και πόνος στις αρθρώσεις.
  • Χειρουργική επέμβαση ή φαρμακοθεραπεία για να σταματήσει η παραγωγή ορμονών στις ωοθήκες- στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η εγχείρηση για την αφαίρεση των ωοθηκών ή τα φάρμακα για να σταματήσουν οι ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική ορμονοθεραπεία.

Εναλλακτικές θεραπείες και ψυχολογική υποστήριξη

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας που να αντιμετωπίζει τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, αυτού του είδους οι θεραπείες μπορούν να σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στις παρενέργειες των εφαρμοζόμενων θεραπειών σε συνδυασμό φυσικά με την ιατρική φροντίδα. Πολλοί από τους ασθενείς που έχουν πια ξεπεράσει τον καρκίνο αναφέρουν ότι κατά την περίοδο των θεραπειών τους ένιωθαν κόπωση, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και για χρόνια. Οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τα συμπτώματα κούρασης, πάντα όμως υπό την επίβλεψη του γιατρού σου.

Επιπλέον, για να βοηθήσεις το σώμα σου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ασθένειας, φρόντισε να το θωρακίσεις με ήπια άσκηση και έλεγχο του άγχους σου. Ενημερώσου από τον θεράποντα ιατρό σου για τις ασκήσεις που μπορείς να επιλέξεις. Πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου και την υγεία σου τόσο κατά τη διάρκεια των θεραπειών όσο και μετά από αυτές. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Επίσης, θα σε βοηθήσει αν περνάς χρόνο με την οικογένειά σου και τους φίλους σου, γιατί μπορούν να σε κάνουν να διώξεις το άγχος και να αποκτήσεις καλή ψυχολογία. Αν νιώθεις μεγάλη πίεση με αυτό που συμβαίνει μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχολόγο, ο οποίος θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τους φόβους σου και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου.

Καρκίνος μαστού και διατροφή

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή για τον καρκίνο μαστού. Η διατροφή αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Η διατροφή που συνιστούν οι διαιτολόγοι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την απώλεια του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και τις παρενέργειες από τις θεραπείες. Επίσης, σε περιπτώσεις που ασθενείς έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών λόγω ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνιστώνται διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

Τροφές που απαγορεύονταιΤροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπονται
ΖάχαρηΑβοκάντο
ΑλκοόλΞηροί καρποί
Επεξεργασμένα τρόφιμαΕλαιόλαδο
Σούσι Λιναρόσπορος
Ροκφόρ Κουρκουμάς

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να μπορέσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό διατροφικό πρόγραμμα για εσένα βάσει του ιστορικού σου.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.